Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hands-on med Samsung Galaxy Note 8

Postat:
18:18 - 2017-08-28
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Samsung Galaxy Note 8 blir den första Note-telefonen i Sverige sedan Galaxy Note 4 (2015) frånsett den ytterst kortlivade Note 7 som Samsung tvingades återkalla permanent kort efter lansering. Vi har haft tillfälle att klämma på Note 8 och lämnar i den här artikeln några första intryck.

Design och konstruktionGalaxy Note 8 är liksom syskonmodellerna S8 och S8 Plus en välbyggd telefon som känns påkostad och ”lyxig”. Kombinationen av glas och lättmetall är ett välbeprövat recept för premiumtelefoner som numera för många konsumenter är lika mycket en modeaccessoar som det är ett verktyg.

Jämfört med de lite mer mjukt rundade telefonerna ur S8-familjen har Note 8 fått en lite stramare design med mer raka linjer och lite skarpare hörn. Note 8 upplevs helt enkelt som lite mer designad för kontor, jobb och produktivitet och lite mindre som en läcker modeaccessoar. Faktum är att Note 8 formgivningsmässigt är mycket lik den förtidspensionerade företrädaren Note 7, men med en så kallad ”Infinity Display” i formatet 18.5:9, som utnyttjar mer av telefonens totala frontyta.

I handen ligger Note 8 bra, aningen bättre än syskonet S8 Plus, till stor del tack vare att skärmens långsidor har en mindre påtagbar svängning vilket lämnar lite mer ram för fingrarna att greppa. Dels gör detta Note 8 lite mer bekväm i handen och dels gör det att oavsiktliga skärmtryck då fingertopparna kommer åt skärmen av misstag.

Vi noterar genast att kameramodulen, vilken även inkluderar LED-blixt och fingeravtrycksläsaren, sticker ut en aning från det i princip helt platta bakstycket, men då hela modulen är ganska bred så resulterar det lyckligtvis inte i att telefonen vaggar i sidled då den ligger ”på rygg” och vi använder pekskärmen.

Vi ogillar fingeravtrycksläsarens placering och utformning på Samsung Galaxy S8 och S8 Plus, och tyvärr har även Note 8 fått samma olyckliga utformning och placering som ofelbart leder till att man då och då av misstag kommer åt kameralinserna, vilket innebär att de måste rengöras varje gång vi använder kameran. Inte helt genomtänkt.

S-pen


Liksom alla tidigare generationer Galaxy Note-telefoner har Note 8 fått en medföljande stylus. Detta är det som mer än något annat särskiljer Note-familjen från S-familjen; pennan och dess särskilda mjukvara. Vi har inte haft möjlighet att testa stylusen och dess funktioner mer ingående under vår korta tid med Note 8, men vi konstaterar att det som förväntat fungerar bra – precis som i företrädaren Note 7.

Storleksjämförelse


Placerade bredvid varandra ser vi att Galaxy Note 8 och Galaxy S8 Plus har ungefär samma yttermått, vilket var att förvänta då de på en tiondels tum när har samma skärmstorlek (6,3 tum för Note 8 mor 6,2 tum för S8 Plus). Bredvid varandra ser vi dock tydligt att designspråket de tu emellan skiljer sig åt en hel del, där Note 8 liksom Note 7 har mycket stramare linjer och kantigare hörn. Mer arbetshäst och mindre design, vilket tilltalar oss på redaktionen. Smaken är dock som alltid delad.

TillverkareSkärm (tum)
Area (cm^2) Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Galaxy Note 86.3100.774.8162.57.61953300
Galaxy S8+6.297.673.4159.58.11733500
Galaxy S85.885.468.1148.9 81553000
Nexus 6P5.789.577.8159.37.31783450
Galaxy Note 75.789.573.9153.57.91693500
Galaxy Note 55.789.576.1153.27.61713000
Galaxy Note 45.789.578.6153.58.51763220
Galaxy S7 Edge5.583.472.6150.97.71573600

Bildskärm


Skärmen är av Super AMOLED-typ och tillverkas av Samsung själv. Note 8 har precis som S8 och S8 Plus fått svängda skärmlångsidor, men i Note 8 är böjen mindre påtaglig. Samsung kallar den här skärmtypen ”Infinity Display”, och bildformatet är på 18.5:9 med ytterst slimmade ramar runtom skärmen. Skärmens yta uppgår till cirka 83 % av telefonens totala frontyta.

Skärmen är av toppklass, som alltid med Samsungs egna AMOLED-skärmar för sina flaggskeppsmodeller. Ljusstyrkan och läsbarheten imponerar även på ett mycket väl upplyst mässgolv, och trots många starka spotlights i taket var reflektionerna aldrig ett stort problem. Upplösningen är på 1 440 x 2 960 pixlar och pixeltätheten är på fina 521 PPI. Knivskarpt.

Skärmen skyddas av Cornings Gorilla Glass 5 och skärmytan är precis så halkig och härligt fettavstötande som vi förväntar oss. Trots den fettavstötande behandlingen, både på telefonens front och baksida, så är dock Note 8 liksom alla andra telefoner med heltäckande glas på både fram- och baksida en fingerkladdmagnet. Telefonen är tack vare glasytorna läcker men kräver av samma orsak en hel del renhållningsarbete för att inte se kladdig ut.

Kameran


Note 8 har fått en dubbelkamera på 12 megapixlar vardera. En fullfärgssensor och en monokrom (svartvit) sensor. Samsung hoppar i och med Note 8 alltså för första gången på dubbelkameratrenden som vi har sett i en rad olika telefoner de senaste 12 månaderna.

Genom dubbelkamerakonfigurationen ger Samsung Note 8 möjligheten att leverera optisk zoom, att ta bilder med bokeh-effekt och att förbättra prestandan i mörka förhållanden. Huvudkameran, färgkameran, har fått optik med ett bländarvärde på f/1,7 medan den monokroma kameran har ett bländarvärde på f/2,4. Färgkameran har en sensor på 1/2,55 tum och sensorpixlar på finfina 1,4 mikrometer medan den monokroma kameran har en sensorstorlek om 1/3,6 tum och sensorpixlar på 1,0 mikrometer.

Huvudkameran har funktionalitet som optisk bildstabilisering, laserautofokus, fasdetekterande fokus och HDR, medan den svartvita sekundära kameran saknar optisk bildstabilisering, laserautofokus och fastdetekterande fokus, men som åtminstone har autofokus.

Mjukvaran


Mjukvaran är i princip identisk med mjukvaran i syskonen S8 och S8 Plus, med undantag för att Note 8 förstås har fått mjukvarutillägg för stylusen. Mjukvaran bygger på Android 7.1.1 Nougat med Samsungs egenutvecklade gränssnitt TouchWiz ovanpå. Säkerhetsuppdateringen var under vår korta hands on daterad augusti månad 2017 och telefonen är därmed för tillfället i princip så uppdaterad som den kan bli både vad gäller Androidversion och säkerhetspatch.

Vi ser dock även om det mesta är sig likt en kameramjukvara med betydande uppdateringar jämfört med syskonen S8 och S8 Plus, naturligtvis för att kunna dra nytta av dubbelkameran och den utökade funktionaliteten som dessa bjuder på. Gränssnittet är sig likt, men vi finner en del tillskott såsom optisk zoom och ”live focus”, det sistnämnda Samsungs benämning på bokeh-funktionen.

Specifikationer


Här i Europa säljs Galaxy Note 8 med Samsungs egenutvecklade åttakärniga systemchipp Exynos 8895 som framställs i en 10-nanometersprocess. Den krympta tillverkningstekniken i 10 nanometer, som vi även ser i Qualcomms Snapdragon 835, innebär lägre strömförbrukning och lägre värmeutveckling. Till sin hjälp har processorkärnorna fått 6 GB LPDDR4x-RAM och grafikkretsen Mali-G71 MP20, och Note 8 säljs med antingen 64, 128 eller 256 GB lagringsutrymme av NFS 2.1-typ.

Yttermåtten uppges vara 162,5 x 74,8 x 8,6 millimeter vilket är några få millimeter större än syskonet S8 Plus på höjd och bredd, samt en halv millimeter tjockare. Vikten är mastiga 193 gram, vilket är 22 gram mer än S8 Plus, och Note 8 känns onekligen ganska betydande i handen. Gediget tung, men snudd på lite otymplig. Trots en större skärm, om än bara 0,1 tum större, så har Note 8 med 3 300 mAh fått ett cirka 6 % mindre batteri än syskonet S8 Plus (3 500 mAh).

Bland övriga trumfkort finner vi stöd för trådlös laddning – tyvärr mycket ovanligt i allt annat än Samsung-telefoner numera – och ett imponerande skydd mot vattenskador i form av en IP68-klassning som utlovar vattenresistens i upp till 1,5 meters djup i upp till 30 minuter.

Sammanfattning av intryck

Vår tid med Samsung Galaxy Note 8 var dessvärre mycket kort och vi hann bokstavligen inte med mycket mer än att bilda oss ett första intryck. Lyckligtvis var det första intrycket nästan uteslutande positivt och vi imponerades av byggkvalitet och materialval – som alltid med Samsung numera – men kanske mer än något annat imponerade skärmen på oss. Också det ”som vanligt”, med Samsungs flaggskepp.

Även kameran tycks vara ett trumfkort för Samsung och även om Samsung är något år sena att hoppa på dubbelkameratåget så tycks de åtminstone – såvitt vi kan se efter blott en kort lekstund – ha implementerat det hela föredömligt väl.

Även solen har dock sina fläckar och även Note 8 dras med sporadiska mikrofrysningar och kortare stunder av vagt förnimbar tröghet vid exempelvis appstart och appväxling. Telefonen vi testade har dock sannolikt inte en slutgiltig konsumentmjukvara, och det kan hända att exemplaren som letar sig ut till er konsumenter inte dras med samma problem.

Prislappen för Samsung Galaxy Note 8 64 GB startar i dagsläget kring 9 990 kronor, med ett i dagsläget okänt prispåslag för 128 respektive 256 GB om dessa ens säljs i Sverige.

Vi återkommer naturligtvis med en fullskalig recension så snart vi kan, där vi hoppas kunna ge er svar på många av era frågor.

 • Alexander Arndorw

  Men var det inte en enorm grej av Samsung att BÅDA kamerorna hade optisk bildstabilisering? Det basunerade de ut ganska hårt o här skriver ni att endast huvudkameran har det?

 • mickeko

  Det finns ingen monokrom kamera heller.

  Från Samsung (http://www.samsung.com/se/smartphones/galaxy-note8/ ):
  ”Med Dual Kamera har Galaxy Note8 både en vidvinkelkamera med fantastiska fotomöjligheter i sämre ljusförhållanden, samt en kamera med teleobjektiv med 2x optisk zoom så att du både kan ta skarpa närbilder och foton på längre avstånd. Båda kamerorna har optisk bildstabilisering som gör att du kan ta stadiga foton även när du zoomat in.”

 • DroidMe

  För den som skrev artikeln har fel. Både färg och monokrom bak kamera har optisk bildstabilisering.

 • mickeko

  Det är inte en monokrom kamera. Alla demos visar båda bilderna som tas med kamerorna i färg…

 • Lars-Gunnar Nilsson

  Så skall en modern mobil se ut, lite döytor. Design är Samsung starka sida. Samsung har alltid haft bra skärm, en mkt bra mobil vad det verkar

 • Han som gissar.

  Vill bara påpeka att note 4 lanserades 2014 inte 2015 som ni skriver överst i artikeln.

 • Ikpru

  Någon som vet vilken snabbladdningsstandard den har?

 • mortuus82

  tycker den skulle haft 4000mah, löstagbart batteri, IR blaster så hade det varit full pott.

 • mortuus82

  2.0 quick charge.

 • Perkele

  10 lax å den laggar, pinsamt

 • Joakim Frikktion Nilsson

  Vem är det som skrivit detta skämtet till artikel?

 • David Åliden

  Konstigt att den inte har IR blaster? Varför inte? Alla lyxtelefoner borde ha detta.

 • Ikpru

  Är inte det rätt beige? Hade trott och hoppats på åtminstone trean.

 • KC

  1. Båda kamerorna är färg.
  2. Båda kamerorna har bildstabilisering.

  Seriöst….man kan väl kanske läsa på innan man gör en review?

 • Joakim Frikktion Nilsson

  Har inte samsung sin egen standard?

 • Alexander Atkinson

  Jag vet inte vad ni menar med att man måste rengöra kameran pga feltryck på avläsaren, i alla fall på min så syns inte fingeravtryck på kameralinsen alls. Testa själva att kladda på linsen med fingret och se om det syns något. Jag tror den är behandlad på något vis.

 • Alexander Atkinson

  För det är extremt få som använder den funktionen gissar jag.

 • Fredrik Galfi

  löstagbart batteri… vilket år tror du vi lever i..

 • DmBzls

  Hurså?

 • mickeko

  För att vi är vana att få artiklar med verkliga fakta och inte hittapå-specs?

 • KC

  Ja det finns ju appar och wifi för att styra det mesta i hemelektronik idag. Även stereon.

 • Joakim Frikktion Nilsson

  Den personen borde fundera över om den verkligen valt rätt karriär.

 • Örjan

  Ganska dryg kommentar, vad är det du har synpunkter på?

 • Joakim Frikktion Nilsson

  Ganska drygt svar. Mycket av informationen i artikeln är helt fel och det verkar som om journalisten bara ändrat några ord från en recension av en annan telefon.

  Min så kallade ”dryga kommentar”, var inte riktad till oss läsare utan den ansvariga utgivaren. De kanske borde kontrollera artiklarna innan de publiceras?

 • Örjan

  Ok tyckte bara det kändes taskigt att såga skribenten vid fotknölarna på det viset.

 • C3d3r08

  Jaa… jag har S8+ och trycker inte heller fel nån gång nu, man vänjer sig vart man ska trycka.

 • DmBzls

  Instämmer.

 • DmBzls

  Du det där var riktigt taskigt skrivet. Jag tycker du ska ta tillbaka din kommentar och skämmas. Swedroid gör faktiskt så gott dom kan i dessa svårt hårda konkurrenterande tider!

 • KC

  Det viktigaste en skribent skall göra är att kolla upp det denne skall skriva om. Förmedlar man fakta skall det vara rätt fakta. Det är inte taskigt att klaga på en skribent som skiter i det enda som verkligen är viktigt.

  Swedroid räknas i mina ögon som en någorlunda seriös sida, sådana här tabbar gör att man funderar på om de som skriver här verkligen vet vad de skriver om. I detta fallet visste inte skribenten det. Förstår inte varifrån uppgifterna kommit..är de påhittade? Vad tror du? Jag har inte läst detta någon annan stans.
  Samsungs nya kamera är ju en av de stora nyheterna….då skall det bli rätt.

 • Örjan

  Man kan ju såklart påpeka faktafel, men man behöver inte vräka ur sig att någon bör byta yrke.

 • swedishchef

  Istället för att bara kritisera så kan du ju underbygga din kritik med lite konkreta exempel på vad du tycker är felaktigt. På så sätt kan övriga läsare bättre kunna bedöma om din kritik är befogad eller inte.

 • Björn Jakobsson

  Jag har jättesvårt att ta något seriöst i en artikel där det finns så mycket faktafel. Har dom ens testat rätt telefon? Dom har defenitivt inte använt kameran för då borde det vara uppenbart att det rör sig om två färgkameror, en vidvinkel och en zoom, båda med Optiskt bildstabilisering. Ta bort den här artikeln och gör rätt.

 • Otto Stuk

  ”Telefonen vi testade har dock sannolikt inte en slutgiltig konsumentmjukvara,”

 • Otto Stuk

  tjockleken i jämförelsetabellen är också fel..

 • Damas

  Men hjälp va det klagas! Det stod ”Hands-on” i rubriken, inte ”Världens mest uttömmande och faktakorrekta artikel som någonsin skrivits”. Ta hänsyn till att skribenten står i en mässa och klämmer och känner och att slutsatser/funktionalitet är skribentens. Vad vet ni som kritiserar om luren som testades? Kanske hade den gått i golvet så den ena kameran var svartvit, kass mjukvara (et.c). Vänta med era Örjan Lax-utbrott till ni har Swedroids fulla recension. Ni sitter säkert och sväljer Aftonbladet-nyheter med hull och hår också??

 • Perkele

  Alla Samsung laggar å har alltid gjort, pinsamt på en fin lur, gör om gör rätt

 • Thomas

  Dual sim? Lär väl tyvärr vara ”dual sim dual standby”?
  Varför varför varför kan inte flaggskeppen få ”dual sim dual active”???? Gaaaaa vet att det är helt oviktigt för de flesta men jag vill ha dual active!!!

 • Dual Active

  Jadu… Dual Sim Dual Active motarbetas hårt av operatörerna och de ”köper” enorma volymer så de har tyvärr för mycket att säga till om. Med Dual Active är det otroligt lätt att jämföra täckning mm plus att det slår mot deras ”inlåsning” av sina kunder. Vilket är sjukt synd, för med dual sim dual active blir Dual Sim riktigt sömlöst och användbart.

 • mickeko

  Det är en skam för siten att artikeln fortfarande är kvar med alla fel i. Och det skadar integritet och trovärdighet för alla artiklar och skribenter som publiceras här, det är inget att rycka på axlarna åt.

 • Maskinarn

  Va fan, jag visste inte att det fanns olika sorter och tog för givet att Dual Sim Active var standard!
  Så här står det på Samsungs hemsida:
  ”With the dual SIM option on your phone, you have the freedom to keep two lines open, a personal line and a work line. You could also have one for calling and text and the other for data, or choose to use a local SIM card when you’re abroad. With dual SIM, the choice is yours.”
  Betyder det att Note 8 har Dual Standby då eller?

  Klistrar in det här så folk som läser här slipper googla på skillnaden mellan dom:
  – Dual SIM Standby (DSS): Only one SIM can be used at a time, 1 radio chip. The phone has single IMEI number.
  – Dual SIM Dual Standby (DSDS): Two SIMs can be used at a time, but if one opens a call or data connection, the other is offline. The phone has two different IMEI numbers.
  – Dual SIM Active (or sometimes Dual SIM Dual Active) (DSA/DSDA): Two SIMs can be used at a time, 2 radio chips. This enables both SIMs to open calls and/or data connection. The phone has two different IMEI numbers.

 • Damas

  Så de andra artiklarna blev lite kränkta alltså.. Stackars artiklar och skribenter. Det finns viktigare journalistiska verk att kritisera än en ”Hands-on” artikel på Swedroid. Om man är så här kritisk mot en sådan här artikel kan man bara hoppas att du/ni är minst lika kritiska när ni läser artiklar på AB, FaceBook, Flashback, Friatider etc..

 • mickeko

  Jag läser inte skräpmedia.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Scrum Master to Global Gaming Publicerad 23 Nov 2017
Technical Support Coordinator to HBO Nordic Publicerad 23 Nov 2017
Systemadministratör till ett spännande projekt Publicerad 23 Nov 2017
Datainspektionen söker en IT-specialist Publicerad 23 Nov 2017
Quality & Warranty Data Analyst Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons