Hands-on med Moto 360 2 och 360 Sport [IFA 2015]

Postat:
21:53 - 2015-09-03
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
44

Moto 360 visades för första gången upp i samband med Googles premiärvisning av Android Wear men lanserades inte förrän hösten 2014. Motorola var fram till lanseringen av LG:s G Watch ensamma om en rund Android Wear-klocka och är fortfarande ensamma om att erbjuda trådlös laddning.

Ett år senare är det dags för en ny version av Moto 360 och denna gång utökas 360-serien med ytterligare två smarta ur; dels en version med mindre skärm och dels en sportorienterad variant vid namn 360 Sport.

Moto 360 2

Det har hänt en del på utsidan även om klockan vid en första anblick fortfarande är lik sin föregångare. Fästet är annorlunda och ser mer ut som på klassiska klockor vilket gör att uret inte ser lika futuristiskt ut som den första generationen. Knappen har också skiftat position genom att klättra lite högre upp på högerkanten.

Motorola gör det också möjligt att sätta sin egen prägel på Moto 360 genom den officiella e-butiken Moto Maker. Kunder kan byta infattning och välja mellan en rad färger och armband av varierande typ. Tyvärr finns denna tjänst inte tillgänglig i Norden varför vi får nöja oss med de standardversioner som erbjuds.

En sorgekant finns vidare kvar i botten av urtavlan och den ser ut att vara identisk till storleken med den i tidigare generation. Motorola menar att det är en nödvändig kompromiss för att hålla tjockleken på ramen nere och för att maximera batteritiden. Vänder vi på uret finner vi en pulsmätare, vilket också fanns på föregångaren.

Under skalet finner vi numera en Snapdragon 400 Quad Core 1,2GHz som ersätter den tidigare enkelkärniga OMAP-plattformen från Texas Instruments. Mängden RAM är fortfarande 512MB och mängden lagringsutrymme är fortfarande 4GB. Den trådlösa laddningen finns kvar och uren är även IP67-klassade samt är utrustade med Bluetooth 4.0 LE samt WiFi (802,11b/g). GPS finner vi dock endast i sportmodellen.

moto_360_ambient_light

I ambient mode är LCD-displayen aktiv hela tiden till skillnad från på föregångaren. Det innebär dock att batteritiden blir begränsad till ungefär en dag enligt Motorola. Panelen upplevde vi som väl vag i detta läge och i riktigt välupplysta miljöer blir det lite besvärligt att urskilja skärmen, något som inte kan sägas om exempelvis Sonys SmartWatch 3 och dess transflektiva panel.

I Sverige har Moto 360 47mm ett rekommenderat återförsäljarpris på 3500kr och kommer att bli tillgänglig i oktober månad, medan den mindre 42mm-varianten samt Moto 360 sport ännu inte är prissatta.

Storleksjämförelse

moto_360_comparison_wrist

EnhetSkärmDjupHöjdBreddBatteri
Motorola 360 (1st gen)1,56", 320x290, 205 ppi 11,54646320 mAh
Motorola 360 2 (46mm)1,56", 360x330, 233 ppi11,44646400 mAh
Motorola 360 2 (42mm)1,37", 360x325, 263 ppi11,44242300 mAh

Den större varianten mäter precis som föregångaren 47 mm och skiljer sig endast marginellt åt på djupet vilket är tråkigt då tjockleken i vårt tycke gör klockorna lite klumpiga. Batteriet har i gengäld vuxit från 300 mAh till 400 mAh medan det mindre uret har en batterikapacitet på 300 mAh. Bägge klockor påstås erbjuda upp till två dagar batteritid.

Den mindre varianten av Moto 360 är ca 9% mindre än storebror och mäter 42 millimeter. Upplösningen är dock densamma vilket innebär en förhållandevis hög pixeltäthet på 264 PPI för en smartklocka . Denna skillnad syns också när vi jämför skärmarna åt där det mindre uret framstår som skarpare. Vad gäller maximal ljusstyrka kunde vi inte urskilja någon större skillnad i förhållande till 1:a generationen.

Moto 360 Sport

Moto 360 Sport är en helt ny familj från Motorola som precis som namnet gör gällande riktar sig till mer aktiva användare. En silikonbeklädd urtavla tillsammans med ett silikonarmband gör att klockan tål lite tuffare behandling. Den är förstås också vattentålig precis som Moto 360.

I bildserien ovan syns endast ett skal av sportmodellen eftersom Motorola inte hade några färdiga exemplar på mässgolvet. Dimensionerna är dock identiska med den faktiska produkten. Vi kan på grund av detta inte lämna ett utlåtande om hybridskärmen som skall vara optimerad för utomhusbruk. Utöver en bakgrundsbelyst LCD finns också en display som belyses från sidorna av klockan, vilket enligt Motorla är den första av sitt slag. Beroende på omgivande ljus växlar klockan automatiskt mellan olika displaylägen.

Utöver att förse klockan med GPS och pulsmätare har Motorola också arbetat med att göra skärmen tydligare vid utomhusanvändning genom att ta fram en hybridskärm som kombinerar dels en traditionell LCD-panel med 16 miljoner färger och dels en transflektiv/transflexiv panel. Hur denna fungerar i praktiken återstår att se men för de som sysslar med utomhussport menar Motorola att skillnaden är som natt och dag.

Sport har som sagt ett silikonarmband och finns att tillgå i bland annat svart, vit eller röd. Armbandet erbjuder en viss elasticitet vilket bidrar till att klockan inte stramar åt så hårt om vi rör på vristen samtidigt som den sitter på plats.

Vi upplever Moto 360 Sport som rätt nätt och kompakt och baserat på vår tidigare erfarenhet av löpklockor från bland annat Garmin kändes den vare sig klumpigare eller smidigare. Hur mycket den färdiga versionen kommer att väga återstår också att se och kan förstås påverka vårt intryck.

För de som söker ett sportur med GPS och Android Wear finns i princip bara Sonys SmartWatch 3 att välja på i dagsläget, så Motorolas tillskott är ytterst välkommet. Vi gillar det behändiga formatet samt materialvalet och om skärmen dessutom levererar kan Sport mycket väl utmana etablerade löpklockor.

Senaste artiklarna om IFA 2015

→ Se fler artiklar om ämnet