Hands-on med Samsung Galaxy S4

Postat:
23:56 - 2013-03-19
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
113

Efter presentationen på Radio City Music Hall fick vi möjlighet att testa Samsung Galaxy S4. Vi hann också köra vår vanliga samling prestandatester på den Snapdragon 600-bestyckade telefonen, och ska nu försöka sammanfatta våra första intryck av den.

Det första vi lade märke till när vi plockade upp telefonen var att Samsung talat sanning när de sade att Galaxy S4 var både tunnare och mer solid än föregångaren. Polykarbonatskalet både såg bättre ut och kändes bättre än plasten som  använts på tidigare androidenheter från den sydkoreanska tillverkaren.

Byggkvalitén påminner mer om något från LG eller HTC; hela telefonen känns vridstyv och ingenstans finns något giv när vi trycker och vrider på den. Detta blir ännu mer imponerande i och med att batteriet är utbytbart, vilket annars ofta leder till kompromisser vad gäller bakstyckets passform och rigiditet.

galaxy-s4-front-top

galaxy-s4-front-bottom galaxy-s4-rear-top galaxy-s4-top

Designen påminner mycket om företrädaren Galaxy SIII, och vid en snabb anblick skulle de två lätt kunna förväxlas då de har nästan identiska yttermått. Rent spontant och subjektivt anser vi att Galaxy S4 är en aningen snyggare pjäs, med ett allmänt mer exklusivt utförande samt sidor som istället för att vara högblanka har ett matt, borstat utseende. Samtliga fysiska knappar känns gedigna att trycka på, och även om vi föredrar de virtuella knapparna som används i standardandriod (exempelvis i Googles Nexus-serie) så är det bekvämt att kunna väcka telefonen med hemknappen.

HTC One och Sony Xperia Z både känns och ser mer exklusiva ut än Galaxy S4 gör, men avståndet är inte lika stort som i tidigare generationer och vi anser vidare att Galaxy S4 ligger klart bättre i handen än vad den kantiga Xperia Z gör. Kronan för hårdvarukonstruktion och lyxkänsla sitter dock fortfarande tryggt uppå HTC One.

Mjukvaran ser i mångt och mycket ut som den gjort tidigare, även om en hel del funktionalitet ändrats och lagts till. Vi testade några av de nya funktionerna och fann att de fungerade bra, även om vi under större delen av tiden irriterade oss på att telefonen ville bläddra i listor när vred och vände på den. Air View är i sådana fall en mer användbar funktion, men oftast tog det såpass lång tid innan miniatyren visades att vi lika gärna hade kunnat öppna mappen eller bilden i fråga. I övrigt var intrycket av mjukvaran gott, och Samsung tycks ha levererat stabil funktionalitet med få buggar och problem. Ta i trä.

Det är intressant – och måhända en smula oroväckande – att se Samsung gå längre och längre ifrån vanilla Android i form och funktion medan andra gör tvärtom, och vi undrar om det hela kommer sluta i en Samsung-specifik förgrening av Android.

Vi hade dessvärre ingen Samsung Galaxy SIII med oss till New York, och vi fick därför göra våra storleksjämförelser med andra telefoner; nedan jämförs Galaxy S4 med den LG-tillverkade Nexus 4 samt en Sony Xperia Z som vi tacksamt nog fick låna av en italiensk reporter. Märk väl att den Galaxy-enhet vi jämförde med Xperia Z hade ett flipfodral på, vilket kan lägga lite till tjockleken.

galaxy-s4-vs-nexus-4-front

galaxy-s4-vs-nexus-4-side galaxy-s4-vs-xperia-z-side

Den fem tum stora bildskärmen av Super AMOLED-typ är riktigt trevlig att titta på, och betraktningsvinklarna är – precis som vi väntar oss av en bildskärm av denna typ – fantastiskt bra. Det ska till stora vinklar innan skärmen blir oläslig, och färgerna bibehålls hela vägen. Tack vare den mycket höga pixeldensiteten märker vi inte av PenTile-matrisen, som annars kan ge upphov till synligt mindre väldefinierad text på webbsidor.

galaxy-s4-vs-xperia-z

Färgerna hos AMOLED-bildskärmar brukar vara i det närmaste överdrivet kraftiga, och så även i Galaxy S4. När vi placerar telefonen bredvid Sony Xperia Z så ser sistnämnda tämligen urblekt och tråkig ut, trots att vi tycker att denna har en mycket bra bildskärm – om än med dåliga betraktningsvinklar. Vilket alternativ man föredrar är förstås upp till var och en, men det är svårt att förneka det faktum att AMOLED-skärmar utgör ett starkare blickfång vid jämförelse sida-vid-sida. Pekskärmen presterar mycket bra, med snabb respons och bra följsamhet.

Ljudkvalitén hade vi svårt att skapa en ordentlig bild av eftersom ljudnivån på evenemanget var mycket hög, men telefonen lyckades åtminstone göra sig hörd i sorlet, så ljudvolymen får klart godkänt.

Med huvudkameran hade vi svårare att få till skarpa bilder än med Nexus 4 i den dåliga belysningen, men de bilder vi till slut lyckades fånga med Galaxy S4 tycker vi ser betydligt bättre ut än de från Googles flaggskeppstelefon. Ett litet jämförelsegalleri följer nedan.

          Samsung Galaxy S4                                             LG Nexus 4

galaxy-s4-camera-demo1 nexus-4-camera-demo1
galaxy-s4-camera-demo2 nexus-4-camera-demo2
galaxy-s4-camera-demo3 nexus-4-camera-demo3
[bench]system|samsung galaxy s4[/bench]

[bench]cpu|samsung galaxy s4[/bench]

[bench]gpu|samsung galaxy s4[/bench]

I nästan samtliga av prestandatesterna ovan placerar sig Galaxy S4 i det absoluta toppskiktet, med endast ett fåtal undantag. I grafiktestet Windmill hamnar Galaxy S IV däremot en bra bit efter flera konkurrenter vilket förklaras av den högre upplösningen, något vi också ser bland övriga telefoner med 1080p-upplöst skärm.

Summa summarum är vi nöjda med hur Galaxy S4 presterar, även om vi gärna hade fått prova en enhet med tillverkarens eget Exynos-chip i – om än bara för att kunna jämföra denna med Qualcomm-versionen som gäller för den nordiska marknaden. Kompetent hårdvara och lättanvänd mjukvara är sedan tidigare vad många förknippar med Samsung, och nu har denna kombination förstärkts med en chassikonstruktion som står sig bättre bredvid enheter från LG, HTC och Sony.

Vi väntar med spänning på att få se vilken av alla topptelefoner som blir årets storsäljare.