Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Halv poäng till Google i Oracle-Google-tvist

Postat:
11:09 - 2011-07-25
Skribent:
Björn E
Kommentarer:

Cirkusen med stämningar och motstämningar inom mobilvärlden fortsätter. Oracle har tidigare stämt Google för patentintrång i 7 patent med Android (Dalvik virtual machine) och upphovrättsintrång och krävt absurda 2.6 miljarder dollar i ersättning. Nu har Google vunnit en liten seger i domstolen då domaren förkastat detta belopp och istället valt att sätta 100 miljoner dollar som ett utgångsbelopp för den vidare rättegången.

Detta belopp kan dock justeras både upp och ner beroende på vidare bevis från både Oracle och Google.  En av anledningarna att domaren förkastade det ursprungliga kravet är att Oracle har valt att ta med hela Android när de räknat på den ”skada” som Googles patentintrång skapat. Enligt domaren är dock detta inte korrekt och han valde att använda denna bilanalogi för att förklara sitt beslut:

”The fact that Java may be a critical component of Android does not justify application of the entire market value rule. Wheels are critical to an automobile, but no one would apportion all of the demand for a car to just the wheels.”

Oracle måste istället visa hur mycket varje enskilt patentintrång har ”skadat” dem.

 Allt gick dock inte Google:s väg då domaren bland annat valde att förkasta Google:s krav att reklamintäkter som företaget har via Android inte ska räknas med när man räknar fram ett eventuellt skadestånd. Ännu värre för Google  är dock att domaren anser att Google visat en attityd är de helt enkelt säger att ”det som är mitt är mitt och det som är ditt är förhandlingsbart”. Han säger också att Google hellre väljer att köra på trots att de vet att de eventuellt gör patentintrång och chansa på att inget händer än att från början betala ett ”rättvist” pris.

Den stora frågan är dock om Google var medvetna om att de bröt mot flera patent och upphovsrätt när de skapade Dalvik Virtual Machine.  Skulle det bevisas att de verkligen gjorde det och helt medveten körde vidare så kan det bli dyrt för Google, både när det gäller skadestånd och framtida licensavgifter.  Det finns redan nu indicier att så var fallet. Google själva tog till exempel upp det faktum att Sun erbjöd Google att licenciera hela Java för 100 miljoner dollar i tre år, något man tackade nej till. Domarens kommentar till denna information var att fråga om detta i sig inte är ett erkännande att man var medveten om att det behövdes licens och att man ändå valde att gå vidare trots att man inte haden någon licens.

Ett antal interna Google-email har också tagits upp som antyder att Google visste att de behövde licenciera Java. Bland annat antyder detta interna mail att man var medveten om detta:

What we’ve actually been asked to do by Larry and Sergey is to investigate what technology alternatives exist to Java for Android and Chrome. We’ve been over a hundred of these and think they all suck. We conclude that we need to negotiate a license for Java.

Det är lätt att sitta och ha åsikter om patent generellt och mjukvarupatent specifikt men dessa existerar och idag är det normalt att företag licencierar tekniker av varandra. Det är därför lite förvånande ifall Google skulle valt att köra på utan att licenciera tekniken då Dalvik Virtual Machine ändå får ses som en av de viktigaste delarna av Android. Det blir intressant att höra Google:s fortsatta försvar och förklaringar.

[Liten uppdatering 20110727 – Google slår tillbaka och det visar sig att Oracle försökt dölja vissa fakta. http://androidandme.com/2011/07/news/sun-ceo-fully-approved-the-use-of-java-on-android-oracle-tried-to-erase-the-evidence/, http://www.zdnet.com/blog/open-source/sun-ceo-explicitly-endorsed-javas-use-in-android-what-do-you-say-now-oracle/9285]

Så hur kommer detta utveckla sig? Själva rättegången kommer att sätta igång i oktober om inte någon av parterna begär att få mer anstånd. Det bästa vore självklart att de satt sig ner och kom överrens så att all osäkerhet runt Android försvinner. Troligt är dock att rättegången fortsätter och vi får höra mer anklagelser/påståenden från båda sidorna. Det är väl bara att ta fram popcornen och se hur denna tungviktsmatch utvecklare sig.

 Vi kan rekommendera siten FossPatents som har skrivit flera intressanta artiklar om rättegången.

Artikel 1 hos FossPatents, Artikel 2 hos FossPatents

Källa: FossPatents via Engadget

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:

 • Mattias

  Dessa stämningar, hur orkar man?

 • DD

  @ Mattias
  C-A-S-H

 • Mauswe

  Detta är ju dock en värd stämning som Oracle gör. Inte som lodsys.

 • johanw

  Står det inte fel i första stycket? På Engadget står det att det var 2,6 miljarder USD, inte 26 miljarder

 • Genma

  När ska det bli ett stop på den hära skiten!

 • SwedBear

  johanw: Tack för att du såg slarvfelet. En punkt försvann när jag läste igenom alla artiklar och skrev

 • Djhg2000

  Tycker inte man ska behöva ha licens för en interpreter, som att kräva utvecklare på pengar för att de kan läsa koden.

  Visst, i fallet med java så är det ju lite svårt att för hand läsa koden som körs eftersom det är kompilerad bytecode, men om man har tillräcklig erfarenhet av kompilatorn och/eller interpretern så går det nog.

 • axel

  Java är bloatware

 • David Gilblom

  De kanske tänkte att om det bombar ur som wave gjorde, så kommer ingen märka det eller orka driva ngt. Och om det blir kanoners har vi råd att ta fighten. Fast vad vet jag.

 • Jocke

  Ordet intäkt stavas inte med ck. Således är ordet ”reklamintäckter” felstavat i artikeln. Snälla ändra detta!

  Förlåt mig men jag avskyr stavfel…

 • tramsgar

  Googles hantering av IP känns ju igen, men det förvånande är ju att de ”lät” Oracle köpa Sun. Det är ju en ocean av skillnader i attityd mellan de företagen. Att Red Hat inte lierade sej med Google eller annan av samma skäl är också ett mysterium, eftersom de också investerat mycket i Java-baserad teknik.

 • OWK

  Mattias :Dessa stämningar, hur orkar man? Rapportera inlägg 0

  Det här handlar ju inte om att någon stämmer ett företag för en liten småsak. Att ha rätten att stämma folk och att ta patent på saker skyddar den uppfinning man gjort ifrån att bli stulen. Ex. hade du kommit på Windows, och sedan hade ett företag med antal miljarder bakom sig upptäckt idén hade de enkelt kunnat sno den ifall du Inte fick ta patent eller stämma.

 • Martin

  Önskar att Google hade köpt Java istället, de hade kunnat fräscha upp plattformen betydligt. För övrigt är jag tvungen att hålla med; Oracle har faktiskt en poäng med den här stämningen.

 • SwedBear

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 2. Android 8.0 för Samsung Galaxy S8 ett steg närmare skarp version
 3. Försäkringen Samsung Mobile Care täcker två olycksskador under två år
 4. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 5. Minitest av Google Pixel 2
 6. Hands on med OnePlus 5T

Mest läst

 1. Alla uppgifter om OnePlus 5T läcker ut i förtid
 2. Vi går igenom nyheterna i Android 8.1 Oreo
 3. Hands on med OnePlus 5T
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Android 8.0 för Samsung Galaxy S8 ett steg närmare skarp version

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons