Google kommer överens med FTC i USA, betalar tillbaka minst 19 miljoner dollar till föräldrar

Postat:
23:43 - 2014-09-04
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
7

Tidigare i år fick Apple en dom mot sig hos FTC (Federal Trade Commision) i USA där de ålades betala tillbaka 32 miljoner dollar till föräldrar vars barn köpt appar och virtuella varor via in-app-köp. Apple ville naturligtvis inte ensamma bära hundhuvudet utan påpekade för FTC att både Google  och Amazon i så fall också borde bötfällas, och nu har Google också gjort upp med FTC och kommer betala tillbaka minst 19 miljoner dollar till berörda föräldrar.

Bakgrunden till dessa domslut är hur enkelt det tidigare var, både hos IOS och Android, för ett barn att köpa virtuella varor utan att behöva mata in något lösenord. I Androids fall behövde man i början inte skriva in något lösenord alls och när detta las till så låstes fortfarande telefonen eller surfplattan upp för köp under 30 minuters tid; gott om tid för ett barn att klicka på ”köp” för virtuella smurfbär eller liknande. Det var naturligtvis också otydligt för en förälder som antog att valet ”begär alltid lösenord” också innebar ”alltid” och inte ”alltid från och med om 30 minuter”. Detta var självklart också något som spelföretagen har utnyttjat genom att ofta visa upp ”köp nu”-erbjudande i spelen, många gånger på ett otydligt sätt för att uppmuntra till köp.

Enligt FTC har Google även förbundit sig att uppdatera sin köpprocess just för att göra det tydligare vad exakt som köps, hur mycket det kostar och se till att det alltid ska finns att tydligt godkännande från den som köper varan.

barn4
Samsungs barnläge i senaste Samsung Galaxy Tab S-surfplattorna

Google har det senaste året redan arbetat med att förbättra hanteringen av in-app-köp. Det går till exempel att ställa in så att man måste mata in ett lösenord vid varje köp, lägga till begränsade profiler på surfplattor och det ser ut som vi snart kommer se samma sak i telefoner. Även telefontillverkarna har sett ett behov och erbjuder i vissa modeller egna varianter på detta. Samsung har till exempel lagt till ett barnläge bland sina senaste Galaxy Tab S-surfplattor som låser ner plattorna och ger föräldrar bättre koll.

En fråga som oftast tas upp i anslutning till detta är vilken roll föräldrarna har. Är det verkligen upp till Google att behöva begränsa in-app-köp eller är det föräldrars ansvar att hålla koll på sina barn? Dagens utbud av bra och lärande spel för barn är stort och det är därför inte alls konstigt att barn får låna föräldrars telefon eller surfplatta eller för den delen har en egen. Jag har två barn, 3 och 6 år, med varsin avlagd iPad och tillgång till mina Android-plattor, och när jag ser dem spela ordspel, memory, rita, köra tåg och mycket annat låter jag dom gärna spela. jag inte en sekund att låta dom spela. Som förälder är det dock varken möjligt eller för den delen bra att hålla koll på sina barn 24/7 vilket innebär att man måste kunna lita på att man får verktyg av tillverkarna för att begränsa vad barnen kan göra.

Google har som sagt förbättrat en del i Play-butiken den senaste tiden, men det betyder inte att saker inte kan bli bättre. Det är till exempel konstigt att vi i Sverige ännu inte kan köpa presentkort för Google Play med begränsat värde som kan ”laddas” in på ett Play-konto (vilket är vad jag gör för de två iPaddorna). Eller varför inte lägga till möjligheten att sätta en ”veckopeng” på ett begränsat konto som kan användas i Google Play. Som förälder finns det dock självklart också ett ansvar att se vilka spel och appar som laddas ner och vilka som eventuellt erbjuder in-app-köp. särskilt när Google ändrar hur detta presenteras. Det är viktigt att också ta reda på vilka skyddsmekanismer som finns (t ex lösenord) och använda dem.

Även i Europa har både Apples och Googles hantering av in-app-köp granskats av bland annat EU-kommissionen. Det ledde också till att Google i sommar slutade lista spel med in-app-köp som gratis utan beskriver dem numera som betalappar istället.