Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hands on med Huawei Honor 9

Postat:
20:05 - 2017-06-27
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Huawei bjöd in Swedroid att närvara i Berlin i Tyskland under tisdagen för den officiella Europa-presentationen av det kinesiska företagets kommande telefon Honor 9 som landar på svenska butikshyllor i augusti.
Vi fick efter presentationen möjligheten att på mässgolvet leka med telefonen i fråga för att bilda oss ett första intryck av telefonens yttre och inre.

Det yttre: utseende, material och byggkvalitetHonor 9 är till det yttre en mycket välbyggd telefon med en solid lättmetallram, heltäckande glas med lätt fasade sidor på fronten och ett mjukt rundat bakstycke av glas. Huawei poängterar att just bakstycket består av inte mindre än 15 tunna lager av glas, vilket ger telefonen unika reflektioner och ett unikt intryck.

Både skärmglas och bakstycke har fått en oleofobisk (fettavstötande) behandling vilket håller det värsta kladdet borta, men som alla telefoner med glasbakstycken är Honor 9 en fingeravtrycksmagnet, inte minst den svarta och den blå modellen men även den grå till viss del.

Telefonen ligger bra i handen och är ett klart steg framåt jämfört med företrädaren Honor 8, även om glasbakstycket förstås även ökar oron för sprickor och krosskador om man råkar tappa telefonen på ett hårt underlag. Nytt för Honor 9 är att Huawei har flyttat fingeravtrycksläsaren från bakstycket till fronten, nedanför skärmen.

Vi är personligen mer förtjusta i fingeravtrycksläsaren på baksidan då fingret naturligt faller på fingeravtrycksläsaren i en och samma rörelse då vi plockar upp telefonen från byxfickan, men vi vet att många läsare föredrar läsaren på fronten istället. Oavsett personlig preferens vad gäller fingeravtrycksläsarens placering konstaterar vi att alla knappar känns solida och ger ett bra motstånd och en tydlig klickkänsla.

Det inre: utrustning och prestanda

Honor 9 bygger kring en 5,15 tum stor (eller med dagens mått liten) LTPS IPS LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar (1080p) och en pixeldensitet på 428 PPI. Skärmen upplevs ha bra färger och kontraster, och acceptabel ljusstyrka. Det är svårt att bilda sig en definitiv uppfattning i den ytterst starka belysningen i en mässhall, men våra första intryck är positiva.

Pekskärmens respons är kanske den mest påtagliga förbättringen och telefonen upplevs svara snabbare på våra pek och svep än exempelvis Honor 8 och Mate 9 Pro. Huawei uppger mycket riktigt också att de har förbättrat just pekskärmens input latency i Honor 9.

Huaweis dotterbolag Hisilicon står för hästkrafterna med det numera välbekanta åttakärniga systemchippet Kirin 960. Som hjälp har Kirin 960 fått 4 GB LPDDR4-RAM samt 64 GB lagringsminne. Grafikkretsen i Kirin 960 är som alltid Mali-G71 MP8. Vi finner exakt samma systemchipp inklusive grafikkrets i exempelvis Huawei Mate 9 Pro och i P10 samt P10 Plus.


Kameran är samma dubbelkamerakonfiguration som vi finner i både Mate 9 pro och Huawei P10, med en färgkamera på 12 megapixlar och en svartvit kamera på 20 megapixlar, en lins med ett bländarvärde på f/2,2 och en dubbel LED-blixt.

Till skillnad från Mate 9 Pro och P10 saknar Honor 9 en Leica-logga som gör gällande att enheten har utrustats med optik framtagen av kameratillverkaren Leica, men vi misstänker efter en hastig bildjämförelse mellan Honor 9 och P10 att Honor 9 har exakt samma optik som P10, men att de bara inte har betalat Leica för rätten att använda deras varumärke på Honor 9. Vår kommande recension får utvisa huruvida optiken tycks vara identisk eller inte.

Batteriet är på 3 200 mAh vilket är en väl tilltagen storlek för en telefon med en skärm i den här storleksklassen. Framtida batteritest får utvisa hur väl Honor 9 presterar i relation till konkurrensen. Yttermåtten är 147,3 x 70,9 x 7,5 millimeter och Honor 9 är därmed aningen större än syskonet Huawei P10 på alla ledder, även om det handlar om mycket små skillnader. Vikten är 155 gram.

Mjukvara


Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat med Huaweis eget utvecklade gränssnitt EMUI 5.1, samt i skrivande stund maj månads säkerhetsuppdatering. Flytet i Honor 9 är precis som i P10 noterbart bättre än i fjolårets modell Mate 9 Pro som hade en del problem med ett lite ”laggigt” gränssnitt periodvis. Vi finner inga nyheter i EMUI 5.1 i Honor 9 jämfört med i syskonmodellen P10, utan konstaterar att dessa tu telefoner upplevs vara nästan helt och hållet identiska undantaget de yttre visuella skillnaderna.

Huawei hävdar att Honor 9 tack vare systemchippet Kirin 960 och det snabba EMUI-gränssnittet är snabbare än konkurrenten Samsung Galaxy S8, och presenterar ett videoklipp för att bevisa sitt påstående.

Summering

Efter vår korta tid på mässgolvet med Huawei Honor 9 är det svårt att dra några större slutsatser, men vi konstaterar att Honor 9 känns som en mycket välbyggd och kvalitativ telefon som ligger bra i handen och upplevs som ytterst rapp i gränssnittet. Glasbakstycket är snyggt och bekvämt men som alltid är glas samtidigt förenat med krossrisk vid fall, fingeravtryckskladd och ett halkigt grepp.

Kameran tycks vara helt och hållet identisk med kameran i syskonet P10, undantaget Leica-optiken. Eller snarare; undantaget en Leica-logga. Vi misstänker nämligen att Honor 9 har exakt samma optik som P10, men att de bara inte tillåts använda Leica-varumärket i marknadsföringen. Vår inför butikspremiären kommande recension får utvisa om så är fallet.

Vi ställer oss efter vår korta tid tillsammans positiva till Huawei Honor 9 och vi ser fram emot att sätta tänderna i den fullskaliga recensionen inför den svenska butikslanseringen.

Huawei Honor 9 har säljstart först den 15 augusti och den enda modellen aktuell för Sverige har utrustats med 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Färgalternativen för den svenska marknaden är tre till antalet: huvudfärgen Glacier Gray (grå) samt Midnight Black (svart) och Sapphire Blue (blå). Det rekommenderade cirkapriset uppges vara 4 990 kronor, men det faktiska butikspriset är i regel lite lägre än det rekommenderade priset så vi förväntar oss en prislapp några hundralappar lägre än så direkt vid lansering.
 

 • Robert Mänty

  Vet inte… Tycker den senaste tidens lanseringar av mobiler känns lite… meh…

  Uppgraderingarna har blivit mindre kännbara och alla led har blivit dyrare.

  Samsung S7 är nog den mobil som har bäst och störst uppdatering men är likväl Apple iphone alldeles för dyr för vad den levererar. Speciellt för en så kort livscykel som mellan 12-24 månader som många mobiler har idag.

  De ”billiga” premium märkena som bygger kvalitativa mobiler men ligger ett steg efter vad gäller innovation som tex just Huawei och OnePlus har blivit dyra som Samsung var för några år sedan vid release nästan. De är inte längre en billig premium. De är bara premium fast året efter.

  Ta honor 8 mot honor 9. Uppgraderingarna i normalt användande dvs ta bra bilder, söka information på nätet, maila, slö spela lite och ha ett snabbt flyt i användargränssnittet, är knappt märkbara för nästan dubbla kostnaden. (Honor 8 har vid flera tillfällen gått att köpa för 2495).
  Rimlig nivå tycker jag borde varit 3995 för den mycket kvalitativa mobilen (honor 9). Samtidigt tycker jag att 5995 skulle varit en rimlig nivå för den billigaste konfigurationen av s7 när den lanserades..

  Tycker att alla ovanstående mobiler är bra, fantastiskt välbyggda, har bra spec osv. Men de gör inte längre samma hopp i uppgraderingarna mellan modellerna som det gjordes förr, däremot känns det som om priserna går mer och mer upp för varje generation.

  Det hela skapar en slags meh känsla…

 • thell

  Okey så 4990 kr.då är det är Bättre att välja en p10 för samma pris.med Leica. Men vem vet kanske tele2 kör en kampanj på denna som med 8an. Där vi får ett pris under 3000 kr. Då är denna mer intressant.

 • nZb

  Ja vad är egentligen skillnaderna mellan Honor 9 och P10? Finns det några större skillnader?

 • Flipp0

  P10 har nättare yttermått. Honor 9 har två kapacitiva knappar på varsin sida av hemknappen vilket P10 saknar. I övrigt verkar de i princip vara identiska. http://www.devicespecifications.com/en/comparison/66e9c400f

 • nZb

  Tack för bra svar! Blir nog att beställa en P10 då det inte spelar så stor roll att den kostar några hundra mer när den verkar ge lite lite mer ändå :)

 • Daniel Jansson

  Har den oleofobisk behandling? ;)

 • mortuus82

  är displayen skyddad av nåt eller är den lätt att repa? med tanke på priset borde den ha nåt skydd tycker man, eller inget ?

 • mortuus82

  alla vill ju ha den stora delen av kakan som samsung äter upp, men då får dom fan IP klassa sina mobiler, ge dom gorilla skydd på displayen osv för att rättfärdiga sina priser, håller med om att honor 9 här är på tok för dyr, du får en S7 för samma pris som är en bättre mobil, samma med OP 5, har inte ens minneskortplats.. blä

 • mortuus82

  Ja!

 • Daniel

  P10 har inte oleofobisk behandling. Det gör att skärmupplevelsen blir mycket sämre.

 • Fred .

  Bara fyra ikoner på en rad, hah min telefon har fem ikoner per rad! Vad dåligt!

 • Fred .

  Har den homofobisk behandling också?

 • Fraz

  Priserna går upp för att vår valuta blir svagare.
  Exempel:

  Galaxy S5 började säljas i Sverige 25 Feb 2014.
  Pris: 6490:- dollarkurs: 6,49kr

  Galaxy S8 började säljas i Sverige 25 Mars 2017.
  Pris: 7990:- dollarkurs: 8,82kr

  I själva verket började S8 på ca 10% lägre pris än S5 gjorde, om vi kompenserar mot dollarpriset. Eller tänker vi oss att Samsung ska subventionera sina lurar för att få äran att sälja dem till oss?

 • Robert Mänty

  Nja. Snarare en halvsanning med modifikation. Då s8 även kostade mer i övriga världen jämfört med s5. 729$ vs 649$. Så valuta påverkar en aning.

  Men jag anser att båda de två vara överprissatta vid release med tanke på vad de levererar. S5 får väl anses som en av de sämre varianterna av de stora iterationerna av s-serien.

  Och fortfarande så tror/tycker jag att s8 är en av de bästa mobilerna som tillverkats. Men inte för priset. Priset får själva relesen och ha-begäret att mer kännas som… meh. Speciellt då man bör titta på en med 64gb och gärna med större skärm…

  Detsamma för huawei och oneplus. De når inte riktigt fram med uppgraderingen mot prisökningen. En tusenlapp ner motsvarar mer vad den lilla prestandaökning ger i användande.

  Så det är jag säger. Fina telefoner allihopa men ingen som väcker ha-begär då de ligger fel i pris.

  Honor och oneplus är inte längre billiga.
  Rimlig nivå för en ”billig” premium tycker jag är 3700kr-4000kr. För ett ”lågpris”-märke.

  Medans premium märken eller etablerade märken bör ligga mellan 5500kr-6000kr.
  Speciellt nu när utvecklingen börjar stanna av i processorer mm. 5500-6000kr är just för att de faktiskt gör något nytt med tex större skärmar.

  Men som sagt, hittar ingen ny release av mobil som ger skäl för priset att uppgradera från tex en honor 8. Antingen är uppgraderingen för liten eller så är priset på tok för högt för den lite större uppgraderingen.

  Detta oavsett dollarkurs. ;-)

 • InnerWar

  Ja fy fan! En riktig dealbreaker!!

 • Perkele

  Nja, tycker skärmen funkar helt ok iaf, så det du säger stämmer inte

 • nZb

  Med Nova kan du få 7 eller mer :)

 • Peter Hjalmarsson

  Så ytterligare en prisvärd serie som klättrar uppåt i priserna. :-(

Lediga jobb inom data / IT Företag
Sökes Filspecialist Till Handelsbanken IT Publicerad 23 Nov 2017
Gillar du resor och IT ? Publicerad 23 Nov 2017
Junior Research Software Engineer till Electrolux Publicerad 23 Nov 2017
UI Designer till produktbolag Publicerad 23 Nov 2017
Systemkonsult Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Minitest av Google Pixel 2
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons