Hands-on med Samsung Galaxy NX och Ativ Q

Postat:
19:01 - 2013-06-22
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
7

I torsdags avtäckte Samsung två enheter som är avsedda att ytterligare vidga den andel av elektronikmarknaden där Androidutrustade enheter finns att tillgå som alternativ. Enheterna i fråga är den spegellösa systemkameran Galaxy NX samt hybriddatorn Ativ Q, som kör både Windows 8 och Android. Vi var på plats och fick chansen att testa de två enheterna.

Galaxy NX

galaxy-nx-hands-on-01

Den Androidutrustade systemkameran Samsung Galaxy NX är i mångt och mycket en vidareutveckling av den spegellösa kameran NX300, och enheterna delar bland annat bildprocessor och APS-C-sensorn på 20,3 megapixlar.

Galaxy NX har dock några fler äss i rockärmen än sitt syskon. En inbyggd blixt finns här, liksom ett kraftigare batteri för att kompensera för den mer strömkrävande fyrkärniga CPU:n på 1,6 GHz – vi försökte få reda på vilken hårdvaruplattform det handlade om, men den representant vi talade med visste dessvärre inte. Det inbyggda lagringsutrymmet uppgår till 16 GB och går att utöka med microSD-kort, och enheten har 2 GB RAM.

galaxy-nx-hands-on-06

Byggkvalitén hos Galaxy NX är mycket bra, som sig bör när det rekommenderade priset i Sverige ligger på cirka 13 000 kronor. Alla rattar, reglage och knappar sitter stabilt och är byggda i vad som känns som hållbara material. Kameran ligger bra i handen, och greppet skall enligt Samsung vara en aning större än det på NX300.

Det kändes en smula ovant att gå från de dubbla vridreglagen på vår Nikon D90 till pekskärmskontroller för exempelvis bländare och slutartid, men efter en stunds användning vande vi oss. Det är dessutom möjligt att navigera sig genom dessa inställningar med hjälp av vridreglaget till höger på kameran, som också går att trycka inåt för att göra menyval eller bekräfta ändringar, men vi tyckte inte att detta kändes fullt lika intuitivt som att använda fingrarna på skärmen.

galaxy-nx-hands-on-04

Mjukvaran är Android 4.2.2 med en kameraoptimerad variant av Samsungs eget TouchWiz-gränssnitt, som bland annat bjuder på en genväg till kameraläget genom att dra åt höger när man befinner sig på hemskärmen längst till vänster. På nästan samma vis kan man återvända från kameraläget genom att svepa åt vänster på skärmen.

Utöver denna genväg och en widget med en samling kamerakontroller så är mjukvaran mycket lik den vi sett i Galaxy S4, vilket gör att användare med Samsung-telefoner omedelbart lär känna sig som hemma. Flytet i mjukvaran var mycket bra, och inte heller på hemskärmar med många widgets såg vi någon tillstymmelse till lagg.

galaxy-nx-hands-on-07

Bildskärmen i Samsung Galaxy NX är av LCD-typ och har en upplösning på 1280×720 pixlar, fördelade över en 4,8 tum stor yta. Bildskärmen är ljusstark och tämligen skarp, och får den på vår äldre Nikon-kamera att se tämligen liten och oskarp ut. Att kameran har pekskärm gör dessutom att användare kan retuschera sina bilder direkt i kameran, vilket kan vara värdefullt för de som endast gör små förändringar på sina bilder. I och med att enheten utrustats med Android går det naturligtvis utmärkt att utöka med fler appar för bildredigering via Google Play.

Sökaren är av digital typ och aktiveras först när kameran hålls mot ansiktet, varpå den större bildskärmen släcks. Upplösningen i sökaren är inte tillräckligt hög i vår mening då bilden såg en aning suddig ut, särskilt inte när man jämför med den analoga varianten i vår traditionella systemkamera. Trots att vi egentligen föredrar att använda sökaren vid fotografering så tyckte vi därmed att det var betydligt enklare och trevligare att istället använda den stora, skarpa LCD-skärmen. Frågan är hur den presterar i starkt solljus.

Galaxy NX har också stöd för både 3G- och 4G/LTE-nätverk, vilket sannolikt kommer glädja många fotografer som enkelt kan skapa en omedelbar backup på sina bilder, och inte minst för den som enkelt vill kunna ladda upp bilder på sociala nätverk som Facebook och Google+. Det går inte att ringa med kameran till skillnad från Galaxy S4 Zoom som således bättre sammanför kamera med telefon. Kameran har en ljudingång (3,5mm) och om det fungerar på samma vis som med Galaxy Camera bör det i varje fall gå att ansluta ett headset för Skype-samtal eller dylikt. Om inget annat hade det sett rätt roligt ut med en stor systemkamera mot örat – ett headset hade nästan varit ett måste i vilket fall.

Galaxy NX exempelbilder 20MP

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Bildkvalitén i Galaxy NX var mycket bra när ljusförhållandena var gynnsamma, men i dåligt ljus fann vi det svårt att lyckas ta några bilder alls, inte minst för att detta orsakade en mycket låg uppdateringsfrekvens i såväl sökaren som på LCD-skärmen, men även för att autofokuseringen nästan helt slutade fungera – trots hjälplampa. Som så ofta tidigare hade vi tyvärr problem med Internetuppkopplingen inne på evenemanget, och lyckades endast få ut två snarlika bilder ur kameran vilka syns ovan.

galaxy-nx-hands-on-05

Priset för hela kalaset sägs som sagt hamna på cirka 13000 kronor, vilket är en ganska saftig summa för en kamera som i flera avseenden med undantag för operativsystemet är snarlik konkurrenternas alternativ, vilka allt som oftast kostar ungefär hälften så mycket. Samsung själva sade sig inte vänta några stora försäljningsvolymer, utan Galaxy NX skall främst se som en uppvisning i vad den koreanska tillverkaren kan göra. Om produktsegmentet ser ut att bli väl mottaget, å andra sidan, kommer Samsung sannolikt utöka modellserien med mer prisvärda enheter.

Ativ Q

ativ-q-hands-on-01

Identitetskris eller mångsidighet; det är frågan vi ställer oss när vi sedan riktar blicken mot Samsung Ativ Q. Surfplattan som kan användas som en laptop – eller laptopen som kan användas som surfplatta – kommer med både en fullversion av Windows 8 (ej RT) och en så gott som helt oförändrad version av Android. Båda operativsystemen körs samtidigt, vilket möjliggör närmast omedelbara byten mellan de två i en knapptryckning. En stor fördel mot tidigare hybridlösningar där användaren oftast behövt starta om enheten för att växla operativsystem.

ativ-q-hands-on-02

Enheten har med sina 13,3 tum en större bildskärm än de flesta surfplattor med Android vi tidigare sett, och även upplösningen är högre än den absoluta majoriteten av enheter i detta formatet; 3200×1800 pixlar. Den höga upplösningen innebär en pixeldensitet på 275 PPI, vilket är betydligt högre än vissa telefoner i Galaxy S4-familjen och även högre än surfplattor som Apples iPad (264 PPI) – dock något lägre än den Samsung-tillverkade Google Nexus 10 (299 PPI).

För att hålla vikten nere och samtidigt erbjuda bra byggkvalité har Samsung valt att använda magnesium för skalet till den nedre delen av chassit. Den övre delen är i tunn plast, vilket märks när man använder enheten i uppfällt läge; som synes på bilden nedan sviktar skärmdelen ordentligt vid tämligen lätt tryck, vilket inte ingav en särskilt hög kvalitetskänsla. Vi hade gärna sett att Samsung kostat på sig en viktökning för att öka stabiliteten i den övre delen, antingen genom lite tjockare plast eller en metallram.

ativ-q-hands-on-05

I övrigt är intrycket av hårdvaran mer positivt. Underdelen är mycket vridstyv och stabil, och tangentbordet är tämligen bekvämt att skriva på. På grund av enhetens utformning har Samsung inte kunnat montera en pekplatta på den, utan har istället fått installera en ”styrspak”, i stil med de på många Lenovo-laptops, i mitten av tangentbordet.

Bildskärmen i Samsung Ativ Q är knivskarp och har god färgåtergivning, och skall enligt utsago vara mer läsbar utomhus än många tidigare surfplattor och bärbara datorer. Tyvärr orsakar den höga upplösningen vissa problem i Windows-läge, där knapparna för Minimera, Maximera och Stäng blir alldeles för små för att kunna trycka på med fingrarna – risken är stor att man råkar stänga ett fönster man tänkt maximera – men vi utgår från att detta delvis är en inställningsfråga och kommer åtgärdas innan enheten finns tillgänglig i butik. Pekskärmen är av kapacitiv typ och svarar bra när vi sveper och trycker på den.

ativ-q-hands-on-03

På liknande vis är också intrycket av mjukvaran en smula delat. Den fyrkärniga Intel Haswell-baserade Core i5–processorn får allting att flyta på utan problem i Windows-läge, och tack vare den högupplösta skärmen ser allt innehåll mycket fint ut. Men eftersom Android-delen av det hela körs i en virtuell maskin i Windows blir prestandan inte riktigt densamma i teorin och detta noterar vi också i praktiken. Android är riktigt segt med Ativ Q och lider av både ryckiga animationer och övergångar samt eftersläpningar när vi navigerar mellan hemskärmarna – trots att de inte har några widgets eller genvägar placerade på sig.

På den ena av de två enheter vi testade fick vi dessutom problem med att byta mellan operativsystemen, med följden att vi vid ett par tillfällen väntade i nästan tio sekunder innan Android-hemskärmen dök upp. Dessa problem fanns dock inte på den andra enheten, där byten mellan operativsystemen var i stort sett omedelbara. Android-installationen kraschade dock vid flera tillfällen på båda enheter.

ativ-q-hands-on-04

De problem vi erfar kan och lär förbättras en hel del innan Ativ Q finns tillgänglig i butik, liksom småsaker som att det inbyggda tangentbordet i Android dyker upp trots att det fysiska tangentbordet är utfällt.

Trots att enheten kör vad som ser ut att vara en variant av Android som ligger mycket nära den Google levererar med sina enheter (vanilla Android) kommer Ativ Q följa uppdateringscykeln med Samsungs TouchWiz-baserade enheteroch kommer alltså inte uppdateras direkt när uppdateringar tillgängliggörs från Google. Dessa uppgifter var dock Samsungs representant inte helt bergsäker på,  och vi hoppas att vi får se uppdateringar rullas ut i samma takt som på Nexus-enheter eller på Samsungs Galaxy S4 Google Edition.

Samsung Ativ Q kommer till Sverige under tredje kvartalet 2013, med ett rekommenderat butikspris från 14 500 kronor.