Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Har du låst dig till en operatör? [Undersökning]

Postat:
20:56 - 2017-04-26
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
I USA är det vanligare än här att låsa sig till en operatör i ett eller flera år vid köp av smartphone eller vid teckning av abonnemang. Operatörerna har även större makt och kontroll över mobilmarknaden där.
Men även i Sverige är det vanligt att folk förbinder sig till en operatör under en viss period – antingen för att få en lägre månadskostnad eller för att betala en lägre summa direkt vid köp av ny mobil.

Hur vanligt är det på Swedroid med att låsa sig till en operatör? Det är ämnet för dagens undersökning. Är du för närvarande låst till ett abonnemang och i så fall hur länge? Eller kan du byta operatör när du vill och undviker bindningstider? Ordet är fritt!

Har du låst dig till en operatör?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

 • Loxus

  Låst till Halebop just nu. Tele2 innan dess. Tycker jag att dom har bra erbjudande så ser jag inget fel i att låsa sig. :)

 • Teodor Axel Johan Jönsson

  Har inte varit låst till någon operatör, o det ska väldigt mycket till för att jag ska låsa mig till en operatör

 • Läderlappen

  Tyvärr 1 år kvar på comviq, efter alla som år fri så hoppade jag på en ”bra” deal. Finns inget som är bra med att vara bunden till ett visst pris och en viss tid. Never again.

 • Patrik

  Tele2 nu, efter att ha varit olåst hos Telenor i över två år, var låst i 24 månader först.

 • FredrikAn

  Aldrig gjort, kommer aldrig att göra.

 • flurka

  Var låst till Tele2 förr, det var gör att kunna köpa ny mobil billigare. Nu har jag oneplus 3, min tredje oneplus-lur, finns ingen anledning att låsa upp sig då priset på dessa mobiler är överkomligt utan att tumma på kvalitet och prestanda. Kan tänka mig att ta ett abonnemang i framtiden, beroende på vad för mobil jag vill ha. Som det är nu kommer jag förmodligen köpa en fjärde oneplus-lur i sommar. :-)

 • Kontaktkortskalle

  Den som har abonnemang är inte fri.

 • Al Iafrate

  Enda gången jag varit låst var när jag köpte en nokia 3210 1999.
  Kommer aldrig hända igen.
  Det är väl bara för folk som har lite pengar och inte har råd att pynta hela summan på en gång?

 • Stormense

  Fri med Wimla. De där jobbiga försäljare utanför Ullared ville till och med slänga på mig en projektor för att jag skulle låsa mig men aldrig. Sedan att de försöker köra med att man är låst till en elnät ägare visar bara på vilka desperata pucken de är.

 • Brallander

  Senast jag tecknade att abbonemang med bindningstid var sommaren 2011 när HTC Sensation kom.

 • wranzzon

  Måste man vara fri då? Jag kommer ha Telia oavsett, så varför inte binda sig 2 år och få köpa en mobil till ett kraftigt reducerat pris?

 • Markus

  Jo då, finns en operatör som som faktiskt erbjuder just det: Telenor Frihet!

 • Go

  Jo, abonnemang utan bindningstid är väl så fritt det bara går?

 • ormetkruper

  Haft ett låst abonnemang en gång för flera år sedan, men köpte ut mig ett par månader innan det gick ut. Har numera aldrig ett låst abonnemang. Köper alltid telefon och abonnemang fritt från varandra. Enklast då man kan göra som man vill när man vill.

 • MGA

  Mitt nuvarande abonnemang hos Tele2 var på 1-års bindningstid då jag skaffade det för flera år sedan. Vet inte om jag kommer att skaffa bundet abonnemang igen.

 • Daniel Johansson

  Har inte haft bindningstid på flera år men ser heller ingen anledning till att byta.

 • nZb

  Låsa sig och köpa på avbetalning är väl alltid dyrare än att betala allt dirr??

 • Razken

  Köper alltid olåst.
  Använder inte ens min smartis att ringa med. Bär en dumphone, för enbart ring och ev sms och en smartphone med mobilt bredband-abb för e-tjänster.

 • Martin

  För ~15 år sedan var jag låst till Tele2, men det är väl preskriberat nu.

 • Tuomi

  Ja, jobbmobil

 • Frck Lrsn

  Hos Telenor (med huvudabonnemanget) sedan 2010. Obunden sedan 2014.

 • Emil Oskarsson

  Kör Telia Mobil komplett 6GB ungdom med fri surf lyssna för 339 kr/mån eller något plus en försäkring på 99 kr/mån på mobilen :) Band mig i två år i somras och fick köpa Sony Xperia X Performance för 5200 istället för 6500 :)

 • Rome73

  Tror att det är 20 år på såna grova dumheter. 😂

 • Rome73

  Jag lägger in en skillnad mellan att ha en låst mobil och att binda sig till ett abonnemang (avtal).

  Låsa sig så är mobilen låst så att endast simkort fungerar från den aktuella operatören tills man låser upp den efter en viss tid oftast mot en kostnad.

  Binda sig till ett abonnemang betyder inte alltid att mobilen är låst men man har bundit sig att betala det som är överenskommet i avtalet.

  Jag ser inga problem i att binda sig till ett abonnemang om jag finner det fördelaktigt men skulle aldrig låsa min mobil till en operatör.

 • Rome73

  De andra operatörerna har väl bara en månads uppsägningstid?

  Uppsägningstid och bindningstid är två helt olika saker.

 • KC

  Eftersom man inte längre kan få billigare mobil genom att låsa sig till Tele2, måste jag svara nej. Fördelen är (jämfört med Telia) att priset på själva abonnemanget blir lägre, men kostnaden för mobilen högre.

 • Sillstrypare

  Nej
  Har haft, men inser att jag betalar mer för luren totalt sett
  Räknar man på den förhöjda avgiften ser det bra ut
  Men genom att man oftast tar ett abb som är dyrare än man behöver för att få den justa dealen, så skjuter total priset i höjden under abb tiden

  Dessutom tycker jag det är sällan jag ser lurarna jag är intresserad av till ”bra” priser
  Samsung, Huawei, Sony och iPhone är dominerande eller så är det budgetlurar

  Har inte kollat så noga på utbudet på senare tid, men jag misstänker att det fortsatt ganska få kinesiska lurar erbjuds, typ oneplus och Lenovo

 • Thomas Solebrant

  Körde 3 mini förut där man hade 500mb i månaden och betalade för samtal och sms (som jag knappt använde) för 39:-/månaden. Numera har jag jobbabonnemang, men om jag slutar och nästa jobb inte har det så kan jag tänka mig att låsa upp mig om det är värt det.

 • Thomas Solebrant

  Bara jag som tycker det låter mysko när du säger ”utan att tumma på kvalité och prestanda”, sedan byter du varje år?

  Visst är de ju trevligt att ha nytt, men det ska inte vara nödvändigt med dagens lurar.

 • Christoffer Hulthén

  Inte låst mer än 30 dagar vilket är uppsägningstiden. Haft så i 5 år vilket känns skönt så jag enkelt kan byta om jag behagar.

 • Alex Johansson

  När jag startade företag band jag upp mig på ett företagsabbonemang, som bara fanns i 2 år. Ångrar det bittert nu i efterhand, pga nu bor jag på landet och täckningen är inte den bästa. Längtar till att byta till Telia… om 1½ år..

 • KC

  För samma summa hade du fått 30 gig surf (10 gig i EU), fria samtal/sms/mms om du valt Tele2. De 1300 tjänar du snabbt igen om du värderar 24 gig mer surf.
  Dessutom helt fri att säga upp abonnemanget när du vill.

 • flurka

  Varför låter det mysko? Jag har aldrig haft en mobiltelefon längre än 1 år sedan jag köpte min första 1996. Att jag byter betyder inte att jag är missnöjd med dem. Vill ha en ny mobil varje år, hade jag haft råd så oftare ändå. Någon måtta får det vara på prylinköpen. ;-)

 • Concha

  Oftast inte, beror på vilken operatör man har och sedan väljer, abonnemangsform, innehåll. Många missar att räkna den totala kostnaden när man väljer att köpa telefonen cash.

 • Johan

  Jag köper mobilen för sig och så har jag tele 2 just nu utan bindning!

 • doktorn

  Som Tre som dessutom ska installera en egen bootloader. Borde vara olagligt!

 • Tobbe

  Så fort man låst sig till ett avtal är man inte värd ett skit om man skulle få något problem.
  Märktes tydligt hemma. Hade adsl som funkade dåligt men det var helt ointressant att fixa det för leverantören.
  Något åt senare togs beslut att det skulle grävas fram fiber. När det börjar komma in erbjudanden om att välja fiberleverantör var det helt plötsligt inga problem att byta hela kabeln in, trots att det bara var för några månader,

 • Blondy88

  Jag har köpt mobil genom att binda upp abonnemang senaste 3 eller 4 mobilerna, eftersom jag inte byter abonnemang så ofta ser jag ingen fördel med att inte vara bunden. Inte så att jag kan byta från Telia/Halebop och tro att jag kan ha täckning där jag bor.

 • Mattias Jacobsson

  Jag har väldigt svårt att tro att 44% aldrig haft ett abonnemang med bindningstid.

 • Tobbe

  De för skitförsäkringarna bör man undvika. Finns bättre och billigare på annat sätt. Det har stått en del om det under åren. Det är ockerpris.
  Tror det täcks av hemförsäkringen med. Kanske måste till drulle?

 • Madestmax

  Har gjort när jag var yngre och inte hade inkomsten till att betala en mobil för cash. Men aldrig aldrig igen. Cash is king. Det enda jag kan tänka mig att låna till är bostad och eventuellt en bil. Resten är big no no för mig!

 • Andreas Elf

  Tror många missuppfattat detta som sagt. Var länge sedan jag köpte en låst mobil. Nu köper jag enbart på lösvikt och väljer operatör och abonnemang efter eget behag.

 • Andreas Elf

  Läs inlägget Rome73 skrev längre upp :)

 • putte40

  Har ett som var låst på två år när jag köpte iPhone 4 när det begav sig för en drygt sex år sedan. Har kvar det. Fri surf nämligen.

 • Emil Oskarsson

  Men har ingen mottagning med tele2 där jag har med Telia i området jag bor i så tele2, 3 eller Telenor är inget alternativ för min del :p

 • PowerFluffy

  Aldrig köpa något på kredit eller bundet avtal. Förutom huset då. Va lite svårt med dagens sjuka bomarknad. Mobilen däremot, köpes cash och bytes minst varannat år, gärna längre tid här näst hoppas jag. Fortfarande Svinnöjd med min Nexus 6p och ser inget behov av att byta den ännu.

 • Mattias Jacobsson

  Ja? Menas det att alla missförstår?
  Det var flera år sen det blev förbjudet med operatörslås.

 • Sillstrypare

  Är det förbjudet?
  Jag trodde de bara tvingar operatörerna att låsa upp telefonen gratis när abbet gått ut

 • Mattias Jacobsson

  Så var det nog ja. I praktiken slutade de låsa telefoner åtminstone :)

 • Sillstrypare

  Jag tror att åtminstone tre fortsätter med det

 • pacman_42

  Låser mig aldrig, även om det är svårt att göra sig av med de abonnemang jag har idag då det inte går att hitta lika bra villkor igen…

 • Railwayman

  Kör man ett mobilt bredband i mobilen och IP-telefoni är abonnemang klart dyrare med förhöjd månadsavgift samt dito för samtal och SMS. Typiskt abb med förhöjd avgift eller subventionering sisådär 500-650/månad, olåst med bredband runt 100-150 per månad beroende på vad man tar.

  Enda gången det kan vara billigare med abonnemang är om den tilltänkta enheten är avsedd för operatör och har ett högt sätt pris för att styra in kunden till abbet. Då brukar det vara något billigare eftersom det är just så det är tänkt med tex Samsung. Köpa en Galaxy olåst är sällan en bra idé eftersom prissättningen bygger på att kunden binder sig.

 • Dunder

  Tror inte en sekund på att så många som röstat nej har röstat sanningsenligt. Get real…

  Kanske folk som köpt med pappas pengar och då inte tycker att man själv är låst.

 • KalleKn

  Inte 3…

 • Fred .

  Jag har en Nexus 5X köpt från Google. Olåst.
  Kör med Comviq Kompis kontantkort som jag fyller på typ varje månad nere i kiosken.

 • Secuda

  Har inte låst min mobil men har haft det, kommer nog att göra det igen om Google bestämmer sig för att lansera sina mobiler i Svergie.

 • KalleKn

  Aldrig köpt en operatörslåst telefon och eftersom dom tar upp USA så handlar det just om operatörslåst telefon och inte ett abbonemang med en viss bindningstid, artikelförfattaren blandar dock äpplen och bananer lite hejvillt. Det enda sättet att verkligen låsa sig till en operatör är nämligen just att köpa en operatörslåst telefon och då endera få en lägre kostnad/månad eller telefonen på ”köpet” så att säga.

  Att binda sitt abbonemang en viss tid är precis som att låsa räntan eller ta ett elavtal en viss tid istället för löpande. Det är en form av låsning men den är inte absolut. En operatörsbrandad telefon som tex en från 3 är en helt annan låsning och den som artikelförfattaren pratar om då han jämför med USA.

 • machop

  Jag tror det är du som behöver ta en fundering. För min del blir det inte alls billigare att köpa en mobil med abb. Ta tex en S8 hos Telia:

  För 599 per månad i 24 månader ”får” man telefonen. Totalpriset då är 14376 kr.
  I och med att jag inte ringer så mycket kan jag istället köpa telen för 7990 hos Telia och sedan lägga till ett abbonemang för 100kr per månad (60 samtal + 2gb) och får då betala ett totalpris på 10 400. Jag tjänar alltså ungefär 4000 på att köpa telen kontant.

  För någon annan som ringer väldigt mycket ser kalkylen annorlunda ut men jag tror definitivt på att de som har röstat nej har gjort det sanningsenligt.

 • Ganska dryg..

  ”Jag tjänar alltså ungefär 4000 på att köpa telen kontant.”

  Du sparar ungefär 4000kr, hade du tjänat något på det kunde du slutat jobba och sysselsätta dig med att bara köpa telefoner hela dagarna.

 • Secuda

  Finns flera alternativ till abonemangs fritt.
  Köpa begagnad mobil
  köpa en billigare mobil (som inte behöver matcha värdet av dom större aktörerna)
  Kredit företag.

 • JOHAN

  Du var ganska dryg.

 • cjb

  Operatörerna har på tok för dåliga erbjudanden för att det skall vara lönt att binda sig, ofta innebär bindningen bara att du får köpa telefonen på avbetalning under 24 månader utan att få någon nämnvärd rabatt.
  Hade det varit bra erbjudanden där du kanske får 50% rabatt på en telefon mot att du binder dig kan man ju börja fundera på att binda sig.

 • Sillstrypare

  För min del så tyckte jag inte de andra alternativen stämde så bra in
  Har haft och skulle kunna tänka mig igen, men inte med villkoren som är idag där man binder sig så länge till ofta hög månadskostnad

  Jag kan mycket väl låsa mig på ett abb som har lägre månadskostnad än vad jag skulle få löpande

  Men i avseendet att låsa sig på ett abb för att få en subventionerad lur, ser jag ingen större vits med då det ofta är för mig oattraktiva lurar som erbjuds

 • r12500

  inte låst kan säga upp när jag vill men har Comviq student abonnemang har inte hittat något som slår det än.

 • Hatsune Miku

  Tyvärr är abonnemanget låst, men inte telefonen. Enda anledningen var att det blev billigare allt som allt, då jag ändå hade obundet abonnemang tidigare. Men det känns definitivt surt

 • Jonas

  Finns ingen anledning att låsa upp sig när man kan skaffa billigt abonnemang hos tex Vimla och köpa prisvärda lurar från Kina. Så här ser en länk ut som ger rabatt https://vimla.se/?201510231735225467

 • Paulista

  Har 44% aldrig haft ett abonnemang? Har jag väldigt svårt att tro.
  Har köpt telefonerna kontant de senaste 7 åren.

 • Johannes Blomquist

  Så du menar att man kan köpa ett Abonnemang hos Telia med 60 samtal + 2 GB surf för 100 kr/månad? Det ”billigaste” jag kan se är 0,2 GB surf för 129 kr, då tillkommer även 1 kr i öppningsavgift och ytterligare 1 kr/minut.

  Eller pratar du kanske om någon sorts budgetoperatör som Vimla/Hallon/Parlino? I så fall är det lite som att jämföra äpplen och päron… Dessa operatörer har inte sina egna nät och kommer därmed alltid att nedprioriteras i de nät de hyr in sig i. Dessutom drar du slutsatsen att du sparar pengar på att köpa kontant, men i själva verket så jämför du helt olika tjänster hos olika operatörer. Det har inget med kontant vs uppbundet att göra.

 • Johannes Blomquist

  Fast nu gäller ju frågan om man just nu är bunden till en operatör, inte om man någon gång varit det…

 • Paulista

  Kan det ju inte vara då alternativet Har gjort finns med. Jag har kontantmobil men varit uppbunden innan, ska jag då svara på 2 alternativ?
  Hur som helst en dåligt ställd fråga som kan misstolkas lätt.

 • Secuda

  Personer med svår ekonomi har nog inte haft tillfälle att ta abonemang.

 • machop

  Jo jag jämför med Hallon men varför inte? Jag har den operatören idag och har aldrig haft problem. Och vi kan ta ett annan jämförelse om du vill:

  1 gb per månad hos Telia och fria samtal (mindre surf och mer samtal, men detta är mest likt andra billigare operatörer) kostar 12 466 kr. I detta exemplet sparar (märk ordet) man bara 2000 kronor på ett abb.

  Min poäng är att det definitivt finns många fall där man tjänar på att köpa telen olåst. Sen kan man ju ibland hitta grymma dealer som tex tele2 hade för 6 månader sedan med honor 8.

 • Johannes Blomquist

  Du behöver inte binda upp dig när du köper av Telia, så för att göra en jämförelse mellan kostnaden av att binda upp sig vs att inte göra det så måste du ju jämföra samma produkt/typ av tjänst. Du nämner ju inte ens en gång att du jämför med något annat. Telia är dyrare än Hallon, det är liksom inget snack om den saken. Men om du vill ha Telia så blir det billigare för dig att binda upp dig än att inte göra det.

  Jag säger inte att man måste få problem med lågprisoperatörerna. Men de har inte samma kvalité och möjligheter som de större operatörerna. De kommer aldrig vara först med ny teknik (vi kan ju se hur lång tid det dröjer innan de kör med VoLTE, VoWLAN, 5G etc.), de har egentligen inget att säga till om när det kommer till utbyggnad av nät eller liknande och de nedprioriteras i de nät de hyr in sig på. Hallon listar att ”normal 4G-hastighet” som mellan 7-34 Mbit/s. Vilket inte alls är särskilt bra. Dessutom går de i 3s nät, vilket antagligen är det med sämst täckning av alla. Det är jättebra om Hallon funkar fint för dig, men du kan inte hävda att det är samma sak som Telia. På samma sätt har inte en Dacia samma kvalitét som en Mercedes, även om båda kan ta dig från punkt A till B.

 • Sillstrypare

  Hur menar du att de nerprioriteras?
  De har väl avtal som binder ägaren av det fysiska nätet att uppfylla vissa krav. Varken mer eller mindre.
  Jag har mycket svårt att tro att det är någon slags QOS där de virtuella operatörerna först kastas ut om nätet blir fullt.

 • Sillstrypare

  Ser att du svarade på frågan jag hade här.
  Sant att det är så att de inte har allt i sin kontroll.
  Men vad får jag som kund ut utav det?
  Det är inte som en Mercedes, där jag får sitta i handsydda läderstolar.
  En del ny teknik som du i o f s.
  Men det känns inte som det är något jag tycker är värt pengen extra det kostar då stödet är ganska skralt i a f

  Jag har själv Vimla och Telia och har haft tre tidigare.
  Jag kan inte säga att jag märker någon skillnad i kvalité.
  Tre hade väldigt god täckning där jag befann mig oftast.
  Måste säga att Telia är en större besvikelse på den punkten även om det kan bero på att man har större förväntningar på dem.

  Men jag antar att det är som med allt annat. Man får avgöra om man tycker det är skäligt med vad det kostar.
  Personligen så känner jag att Vimla var spot on för mig

 • HoG

  Hos Telia blir mobilen 550kr billigare med 1Gb, inte mycket men iaf. Med ex,vis 6GB blir den 1750kr billigare med bindning. Å andra sidan finns det ju billigare abb, var väl det du menade?

 • Robban

  Trodde detta var nåt man gjorde på 90 tänker endast, visste inte ens att det gick görs då löngre. Men ja visst vill man förstöra en telefon så köp den låst, amatörer

 • Johannes Blomquist

  Självklart har de avtal, men vad tror du dessa avtal säger? Skulle Telia kasta ut sina egna kunder för att behålla en annan operatörs?
  När man kopplar upp sig mot nätet så förhandlas vilken QoS varje enskild telefon ska få. Till QoS hör till exempel maximal UpLoad och DownLoad speed. Du kommer aldrig få högre hastighet än vad som sätts i din policy (även om nätet skulle vara helt tomt). Däremot så kan man styra vilka som får lägre prioritet om nätet belastas hårdare (dock skulle jag tro att de inhyrda operatörernas kunder alltid har lägre QoS som default). Detta styrs alltså av vilken policy som knutits till ditt abonnemang. Ett företagsabonnemang kan få väldigt hög QoS (om de betalat för att ha extra hög prio i nätet). En operatör som driver sitt eget nät kommer naturligtvis alltid ge sina egna abonnenter högre QoS än de operatörer som hyr in sig i deras nät. Något annat vore grov kapitalförstöring (gå till vår konkurrent, det är billigare för dig och du får bättre kvalité…).

  Att vara kund hos den med som äger nätet innebär att man i alla fall har en teoretisk möjlighet att påverka till exempel täckningen i ett givet område (behöver inte innebära att man måste sätta upp en ny mast, utan bara att vinkla mottagarna på ett lite annorlunda sätt). Telia kommer anstränga sig mer för att förbättra sina kunders användarupplevelse än en annan operatörs kunder.

  Men visst, är man inte intresserad av bättre samtalskvalité, täckning, hastighet, (VoLTE, VoWLAN, 5G) etc. Så tar man det billigaste alternativet. Det är alltså precis exakt som i Dacia- vs Mercedes-fallet. Att du gillar handsydda lädersäten innebär inte att du tycker det är värt de extra pengarna för bättre kvalité. Men det innebär ju inte att de två alternativen är ”samma sak”.

 • Rosseau

  Nope. Säljer inte min frihet.

 • Kirskål

  ‘Borde vara olagligt!’

  Varför i hela friden då? Förstår att det här kanske är för avancerat koncept, men lösningen är som följer: sälj dig inte till Tre.

 • Johannes Blomquist

  Mjo, håller med om att frågan kan misstolkas. Jag tolkar ”Har du låst dig till en operatör?”, som en fråga gällande dagens status. Speciellt med tanke på frågorna som skrivs innan ”pollen”.

  Vidare ser jag ”Har gjort…” som en delmängd till ”Nej”, där man får möjlighet att vidare utveckla sitt svar. Men visst, det kan tolkas åt andra hållet med.

 • Fred .

  Kom ihåg att resultatet inte är representativt för mobilägare i Sverige utan det subset av dom som hänger på Swedroid.
  Besökare på Swedroid har antagligen i större grad än gemene:
  – Nyare telefon
  – Mer high-end telefon
  – Nyare mjukvara och uppdateringar
  – Rootad enhet
  – Upplåst bootloader
  – Custom ROM
  – Olåst telefon, olåst SIM, olåst till operatör
  – Större kunskap om sin telefon

 • Weber

  För att den dagen du blir förbannad på dom för att de försämrar täckningen precis där du bor eller de fuckar upp och strular med en räkning så kan du inte säga: ‘fuck you då drar jag’ utan: ‘fuck me vad korkat av mig att ge dom all makt för kortsiktig personlig vinning’.

 • doktorn

  Du får en annan version än den du trodde att du skulle få, och eftersom du packat upp och startat den får du inte häva köpet. Så varför inte?

 • Alias joje67

  Nope, cashar helst lurar..
  Kör med Vimla..

 • John Doe
 • Alias joje67

  Låst existerar nog inte länge för nya avtal..

 • Rome73

  Det har jag inte full koll på så det kan jag inte uttala mig om.

  Men Swedroid använder ordet låst i rubriken, och då är det lätt att göra den kopplingen.

 • Sillstrypare

  det var ett långt svar med ganska få fakta.
  Jag har inte heller fakta, men jag tror inte vad du skriver stämmer.
  Jag skulle bli förvånad om en virtuell operatör ingick ett avtal där de får nöja sig med rester av bandbredden.

  Men det beror väl på hur duktiga de som förhandlat om avtalet vart.
  Förmodligen inget varken du eller jag kommer få reda på, så det får vara spekulation från båda sidor, där ingen av oss verkar tycka att den andres argument är särskilt starkt?

  Då kommer vi till det sista du skriver.
  Stämmer det du säger om att virtuella operatörer får nöja sig med vad som blir över stämmer även det du skriver om kvalité och hastighet.

  Stämmer däremot det jag hävdar, så är det falskt. Så även där får vi vara oense då fakta inte finns.

  De nya tekniker du nämner har inte så stort tekniskt stöd från HW än och 5G finns inte än, så det är inte att jämföra med Daica vs Mercedes
  Så även där har du fel anser jag

 • Teodor Axel Johan Jönsson

  Det är precis som sillstrypare säger, det är fortfarande tillåtet att låsa telefoner, men när bindningstiden gått ut, så måste de låsa upp telefonen. Den operatör i Sverige som fortsätter med o låsa telefoner är 3, ingen annan operatör låser telefoner längre

 • Teodor Axel Johan Jönsson

  Det gör dem. Du har helt rätt

 • Johannes Blomquist

  Jag skulle ju säga att det är ganska mycket fakta, sen är det även några kvalificerade gissningar. Hur QoS fungerar och att man kan tilldela olika abonnenter olika QoS-policys är något jag vet. Det är väldigt vanligt att man till exempel sätter än lägre gräns för tillåten bandbredd för roaming-users (även detta är något jag vet med säkerhet).

  Men visst, jag har inte sett Telias avtal, så där kan jag inte med säkerhet säga hur det ser ut. Men applicerar man lite logiskt tänkande så är det ganska så sannolikt att så är fallet. Varför skulle man ge sämre QoS till roaming-users (som man har ett roaming-avtal med), än till sådana man hyr ut sitt nät till (det är ju lite samma grej)?

  Jag påstår inte att de skriver avtal som säger ”ni kan få vad som blir över”, däremot tror jag att de inte är garanterade lika hög QoS och kommer vara den första som blir nedprioriterad (om det behövs).

  Sen är det givet att man kan ha till exempel delägda nät (till exempel har Telenor och Tele2 ett gemensamt 4G-nät), där man har samma (eller näst intill samma) prioritet.

  Om det nu inte skulle vara någon som helst skillnad i täckning, hastighet etc. i de avtal som Telia skriver med de som hyr in sig i deras nät. Hur kan det komma sig att Halebop, prismässigt ligger på i stort sett samma nivå som Telia, och alltså mycket högre än diverse lågprisoperatörer, även fast de har samma upplägg som lågprisoperatören (alltså att de inte äger ett eget nät ö.h.t)? Varför skulle Telia sälja ut sitt nät till ett så pass lågt pris att de själva inte har en chans att konkurrera mot det?

  Vad har inte stöd i HW, VoLTE och VoWLAN? Jag skulle nog säga att alla relativt nya lurar på marknaden har det. Att inte alla modeller får stöd vid Telias launch är en helt annan sak. Det handlar snarare om att man vill ha en mindre grupp som testar den nya funktionaliteten, utan att äventyra hela nätet (av samma anledning så gäller det bara privatabonnemang och inte företagsabonnemang, det är mycket större business impact för Telia om samtal skulle brytas för företagskunder).

  Så oavsett vad du tror, så finns det skillnader. Det är inte identiska tjänster. Sen kan skillnaden vara större eller mindre, men skillnad är det!

 • Sillstrypare

  Skillnad är det, men jag tror inte den är så stor som du tror.

  Hur QoS fungerar vet jag.
  Det var inte det jag menade med att fakta saknas.
  Det var med tanke på avtalet mot virtuella operatöer.

  Du menar att virtuella operatörer får stå sist i kön.
  Det tror inte jag är rimligt att någon skriver på ett sådant avtal.
  Att du sedan påstår att då skulle Telia i ditt exempel få sämre service än virtuella operatören är något jag aldrig sagt och det behöver inte bli så.
  Jag gissa att man kommer överens om hur nätverks toppar ska hanteras och förmodligen köper man en garanterad hastighet.
  Har Telia fullt i nätet påverkas inte den virtuella operatören alls och vice versa.
  Det tycker jag är mer logiskt än ditt resonemang som faktiskt bygger på att Telia säljer överkapacitet vid behov.
  Ingen skriver på ett sådant avtal.

  Men ang VoLTE har du rätt.
  Jag var inte medveten om att det var inbyggt i lurar sedan länge. Sorry.
  VoWLAN ser jag inget om på prisjakt, så där tror jag det är sämre med HW stöd och 5G finns i vart fall inte alls.

  Men i sak har du rätt i att ny teknik kommer troligtvis till nätverksägaren först,
  Då får man avgöra om man tycker det är värt extra pengen eller inte.
  Men kvaliten på nätet tror jag inte blir lidande av att man har en virtuell operatör.
  Snarare tvärt om, då jag kan tänka mig att det finns viten inblandat om man inte kan uppfylla sina åtaganden mot hyresgäster i nätet.

 • Johannes Blomquist

  Jag vill mena att man skriver sådana avtal, ja. Allt kommer med en prislapp. Säkerligen är det möjligt att få hur hög prio som helst, men det kommer med en saftig prislapp. Hur tror du att det kommer sig att alla dessa operatörer kan ha så låga priser (du får 22 GB surf hos Vimla för lägre pris än 6 GB hos Telia)?

  Du säger att de inte skulle skriva på ett sådant avtal, vad har de för val?!? De kan ju alltid bygga sitt eget nät, eller vänta, sådana pengar har man garanterat inte. Hur rimligt är det att Telia skulle sälja ut sitt nät till andra operatörer till ett så pass lågt pris att de själva blir överkörda (om de nu erbjuds samma kvalité)? Det måste vara något som skiljer tjänsterna åt. Med absolut största sannolikhet så går dessa ”mindre” operatörer med på sämre QoS för att slippa undan billigare. På det sättet kan de konkurrera om kunder som inte tycker hög hastighet är av högsta prioritet.

  Jag kan garantera dig att man inte säljer en ”garanterad” hastighet. Hur ska det gå till menar du? Vad du kan få ut för hastighet är ju beroende av vilken plats du står på vid tillfället och hur många andra som står jämte dig. Om de hade gett en garanterad hastighet till de inhyrande operatörerna så är det ju bara Telias egna kunder som får stryka på foten när det blir högre belastning (för jag har ingen garanterad hastighet i mitt privata avtal med Telia).

  Eftersom prisnivån för dessa ”lågprisoperatörer” är väsentlig lägre än alla de stora operatörerna (som äger/deläger sina nät), så måste det ju vara något som skiljer dem åt. Något måste stryka på foten. Om inte QoS, så vad? Om dessutom nätägaren riskerar viten, så kan de ju bara packa ihop sina väskor och lägga ner verksamheten. Det finns ingen chans att de skulle kunna konkurrera med operatörerna i sina egna nät!

  Angående VoWLAN så har mig veterligen bara 3 börjat med i Sverige. De listar följande telefoner som supported (dock misstänker jag att de, likt Telia, själva valt ut modeller, att andra modeller rent tekniskt (HW) har stöd):https://www.tre.se/privat/varfor-3/Vart-nat/WiFi-samtal-FAQ/

 • Sillstrypare

  Jag tror inte de använde QoS som du beskriver det helt enkelt.
  När jag jobbade inom telekom, så fanns det mindre aktörer som gick ”piggyback” på en operatörs nät.
  Det var inte helt jämförbart, då det rörde sig om en annan kund än en operatör.
  Där fick de en egen pipa med fixed bandbred och jag tror lösningen är lika här.
  Var kund (inklusive nätägaren) har sin kapacitet som de kan utnyttja till max eller inte alls.
  Övriga kunder kan inte inkräkta på den kapaciteten.
  Att de delar på samma pipa och blandar trafiken och styr den med gemensam QoS känns väldigt osannolikt

  Men det är vad jag tror.
  Du får tro vad du tror.
  Så länge ingen annan här kan komma med fakta, så känns ditt resonemang haltande.

 • Kurt

  Bryr man sig om den biten och inte kollar upp det först har man bara sig själv att skylla för åtminstone alla som besöker den här sidan bör vara väldigt väl medvetna om det.

  Tre har dock inte lagt in något på deras S8:or. Inte än iaf.

 • Norris

  Jag har aldrig haft något behov av att byta operatör närsomhelst då ingen av de jag haft har strulat, eller haft undermålig täckning. Att kapa 4000 kr på en S8+ när jag ändå inte tänkt byta operatör eller abonnemang var ett givet val.

 • Martin Gabrielsson

  Det har jag alltid gjort förut, ser inga problem med det om de antingen råkar ha ett bra erbjudande, eller om jag lyckas tjata till mig ett erbjudande. Dock just nu står jobbet för mitt abonnemang, så jag är inte låst för tillfället.

 • darkly

  Många som hatar på abonnemangsbundet här, ser inga problem med det alls jag.

 • Pekkä

  Har gjort det ett par gånger men mera just för att det var väldigt förmånligt att göra det. Kommer ihåg när jag skaffade min första Android telefon i Finland från Saunalahti, så fick man obegränsat 3g internet (21Mbps) för 2€/månad om man tog ZTE Blade på avbetalning. 2års avtal telefon 117€ + 2×24€ = 165€. Förstår inte hur de gick på vinst med detta. Good times!

 • nZb

  Vadå totala missar räkna den kostnaden när man köper med cash? Du ser ju svart på vitt att telefon kostar t.ex 8000kr när du gör ditt köp? På avbetalning lär du ju räkna bort abonnemangsavgift och räkna ihop månader för att få reda på vad du egentligen betalar för telefon?

 • Concha

  Det jag menar. Stor del konsumenter räknar inte så.
  Inte undra på att man tror att det blir dyrare med abonnemang, vilket det sällan blir om man inte väljer ett dyrare abonnemang med fler tjänster och mer data tex.

 • Toby

  Jag har ett såpass bra och billigt abonnemang att jag inte kan förmå mig binda mig med ett sämre abonnemang för att få en mobil lite billigare. Så det blir att köpa mobiler kontant numera. Lönar sig ändå.

 • Toby

  Det finns och har funnits undantag.

 • Toby

  Fri surf? :)

 • Toby

  Du gör en massa antaganden som operatörerna dementerat gång på gång. T.ex https://forumet.vimla.se/topic/1382/prioritet-i-nätet/5

 • doktorn

  Och alla andra ska inte bry sig menar du? Jag vet om, men när företaget beställer åt en, är inte det bland det första man tänker på.

 • Narnia

  Jag är ofta på den här sidan och jag visste inte om det.
  Ska vara glasklart, inte Fan läser jag det finstilta på mjölkpaketet att det innehåller arsenik.
  Vara en spydig skitstövel har ingen betydelse.

 • Narnia

  Är generellt min uppfattning också.
  Sparade dock 3k på Honor 8 jag köpte till morsan. Skrev abonnemanget på mig själv och då har Comviq några av de billigaste abonnemangen.
  Kan inte ens köpa en riktig skittelefon för 960 riksdaler.

 • Johannes Blomquist

  Jag kan inte direkt påstå att den här typen av information framgår tydligt på dessa operatörers hemsidor. Att du har vaskat fram något från en forumpost behöver ju inte säga så mycket. Framförallt inte när till och med en av forum-moderatorerna själv påstår att de såg skillnader mellan Vimla och Telenor (skulle även kunna bero på andra faktorer, men ändå!).

  Svaret kan till och med tolkas på olika sätt, lägre bandbredd behöver inte nödvändigtvis vara likställt med ”nedprioritering”. Det är lite som att peka på vad en politiker sagt i en debatt och sedan bli förvånad när det visar sig att sanningen ”vridits” en del till hans fördel.

  Jag har ytterst svårt att se att det enligt lag inte skulle vara tillåtet att sälja olika mycket bandbredd till olika kunder (varken i ett mobilnät eller ett fibernät).

 • Narnia

  Kostar där efter också, 1500 spänn dyrare per år än comviq (3gb surf)

 • Madestmax

  Ja det är väl undantaget. Dock hade jag turen att få honor8 från tele 2 för 1500kr.

 • Toby

  Foliehatten på alltså.

  Det är också personal som har varit med och startat Vimla som svarar i tråden. Tror nog att de har bättre koll än du och dina gissningar. Litar mer på dem också om jag ska vara ärlig också :P

 • Ganska dryg..

  Du köper bara skit-telefoner och har dem i ett år, eller?

 • Johannes Blomquist

  Du får lite på vem du vill, det rör mig inte i ryggen! Jag undrar bara när någon ska lyckas förklara hur alla dessa ”små-operatörer” kan hålla ett väsentlig lägre pris än ALLA etablerade operatörer (när de alltså hyr in sig i deras nät)?

  Om jag förstår det rätt så ägs ju Vimla av Telenor. Så hur kan de själva erbjuda samma sak till ett mycket lägre pris? Något måste ju vara annorlunda. Eller försöker de bara konkurrera ut sig själv från marknaden?

 • Jonas Larsson

  Finns bara ett alternativ med hyffsad täckning här i skogen så lika bra att binda sig för lite rabatter

 • HoG

  Att ni orkar!!

 • HoG

  Inte ens drulleförsäkring täcker försäkringen du tar via en butik.

 • Thomas Solebrant

  Nej, hur drog du ens den slutsatsen?

 • Thomas Solebrant

  Att köpa nytt när man är nöjd tycker jag är mysko. Som tekniknörd kan jag förstå att vilja ha der snabbaste och senaste hela tiden, men det är ju en sak att faktiskt byta hela tiden trots att man är nöjd. Speciellt telefoner där skillnaderna är ganska små år till år.

 • flurka

  Köper aldrig skit-telefoner!

 • Sillstrypare

  Men vi har lagt ner ju 😁

 • flurka

  Ja jag kan modifiera det till att jag är nöjd tills jag siktar in mig på något nytt :-) väldigt få telefoner jag haft som Jag varit missnöjd med. Men det är nyhetens behag och mycket vill ha mer. Många ifrågasätter hur jag kan lägga så mycket pengar på mobiler men det är mina pengar och det är som en hobby. Räknar inte med att man ska förstå det.. Sån är jag ;-)

 • Ganska dryg..

  Ditt klagomål var att han köpte en telefon med bra kvalité och sedan bara använde dem i ett år. Måste ju vara rimligare att byta varje år om man köper kassa lurar istället då.

 • Thomas Solebrant

  Mitt ifrågasättande var att byta varje år, inte att köpa bra telefoner.

 • Thomas Solebrant

  Så många ifrågasätter det, tror jag fick svar på min originalfråga då.

 • Tobbe

  Jag hävdar likväl att det är en dålig affär för genomsnittet

 • flurka

  Så bra då 😉👍

 • Warut Lalar

  Förut köpte jag också ny telefon princip varje år även om jag är nöjd med den jag har. Det är ”ha begäret” som väcker inombords, som tekniknörd man är så vill man ha bättre även om man är nöjd med den man har. Och hoppas på att man blir nöjd med den som man ska få :)

 • Kurt

  Jag har betalat av mitt huslån och kan köpa nya bilar kontant, men kan ledigt binda mig på ett abonnemang eftersom jag inser att det är smartare ekonomiskt. Att ha lån på hus och bil kostar mer pengar så det undviker jag då jag har ekonomin att göra det. Att köpa en telefon med abonnemang är istället en besparing så det är en helt annan sak. Jag håller inte igen på att skaffa vad jag vill ha, men jag vill alltid göra en bra deal när jag skaffar det.

 • Fantomen

  Köp den på nätet, då får du starta den och returnera om du inte är nöjd.

 • bobbeyblade

  Men de måste låsa upp den efter bindningstiden är över, dessutom gratis.
  Bara begära det så löser dem det.

 • bobbeyblade

  Jo men en ny lag gör så att mobilerna bara får vara låsta under bindningstiden, sen måste operatörerna låsa upp dem.

 • Johannes Blomquist

  @HoG: Fast jag är inte klar än, tog bara ett kortare uppehåll :p
  Jag tycker det är en väldigt intressant diskussion. Om du HoG inte klarar av att läsa diskussioner mellan två individer föreslår jag att du slutar hänga på forum likt Swedroid.

  @Sillstryparen: När du säger att de får en ”egen pipa”, med en fixed bandbredd, så tänker jag inte längre på telekom, utan snarare ett vanligt IP-nät (fiber, etc.). Eller menar du att alla operatörer som hyr in sig på Telias nät får ett ”dedikerat utrymme” (någon form av pool) på varenda basstation Telia äger i Sverige (BSC, RNC, eNodeB), att de typ säljer ut olika radio-spektrum (frekvenser), som Telias kunder inte längre kan använda?

  Detta skulle ju innebära att även en mast mitt ute i Lapplandsfjällen skulle börja strypa uppkopplingen mot Telia-kunder vid lite högre belastning, även om endast Telia-kunder skulle finnas i området, och radionätet till exempel endast belastas till 70%. Har Telenor gett bort vissa frekvenser till sitt dotterbolag Vimla och därmed försämrad täckningen för Telenors egna kunder? Jag ser inte en sådan lösning som möjlig/önskvärd.

  Att ge någon en dedikerad lina må funka bra i ett ”statiskt” IP-nät. Men när dina kunder rör sig fritt över hela landet (världen), så blir det genast omöjligt att ge en garanterad hastighet på Sveriges samtliga platser.

  Du får gärna utveckla vad egen pipa annars skulle innebära. Vad jag vet är ju att telefon med Halebop inte klassas som roamer i Telias nät. Alltså är den för Packet Core/radio att anses som en helt vanlig ”home-subscriber”. Radio har inte ens någon vetskap om vilken typ av användare detta är (roamer/home, det vet endast Packet Core /HSS). HSS:en har koll på all abonnengs-info, som ifall telefonen har tillåtelse att vara 4G etc. Men även vilken QoS abonnemanget är berättigat till. Så jag ser QoS-policys applicerat på olika IMSI-nummer-serier som det enda sättet för att göra skillnad mellan nätägarens kunder och inhyrda.

 • Johannes Blomquist

  Inte? Vad är det för drulle du sett? Så vitt jag vet så är alla dessa butikssålda extra-försäkringar alltid behäftade med en självrisk. Denna självrisk kan vara någon hundralapp bättre än vad du har på din Hemförsäkring med drulle-tillägg. Så visst, pajar du telefonen under de första tre månaderna så kan du ha sparat dig en hundralapp. I alla andra fall så är det en ren och skär förlust! Framförallt då den bara täcker en endaste produkt, medans Hemförsäkringen täcker alla!

 • Andreas

  Förstår inte folk som gynnar tre.

 • Broken arrow

  Hade det en gång i tiden, när man inte hade råd att betala allt på en gång. Vissa gånger blir det inte dyrare än köpa den kontant (vill ju köra ett ABB där jag betalar varje månad än kontantkort, tidigare körde jag med det och sällan jag kunde ringa för jag glömde fylla på och bökigare). Sen betala minut kostnad för varje samtal gör det rätt dyrt med, kanske finns bättre avtal idag.

  Men kör nu abb med 1 månads uppsägningstid. Detta företag säljer inte ens mobiler, så får spara för att har råd med ny mobil i stället.

 • Broken arrow

  Dock är det en jäkla skillnad mellan bil och ett abb.

  Har kört Telenor,telia,Halebop och vimla.

  Har inte fått sämre samtalskvalite mellan lågpris och dom dyrare.

  Nätet har alltid fungerat, SMS kommer fram osv.

  Telia enligt min mening är dyra och leverar inte någon bra kvalité (täckning är inte så bra som påskinas).

 • Broken arrow

  Har ju skalat ner på support.

  Har chatt och forum i stället. Där kan man spara mycket pengar. Storbolagen har ju inte mycket bättre support heller (långa väntetider).

  På lågpris bolagen får jag svar snabbare i chatten än att ringa till t.ex telia.

 • Johannes Blomquist

  Så vad du säger är att Telenor (som äger Vimla), har valt detta bättre och (extremt mycket) billigare alternativ endast för Vimla-kunder. För Telenor-kunder så kör de på det gamla, dyra sättet?

  Självklart är den nedskalade varianten av support billigare och för den som själv är lite tekniskt kunnig så duger den säkert utmärkt. Men jag tvivlar starkt på att den ”extra” supporten kostar 200 kr per abonnemang och månad extra, jämfört med den traditionella supporten.

 • Johannes Blomquist

  Det är klart det är skillnad på en bil och ett mobilabonnemang. Den ena är ett fordon medans den andra är en kommunikationstjänst. Jag tror dock att du helt har missat liknelsen jag använt.

  Nu har aldrig någon påstått att SMS skulle slängas på vägen eller att det inte skulle gå att ringa. Men du kan alltså verifiera att du har samma bandbredd? Du har tillgång till samma tjänster (VoLTE etc.)? Du kommer få 5G så snart nätet är på plats?

 • KalleKn

  Ja, den är alltså låst till operatören. Alla andra operatörer i Sverige så är dom olåsta när du får den i handen. Inte 3.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior applikationskonsult till Extenda Publicerad 17 Dec 2017
Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 17 Dec 2017
Systemutvecklare, Norrköping Publicerad 17 Dec 2017
Testare till Responsive Development Technologies Publicerad 17 Dec 2017
IT-projektledare sökes till Örebro Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
 6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Det här Googlade vi mest under 2017
 5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons