Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Postat:
03:24 - 2018-02-27
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
52

Med ytterst få undantag har Samsung använt Mobile World Congress-mässan i Barcelona som lanseringstillfälle för sin ikoniska Galaxy S-serie, och 2018 är inget undantag. Som så många andra tillverkare valde Samsung att tjuvstarta mässan genom att arrangera ett mediaevent där de två senaste flaggskeppen presenteras: Galaxy S9 och det större syskonet Galaxy S9 Plus.

Swedroid är förstås på plats och har fått en kortare lekstund med de tu syskontelefonerna. Nedan följer våra allra första intryck.

Det yttre



Till det yttre är S9-duon mycket lik fjolårets S8-duo, så snarlik att endast de mest skarpögda lär kunna se någon skillnad på fronten. Den kanske mest iögonfallande skillnaden mellan S8-duon och S9-duon är telefonernas baksida, där kameralinser och fingeravtrycksläsare har stuvats om så att de nu är arrangerade längs med den lodräta axeln snarare än horisontellt som i fjolårsmodellerna.

Samsung Galaxy S9 Plus. Stor förbättring av fingeravtrycksläsarens placering.

Detta kan tyckas vara en bagatell, men för oss är det en mycket påtaglig förbättring då fjolårets layout resulterade i att kameralinsen ofta blev nedkladdad då man i blindo sökte fingeravtrycksläsaren och smetade kladdiga fingeravtryck över linsen. S9-syskonen är ett utmärkt exempel på hur en till synes liten layoutförändring kan få väldigt positiva konsekvenser. Samsung lyssnade på konsumenter och recensenter, och det måste applåderas. Vi är dock fortfarande inte helt nöjda med fingeravtrycksläsarens storlek och utformning, den är helt enkelt fortfarande aningen för liten vilket gör det svårare att i blindo få fingret att landa exakt rätt på första försöket.

Precis som i fjol bygger S9-duon på näst intill heltäckande glasstycken på både front och baksida, med en tunn men rigid metallram som håller de tu glasstyckena tillsammans. Frontens skärmglas har liksom bildskärmen själv svängda långsidor, och glasbakstycket är likaså svängt på motsvarande vis, vilket gör telefonen mycket behaglig att hålla i handen.

S9 och S9 Plus upplevs som vanligt med Samsung-telefoner de senaste åren som mycket ”lyxiga”, något glasstyckena bidrar till, men glas har som alla vet en del mindre önskvärda baksidor. Dels innebär glas en större risk för krosskador vid fall mot en hård yta och dels är glas väldigt halkigt att hålla i handen, inte minst om man har torra fingrar eller om man exempelvis bär fingervantar. Ett skyddande mer greppvänligt skal rekommenderas varmt.

Knapplayouten är med undantag av den nya fingeravtrycksläsaren densamma som på fjolårets modeller, med volym-, ström- och Bixbyknapparna på samma ställen som förut. Strömknappen har gjorts mer distinkt med större motstånd och tydligare klickkänsla än i fjolårets modeller – något vi uppskattar. Vi finner vidare 3,5mm-porten på samma ställe som förut. Tummen upp för att Samsung inte släpper taget om 3,5 mm-porten trots att utvecklingen tvivelsutan går åt en 3,5 mm-lös framtid. Vi får se hur länge till Samsung stretar emot.

Samsung Galaxy S9 Plus (ovan) jämförd med Galaxy S8 Plus (nedan).

Högtalaröppningen i fotänden har i år omdesignats något, med en avlång öppning istället för ett slags galler som på fjolårets modeller. Utöver den ändringen är designen hart när identisk över hela brädet.

Telefonerna har blivit aningen tjockare och bredare i år, men samtidigt en aning mindre på höjden. Skillnaderna är så små att vi inte överhuvudtaget ser eller någon skillnad i handen, annat än att det är aningen mer bezel utmed skärmens långsidor på årets modeller. I fotänden ser vi en smärre designmässig skillnad vad gäller öppningen för monohögtalaren, men layouten är densamma med 3,5 mm-porten på vänster sida, USB-porten i mitten och högtalaren till höger.

Vi finner att ljudkvaliteten är bättre i S9 än i motsvarande fjolårsmodell, och vi noterar att Samsung har valt att använda både telefonsamtalshögtalaren och högtalaren i fotänden samtidigt vid uppspelning av ljud, exempelvis då man spelar en Youtube-video. Att använda båda högtalarna samtidigt är mycket bra, då risen att råka täcka över båda högtalarna samtidigt är mycket mindre än om det bara är en ensam högtalare i fotänden.

De två högtalarna uppges vara konfigurerade för stereoljud, men det är inget vi har haft möjlighet att bekräfta själva. Vi återkommer till det i vår fullskaliga recension senare i vår.

Vikten har vidare ökat i år, med cirka 8 gram för S9 och 16 gram för S9 Plus. Batteristorlekarna är dock identiska, med 3 000 mAh för S9 och 3 500 mAh för S9 Plus. Såväl snabbladdning som trådlös laddning erbjuds, i vanlig Samsung-anda.

Bildskärm


Bildskärmen i dessa tu telefoner i stort oförändrade jämfört med fjolårsmodellerna; S9 har precis som S8 fått en AMOLED-skärm på 5,8 tum och 1440 x 2960 pixlar, medan S9 Plus precis som S8 Plus har fått en AMOLED-skärm på 6,2 tum och 1440 x 2960 pixlar. Färgerna, betraktningsvinklarna och svärtan är som alltid av toppklass med Samsungs telefoner, men vi kan inte påstå att vi ser någon skillnad jämfört med fjolårets telefoner. Det tycks på det stora hela vara samma AMOLED-paneler i årets duo, och på sin höjd har Samsung putsat lite här och var.

Den maximala ljusstyrkan är god men som vanligt har Samsung valt att endast göra skärmens maximala ljusstyrka tillgänglig genom autoläget – man kan inte nå bildskärmens allra högsta ljusstyrka genom att manuellt vrida upp ljusstyrkan till max. Med det sagt tycks ljusstyrkan vara tämligen bra. Det är emellertid svårt att med bestämdhet uttala sig om detta inomhus på ett mässgolv – inte förrän vi får chansen att använda telefonerna utomhus kan vi med bestämdhet svara på om skärmens ljusstyrka och läsbarhet är lika bra som, eller bättre än, fjolårets S8-duo.

Pekskärmen är väldigt responsiv och exakt, precis som vi har kommit att förvänta oss de senaste fem åren. Samsung tycks även ha lyckats hålla svarstiderna nere på rimliga nivåer precis som i Note 8. Gränssnittet reagerar inte omedelbart på våra pek och tryck, men näst intill. Endast Google Pixel 2 och Pixel 2 XL upplever vi svarar snabbare.

Mjukvara

Mjukvaran bygger på Android 8.0 Oreo, naturligtvis med Samsungs eget gränssnitt ovanpå, och har en säkerhetsuppdatering daterad 2018-01-01 vilket är lite underligt då Googles Androidpatchar tenderar att släppas den femte varje månad. Värt att påpeka är att exemplaren vi har fått leka med på mässgolvet inte är identiska med butiksexemplaren som sägs landa i konsumenternas händer och att mjukvaran sannolikt kommer hinna putsas både en och två gånger innan S9-duon når kunderna.

Gränssnittet har ett likartat flyt som Galaxy Note 8, och aningen bättre än S8 och S8 Plus, vilket innebär en klar förbättring jämfört med tidigare generationers Samsung-telefoner, från Galaxy S7 och äldre. Flytet och responsen är ypperlig, med undantag av sporadiska mindre mikrolagg och sällsynt seghet vid appstarter.

Vi vet inte varför, men vid en appstart av uppskattningsvis tio eller 15 tycks telefonen tveka och vara overksam i någon sekund innan den vaknar till liv igen och allt sker precis så snabbt som vi förväntar oss igen. Detta är något vi då och då även noterade i Galaxy Note 8.

Galaxy S9 Plus har till skillnad från S9 fått 6 GB RAM (LPDDR4x) och detta hjälper definitivt det större syskonet då telefonen pressas med ivrigt växlande mellan tunga appar. Där S9 ibland tvekar och tvingas kallstarta appar som på grund av kapacitetsbrist inte kan hållas levande i arbetsminnet presterar S9 Plus noterbart bättre med mycket färre kallstarter.

Vi är lite besvikna att Samsung valde att gå den här vägen, då både S9 och S9 Plus har samma mjukvara och samma skärmupplösning och därmed har identiska behov. Och faktum är att S9 i kombination med Samsungs mjukvara onekligen tycks behöva mer än 4 GB RAM för att kunna leverera ett flyt som anstår ett flaggskepp år 2018, till skillnad från exempelvis Googles Pixel 2-duo som trots blott 4 GB RAM sällan drabbas av betydande kallstartproblem.

Kamera


Kamerabestyckningen är i år likartad i en jämförelse med fjolårets modeller, där S9 liksom S8 har fått en enkelkamera på 12 megapixlar med sensorpixlar på 1,4 mikrometer och S9 Plus liksom S8 Plus har fått en dubbelkamera på 12 megapixlar vardera och sensorpixlar på 1,4 mikrometer.

Den stora skillnaden i år ligger istället i optiken, som i årets modeller har fått en slags dubbeloptik där man i S9 kan växla mellan f/1,5 och f/2,4. S9 Plus bjuder på samma valbara dubbeloptik i huvudkameran och därtill en sekundär kamera med en fast optik på f/2,4.


I övrigt är kamerorna såvitt vi har kunnat utröna mer eller mindre identiska med fjolårets modeller – samma sensorer och i stort samma kameramjukvara.

Samsung Galaxy S9 Plus – Google Pixel 2 XL


Vi ser i vårt hastiga kameratest ovan, där S9 Plus matchas mot suveräna Pixel 2 Xl, att Samsung har en del att jobba med i mjukvaran. Inte minst noterar vi ibland problem med ljuskontraster, där ljusa bildelement som ställs mot mörka bildelement blir kraftigt överexponerade. Exempel på detta i bildpar ett, där bordskivan blir snudd på helvit och utan någon som helst detaljrikedom, medan Googles utmärkta HDR+ hanterar exakt samma kontrastförhållanden mycket bättre.

Samsung Galaxy S9 Plus – f/1.5 vs. f/2,4

Ytterst liten skillnad vad gäller bokeh då vi jämför de två optiklägena f/1,5 och f/2,4. En större vinst med det ytterst låga f-talet 1,5 kan i teorin komma i dunkla förhållanden, då optiken kan släppa in mer ljus och resultera i bättre mörkerbilder. Vi återkommer till detta i vår kommande recension.

Prestanda

S9 och S9 Plus har i Europa utrustats med Samsungs senaste systemchipp Exynos 9810 Octa, bestående av fyra Mongoose M3-kärnor i 2,8 GHz som huvudkärnor samt fyra stycken strömsnålare Cortex-A55-kärnor i 1,7 GHz för mindre prestandakrävande processer. Det snabbare chippet har gett Galaxy S9 och S9 plus en liten men noterbar knuff framåt vid normalt användande, även om det är svårt att förnimma annat än då man jämför en S8 och en S9 sida vid sida.

Som vi nämner ovan i mjukvarukapitlet bjuder S9, och i synnerhet S9 Plus, på ett bra flyt. Vi stöter på ett sporadiskt mikrolagg i gränssnittet i båda syskonen och i några enstaka fall en tröghet och tvekan vidd appstart. Galaxy S9 lider av att endast ha fått 4 GB RAM, vilket innebär att nyligen använda appar som borde ligga kvar i arbetsminnet tvingas kallstartas med 1-2 sekunders fördröjning som följd. S9 Plus, med 6 GB RAM, drabbas mycket mer sällan av det här problemet och vi hävdar med bestämdhet att båda modellerna borde ha fått 6 GB RAM.


Under vår korta testfas noterade vi att Galaxy S9 Plus (vi hann dessvärre inte prestandatesta Galaxy S9) drogs med en hel del så kallad ”thermal throttling”, vilket kort beskrivet är att klockfrekvensen i processorkärnorna sänks då de blir för varma. Vi jämförde sida vid sida med Google Pixel 2 XL, utrustad med Qualcomms Snapdragon 835, och såg att Pixel 2 XL drogs med betydligt mindre problem med strypning på grund av överhettning. Se bild ovan.

Vidare noterade vi att Galaxy S9 Plus aldrig tycktes nyttja de fyra snabba processorkärnorna under vårt ”stresstest”, utan maximal uppnådd frekvens var 1,95 GHz via de sekundära kärnorna. Detta kan dock vara ett problem med testappen, om den inte lyckas aktivera de fyra snabbare kärnorna. Vi får återkomma till detta i vår kommande recension.

På mässgolvet är det svårt att få tillräcklig tid med telefonerna för att kunna utföra några mer omfattande test, men vi lyckades köra nedanstående mätningar innan tiden rann ut.

Vi vill inte dra några större växlar utifrån dessa mätningar, men vi kan utan tvekan se att Samsungs nya systemchipp är ett klart steg framåt jämfört med fjolårets chipp, och är vidare en god bit snabbare än Qualcomms fjolårschipp Snapdragon 835. Vi böra också hålla i minnet att telefonerna vi testade var utrustade med en tidig mjukvara som kommer putsas ytterligare innan de landar i konsumenternas händer.

Sammanfattning

Det är svårt att efter blott en halvtimme med bestämdhet kunna uttala sig om en telefon, än mindre att sammanfatta telefonen, men vi är initialt ganska positiva till den nya duon flaggskepp. De tu är mycket lika fjolårstelefonerna S8 och S8 Plus, men vi noterar att de har blivit lite snabbare. I synnerhet S9 Plus som har fått 6 GB RAM, istället för 4 som lillebror S9 och S8-duon från förra året.

Vi tvivlar inte på att kameran kommer vara ypperlig, som den alltid är i Samsung-flaggskepp de senaste åren, men vi fann en del brister i vårt superkorta kameratest här ovan. Vi hoppas och tror att Samsung kommer hinna optimera kameramjukvaran innan telefonen når er konsumenter i mars.

Den rekommenderade prislappen ligger i skrivande stund på 8 890 kronor för Galaxy S9 samt 9 890 kronor för Galaxy S9 Plus, via förbeställning på Samsungs webbutik.

Båda telefonerna säljs i färgerna Lilac Purple (lila), Midnight Black (svart) och Coral Blue (ljusblå) och har ett beräknat (men vis av erfarenhet kanske ett aningen överoptimistiskt) leveransdatum den 9 mars. Förseningar är mer regel än undantag i den här branschen, men vi hoppas förstås att Samsung lyckas leverera i tid.