Hands-on med Samsungs Gear S2 [IFA 2015]

Postat:
18:55 - 2015-09-04
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
41

Samsung presenterade liksom Motorola och ASUS ett par nya smartklockor under årets IFA-presentation. Gear S2, som delvis redan presenterats i samand med lanseringen av S6 Edge+ och Note 5, finns i två modeller där en av dem säljs med eller utan ett inbyggt 3G-modem.

Den första modellen kallas kort och gott Gear S2 medan den andra modellen har fått namnet Gear S2 Classic. Den sistnämnda har precis som namnet antyder ett mer traditionellt utseende medan Gear S2 är sportigare och påminner om en löpklocka.

Gear S2


Huset är tillverkat av metall både för Gear S2 och Classic vilket ger ett gediget och kvalitativt intryck med uret om handleden.

Den roterbara ramen är även den tillverkad av metall och fungerar som en menyväljare. För att utföra ett val krävs dock att vi trycker på skärmen – hade vi istället haft möjlighet att klämma på ringen för motsvarande funktionalitet hade det varit klart smidigare.

Observera att designen på ramen också skiljer sig åt mellan Gear S2 och Classic. Ramen är räfflad på Classic medan den är helt slät för Gear S2. Eftersom vi får ett bättre grepp om den räfflade ramen föredrar vi den.

Classic säljs med ett läderarbmand medan sportmodellen kommer med att armband i silikon. Gear S2 finns att tillgå i en mörkare titangrå färg eller i en ljusare silver medan Classic endast finns i svart. Armbanden går enkelt att byta ut på bägge modeller.

Enstaka pixlar går fortfarande att urskilja utan större ansträngning.


Trots en högre upplöst panel går det fortfarande att urskilja enstaka pixlar utan större ansträngning.

Skärmen bygger på en AMOLED-panel på 1,2″ med en upplösning på 360×360 pixlar vilket innebär en pixeltäthet på 302 PPI. En förbättring i jämförelse med Motorolas klockor som endast erbjuder 233- respepktive 263 PPI, men tyvärr inte tillräckligt för att vi skall vara tillfredsställda. 400 PPI eller mer är ett krav för att vi skall uppleva en skärm som skarp nog.

Ljusstyrkan är som alltid knepig att bedöma på det välupplysta mässgolvet men om vi får tro Samsung skall ljusstyrkan vara tillräcklig för att urskilja panelen under soligare förutsättningar. Färgåtergivning och betraktningsvinklar upplevde vi inte som något problem utan snarare som det motsatta.

Till övriga specifikationer hör 512MB RAM, 4GB lagringsutrymme, barometer, pulsmätare, Bluetooth 4.1, NFC samt WiFi 802.11 b/g/n-stöd. Enheterna har dessutom stöd för trådlös laddning och är IP68-certifierade, vilket innebär att de är vattenresistenta upp till 1,5 meters djup under en kortare period. Batteritiden uppges till 2-3 dagar, enligt specifikationsbladet.

Storleksjämförelse


EnhetSkärmDjupHöjdBreddBatteri
Gear S 2 BT1,2", 360x360, 302 ppi11,442,349,8250 mah
Gear S 2 3G1,2", 360x360, 302 ppi13,44451,8300 mah
Gear S 2 Classic1,2", 360x360, 302 ppi11,439,911,4250 mah
Motorola 360 2 (46mm)1,56", 360x330, 233 ppi11,44646400 mAh
Motorola 360 2 (42mm)1,37", 360x325, 263 ppi11,44242300 mAh

Tittar vi närmare på måtten kan vi konstatera att Gear S2-serien och Motos 360-serie är identiska på djupet, med 11,4 mm. Det innebär ett rätt knubbigt ur, men då klockan i övrigt är ganska nätt med en skärm om blott 1,2″ finner vi att den är smidigare än Motorolas alternativ.

Batterikapaciteten får betraktas som fullt godkänd i förhållande till respektive klockas storlek. Observera att 3G-versionen har ett lite kraftfullare batteri med en kapacitet på 300 mAh och mäter till följd av detta hela 14mm på höjden. Denna kommer dock inte att säljas i Norden – inte till en början i alla fall. I bilderna till den här artikeln syns endast BT-varianten.

Mjukvara / Tizen OS

I år har Samsung glädjande nog öppnat upp för möjligheten att ansluta till andra enheter än Samsungs egna. Det innebär dock inte att klockorna bytt operativsystem utan de använder tyvärr fortfarande Tizen OS, inte Android Wear.

Gränssnittet är uppdaterat för att fungera bra tillsammans med den roterbara ramen och Samsung har valt att kalla det för uppenbara ”Circular UX”. Av de 4GB lagringsminne som följer med klockan ser vi att 1,84GB är tillgängligt från start.

Under displayinställningar finner vi ett menyalternativ för att alltid ha skärmen aktiv, men varnas för att det kan komma att påverka batteritiden negativt. Enligt Samsung bör vi få ut en dags batteritid med skärmen ständigt aktiv och upp till tre dagar i det normala läget, dvs med skärmen inaktiverad under viloläge.

Tizen ger oss vidare möjlighet att svara på inkommande samtal med fördefinierade meddelanden eller genom att diktera ett svar, men också ett tredje alternativ vilket är möjligt genom det inbyggda tangentbordet. Vi kan till skillnad från i Android Wear skriva meddelanden från klockans skärm. Det är naturligtvis inte lika smidigt som på telefonen, men med T9-funktionen aktiverad går det ändå skapligt för kortare meddelanden då man av någon anledning absolut inte kan eller vill plocka upp telefonen istället. Genom att rotera på ramen växlar man mellan att visa bokstäver och siffror.

Vi finner även röstinmatning via Samsungs S-voice. Klockan går också att väcka genom kommandot ”Hi Gear”, precis som ”OK Google” för telefoner/surfplattor med Android under skalet.

Vi såg ingen Google Hangouts-klient bland de medföljande apparna. Urtavlorna verkar inte heller vara interaktiva som i Android Wear 1.3. Ej heller tycks Google Now vara åtkomligt liksom nytillkomna Google Translate. En rad appar/tjänster som vi numer tar för givet genom Android Wear finns alltså inte i Tizen OS.

Första intrycket

Av de klockor vi hittills testat under mässan, exempelvis Moto 360 2 samt ASUS ZenWatch 2, så är Samsungs Gear S2 trots att den bygger på Tizen OS istället för Android Wear, vår favorit vad gäller storlek, design och byggkvalitet samt användbarhet. Klockans bakåtknapp samt menyknapp i kombination med den roterbara ramen leder till en riktigt bra användarupplevelse. Gear S2 är förmodligen den mest användarvänliga klockan som för närvarande går att få tag i oberoende av OS eller tillverkare.

Vi är däremot mer tveksamma till Tizen OS. Det innebär förvisso möjligheter som Android Wear inte erbjuder, exempelvis ett mer användarvänligt gränssnitt, Samsung S Health och ett inbyggt tangentbord samt lite bättre batteritid (om vi får tro Samsung), men samtidigt saknar vi en rad av de funktioner som följer med i Wear, utbudet av urtavlor är kraftigt begränsat och appstödet kommer aldrig kunna matcha Android Wear.

Senaste artiklarna om IFA 2015

→ Se fler artiklar om ämnet