Google Navigator Beta för Sverige och Norge officiellt

Postat:
08:44 - 2011-08-11
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
74

Egentligen så är det ingen större nyhet längre, eller hur? Tidigt under onsdagsmorgonen kunde vi konstatera att Google Navigation var fullt funktionellt i Sverige liksom i Norge, och samma dag råkade Google hålla en presskonferens på sitt svenska huvudkontor i Stockholm. Vi var på plats under presskonferensen, och förutom att officiellt lansera Google Navigation för den svenska och norska användarbasen fick vi även en liten genomgång med aktuell Android-statistik och mer. 

Vi blev först introducerade för Sven Törnkvist, ’Industry Head’ på Google Sverige  som presenterade en del siffror för Android i allmänhet. Det visade sig också att andelen smartphones i Sverige är hela 30%, och siffran skiljer sig endast med ett par procent i hela Skandinavien. 

Man pratade dessutom om användarvanor, och dessa var specifikt inriktade på lokala verksamheter. Det nämndes till exempel att en av tre sökningar som görs via en mobil enhet handlar om något i närheten, exempelvis en butik eller ett hotell. Dessutom tjänar lokala verksamheter på mobila sökningar tack vare detta då chansen är större att man besöker något som inte ligger allt för långt ifrån sökpunkten när man är på resande fot.

 

Turen lämnades kort därefter över till Darren Baker, Product Manager för Google Maps i EMEA-regionen som direkt börjar tala om intressant Maps-relaterad fakta, bland annat att hela 40% av tjänsten används genom mobila enheter, och han tillägger att det bara är en tidsfråga innan majoriteten av kartorna används mobilt.

Han berättar även fakta om Navigation som i sin tur har över 25 miljoner regelbundna användare i ”mindre än 25 länder”. Totalt kör användare över 12 miljarder ’miles’ varje år, vilket lätt kan översättas till 20 000 000 000 (tjugo miljarder) kilometer – alltså ingen liten siffra! Han passade också på att prata om de senaste ändringarna i Maps-applikationen som följer med Android, vilket inkluderar både 3D-kartor och offline-lagring. Dessa har vi täckt sedan tidigare, och information om den senaste uppdateringen (5.8) vars funktioner Darren nämnde under presentationen kan hittas här.

 

  

Efter en liten stund är det dags; Darren utannonserar officiellt att Google släpper lös Navigation-betan för både Sverige och Norge och påpekar samtidigt att några troligtvis redan visste om det med glimten i ögat. När en kort beskrivning är över får vi se en live-demonstration som emulerar en biltur. Darren visar under demonstrationen hur olika lager och ruttfunktioner fungerar, och dessa tänkte vi passa på att gå igenom nedan. 

  • Street View
Lagret ’Street View’ är precis vad det låter som – användare kan navigera efter bilder från gatuvy-tjänsten som Google sedan tidigare erbjuder, och vid varje händelse längs med rutten kommer en bild från tjänsten att visas. Det är alltså inte en realtidstjänst där man glider längs med gatuvyn, men det är samtidigt ingenting man förväntar sig.

 

  • Satellitbilder
Har man tidigare använt sig av en karttjänst har man troligtvis någon gång stött på satellitbilder, och Navigation har stöd för dessa – precis som Google Maps.

 

  • Trafikinformation
Genom ett samarbete mellan organisationer och företag kan Google erbjuda ett trafiklager som visar det aktuella läget på vägarna i stora välbefolkade områden i Sverige (dessvärre saknar Norge än så länge), och har man valt att delta med anonym data till Google så skickas denna iväg för att användas i en crowdsourcing-lösning som genom att analysera hastigheten på användares enheter analyserar och avgör hur trafikläget ser ut. Väglaget visas tydligt med färgerna grön, gul och röd, vilket jag tror inte behöver förklaras ytterligare.

 

  • Resturang-, bankomat- och bensinmackslager
Individuella lager kan slås på för att visa punkter av intresse längs med vägen, och dessa är klickbara i kartan. Råkar du hitta ett trevligt lunchställe på vägen så är det lätt att klicka sig in och ändra rutten för att hitta dit.

 

  

 

Darren poängterar också hur nedladdningen av rutten fungerar, då det är förståeligt att en regelbunden dataström inte alltid finns tillgänglig. Kartor, huvudrutt och alternativa vägar laddas ned när navigationen till ett visst mål startar – förutsatt att det inte är en väldigt lång resa, då kartor kan laddas ned i delar. Skulle datauppkopplingen tappas behöver man alltså inte oroa sig över att rutten tappas på en gång, vilket alltid är välkommet.

Google Navigation finns tillgängligt för alla Android-enheter med version 1.6 och uppåt, och borde redan finnas installerat om du har en relativt ny version av Google Maps på enheten. Dessutom har Google lanserat en svensk version av deras Navigation-sida där man kan läsa på om funktionerna.

 

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu: