Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hands-on med Samsung Galaxy Note II [IFA 2012]

Postat:
22:59 - 2012-08-31
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

IFA-mässan öppnade under dagen portarna och till årets stora nyheter hör produkter från bland andra Sony, Samsung samt i mindre utsträckning HTC. Vi finns på plats och inleder med en närmare titt på efterföljaren till fjolårets största smartphone.

Samsung Galaxy Note II har blivit begåvad med ett formspråk som onekligen är hämtat från den mindre kusinen Galaxy S III. Formerna är mjukare och bakstycket mer ovalt för en greppvänligare konstruktion. Ytan på både list och bakstycke är vidare blankpolerad, vilket ser snyggt ut, men fungerar också som en fingeravtrycksmagnet. Det finns två kulörer att välja på i form av ”Marble White” eller ”Titantium Grey”.

     

Hörlursutgången eller 3,5mm-jacket sitter på telefonens ovansida liksom en sekundär mikrofon som dels möjliggör stereoljud för videoinspelningar och som dels filtrerar bort bakgrundsljud vid telefonsamtal. Av/på- respektive låsknappen sitter på högersidan och volymknappen är placerad på den vänstra sidan av enheten. I fotändan sitter microUSB/MHL-porten och samtalsmikrofonen. I fronten finns utöver hem-, bakåt- och menyknappen en lysdiod, kamera på 2MP samt ljus- och rörelsesensor. I vanlig ordning sitter en högtalare och en kamera med tillhörande lysdiod på bakstycket. Samsung har inte utrustat telefonen med en kameraknapp.

Färgalternativet ”Titantium Grey”

Knapparna i fronten råder det delade åsikter om. Det hade troligtvis varit möjligt att göra telefonen något mindre med en knapplös design i stil med vad Google och Samsung gjorde tillsammans med Galaxy Nexus. Samsung är tydligen inte särskilt förtjusta i denna idé och väljer alltså att göra det motsatta.  Placeringen av av/på-knappen är naturligtvis en smakfråga, men både vi och en majoritet av er läsare verkar ense om att en placering på ovandelen är att föredra.

Galaxy Note II är utrustad med en 5,5″ stor  HD Super AMOLED-panel

Skärmen är inte riktigt så skarp som vi hade hoppats på vilket hade krävt en högre upplösning.  Till skillnad från panelen på Galaxy Note består varje pixel numera av tre stycken subpixlar; en röd, en grön och en blå (RGB). Dessa sitter dock arrangerade i ett lite annorlunda mönster än på flertalet LCD-paneler och vilken betydelse detta har för bilden eller om det kan kallas för en PenTile-matris eller ej råder det delade meningar om. Det är i varje fall en förbättring i relation till PenTile-matrisen på Galaxy Note.  Super AMOLED-panelen presterar bra som vanligt vad gäller kontrast och vi upplever ljusstyrkan som jämförbar med panelen på Galaxy S III.

Färgåtergivningen är snäppet vassare än på föregångaren, men trots att vi experimenterar med det fåtal färgprofiler som finns tillgängliga hittar vi ingen som känns helt naturlig.  Värt att tillägga är att vi under den begränsade period vi använt telefonen inte hittat några tecken på så kallad color banding. Vi noterar också att digitizern har multitouchstöd för upp till 10 stycken simultana tryckpunkter. Avslutningsvis vill vi också nämna att Samsung använt CORNING Gorilla Glass 2 för skärmglaset.

  

Yttermåtten får trots allt betraktas som nätta i relation till skärmstorleken. Endast på höjden är Note II med sina 151 mm något större än Note som i sin tur mäter ~147mm. Vad gäller vikten väger Galaxy Note II 180 gram medan Galaxy Note väger 178 gram – en skillnad på 2 gram. Här har Samsung gjort ett bra jobb med tanke på den större skärmytan och det ~20% kraftfullare batteriet på 3 100mAh.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note II5.58115191803100
Samsung Galaxy Note5.382.95146.859.651782500
Samsung Galaxy S III 4.870.6136.68.61332100
HTC One X4.769.9134.48.91301800
HTC Sensation XL4.770.7132.59.9162.51600
Samsung Galaxy Nexus4.6567.94135.58.941351750
Samsung Galaxy S II4.366.1125.38.491161650
Sony Xperia S4.364.2128.17.31441750
HTC Sensation4.365.4126.111.31481520
Motorola RAZR4.368.9130.77.11271780
Xperia V4.365129111201750
SE xperia arc4.2631258.71171500
Samsung Galaxy S Plus464.2122.49.91191650
Samsung Galaxy S464.2122.49.91181500
Google Nexus S463123.910.881291500
Xperia J46112491241750
Batteriets  kapacitet i kombination med Exynos 4 Quad (32nm) kommer sannolikt ge en riktigt bra batteritid i de fall telefonen belastas måttligt. Hur det fungerar i praktiken återstår förstås att se. Den högre klockfrekvensen (4×1,6GHz) vittnar i varje fall om att Samsung inte varit rädda för att offra lite av batteritiden till fördel för bättre prestanda.

De nya formerna gör telefonen mer greppvänlig än föregångaren

Väl i handen börjar vi med att konstatera det självklara. Galaxy Note II är liksom föregångaren inte avsedd för små händer. Konstruktionen och byggkvalitén känns i sin tur  bättre; vi upplever chassit som något styvare trots att det fortfarande handlar om plast och vid lite tuffare behandling intalar vi oss att telefonen ger upphov till färre missljud. Trots den till synes glatta ytan på bakstycket får vi ändå bra grepp.

S-Pen har vuxit på både höjden och djupet samt fått en mjukare spets

Inte bara telefonen har erhållit förbättringar utan en stor del av nyheterna kretsar kring den medföljande pennan – Samsung S-pen.  Höjden liksom diametern (8mm) har blivit större och pennspetsen är numera i ett mjukare gummimaterial till skillnad från hårdplast. Vidare har tryckkänsligheten ökat från tidigare 256 nivåer till 1024 stycken.

Precis som på Galaxy Note finns ett fack för pennan i fotändan av telefonen, men som numera känner av om pennan är där eller ej. Det innebär att program kan gå igång per automatik så snart pennan tas ut och telefonen meddelar också via notifikationsfältet om pennan sitter i facket eller ej.

Samsung Gestures gör pennan mer användbar än tidigare

Genom att hålla inne knappen på pennan kan vi med hjälp av olika manövrar utföra snabbkomandon. Exempelvis backa, ta fram menyn eller markera text oavsett i vilken applikation vi befinner oss. Vi kan också starta exempelvis webbläsaren eller en rad andra program genom tillägget för snabbgenvägar, som vi får fram genom att hålla inne knappen samtidigt som vi drar pennan rakt uppåt.

Håller vi inne knappen och placerar pennspetsen på en fast punkt på skärmen under cirka 2 sekunders tid tas en skärmdump. Det här fungerar med andra ord på samma vis som på Galaxy Note, men om vi i stället håller inne knappen och ritar en markering kring ett objekt på skärmen och därefter släpper, då sparas endast den del vi markerat.

Till en av de de mest uppmärksammade nyheterna med Note II hör Air View som innebär att telefonen känner av var pennspetsen befinner sig utan att den vidrör skärmytan. Resultatet är bra och följsamt om vi håller oss inom ett avstånd på maximalt ~1-2cm ovanför skärmen. Samsung har utökat både bildgalleriet, videospelaren och kalendern med Air View-stöd. Genom att sväva med pekaren ovanför ett album, en film eller en kalenderhändelse kan vi förhandsgranska albuminnehåll, videofilmer och kvickt få information om kalenderhändelser utan att vidröra skärmen.

Antalet användningsområden är förhållandevis få för tillfället, men Samsung har lanserat en uppdaterad SDK för S-Pen och förhoppningsvis kommer fler applikationer få stöd för Air View-funktionaliteten framöver.

Ovan syns inmatingsfältet för S-pen som automatiskt dyker upp när pennan används

I en rad applikationer är funktionen för textigenkänning antingen förbättrad eller helt ny. Trycker vi med pennan i ett inmatningsfält får vi fram en ruta för textigenkänning som fungerar förvånansvärt bra, speciellt med tanke på vår handstil som i det närmaste kan beskrivas som katastrofal.

Pop-up-play gör det möjligt att placera ett urval av applikationer ovanpå andra programfönster. Det här är för all del inget nytt utan något Samsung experimenterat med sedan lanseringen av de allra första Tegra-baserade Galaxy Tab-enheterna. Funktionaliteten har dock blivit mer avancerad på senare tid och innefattar med Jelly Bean-baserade Galaxy Note II videospelare, webbläsare och anteckningsapplikationen S-note.

Samsung Galaxy Note II 8MP                              Samsung Galaxy S III 8MP 

 

 

Samsung Galaxy Note II minigalleri – bakre kameran (8MP)

  

Samsung Galaxy Note II minigalleri – främre kameran (2MP)

  

Samsung Galaxy Note II videoinspelning 1080p (Bakre kameran) 

Samsung Galaxy Note II videoinspelning 720p (Främre kameran) 

Kameramjukvaran är i stort sett identisk med vad vi finner i Galaxy S III

Galaxy Note är som vi tidigare nämnt utrustad med två stycken kameror. En i fronten med 2MP upplösning och en på bakstycket med 8MP upplösning. Av bilderna ovan att döma vore vi inte förvånade om kamerasensorerna är identiska med de som sitter i Galaxy S III. Prestandan är jämbördig med upp till sex bilder per sekund och vi erbjuds också möjligheten att ta stillbilder vid videoinspelning under förutsättning att bildstabiliseringen är avstängd.

Gränssnittet har ett bra flyt och vi stöter sällan på några längre fördröjningar medan vi skiftar mellan applikationer eller rör oss på hemskärmen, programmenyn eller bland inställningarna. Använder vi pennan händer det dock att vi får vänta någon sekund extra innan något händer från det att vi utfärdat ett kommando. Android 4.1 / Jelly Bean har haft användarupplevelsen i fokus och i kombination med en snabb systemprocessor samt en rejäl mängd arbetsminne finns goda möjligheter för ett riktigt bra slutresultat.

Galaxy Note II bygger på Exynos 4 Quad och är utrustad med 2GB arbetsminne

Under huven hittar vi 2GB arbetsminne och 16, 32 eller 64GB inbyggt flashminne beroende på modell. Galaxy Note II bygger på Samsungs egenutvecklade Exynos 4 Quad-plattform med fyra stycken processorkärnor som vardera tickar på med en klockfrekvens om maximalt 1,6GHz. Grafikdelen är likaså densamma – ARM Mali-MP400 – liksom antalet kärnor (4 stycken).

Vi är speciellt förtjusta i den rejält tilltagna mängden arbetsminne. Det finns få saker som retar oss som mycket som när vi behöver vänta på att hemskärmen skall laddas in i minnet, och trots upprepade försök har Galaxy Note II inte uppvisat något sådant beteende under den korta tid vi testat enheten. Märk väl att systemkomponenter så som grafik- och radiodel kräver en viss del av utrymmet varför Android System Info, som syns i bilden ovan, endast rapporterar 1 792MB som tillgängligt.

Telefonen har varit ovanligt sval under hårdare belastning trots att både WiFi och Bluetooth varit aktiverat vid testtillfället, laddaren inkopplad och ljusstyrkan inställd på det maximala värdet. Är tiden med telefoner som under belastning närmar sig temperaturer på +50°C äntligen förbi?

BenchmarkSamsung Galaxy Note IISamsung Galaxy S III
RAM (OS)1792MB 778MB
Inbyggd lagring (NAND) 11GB 11,6GB
Upplösning720 x 1280720 x 1280
Plattform (SoC) Exynos 4412 (32nm)Exynos 4412 (32nm)
OSJelly Bean (4.1) Jelly Bean (4.1 - beta XXDLH7)
CPU4x1,6GHz4x1,4GHz
GPUARM Mali MP400ARM Mali MP400
Geekbench21021 p 1546 p
Benchmark Pi383 ms372 ms
Linpack65 MFLOPS56 MFLOPS
Vellamo2 159 p2089 p
Sunspider1387 ms1408 ms
Browsermark 144 879 p132 245 p
Basemark ES 2.0 Taji43 FPS37 FPS
Nenamark 2 56 FPS 58 FPS
Electopia WVGA58 FPS60 FPS
Electopia 720p 40 FPS35 FPS
Monjori28 FPS25 FPS

Bland de syntetiska testmomenten är resultaten i vissa fall lägre än för Galaxy S III med Ice Cream Sandwich installerat. Ovan har vi jämfört Note II samt Galaxy S III med samma OS-version – bägge betaversioner. Hur det kommer att se ut när en skarp version av Jelly Bean anländer återstår att se. Telefonen vi testat kör version 4.1.1 av Jelly Bean med firmware JRO03C.N7100XXIFA6.

I Geekbench som mäter både minnesbandbredd och systemprocessorns beräkningskraft hamnar Galaxy Note II en bra bit efter Galaxy S III. I Benchmark Pi är resultatet desto jämnare medan Note II presterar bättre i Linpack med en relativt god marginal.

I de webbaserade testmomenten Sunspider, Browsermark och Vellamo är resultaten snarlika. Detsamma kan däremot inte sägas om 3D-prestandan där Galaxy Note II verkar ha fördel i de tyngre testerna. Förklaringen ligger troligtvis i att Samsung inte nöjt sig med att putsa på klockfrekvensen för endast systemprocessorn utan gjort detsamma för grafikdelen.

NameSequential read (MB/s)Sequential write (MB/s)Random read (MB/s)Random write (MB/s)IOPS/s read (4K)IOPS/s write (4K)
Samsung Galaxy Note II (4.1)49.869.613.650.543495166
Samsung Galaxy S III (4.0)40.848.939.470.72424180
Sony Xperia P (2.3) 29.2610.988.350.612139158
HTC One S (4.0)47.7612.799.770.572504147
HTC One X (4.0:)28.0512.148.020.592055153
Sony Xperia S (2.3)35.746.637.030.18180048
Samsung Galaxy Note (4.0)33.967.198.530.25218566
Samsung Galaxy S II (4.0) 45.65.17
4.54
0.24
1164
64
HTC Sensation XL (4.0) 38.739.219.130.27233770.39
Samsung Galaxy Nexus26.715.085.280.21135154
ASUS Padfone (4.0) 23.215.526.170.2158152

Androdbench mäter skriv- och läsprestandan för det inbyggda flashminnet. I det här testet presterar Galaxy Note II bäst av samtliga telefoner vi hittills testat. Det fina resultatet kan dock förklaras av optimeringar i Jelly Bean. Vi inte haft möjlighet att köra samma test på Galaxy S III eftersom applikationen kraschar med sagda OS inlagt.

Samsung Galxay Note II kommer enligt Samsung finnas tillgänglig i Sverige under oktober månad till ett rekommenderat återförsäljarpris om SEK 6 800. Vilka operatörer som avser ta in den återstår att se.

[Samsung Galaxy Note II]

Processor: 1,6GHz quad-core
Plattform: Exynos 4 Quad
RAM: 2GB
Skärm: 5,5" / HD / 267PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP

 • Concha

  Jag föredrar att låsknappen sitter på sidan, tycker det underlättar mer än om den sitter i toppen… Faktiskt en av anledningarna som jag övergav min Xperia S mot Xperia P =)

 • Adamsty

  Snart äre slutkaxat för farsan för att han har en jävla s3a vs min s2a!

 • Adam 100

  lagg…

 • mortuus82

  sjukt va liten sgs3 är ändå haha.

 • Jahaja

   jajjamen… in your brain..

 • Jonas

  ”Under huven hittar vi en beskedlig mängd arbetsminne om 2GB…”
  Är det där tänkt att vara ironi? Beskedlig är ett underligt ordval här.

 • Jakob Larsson

  Nu är det bara att hoppas på att 3 tar in den. Vore nästan konstigt om de inte gjorde det med tanke på att de har sålt i princip all Samsung-androidtelefoner i mellan- och toppsegmentet, inklusive Note 1.

 • John

   Ja, fast SGSIII är rätt stor jämfört mot iphone och liknande [censored], så är den ändå pygmefierad bredvid Note II…
  :)
  Har varit så nära att skaffa SGSIII(500:- tillbaka någon?), men den ÄR för liten!

  Note II eller Note 10.1
  Kan inte bestämma mig…

 • John

  Tack Swedroid!
  Så grymt att komma hit och veta att ni minsann har koll och testar åt oss!

  Tack som fan!

 • Sgt_Stinger

  fast den hade ju inte pentile, varje pixel har RGB men inte alla tre på rad bara…

 • Voldu

  Extremt hög kvalité på er hands on, gillas verkligen! Nu återstår att se vad sams konkurrens har att erbjuda, sponsrar heller HTC eller en fristående nexus av nåt slag? men frågan är om de kan leverera så bra användarupplevelse med sin egen penna etc rent mjukvaromässigt, hårdvara hoppas jag vi får se qualcom med lgs nya skärm =] när kommer mer info vi vill ju se ett svar på noten nu!!!!

 • Tyger8style

  Samma här!

 • Gasten

  Ser extremt plastig ut, även för samsung.

 • Pewpewarn

  kul att det ser ut som en oversized s3… jävla innovativa samsung är när de kmr till utformning av sina produkter.

 • Bernadotte

  Det blir mycket intressant att ta del av första batteritidstestet.

 • Jojje

  Vad är iphone för något.?

 • KC

  Det enda jag kan tycka är nackdelen med att ha powerknappen på sidan är att man trycker in den av misstag ibland när man läser o surfar. Hade Samsung gjort den lite trögare att trycka in hade det inte varit problem med det här heller.

 • Jan Banan

  Denna förhands test är mer än de mesta har som ingående test! Kanon verkligen. Det är bara hur mycket bättre batteritiden blivit kvar som är hyfsat viktigt. Undrar om jag kan motstå den nu när jag vet vad den klarar. Det kliar verkligen.

 • mejlforskit

  Nu blir fanboysen förbannade igen. Den scrollar ju inte mjukt! Väldigt klent på marknadens fetaste hårdvara måste jag säga.

 • Magnus

  hmm mycket intresnat nalle, ser ut som det fins två intressanta mobiler i höst, LG OG, och denna plus att Motorola inte har pratat om sin intel nalle ännu…

 • Jahaja

  nej för apple har patentet…

  kollar du live eller på en hårt komprimerad youtube film????

 • mejlforskit

  Jag kollar visserligen på youtube-filmen. Men även då ser man att scrollningen inte ligger i fas med fingret. Project butter kanske inte är så mycket att hänga i granen trots allt.

 • Simon060

  Håller med. Speciellt när skärmen är så pass stor som den är på en S3 eller en Note. När jag håller telefonen normalt så har jag tummen längs sidan med strömknappen och resten av fingrarna längs andra långsidan. Skulle strömknappen vara på toppen skulle jag behöva byta grepp varje gång jag använder den, vilket skulle vara bökigt. Jag har också ett case till telefonen som gör att jag inte kan trycka in knappen av misstag, då det krävs lite tryckkraft för att trycka in knappen. På mindre enheter, t ex min gamla ZTE Blade, fungerar det med strömknappen på toppen då man ganska bekvämt kan komma åt den med pekfingret utan att behöva byta grepp.

 • Skyblazer

  64gb versionen för 6800 spänn får man väl hoppas, inte för 16 för då blir den väl dyr!

 • Bernadotte

  Kunde inte ha sagt det bättre…

 • Kalle

  Gillar att man använder resurserna till produktiva saker och skiter i om det bli något hack eller om rörelsen är en tiondels sekund efter. Skaffa en mobil med hälften så stor skärm så blir problemet hälften så stot. Eller så skaffa en iPhone så får du riktigt fint flyt, men väldigt begränsad i vad du kan göra samt att du i princip inte får välja en inställning själv. Men IOS har fördelar med, man slipper timeline i Facebook. :)

 • moparlinke

  Bara be en bön att Tre kommer att ta in den,men de bör de väl göra.

  Är väl rätt logiskt att det kör på samma formspråk som SGS3.
  Tycker den ser fin ut,mewn vit eller grå känns väl lite trist.
  Vitt är väl för tjejer å grått njaaa..Ge mig en i svart eller alu/guld :-)

 • Gäst

  Exynos 4212???? Det är en Exynos 4412!

 • Jahaja

  kör med fingret på din ajjjfåne du… vi andra njuter av den senaste teknologin senare när den släpps med färdig firmware och inte på en för produktion där journalister har startat allt som går..

 • gadgety

  4G, eller hur? Dessutom APT-X för högkvalitativ audioöverföring via bluetooth. De två tydligaste förbättringarna om vi bortser från snabbare processor och fler känslighetsnivåer med pennan.

 • mejlforskit

  Det har inte mer skärmstorlek/upplösning att göra. Det är dålig och ineffektiv mjukvara.

  En långsam dator blir inte mindre långsam för att man ger den en pytteskärm. 

 • mejlforskit

  Ojoj, jag klämde visst på en öm punkt.

  Google har misslyckats med sitt enda mål i 4.1. Punkt!

 • Max

  kan förövrigt upplysa dig om att touchen i 4.1 på min Galaxy Nexus flyter på minst lika bra som på din iTelefon, så att säga att dom misslyckats stämmer inte alls överens med verkligheten.

  Punkt! :)

 • Ja, alla håller i telefoner olika, tror det är besvär för dem att få ultimata formen för att få knapparna sitta rätt hos alla…Jag har inte det problemet, mer att jag har lätt för att komma åt ”back” knappen istället….(På Galaxy Note 1)…

 • rattmuffen

  ”Vitt är väl för tjejer”…
  Vad dillar du om?

 • Stefan

  iPhone är anledningen till att du har en Android-telefon, så du vet nog vad det är ;)

 • insight_66

  Av det jag sett hittills så är förbättringarna inte tillräckligt stora för en uppgradering från min nuvarande note, grafikdelen tex är fortfarande samma mali 400. Men som nyköp om man inte redan har en note så är den klockren.

 • Connyslask

  Jag var och surrade med Tre butiken i Täby centrum och de ringde sitt huvudkontor men fick till svar att de inte kommer ta in Note 2. Någon anledning fick inte säljaren som ringde men troligen har gamla Noten inte sålt tillräckligt hos dem.

 • D Kronholm

  Håller med!

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons