Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hands on med OnePlus 5T

Postat:
21:40 - 2017-11-16
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Under torsdagen den 16 november presenterade den numera väletablerade uppstickaren OnePlus under ett stort event i New York företagets höstflaggskepp 5T.
I likhet med fjolårets 3T är 5T en vidareutveckling av modellen OnePlus lanserade under försommaren, där OnePlus har haft lite mer tid att putsa sin produkt och utöka funktionaliteten och åtgärda en del problem eller brister som företrädaren drogs med.

Vi har haft ett drygt dygn på oss att leka med vårt av OnePlus utlånade recensionsexemplar och vill dela med oss av våra allra första intryck och synpunkter.Kartongen är mer eller mindre helt identisk med företrädaren 5, med enda undantaget för ett litet ”T” på kartongens sida. I övrigt är allt identiskt: kartongens form, färger och tryck såväl som dess innehåll – med själva telefonen som det naturliga undantaget.

I handen fortsätter likheterna och OnePlus 5T känns nästan exakt som företrädaren när vi håller den i handen, men med en lite högre vikt. Bakstycket är som tidigare av lättmetall och telefonen känns ganska tunn tack vare det lätt svängda bakstycket som mot långsidorna får en mer påtalad böj. Aluminiumbakstycket samt ramen har anodiserats svart, och detta är också den till synes i dagsläget enda tillgängliga färgen.

Den betydande skillnaden mellan 5 och 5T blir genast uppenbar då skärmen tänds och man ser att 5T har fått en mer utdragen skärm av 18:9-format. Telefonens yttermått är med 156,1 x 75 x 7,3 millimeter nästan identiska med föregångaren, blott 1,9 millimeter högre och 0,9 millimeter bredare, men OnePlus har trots det gjort plats för en 6 tum stor skärm. Detta ger ett skärm till yta-förhållande på fina 80,5 %, att jämföra med 73 % för föregångaren.

Vikten anger OnePlus vara 162 gram, men våra båda kalibrerade brevvågar säger 168 gram, vilket är 16 gram mer än företrädaren OnePlus 5. Batteristorleken har förblivit densamma, 3 300 mAh, och OnePlus skickar som alltid med en Dash-laddare, i det här fallet och precis som för 5 på upp till 5V och 4A, eller 20W.

Skärmen på 6 tum är av AMOLED-typ och har en upplösning på 1 080 x 2 160 pixlar, även kallat FHD+, i en så kallad Pentile-matris, vilket i kombination med skärmstorlek och bildförhållande innebär att pixeltätheten är exakt densamma som i föregångaren 5, det vill säga strax över 400 PPI. Vi är på det stora hela ok med den upplösningen, men vi kan se en viss pixlighet på en dryg halv armlängds avstånd och närmare, vilket vi vet att somliga konsumenter med osedvanligt skarp syn inte alls tycker om.

I övrigt tycks skärmen vara en liten men noterbar uppgradering jämfört med skärmen i 5. Färgerna upplevs som lite klarare, i synnerhet ur vinklar, och den maximala ljusstyrkan tycks vara snäppet högre även om den inte är strålande. Svärta och kontraster är likvärdiga. Pekskärmen svarar snabbt på våra pek och svep, men inte riktigt lika snabbt som Googles Pixel 2-duo. Frågan på mångas läppar är nu säkerligen om även 5T har samma ”gelé-effekt” på skärmen som OnePlus 5 har vid skrollning på exempelvis en webbsida. Svaret är kort sagt nej, ingen gelé-effekt. OnePlus tycks ha lärt av misstaget med OnePlus 5 och inte monterat skärmen inverterad, vilket resulterade i en liten ”jelly gate” under försommaren.

Till mångas glädje har OnePlus 5T fått behålla 3,5-millimeterporten – OnePlus har i dagsläget alltså inte hoppat på trenden att avlägsna audioporten – men den har också fått behålla en fotändeplacerad monohögtalare vilket vi är mindre nöjda med.

Telefonen är utrustad med Qualcomms Snapdragon 835 och 6 eller 8 GB RAM beroende på modell, precis som företrädaren, och upplevs därmed också precis lika rapp och följsam som OnePlus 5. Detta innebär vidare att den vid sidan om Googles i gränssnittet silkeslena Pixel 2-duo är den allra mest responsiva och följsamma Androidtelefonen på marknaden. Pekskärmen undantagen, vilken som vi nämner ovan har en aningen högre svarstid än Googles telefoner. Snabb är även fingeravtrycksläsaren från Fingerprint Cards som numera är placerad på bakstycket då det inte längre finns plats för en fingeravtrycksläsare på fronten.

Nytt för 5T är även ansiktsupplåsning i stil med Apples iPhone X, och vi är förbluffade över hur bra det faktiskt fungerar även i praktiken. Programmeringen tar inte mer än cirka tre sekunder och när det hela väl är inprogrammerat så sker upplåsningen på bråkdelen av en sekund i de allra flesta fall. Till skillnad från Apples lösning måste man dock i 5T först trycka en gång på strömknappen för att komma till låsskärmen innan ansiktsupplåsningen aktiveras.

Hur hög säkerhet OnePlus ansiktsupplåsning har är kan vi inte svara på, tvillingar kan med säkerhet lura systemet precis som de kan i iPhone X, men då OnePlus 5T även har en fingeravtrycksläsare med dokumenterat hög (dock ej felfri) säkerhet så bjuds vi på det bästa från två världar till skillnad från iPhone X som inte har en fingeravtrycksläsare.


Kameran är precis som förut av dubbelkameratyp med en huvudkamera på 16 megapixlar och en lins på f/1,7 och en sensor på 20 megapixlar och även den med optik på f/1,7.

Som synes har OnePlus alltså valt att till skillnad från i 5 inte använda 20-megapixelsensorn för förlustfri telefoto (zoom) med f/2,6-optik utan avser istället att använda 20-megapixelsensorn för att förbättra mörkerprestandan genom att slå samman sensorpixlarna i grupperingar om 2×2 och därmed i teorin öka ljusupptagningsförmågan. Precis som i 5 saknas även i 5T optisk bildstabilisering, men vi finner som förut en skapligt välfungerande elektronisk bildstabilisering.

Kamerabilder
Alla bilder tagna med kameramjukvarans grundinställningar, undantaget den sista bilden där vi aktiverade porträttläget med så kallad ”bokeh”-funktion och oskarp bakgrund.


Ett ordentligt kameratest i vår kommande recension får avgöra om OnePlus 5T kan bjuda på bättre mörkerprestanda i den här nya konfigurationen där telefotokameran har förvandlats till en mörkerkamera. I det fåtalet bilder vi hittills ar hunnit ta, i dagsljus, kan vi som väntat inte se någon som helst skillnad i bildkvalitet mellan 5 och 5T. Bilderna håller i dagsljus ganska hög kvalitet, om än inte riktigt i nivå med de allra bästa då ljuskontrasthanteringen har vissa brister.

Även i 5T saknas ett officiellt vattenskydd i form av en IP-klassning, vilket är tråkigt, och som förut saknas också stöd för trådlös laddning, precis som alla andra telefoner med ett omslutande lättmetallchassi.

Vad som däremot inte är tråkigt är att prislappen trots skärmuppgraderingen, den tillkomna ansiktsupplåsningen och en (påstådd) bättre mörkerkamera nästan är exakt densamma som förut.

Telefonen säljs i två olika hårdvarukonfigurationer: instegsmodellen med 6 GB RAM och 64 GB lagring kostar 4 999 kronor, hisnande 4 kronor mer än företrädaren, och toppmodellen med 8 GB RAM och 128 GB lagring kostar 5 599 kronor, 104 kronor mer än företrädaren. I dagsläget tycks telefonen, oavsett konfiguration, endast marknadsföras i färgen ”Midnight Black”, det vill säga svart.

Officiell säljstart uppges ske om en vecka, den 21 november i OnePlus officiella butik, med de första leveranserna kort därefter.

Vi är efter vårt dryga dygn med OnePlus 5T positivt inställda och vi upplever att 5T definitivt bjuder på ett reellt mervärde jämfört med företrädaren 5, inte minst då prisbilden är näst intill oförändrad. Vi återkommer med vår fullskaliga recension av telefonen inom kort.
 

 • Waka

  Jag är lite sugen på att byta min S7 edge mot denna. Tror ni jag kommer bli besviken? Tar mycket bilder så kameran är viktigt för mig. S7 vs 5T?

 • DmBzls

  Bort med edge. Men att byta telefon från en inte ens 2år gammal telefon ja lite slöseri på resurser skulle jag säga…

 • InnerWar

  Om kameran är en stor faktor för dig så är inte det här rätt mobil för dig.

 • DH

  Ingen trådlös Qi-laddning? Inget som helst IP-klassning för vattentäthet? Ett rörigt hopkok till användargränssnitt som är ljusår från Android 8.1 Oreo, som kommer lanseras de kommande veckorna? Och detta för femtusen svenska kronor?

  Nej tack, den där dyngan kan de behålla.

 • David

  Riktigt dåliga bilder enligt mig. Brusreduceringen i bild 1, som ändå är i dagsljus, är förfärlig. Alla detaljer borta, bara en vattenfärg-sörja kvar. Tråkigt, hade nästan bestäm mig för denna.

 • Adan

  Man kan ju alltid hoppas på att det fixas via en uppdatering inom en snar framtid, för det där såg inte bra ut :/ Ingen bild var bra..

 • Simon

  Vad menar du med ett rörigt ihopkok till användargränssnitt?

 • Daniel Jansson

  Verkar vara så jävla mycket bullshit det här med dubbla linser. Ser aldrig någon förbättring i mörker med det och inte här heller. Speciellt märkbart på inomhusbilderna väldigt oskarpt och detaljlöst i pälsen.

  Blev glad att se en Pomeranian förresten så underbart söta =D

 • Bison

  Då kanske OnePlus kan vara ett alternativ när de tagit bort den groteska fingeravtrycksläsaren på framsidan och satt den på baksidan.

 • DH

  Hehe tog väl kanske i på den punkten, har aldrig ens hållit en Oneplus-telefon i handen. Hoppas du godtar min ursäkt till dig..?

 • Mattias Börjesson

  Eller, som för min del, precis tvärtom.

 • Madestmax

  Håller med. fingeravtrycksläsaren ska sitta fram på en telefon. Trodde först det skulle vara nice med att ha den där bak men efter nu haft Honor8 så vet jag var jag vill ha den iallafall. Kan möjligtvis sträcka mig till att ha den på sidan som Sony har det.

 • johala02

  Innan jag dömer den här nya OnePlus mobilen så väntar jag in en riktig recension först. Positivt är ändå att de inte lät priset rusa iväg så mycket som en del rykten sa. Nu när både Samsung och Apple tävlar om att göra så dyra mobiler som möjligt behövs det mer prisvärda mobiler på marknaden.

 • mortuus82

  ja tråkigt dom inte hakar på men då är risken oneplus lär kosta inte långt ifrån samsung eller huawei.

 • Taskman

  Så inte Oreo från start vilket förmodligen betyder att de skiter i Treble. Riktigt tråkigt måste jag säga.
  Risk för färre uppdateringar och längre tid mellan dem.

  IP klassning är ingen dealbreaker för den klarar nog ändå vatten till viss grad bara att det inte att testat i en specfik vattenkammare. Så några droppar är OK men inte bada/duscha med den.

  Synd att den inte har stereohögtalare vilket hade varit trevligt.

 • Flipp0

  Ja dubbla linser för att förbättra bildkvalitet är riktigt överskattat och mest en gimmick, det låter bra i teorin men har ännu inte använt någon telefon när det verkligen ger en påtaglig fördel (tänker nu främst på en färg och en monokrom sensor) Om telefonen är tunn finns inte plats för en stor bildsensor med stora pixlar för bättre nattfoton, och då sätter de in dubbla sensorer av sämre kvalitet som en desperat åtgärd.

 • Simon

  Har ägt varenda telefon som finns typ, tycker OnePlus 5 står sig sjukt bra bland alla för priset, även om den hade kostat 7k. Valde bort S8+ för att ha kvar min OP5! OxygenOS är bland det snabbaste du kan få i Android väg, rent och snyggt och enkelt. Ingen fel på S8an heller men jämför man svart på vitt är OP5 sååå mycket rappare, och behåller flytet efter flera månader i bruk :) Första versionen av OxygenOS var dålig men dom har kommit långt sen dess! Hellre en solid metallbaksida än Qi-laddning. Tar flera timmar å ladda fullt, men jag förstår dom som vill slippa kablar.

 • Simon

  Komponenterna ska vara behandlade för att klara av fukt. Ingen IP-klassning men lite regn lär inte vara nån fara. Flera YouTubers har sänkt OnePlus-telefoner i vatten och dom har överlevt – så jag vet inte var man drar gränsen. Brukar inte duscha med mina telefoner iaf :D

 • Paulista

  Din S7 har ju garanterat mkt bättre skärm och kamera, men med OnePlus slipper du iaf TW:)

 • Paulista

  Nja, en telefon idag är en så personlig ägodel som hjälper en med så mkt om dagarna så då ska man trivas med dem också. Jag byter flera ggr. per år och har tex. just nu en S8 jag inte kommer riktigt överens med så det blir byte snart igen.
  Men visst, det är ett kapitalistiskt slöseri men jag säljer dem iaf och låter dem inte ligga i en låda.
  Sen kan man ju välja bort de värsta miljöbovarna bland mobiltillverkarna som de kinesiska tillverkarna och faktiskt ironiskt också Samsung.

 • Waka

  Men är det liksom en så stor synlig skillnad eller är det bara rent tekniskt. Jag hade gärna gått på S8 eller kommande S9 om det inte vore så att Samsung var så sjukt sega på att uppdatera Android. Pixel 2 var jag sugen på också men tänker att där är det lika bra att vänta på Pixel 3 och se hur deras första egentillverkade telefon blir.

  Men den stora frågan är ju om en S9 eller Pixel 3 som säkert kommer kosta bort emot 8K är 3K bättre än en Oneplus 5T eller kommande 6a. Det är där jag börjar känna att vafan det är bra värde för pengarna. Men å andra sidan är kameran så sjukt viktig för mig… gaaah det var bättre med iPhone, inte lika mycket att välja på ;) (Helt klart fet ironi)

 • Paulista

  Det är ett helt annat ui, både utseendemässigt och funktionellt. OnePlus har mkt mindre funktioner än en Samsung, men det de har är vettiga funktioner. Har just nu en S8:a (min första Samsung sen S3) och är nästan chockad hur mkt skitfunktioner man kan slänga in i en telefon som dessutom fungerar dåligt. S8 har tex. inget vettigt sätt att låsa upp telefonen förutom mönsterfunktionen som knappast är speciellt säker. Fingerscannern sitter på sämsta tänkbara ställe så den använder man ej och iris/ansiktsscannern fungerar kanske vart 4.e gång så då skiter man i dem med.
  Samsungs tänk är: HA! Titta på oss, vi har flest funktioner men vi skiter i om de fungerar som de ska.

 • kjellbagatell

  Köp den inte, lägg dubbelt så mycket pengar på en ip-klassad så du kan livestreama dina stunder i badkaret på Facebook.

 • mickeko

  Har kameran RAW-stöd är det ett icke-problem, förutsatt att man är seriös nog för att orka sitta och redigera bilderna lite själv.

 • Daniel

  Då kanske du ska hålla dina åsikter för dig själv?

 • Kristy

  All mobiltillverkning är ju dessvärre problematisk ur miljösynpunkt och jag försöker därför liksom du även väga in miljöaspekten vid köpet. Jag är dock lite förvånad att du räknar in Samsung bland de värsta miljöbovarna med tanke på att företaget var de första någonsin att få en mobil miljöcertifierad (S4 2013) och jag vet att S8 som jag har nu också är miljömärkt. Först är visserligen inte alltid bäst och jag skall erkänna att jag inte har jättekoll, men nog tycker jag att Samsung verkar vara bland mer seriösa ur miljöhänseende… :)

 • Paulista
 • Alias joje67

  Då säljs nog den tidigare 5an för en spottstyver Black Friday. 3500 kanske..

 • Kristy

  Okej tack, den listan har jag inte sett. Tråkigt nog ingenting intressant för mig i toppen. :( Jaja, vi får se hur det ligger till nästa gång det är dags för telefonköp, men det dröjer nog ett tag för jag är lyckligtvis väldigt nöjd med min S8, den passar mig. :)
  Däremot tycker jag du gör helt rätt i att byta – så mycket vi använder telefonen idag måste man hitta en man trivs med och bara den säljs vidare till någon annan behöver man inte ha dåligt samvete. :)
  HTC U11 eller någon Pixel tycker jag är bra val om man vill ha bra kamera, förutsatt att man gillar dem för övrigt.

 • Paulista

  Måste ha hörlursuttag:)

 • pao
 • Kristy

  Ah, okej. Det blir ju svårare och svårare nu för tiden tyvärr.
  Hoppas du hittar det du söker. Du kan ju alltid fråga inne på forumet, folk där är superduktiga och kan säkert hjälpa till. :)

 • Kristy

  Hm, jag kollade lite och LG V30 har faktiskt hörlursuttag. LG G6 också. Båda kamerorna är utmärkta. :)

 • DH

  Självklart jag ber dig om min ursäkt godtar du den..?

 • Markus

  Så länge de använder en liten sensor så kommer den oavsett vilka linser de använder vara sämre i sämre ljusförhållanden.

 • Dennis Wallman

  Man undrar vilka kreativa bakdörrar som denna säljs med…

 • John F. A.

  asså jisses jag tänkte inte ens på detta….

 • John F. A.

  Vad tycker du om bixby knappen då?

 • Trump

  Kameran suger d@se.
  Inte värt 5k av den anledningen enbart.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons