Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hårdare krav för Android – Google vårstädar för framtiden? [Rykten]

Postat:
23:13 - 2011-03-31
Skribent:
upnorth
Kommentarer:

De senaste dagarna har det kommit spridda nyheter om att Google ska ha valt att inte släppa källkoden för Android 3.0 Honeycomb (som man tagit fram speciellt för surfplattor). Det gäller dock endast den publika publiceringen och är också tidsbegränsad. Men om vi har förstått situationen rätt handlar det fortfarande om att officiella partners är de enda som kommer att få full tillgång till källkoden direkt när den är färdig. Dessutom går det rykten om att man vill reservera sig rätten att godkänna eventuell kosmetika i form av modifierade gränssnitt och ny funktionalitet från tillverkarna innan implementering.

Det här är självklart kontroversiellt på flera sätt bland annat då Android per definition SKA vara öppet och man hittills släppt källkoden direkt efter att en ny version är färdig. Att man nu sätter en tidsfördröjning på det kan komma att reta upp många men förmodligen så tjänar också alla på det i slutändan. Det kan nämligen innebära att många julklappar anno 2011 fungerar betydligt bättre över tid jämfört med sina äldre syskon i Android-familjen och att fler appar fungerar till fler enheter och mycket annat.

Just säkerheten är också en väldigt viktig aspekt nu när plånbok via mobilen närmar sig med stormsteg tack vare NFC och systemen kring det. Är inte din Androidversion uppdaterad på grund av att tillverkaren måste anpassa sitt egna gränssnitt och därmed som bekant försenar nästa version av grundsystemet är det en klar risk för att populära appar kan få elaka kopior som utnyttjar buggar och liknande brister för att avlyssna dina inloggningar mm. Det är förmodligen en stor anledning om inte den största med tanke på att Google ämnar bli en av de första att erbjuda sina kunder den här servicen i utbyte mot våra kvitton för mer riktade annonser.

Google har uppenbarligen hamnat i ett vägskäl där man måste offra frihet för säkerhet, sandlåda för en stabil utvecklingstakt och så vidare. Jag tror visserligen inte att det kommer att orsaka något särskilt ramaskri då de flesta borde kunna se de ändå väldigt klara fördelarna, men det är trist att man inte har kunnat bygga in möjligheter för tillverkarna att särskilja sig med gränssnitt eller kanske till och med en snygg integration mot egna molnlösningar (bakup och liknande) vid det här laget. Det känns som att man borde kunna diffrentiera plattformen utan att behöva offra säkerhet och utveckling.

Tyvärr är det också ett bra exempel på deras generella inställning till Linuxkulturen. Användarna är nästan alltid mycket datorkunniga som gärna jobbar med IT i någon form då Linux ger en bättre och mer tillgänglig kontroll över datorn eller i det här fallet mobilen. Det diskuteras friskt i vårt forum om diverse specialgjorda ”ROMar” som ger telefonen fler funktioner och större möjligheter att anpassa den exakt som man vill ha den. Så långt är det guld och gröna skogar. Men det här innebär ytterligare en avtagsväg från ”Highway Android” när det gäller att leverera ett uppdaterat system som kan konkurrera med Apple eller Blackberry då hackarna måste bryta sig in för att få full kontroll.

Men hur som helst verkar alltså Google känna ett stort behov för lite ordning och reda i Androids ekosystem. Google har dock i skrivande stund inte redogjort i närmare detalj för varför man dröjer med källkoden till Honeycomb eller när den kommer att släppas. Enligt källor till Bloomberg är ett trendbrott på väg och jag har listat några möjliga anledningar ovan – vad tror ni läsare om saken?

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:

 • Indika

  jag gillar bilden

 • Synd om Google tar detta beslut helt utan att kolla med användare vad de vill ha…

 • Daniel

  De har visst sagt varför de håller inne på koden ett tag till.

 • Min teori:
  När tablets blev populärt letade tillverkare mjukvara att lägga i sin hårdvara, självklart kom Android på tal (kopplingarna till iOS dras lätt) och många använde Android trots att det var telefonanpassat. Enligt reglerna fick de inte använda Market och upplevelsen blev undermålig. Det var ju trots allt utvecklat för telefoner.

  Nu tror jag att man vill undvika samma sak, att versionershysterin skulle få tillverkare att använda 3.0 på telefoner, även om det är tydligt att det inte är anpassat till telefoner. Skapa en dålig upplevelse och negativ inställning till Android.

 • Tidbit

  @Daniel
  Varken Rubin, Schmidt eller Google i stort har gett en bra förklaring med någon substans i till anledningen varför Honeycomb dröjer. Vad som sagts är att man vill vänta för att OS:et inte är redo för telefoner, vilket så klart inte är en vettig anledning/fluff. Vad det egentligen handlar om spekuleras det hej vilt om nu och det hela tog rejäl fart med den där Bloomberg-artikeln. Det är uppenbart att en droid ligger begraven någonstans…

 • uno

  Att på något sätt se till att tillverkarna håller sig på mattan är helt nödvändigt om vi ska få system som är snabbt uppgraderbara när ett säkerhetshål upptäcks och där de applikationer man köper på Android market ska fungera väl tillsammans.

  Detta behöver dock inte vara någon motsättning mot att Android är open source. Google skulle t.ex. lätt kunna påverka tillverkarna genom att ställa högre krav för att licensiera t.ex. Google Maps och andra icke fria Google appar samt användning av Googles varumärke på telefoner och i marknadsföring.

  Dvs vi kunde ha ett öppet men certifierat Android, precis som vi har ett öppet men certifierbart Java 6.

 • DrRambone

  Kanonbra, hoppas det blir slut på alla skräpskal på android :)

 • Love

  Lite kluven, dels hatar jag att tillverkarna lägger på egna skal och skiter i att uppdatera, men dels är jag generellt emot regleringar a la Apple. Man tänker sig att kunderna ska rösta med plånboken och bara köpa telefoner utan skal och massa förinstallerat skräp som försämrar upplevelsen. Och därmed tvinga tillverkarna att skärpa sig. Men av någon anledning funkar inte det, vad jag vet är det bara de två nexusnallarna som har stock Android, och det släpps fortfarande nallar med Android som är flera generaltioner gammalt. Så kanske är då en försiktig reglering vägen att gå. Google bör dock definitivt passa sig för att gå för mkt åt Apples håll. Androids framgång beror trots allt till stor del på att Jobs o co är kontrollfreaks som stänger in användarna i deras ”ekosystem”.

 • Oldskool

  Av princip undviker jag produkter som inte bygger på öppen källkod. Om google inte publicerar källkoden till android 3.0 så blir det ingen sådan tablet för mig. Hoppas de tar reson, annars är det maemo nästa.

 • Anonym

  Jag ser gärna att Android helt och hållet blir Googles produkt utan modifieringar vare sig från community eller tillverkare. Idag känns Android som en enda soppa, speciellt med de nya app-stores på väg.

 • echt

  De har ju sagt att 3.0 är för ”haxxat” för att kunna släppas löst helt vilket bara visar att de har en viss quality control vilket är bra och detta om minskad moddning har de sagt gäller företag vilket är förståligt då de mer och mer lutar åt att företagen inte bara ändrar look och utan själva systemet. Det är en fråga om att hålla en standard som gör att en app på market fungerar lika på alla android enheter i den mån hårdvaran tillåter, det har varit googles linje från start att gör android till en öppen plattform med gemensam bas och det funkar inte om tillverkarna gör gör stora ändringar i grundkoden.

 • Baker71

  Problemet som jag ser det är att Google döper deras ”tablet only” Version till Android 3.0 , och inte Android_ForTablet 1.0. Problem solved.

  Dessutom , finns det TILLVERKARE som skulle göra en 3.0’a officiellt , fastän Google officiellt säger att det är anpassat till Tablets? Tycker det låter långsökt.

  Jag tror att de tillverkare som har tablets på marknaden nu snarare gått in och krävt ‘exklusivitet’ ett tag för att sälja bättre. Dom känner sig hotade av uttalanden som tex POV gjorde att HC skulle släppas i April. En billig platta som har HC hade sålt som smör bredvid de stora dyra plattorna som egentligen inte har såå mkt mer att erbjuda. Kanske lite bättre skärm eller kamera osv.

  Nån skrev att HC inte har stöd för Sd-kort men Asus Eeepad Transformer har HC och SDkort så det köper jag inte.

 • maaaaac

  April skämt?? Måste det ju vara :-):-)

 • m

  De måste väl publicera den tids nog, ligger inte Android under GPL?

 • Tobias

  Google behöver inte släppa någon källkod till almänheten om de inte vill eftersom deras relation är med tillverkarna. Men med det sagt som köpare av en enhet kan du kräva ut källkoden till de delar som är GPL (t.ex. Linux-kärnan) av den som säljer och/eller tillverkar enheten (jag är inte säker på vilken).

  Om detta beslut blir verklighet kommer jag inte välja Android i framtiden.

 • henke

  Äntligen!

 • Johan

  Problemet är väl inte skalen ovanpå Android. Det som jag hoppas Google vill göra något åt är när tillverkarna ändrar saker i Android systemet. Jag tycker i alla fall inte det är bra när man inte vet vad en tillverkare tagit bort, ändrat och gjort sönder i Android och de inbyggda programmen (kalendern, mail, messaging mm). Sånt som recensenter inte bryr sig om att nämna.

  Med mer strika krav på att man inte får ändra i grunden så kanske man också kan införa bättre krav och möjligheter för få ut säkerhetsfixar och andra bugg fixar inom rimlig tid.

  Men men, vi får väl se hur det blir. =)

 • Anonym

  Anonym :Jag ser gärna att Android helt och hållet blir Googles produkt utan modifieringar vare sig från community eller tillverkare. Idag känns Android som en enda soppa, speciellt med de nya app-stores på väg. Rapportera inlägg +2

  indeed det är därför android aldrig blir annat än ett hobbyos om det fortsätter såhär.. ungefär noll uppstyrning på nånting och bara allmänt kasst eg. Funktionsmässigt skulle jag ta en iphone vilken dag som helst för den funkar så sjukt mycket bättre men samtidigt är inlåsningen ett problem.

  Min nokia n900 är en så otroligt mycket bättre telefon än vilken android som helst eg MEN självklart lider man av avsaknaden av support nu när maemo gick i graven.

  Android är bra men om det ska bli riktigt bra dvs en direkt hård konkurrent mot apple eller tom gå om så måste dom fan styra upp lite i träsket. Tillverkade ska INTe få lägga på sina skitskal utan släppa det separat åp market isf det är grundregel nr1 helt klart.

  Hoppas på det bästa ;)

 • David

  Jag hade för mig att i somras så skrevs det på Swedroid att google har som mål att få bort segrationen inom Android-världen genom att göra systemet och gränssnittet seperat från varandra. Att medans alla mobiler uppdateras till senaste version hela tiden precis som Nexus telefonerna, och gränssnittet får ta sin tid eftersom det inte är så hårt inkört i själva systemet.

  Antar att det hela var för bra för att vara sant och istället satsar Google på att hysa med pekfingret och säga till tillverkarna skärpning, eller så får ni gott och väl vänta med att få det senaste att sälja.

 • Bartek

  Tror benhårt på att de jobbar på att merga ihop 2.3/2.4 med 3.0 för att få en helhet och cross platform-kompabilitet och innan det jobbet är klart vill man inte ha in för många kockar i soppan. Det handlar helt enkelt om att försöka hindra den skenande fragmenteringen genom att säga åt folk att vänta så att man kan städa upp för att slutligen få fram ett ”komplett” OS.

 • LoneDog

  Ha Ha HA
  April april

 • David

  LoneDog :Ha Ha HAApril april
  Rapportera inlägg 0

  Själva artikeln eller det som har skrivits hittills idag? Artikeln postades igår c:a 1 timme före midnatt, känns som att det du skrev är ett April-skämt i sig eller så är du lite vilsen när det kommer till vad 31:a mars har för betydelse…

 • Affe

  Undrar fortfarande hur det kommer sig att företagen (SE, HTC, Samsung, Motorola, osv.) inte kan lägga in sina ”skins” som appar, se på alla som kör olika launchers på sina telefoner för att man gillar dessa bättre en ex.vis för MotoBlur för min egen del.

  Hur svårt är det att ha en fast androidgrund som Google kan uppdatera och sedan låta tillverkarna uppdatera sina appar/skins och därigenom få sin egen touch på tillvaron. Nu är jag ingen programmerare men för mig så känns det som att det inte borde vara helt omöjligt att fixa med tanke på att tillverkarna redan låser vissa saker i telefonen som man inte kan ta bort, ex.vis Amazon MP3 som jag aldrig använder på min Defy, men kan jag radera den, skulle inte tro det.

 • Tiny Turtle

  dataviruset :Synd om Google tar detta beslut helt utan att kolla med användare vad de vill ha… Rapportera inlägg +2

  Ja, de borde ringa alla användare och fråga.

 • Robban
 • Robban
 • dummy

  KORTSIKTIGT är detta bra för oss konsumenter. MEN…

  Hur ser tillverkarna på det? Det är ju trots allt tack vare HTC, SE m.fl. Android blivit så stor som den är idag. När mobiltillverkarna gav sig in i leken trodde de att de skulle få differentiera sig.

  Nu kommer de bli OEM företag till Google. Just nu känns det som om de stora kunde lika gärna ha satsat på meego eller w7, då hade de dessutom sluppit se en av sina konkurrenter (t.ex. Motorola) få förtur till senaste versionerna.

  Är det bara jag som störs av detta??

 • Anonym

  Självklart vill inte HTC lägga upp Sense (tex) på market, då det ger alla tillgång till detta oavsett om de har en HTC eller ej. Men detta bör ju google kunna gå runt relativt lätt, helt enkelt se till att vissa har rätt till mjukvara som inte andra har rätt till, vare sig på market eller ej.

  Ett andra problem kanske är att Sense tex är ett relativt stort projekt. Jag vet inte riktigt hur det ser ut på den här fronten, men jag har svårt att tro att de kan packa in hela Sense i en ”app”. Igen, något google lätt kan gå runt med ett separat system för dessa ändamål.

  Jag tror google varit lite dumlata helt enkelt. Ett enat ”vanilla” android som alla får uppdaterat genast samt ett separat system för tillverkare att pusha ut deras skal till deras kunder kan knappast vara något svårt att genomföra.

 • Johan

  Android var alltså bara öppet så länge det passade Google. Nu börjar man ställa krav på tillverkarna för att de skall få tillgång till de senaste versionerna. Det vill säga en tillverkare som vill använda Android utan att dansa efter Googles pipa hamnar i en mycket sämre sits jämfört med de tillverkare som gör som Google säger och använder Googles tjänster istället för tjänster från konkurrenter.

  Det blir därför svårare och svårare att använda Android utan att behöva lämna ut hela sitt privatliv till Google. Till exempel har Google, enligt uppgifter i Bloomberg-artikeln ovan, försökt hindra Verizon från släppa en Android-lur som använder Bing istället för Google search. Nu tror jag inte att Verizon ägnar användarna en tanke när de vill använda Bing utan det är nog cash från MicroSoft som hägrar. Men det visar att Google vill knyta Android närmre och närmre sig själva.

  Detta var nog inte riktigt vad HTC och SE mfl tänkte sig när lockades av möjligheterna att använda sig av ett operativsysten som var gratis och som de kunde göra vad de ville med…

 • M

  1. Antagande: Högre säkerhet (Ja till NFC!!) och mindre fragmentering (Ja till Stock Android!!).

  2. Antagande: Google är snälla och gör därför så mycket som det behövs för säkerheten.

  3. Slutsats om antaganden visar sig vara korrekta: Kan bara sluta bra.

  P.S. Fy för TouchWiz, Sense, & Co.

 • Anonym

  M, howto logic..

 • M

  Anonym, howto meningsuppbyggnad..

 • uno

  Baker71 :Problemet som jag ser det är att Google döper deras “tablet only” Version till Android 3.0 , och inte Android_ForTablet 1.0. Problem solved.

  Om det är ”Problem solved” eller inte beror på hur Google har tänkt sig Androids framtid. Vill man ha ett Android som fungerar för såväl plattor som mindre enheter är det en dålig lösning. Efter vad jag förstått är det är en sådan lösning Google eftersträvar. Sammanslagningen man kommer att göra i icecream sandwich. Till dess vill de utveckla i lugn. Det känns det lite som om Google, av marknadskäl, var mer eller mindre var tvingade att släppa något för plattor nu, trots att helheten inte var klar, om de skulle ha en chans mot Apple på plattsidan. Därav motviljan att visa upp en honecomb för den breda allmänheten just nu.

 • Stefan H

  Jag hänger inte med riktigt. När de släppte 1.0 så var väl källkoden inte öppen, utan de samarbetade, bakom stängda dörrar, med HTC?

  Och när 2.0 släpptes var väl källkoden heller inte öppen, utan de samarbetade bakom stängda dörrar med Motorola? No?

  Vad är skillnaden mot nu?

 • Johan

  @ Stefan H
  Men källkoden släpptes väl när produkten släpptes? Vem som helst kunde använda Android med eller utan Googles välsignelse. Nu finns ju tablets med Honeycomb ute på marknaden men man kan inte använda Honeycomb annat än efter särskild överenskommelse med Google.

 • Stefan H

  @ Johan
  Jo, de släppte 2.0 en vecka efter att droid hade släppts. Men de lät ju Motorola jobba med koden länge innan dess, bakom stängda dörrar.

  Det de sagt nu är väl i princip att 3.0-källkoden inte är redo att släppas ännu? Om källkoden är röv så vore det inte vettigt att släppa den.

 • Johan

  @ Stefan H
  Visst är det så, men då är ju inte Android öppet längre. Google väljer vilka som får använda Android och det får man bara om man uppfyller Googles, så vitt jag förstår hemliga, krav. Grundtanken med Open Source är väl annars att koden är öppen och fri att använda för alla och om det leder till att någon släpper en ”röv”-dålig platta så korrigerar marknaden det. Kanske har Google kommit fram till att Open Source inte per automatik leder till bättre produkter…

 • Stefan H

  @ Johan
  Om de slutar släppa källkoden slutar det vara öppet. Men det har de ju inte gjort. Inte än iaf.

 • Allan

  Sen får ju Google enligt licenserna inte släppa produkten på marknaden (dvs. i Xoom och sådär) utan att källkoden till det GPLade (kerneln) finns tillgängligt och att all ”copyright och contributors” till det Apachade finns tillgänglig.
  Så Google bryter gladeligen mot allt vad licensregler för Open Source heter.
  Nu har väl aldrig sådana testats så hårt i domstol så det hade varit kul att veta vad som hade hänt. Men det kommer inte hända för det tjänar ingen på…

 • Stefan H

  @ Allan
  Så länge de släpper källkoden, även om de inte gör det direkt (för att de inte tycker den är i släppbart skicker eller whatever), så ser jag inget problem i detta. Telefontillverkarna brukar inte släppa sin Android-källkod direkt heller, men de måste ju likväl släppa den.

 • theodor7094

  LoneDog :Ha Ha HA April april Rapportera inlägg +3

  en fråga om det är ett aprill skämt hur kan det då kommma sig att det står [RYKTEN]
  (det är för att du är en så kallad NOOB!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Sökes Filspecialist Till Handelsbanken IT Publicerad 23 Nov 2017
Gillar du resor och IT ? Publicerad 23 Nov 2017
Junior Research Software Engineer till Electrolux Publicerad 23 Nov 2017
UI Designer till produktbolag Publicerad 23 Nov 2017
Systemkonsult Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Minitest av Google Pixel 2
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons