Hands-on med HTC One X samt S [MWC 2012]

Postat:
21:07 - 2012-02-28
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
68

Det fyrkärniga flaggskeppet i HTC:s nya One-serie går som vi tidigare rapporterat under namnet One X har även en dubbelkärnig kusin, med modellnamnet One S, samt den enkelkärniga modellen One V.

Vi har haft tillfälle att känna på de två förstnämnda enheterna, X och S, och presenterar här dels våra intryck och dels vad ett antal olika benchmarkingverktyg rapporterar för siffror. Tyvärr fanns bara så kallade dummies på plats för HTC One V, som alltså inte bedömdes färdig nog för att visas upp inför press.

  

Det första intrycket vi får när vi plockar upp HTC One X är att den ligger bra i handen och känns gedigen. Vid lite tuffare tag hör vi vare sig några oroväckande missljud eller noterar något större flexande vad berör chassit. Vidare är telefonens skärmglas något upphöjt och är även det kurvat för en mjukare och följsam känsla.

Vi imponeras också av skärmen som definitivt ger AMOLED-panelerna en tuff match vad gäller framför allt färgåtergivning, men också ljusstyrka. Kontrasten är fullt godkänd, men i jämförelse med senaste generation AMOLED-paneler så finner vi att den inte riktigt når ända fram. Skärpan är i och med den högre upplösningen mycket god och på denna punkt kammar One X-serien hem segern i jämförelse med exempelvis Galaxy Nexus och dess skärm av PenTile-typ.

Ljudkretsen uppges ha förbättrats och i kombination med ett par beats-hörlurar samt en DSP-profil speciellt framtagen för hörlurarna i fråga får vi säga att ljudet låter bra. Vi kan dock inte påstå att vi är några audiofiler och ett stökigt mässgolv erbjuder kanske inte optimala förutsättningar för att avgöra just ljudets kvalitet, men vi uppfattar det som snäppet vassare än vad exempelvis HTC Sensation XE presterar.

Vad gäller mjukvaran – HTC Sense 4.0 i kombination med Android 4.0 – finner vi överlag inga större nyheter vad berör teman, låsskärm, widgets, inställningsmöjligheter etc. Det finns ändå ett antal nya/förbättrade funktioner; dels kameran och dels ett navigationsläge för bilen med enkel åtkomst till musikbibliotek, radio, GPS och kontaktbok – som vi finner betydligt bättre än Googles motsvarande applikation. Vidare har HTC utrustat One X med trådlös HDMI som dock kräver ett HTC-utvecklat tillbehör för att fungera.

Kameran kan ta stillbilder på upp till 8MP parallellt som vi spelar in video i 1080p och klarar dessutom av seriebildstagning i rask takt – vilket videon ovan också illustrerar. Vidare kan den spela in videosekvenser med hög FPS i (lägre upplösning) för slow motion-uppspelning.

  
One X kommer att finnas tillgänglig i två varianter beroende på land. I Norden är det den fyrkärniga Tegra 3-utrustade modellen som gäller, medan det i exempelvis USA kommer finnas en Qualcomm S4 Krait-utrustad enhet med LTE-stöd tillgänglig. Tråkigt nog hittade vi ingen Tegra 3-utrustad enhet på mässan utan samtliga enheter vi testade var utrustade med Qualcomms nya MSM8960-plattform (28nm) varför testreultaten nedan också avser denna plattform istället den för oss aktuella Tegra 3.

Enligt Android System Info har HTC One X en systempartition om 2,2GB varav 2GB är tillgängligt för appinstallationer. SD-kortpartitionen är ungefär 10,1 GB stor. Arbetsminnet är enligt specifikationsbladet 1024MB varav vi noterar att 656MB finns tillgängligt efter att systemkomponeterna lagt beslag på sitt.

  

Snapdragon S4 Krait-plattformen är riktigt vass, precis som bland andra Anandtech redan visat, men i mer polygonrika 3D-miljöer (M3D Bench) visar det sig att Adreno 225 får det lite tuffare i och med den högre upplösningen. Överlag skall det dock sägas att 3D-prestandan är i klass med det bästa på marknaden i dag och vad rör systemprocessorn spelar Qualcomm troligtvis i en egen liga fram till lanseringen av ARM Cortex A15-baserade plattformar.

Precis som för övriga enheter vi testat är mjukvaran i teststadiet varför förändringar kan ske vad gäller prestandan. Vidare visar syntetiska tester endast en sida av myntet – hur enheten upplevs vid real world-användande är förstås det allra viktigaste.

Smartbench 2012 (Allround-test)
Productivity Index: 2 717 poäng  (Galaxy S2: 2644 )
Gaming Index: 2 274poäng (Galaxy S2: 3300)

AnTuTu Benchmark 2.6 (Allround-test)
RAM (minnesbandbredd): 1 189 (Galaxy S2: 905)
CPU Integer: 2 065 (Galaxy S2: 1710)
CPU Float-point: 9 77 (Galaxy S2: 1340)  
2D Graphics: 298 (Galaxy S2: 194) 
3D Graphics: 1 253 (Galaxy S2: 1 229) 
Database I/O: 315 (Galaxy S2: 360) 
SD write: 10.8MB/s (Galaxy S2: 8,6MB/s) 
SD read: 38.1MB/s (Galaxy S2: >50 MB/s) 

Benchmark Pi
Bästa tid efter fem försök:  298 ms (Galaxy S II 483 ms) 

Linpack
Single thread: 104,27 MFLOPS (Galaxy S2: 57 MFLOPS)
Multi thread: 162,8 MFLOPS (Galaxy S2: : 92,1 MFLOPS)

Electopia (Grafiktest)
WVGA (800×480): 58,35 FPS  (Galaxy S2: 50,79 FPS)
Fullscreen (720p): 38,41 FPS  

Nenamark2 (Grafiktest) 
Fullscreen (720p): 54,6 FPS (Galaxy S2 @ WVGA: 51,5 FPS) 

Monjori Shader Benchmark (Grafiktest)
Fullscreen (720p): 30 FPS (Galaxy S2 @ WVGA: 51,5 FPS) 

M3D Benchmark (Grafiktest)
Fullscreen (720p): 16,6 FPS  (Galaxy S2 @ WVGA: 30,6 FPS)

[HTC One X produktsida]
[HTC One X specifikationer (Europeiska Tegra 3-varianten)]

HTC One S till vänster och One X till höger

  

HTC One S körde på testgolvet MSM8960  men sägs lanseras med qualcomms MSM8260-plattform vilket innebär att prestandan inte riktigt är i samma klass som HTC One X. Mjukvaran är dock snudd på identisk och vi kunde inte hitta några större skillnader på den fronten. Vad gäller byggkvalitén finner vi att One S tillhör en av de mest välbyggda medlemmarna i One-serien. Chassit är i alumnium har en ny typ av ytbehandling som medför ett mjukt och vad som känns som ett stryktåligt ytskikt. Hur väl det nya ytskiktet motstår repor och slitage i verkliga världen kan endast tiden utvisa.

One S kommer utrustad med 1024MB arbetsminne varav 672 MB finns tillgängligt enligt Android System Info. Systempartitionen är ca 2,3GB stor varav ca 2.1GB finns ledigt för appinstallationer. SD-kortpartitionen är i sin tur på ca 10,2GB.

[HTC One S specifikationer]