Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hands-on med Moto 360 2 och 360 Sport [IFA 2015]

Postat:
21:53 - 2015-09-03
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Moto 360 visades för första gången upp i samband med Googles premiärvisning av Android Wear men lanserades inte förrän hösten 2014. Motorola var fram till lanseringen av LG:s G Watch ensamma om en rund Android Wear-klocka och är fortfarande ensamma om att erbjuda trådlös laddning.
Ett år senare är det dags för en ny version av Moto 360 och denna gång utökas 360-serien med ytterligare två smarta ur; dels en version med mindre skärm och dels en sportorienterad variant vid namn 360 Sport.

Moto 360 2

Det har hänt en del på utsidan även om klockan vid en första anblick fortfarande är lik sin föregångare. Fästet är annorlunda och ser mer ut som på klassiska klockor vilket gör att uret inte ser lika futuristiskt ut som den första generationen. Knappen har också skiftat position genom att klättra lite högre upp på högerkanten.

Motorola gör det också möjligt att sätta sin egen prägel på Moto 360 genom den officiella e-butiken Moto Maker. Kunder kan byta infattning och välja mellan en rad färger och armband av varierande typ. Tyvärr finns denna tjänst inte tillgänglig i Norden varför vi får nöja oss med de standardversioner som erbjuds.

En sorgekant finns vidare kvar i botten av urtavlan och den ser ut att vara identisk till storleken med den i tidigare generation. Motorola menar att det är en nödvändig kompromiss för att hålla tjockleken på ramen nere och för att maximera batteritiden. Vänder vi på uret finner vi en pulsmätare, vilket också fanns på föregångaren.

Under skalet finner vi numera en Snapdragon 400 Quad Core 1,2GHz som ersätter den tidigare enkelkärniga OMAP-plattformen från Texas Instruments. Mängden RAM är fortfarande 512MB och mängden lagringsutrymme är fortfarande 4GB. Den trådlösa laddningen finns kvar och uren är även IP67-klassade samt är utrustade med Bluetooth 4.0 LE samt WiFi (802,11b/g). GPS finner vi dock endast i sportmodellen.

moto_360_ambient_light

I ambient mode är LCD-displayen aktiv hela tiden till skillnad från på föregångaren. Det innebär dock att batteritiden blir begränsad till ungefär en dag enligt Motorola. Panelen upplevde vi som väl vag i detta läge och i riktigt välupplysta miljöer blir det lite besvärligt att urskilja skärmen, något som inte kan sägas om exempelvis Sonys SmartWatch 3 och dess transflektiva panel.

I Sverige har Moto 360 47mm ett rekommenderat återförsäljarpris på 3500kr och kommer att bli tillgänglig i oktober månad, medan den mindre 42mm-varianten samt Moto 360 sport ännu inte är prissatta.

Storleksjämförelse

moto_360_comparison_wrist

EnhetSkärmDjupHöjdBreddBatteri
Motorola 360 (1st gen)1,56", 320x290, 205 ppi 11,54646320 mAh
Motorola 360 2 (46mm)1,56", 360x330, 233 ppi11,44646400 mAh
Motorola 360 2 (42mm)1,37", 360x325, 263 ppi11,44242300 mAh

Den större varianten mäter precis som föregångaren 47 mm och skiljer sig endast marginellt åt på djupet vilket är tråkigt då tjockleken i vårt tycke gör klockorna lite klumpiga. Batteriet har i gengäld vuxit från 300 mAh till 400 mAh medan det mindre uret har en batterikapacitet på 300 mAh. Bägge klockor påstås erbjuda upp till två dagar batteritid.

Den mindre varianten av Moto 360 är ca 9% mindre än storebror och mäter 42 millimeter. Upplösningen är dock densamma vilket innebär en förhållandevis hög pixeltäthet på 264 PPI för en smartklocka . Denna skillnad syns också när vi jämför skärmarna åt där det mindre uret framstår som skarpare. Vad gäller maximal ljusstyrka kunde vi inte urskilja någon större skillnad i förhållande till 1:a generationen.

Moto 360 Sport

Moto 360 Sport är en helt ny familj från Motorola som precis som namnet gör gällande riktar sig till mer aktiva användare. En silikonbeklädd urtavla tillsammans med ett silikonarmband gör att klockan tål lite tuffare behandling. Den är förstås också vattentålig precis som Moto 360.

I bildserien ovan syns endast ett skal av sportmodellen eftersom Motorola inte hade några färdiga exemplar på mässgolvet. Dimensionerna är dock identiska med den faktiska produkten. Vi kan på grund av detta inte lämna ett utlåtande om hybridskärmen som skall vara optimerad för utomhusbruk. Utöver en bakgrundsbelyst LCD finns också en display som belyses från sidorna av klockan, vilket enligt Motorla är den första av sitt slag. Beroende på omgivande ljus växlar klockan automatiskt mellan olika displaylägen.

Utöver att förse klockan med GPS och pulsmätare har Motorola också arbetat med att göra skärmen tydligare vid utomhusanvändning genom att ta fram en hybridskärm som kombinerar dels en traditionell LCD-panel med 16 miljoner färger och dels en transflektiv/transflexiv panel. Hur denna fungerar i praktiken återstår att se men för de som sysslar med utomhussport menar Motorola att skillnaden är som natt och dag.

Sport har som sagt ett silikonarmband och finns att tillgå i bland annat svart, vit eller röd. Armbandet erbjuder en viss elasticitet vilket bidrar till att klockan inte stramar åt så hårt om vi rör på vristen samtidigt som den sitter på plats.

Vi upplever Moto 360 Sport som rätt nätt och kompakt och baserat på vår tidigare erfarenhet av löpklockor från bland annat Garmin kändes den vare sig klumpigare eller smidigare. Hur mycket den färdiga versionen kommer att väga återstår också att se och kan förstås påverka vårt intryck.

För de som söker ett sportur med GPS och Android Wear finns i princip bara Sonys SmartWatch 3 att välja på i dagsläget, så Motorolas tillskott är ytterst välkommet. Vi gillar det behändiga formatet samt materialvalet och om skärmen dessutom levererar kan Sport mycket väl utmana etablerade löpklockor.

Senaste artiklarna om IFA 2015

→ Besök Androidarkivet

 • Osasvett

  Vilka styggelser.

 • Peter

  Är det nån som vet om det planeras att införas qi laddning till smarta klockor? Det hade varit smidigt.

 • Andreas W Grönlund

  Både gamla och nya Moto 360 har qi-laddning, har ingen koll hur det är med övriga tillverkare.

 • Henke

  +1

 • Peter

  Åhh fan, jag tycker generellt att det är otydlig när jag läser recensioner om smarta klockor om de har qi eller inte.
  Jag kan tycka att det vore ett starkt säljargument att föra fram den funktionen.

  Tack för upplysningen!

 • Pär

  Mycket snygg klocka… svart-metallic modellen med matchande metallarmband mums… Dock för mycket pengar för byte, behåller min svarta G Watch R ett tag till. Hade det varit mer batteritid kanske det hade varit värt ett byte…….

 • Glytt

  ”Motorola var fram till lanseringen av LG:s G Watch ensamma om en rund Android Wear-klocka och är fortfarande ensamma om att erbjuda trådlös laddning.”

  Det måste väl åndå säga en hel del i frågan? Första stycket, direkt under rubriken. Om det är otydligt så prova läsa recensionen först..

 • Gizmokvack

  Går det att dra hem en offlinelista från Spotify i klockan för att sedan streama över till bluetoothlurar? Eller för all del klassisk vanliga mp3-låtar till klockans hårddisk?
  Jag är alltså ute efter lyssna på musik under mitt träningspass utan medhavd telefon. Någon med Sony sw 3:an som kanske kan svara?

 • Jonas Sjödin

  En extremt stark ”vill ha”-känsla kom precis…

 • Michael E

  Spotify har inte stöd för det, det går dock attlösa med Google Play Music.

 • Trelve

  Nja, för högt pris, för låg ppi på skärmarna och samma SoC som förra årets klockor. Vad synd tycker jag.

  När man ser dummyn för Sport-modellen blir man taggad på en ny typ av display. Nuvarande LCD:er och amoleds ser så displayiga ut med sin bakgrundsbelysning och ickereflekterande i solljus. Om displayen i Sport-modellen ser i närheten ut av vad den gör på dummyn (kanske inte så troligt) så vore det ett stort kliv frammåt. Då hade man i många fall kunnat förväxla den för en riktig urtavla vilket hade varit stort(!)

 • Pierre

  Qi och trådlös laddning är inte nödvändigtvis samma sak dock så jag förstår frågan.

 • Hampus

  Springer mycket och är sugen på att ersätta min garmin klocka + mobil + trådlösa hörlurar för att enbart köra klockan och trådlösa hörlurar. Tror ni det kan funka med moto sport?

 • Jonas Svensson

  Upplevs skärmen bättre än på gamla Moto 360? Tänker om svartan blivit bättre osv.

 • Redstar

  Ja. Jag måste ha en.

 • doktorn

  Har själv Smartwatch 3 kopplad till Jaybird X. Sjukt nöjd med det. Mjukvaran buggade ur förrut dock med både GPS och musik samtidigt. Det kan ha ändrats, men jag har inte använt GPSen sen dess. Musikkopplingen funkar kalas! Du kommer att bli riktigt nöjd. Man känner sig så oerhört fri när man lämnar luren hemma men ändå har det nödvändigaste med sig. Har dock svårt att motivera att köpa både Moto 360 Sport och Huawei Watch eftersom jag redan har SW3, men hade lätt köpt den annars. :-)

 • Micke

  All Qi är trådlös laddning men all trådlös laddning är inte Qi, enkelt uttryckt.

 • doktorn

  Vill du inte byta till Play Music All Access så är det ändå trevligt att ha enkelheten att ladda upp sin musik till Play Music och slippa harva med att föra över MP3or till klockan, även om det säkert går för den händige. :-) Funkar toppen att föra över låtar direkt från telefonen via Google Music appen annars också, utan molnet.
  Kör precis så. Blåtandslurar till klockan. Supernajs!

 • Peter Hjalmarsson

  Det kan hända att klockan stramar mindre om man har den på handleden i stället för vristen. ;-)

 • Thoast

  Blev mycket nöjd när jag backade ett kickstarterprojekt så att jag kunde stoppa på ett vanligt svart metallarmband på min 360 :)

 • Jeo

  Ingen klocka jag har stramar åt hårdare, även om jag rör väldigt mycket på vristen. Vet inte om det är så unikt för just moto 360 sport. Tror inte heller att vanliga 360 stramar åt hårdare om man rör på vristen… ?

 • Linuss

  Jag antar att detta är prototyper med tanke på den trasiga skärmarna.

 • tramsgar

  kan de inte göra runda skärmar ska de inte göra runda klockor.

 • Fotbollsgräs

  Jag kör också en Sony SW3. Gymschemat på Keep och musiken för man över via blåtand via Sonys walkman/music app. (Jag har en OPO så fick ladda hem appen via apkmirror.) Det du behöver kolla är om det finns en app så du kan föra över musiken till klockan och vad Moton har för lagringsutrymme.

  När det kommer till GPS så har jag fått det att fungera fint med Runkeeper men Endomondo vägrar att låsa position. Jag har dock inte provat att stänga av musiken. Jag vägrar att springa till takten av mitt eget flås…

 • Kiwi

  Själva laddaren och att klockan automatiskt går över till att bli en snygg ”natt-klocka” när man lägger dit den är en av fördelarna Moto360 har mot andra klockor (enligt mig)

 • Kiwi

  Ja, absolut – det fungerar redan idag bra med Sony Smartwatch 3.
  Appen Ghost-racer är en ‘klockren’ app för löpare och resultatet kan laddas upp automatiskt till Runkeeper och/eller Strava.
  Har man bra trådlösa hörlurar med bra mottagning är det inga problem att lyssna på musik samtidigt.
  Även externa pulsband fungerar :)

 • Christoffer Jonsson

  Jag har Sony SW3 och kör med Jabra sport wireless puls bt hörlurar med pulsmottagare. Har fått tekna Google music för 99/mån för att kunna lägga över min egna mp3 musik på klockans hårddisk. Har inte fått det att fungera utan betalvarianten tyvärr. Någon som fått det att fungera?
  Man kan inte heller koppla till datorn som externt minne och föra över musiken samt spela upp i exempelvis Walkman app.
  Pulsmottagaren har jag bara fått att fungera tillsammans med mobilen och klockan och lurarna. Då fungerade musiken också.
  Man kan dock inte röra armarna för mycket. Då hackar musiken

 • Gizmokvack

  Okej, tack för svar! Då är jag fortfarande tyvärr inte helt såld utan jag kommer nog fortsätta smygkolla på garmin fenix 3 ett tag till (kan inte tillåta mig själv köpa en sådan just nu men min ekonomi)

 • Michael E

  Noterat.

 • Martin Andersson

  Thumbs up :-)

 • Martin Andersson

  Funkar på LG G Watch R också… …men tyvärr ingen gps…

 • Martin Andersson

  ”för låg ppi på skärmarna” …..264 PPI är väl fullt tillräckligt…

 • gadgety

  ”…ta fram en hybridskärm som kombinerar dels en traditionell LCD-panel
  med 16 miljoner färger och dels en transflektiv/transflexiv panel. Hur
  denna fungerar i praktiken återstår att se…”

  Intressant. Om den är riktigt bra så borde vanliga Moto360 också ha den, för det kan ju vara bra att se skärmen i solljus också. Men jag skulle tro att skärmen medför kompromisser eftersom Moto360 non-sport inte har den.

 • gadgety

  Ha, ha.

 • gadgety

  Bra fråga. Den har högre ppi, 264 mot 205 på förra versionen.

 • Martin Andersson

  Fortfarande en LCD-skärm som inte levererar samma totala svärta som en OLED. Ska den dessutom kunna belysas även från sidorna för att bli ljusstark i solljus tror jag svärtan blir lidande.

 • Hampus

  härligt, tack!

 • Trelve

  Ungefär samma som en 5 år gammal mobil. Man håller dessutom enheterna ungefär lika nära ögonen.
  Personligen tycker jag det vore tråkigt att växla mellan att titta på en pixlig klockdisplay och en knivskarp, 500+ ppi mobil-display, men det är kanske bara jag.
  Apple knows what’s up och såg till att göra rätt från början genom att trycka in 326 ppi -displayer i sina klockor. De kommer ha lika skarp och behaglig bild på båda enheter, även om de enligt mig måste stå ut med bedrövligt UI. Android Wear tycker jag är otroligt mycket snyggare.

 • max

  Kul :)

 • Fraz

  På en del germanska språk (t.ex. engelska) så är vristen just handleden. Men på svenska är det precis som du insinuerar, fotleden.

 • ingvar Söderberg

  prova att sätta den på handleden!

 • Goldstar

  Skulle gärna byta ut min LG Gwatch R mot Den lilla 360, väldigt snygg tycker jag

 • Jeo

  Ja, det var ju det jag menade…
  Att jag obehindrat kunde röra vristen utan att klockan stramar runt handleden..

  Jag var kanske inte tillräckligt tydlig med min ironi…

 • Piggekotten

  Kolla garmin vivoactive, tyvärr ingen möjlighet

Lediga jobb inom data / IT Företag
Senior fullstack-utvecklare till Spark Vision Publicerad 10 Dec 2017
Senior fullstack-utvecklare till Spark Vision Publicerad 10 Dec 2017
Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 10 Dec 2017
Serviceinriktad IT-Support Publicerad 09 Dec 2017
SYSTEMUTVECKLARE JAVA – SUNDSVALL Publicerad 07 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte
 2. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 3. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 4. Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?
 5. Xiaomi lanserar Redmi 5 och Redmi 5 Plus med 18:9-skärmar
 6. Qualcomm tillkännager Snapdragon 845 – alla detaljer släpps senare idag

Mest läst

 1. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 2. IKEA inleder samarbete med Sonos – ny produktserie med fokus på ljud under 2019
 3. HMD och OnePlus förklarar varför de inte ger telefoner Treble
 4. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 5. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte
 6. OnePlus 5T Star Wars Edition kommer till Sverige 14 december

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons