Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google släpper en preview-version av SDK:n för Android 3.0

Postat:
10:33 - 2011-01-27
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Google släppte sent igår kväll svensk tid en preview av SDK:n till Android 3.0, kanske mer känd som Honeycomb. Att de släpper en preview av en kommande SDK, något som är nytt för Google, handlar gissningsvis om att de vill ge utvecklare god tid att anpassa, uppdatera eller skriva nya appar specifikt för tablets, vilka i regel har både större skärm och fler pixlar.

Android 3.0/Honeycomb är i nuvarande version endast avsedd för tablets och preview-versionen av SDK:n är alltså inte den slutgiltiga versionen, vilket både innebär att man kan råka ut för buggar samt att Google kan ändra på vissa saker innan den skarpa versionen släpps.

Några av höjdpunkterna i 3.0:

 • UI framework for creating great apps for larger screen devices: Developers can use a new UI components, new themes, richer widgets and notifications, drag and drop, and other new features to create rich and engaging apps for users on larger screen devices.
 • High-performance 2D and 3D graphics: A new property-based animation framework lets developers add great visual effects to their apps. A built-in GL renderer lets developers request hardware-acceleration of common 2D rendering operations in their apps, across the entire app or only in specific activities or views. For adding rich 3D scenes, developers take advantage of a new 3D graphics engine called Renderscript.
 • Support for multicore processor architectures: Android 3.0 is optimized to run on either single- or dual-core processors, so that applications run with the best possible performance.
 • Rich multimedia: New multimedia features such as HTTP Live streaming support, a pluggable DRM framework, and easy media file transfer through MTP/PTP, give developers new ways to bring rich content to users.
 • New types of connectivity: New APIs for Bluetooth A2DP and HSP let applications offer audio streaming and headset control. Support for Bluetooth insecure socket connection lets applications connect to simple devices that may not have a user interface.
 • Enhancements for enterprise: New administrative policies, such as for encrypted storage and password expiration, help enterprise administrators manage devices more effectively.

Vill ni läsa mer om Android 3.0 så kan ni med fördel hoppa över till Googles Android Developer-sajt där Google presenterar en grundlig genomgång av Honeycomb, i tabletversion.
 

Via Engadget, Android Developers Blog. Tipstack till alla er som skickade in det här!
 

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:


Lägsta pris på Archos 101 (8 GB) på Prisjakt just nu:


 

 • Peter

  Nice!
  Bra move av Google att släppa en preview så att alla appleverantörer kan förbereda sig lite inför releasen :)
  Lär ju även öka efterfrågan av 3.0 androider

 • dedmau5

  riktigt nice! lite oväntat kanske, men ändå! här ska tankas och testas! :)

 • Christer Forslund

  Google l love you

 • Stefan

  Hej
  Jag kan inte gå till Developersiten. Fårfelmeddelande: ”Our systems have detected unusual traffic from your computer network”
  Är det samma för er. Kan väl bero på trycket att kolla SDKn

 • tramsgar

  ”Nej Android är inte fragmenterat.”

 • Skulle gärna vilja ha SVG-stöd i Androids webkit, vilket verkar saknas i 2.3. (Medvetet, tydligen, de sparade därmed 1Mb…) Hittar inget om att det ska finnas med i 3.0. Hoppas!

 • bobby

  Förstår inte riktigt. Är Android 3.0 bara för tablets? Eller kommer det även komma till telefonerna?

 • Linus

  bobby :Förstår inte riktigt. Är Android 3.0 bara för tablets? Eller kommer det även komma till telefonerna? Rapportera inlägg   0

  Bara för tablets.

 • bobby

  @ Linus
  Hmm gå hårdvarustöd kommer i 2.x branchen? Eller inte alls till telefonerna?

 • Orvar

  Linus :

  bobby :Förstår inte riktigt. Är Android 3.0 bara för tablets? Eller kommer det även komma till telefonerna? Rapportera inlägg   0

  Bara för tablets. Rapportera inlägg   0

  Nej tablets first har de sagt ch i interjuver har de antytt att det även kommer till telefoner i någon form

 • Zuul

  Vad jag hört kommer 3.0 (eller kanske 3.01 eller liknande) att få stöd för icke tablets. Men det kommer ta lite tid.

 • Werner

  Kom in på den där sidan bara av en slump inatt. Hade ingen aning om att den alldeles nyligen hade blivit publicerad. Väldigt snyggt gränssnitt, verkar passa mycket väl till tablets. Gillar Gmail klienten speciellt.

 • blup

  Får väl hoppas att google lugnar ner sig lite i samband med att de släpper 3.0 för telefoner, så att tillverkare har chans att komma ikapp. Då har de släppt ett väldigt omarbetat UI, och stöd för hårdvaruacceleration.

  Enligt mig skulle de hoppat över 2.3, och arbetat med 3.0 för telefoner istället.

 • E

  @ Orvar

  Precis. Och vad jag vet har det väl inte sagts någonstans att det är enbart för Tablets. Att det står ”Designed for Tablets” är väl en helt annan sak än att det bara skulle vara för tablets. De har designat 3.0 med Tablets i åtanke. Känns som att det här missförståndet levt kvar lite för länge.

 • Anonym

  Vill ha stöd för OpenGL ES 2.0

 • pmugghc
 • Elis

  Anonym :Vill ha stöd för OpenGL ES 2.0 Rapportera inlägg   +1

  funnits länge.

  och hårdvaruaccelererat kunde man köra redan på htc dream. det är endast standard gui komponterna som inte varit hårdvaruaccelererade

 • djstoffe

  Ang. om det kommer till telefoner. I videon: http://www.youtube.com/watch?v=srWt7hSwmlQ står det ju ”Built entirely for tablet”.
  Fast det kan ju klart tolkas på olika sätt. Kan hända att 3.0 endast är avsett för tablets, medan ett annat versionsnummer för lurar.

 • Anonym

  Före detta Ceo:n sa i en intervju att 3.0 även kommer till mobiler.. sluta gissa mina vänner

 • Defacto

  Android 3.0 Honeycomb är för tablets och inte lämpad för telefoner. Google kommer säkert att släppa en ny version till telefoner men det är inte 3.0

 • Leon

  För alla er som säger att 3.0 inte kommer till telefoner, kolla på engadgets intervju med ”google” under ces för tablets. Där säger han TYDLIGT att de kommer till telefoner men att det de har visat än så länge är en liten förhandstitt för tabletsen. Men att de är på ingång.

  http://www.engadget.com/2011/01/07/exclusive-interview-googles-matias-duarte-talks-honeycomb-tab/

 • doktorn

  Förstår inte folk som fortfarande tror att 3.0 inte kommer till annat än paddor. Varför skulle man inte kunna ha olika storlekar på gränssnittet för olika hårdvara? Tror ni att de är så dumma att de utvecklar ett nytt operativsystem? iOS funkar fint på Atv, iPhone, iPad och iPod i HÖR OCH HÄPNA SAMMA VERSION! Sluta fjanta er!

 • CrazyDriverSwed

  Är det bara jag som tycker att de senaste släppen 2.3 och nu 3.0 är fruktansvärt långsamma att köra i emulatorn? Från 1.5 har emulatorn blivit långsammare för varje ny version av android. I 3.0 har jag en framerate på runt 1 bild/s.

 • blunden

  @ doktorn Speciellt med tanke på att de har även de grafiska elementen för hdpi i vissa av de apps som följer med emulator-imagen. Såg det igår när jag tog en snabbkoll.

  @ CrazyDriverSwed Google beklagar sig till och med för att emulatorn är seg i dokumentationen. De jobbar på det. Den emulerar trots allt ARM-instruktionerna i sann emulator-stil, den är inte kompilerad för x86.

 • Thomas

  @ CrazyDriverSwed
  laggar fruktansvärt på min dator tyvärr :S lyckas inte heller emulera i annat än liggande läge(?) får ju ont i nacken av att sitta och vrida skallen ;)

  @ blunden
  det var ju skönt att höra!

 • Defacto

  För er som var så säkra på att Honeycomb skulle komma till telefoner:
  http://www.tekgoblin.com/2011/02/03/google-says-honeycomb-will-not-come-to-smartphones/

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons