Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

HTC One-enheterna har multitasking som prioriterar egna gränssnittet Sense

Postat:
11:11 - 2012-05-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

På amerikanska mobilbloggar och på forumet xda-developers har det senaste tiden gjorts en förhållandevis stor sak av att multitaskingen i HTCs One-serie skiljer sig från standardandroid. Vi menar då inte de uppenbara visuella skillnaderna i gränssnittet utan det som sker i bakgrunden i form av minnes- och aktivitetshantering.

Avslöjandet har som rubriken berättar varit att multitaskingen i One-serien prioriterar det egna gränssnittet Sense. När man läser detta rätt uppochner känns det som att konstatera det uppenbara. Varför skulle det egna gränssnittet inte prioriteras?

Problemet består av att vissa användare tycker att applikationer i bakgrunden stängs ner för ofta och aggressivt. De menar att multitaskingen i övrigt blir lidande av att gränssnittet prioriteras. HTC har kommenterat saken och menar att allt fungerar precis som det är tänkt, med en balans mellan Ice Cream Sandwich grundfunktioner och en konsistent Sense-upplevelse.

“HTC is aware of some questions in the enthusiast community about how the HTC One X handles multitasking and memory management for background apps. We value the community’s input and are always looking for ways to enhance customers’ experience with our devices. That said, multitasking is operating normally according to our custom memory management specifications which balance core ICS features with a consistent HTC Sense experience.”

Hur tycker ni som äger en One-enhet att multitaskingen fungerar? Har ni märkt av att appar i bakgrunden stängs ner för ofta eller är detta en storm i ett vattenglas?

Processor: 1,5GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 4,7" / HD / 312PPI
Skärmtyp: Super LCD2
Kamera: 8MP

Genom Engadget

 • Joel

  Har en HTC One S, sjukt bra telefon men har haft problem med just det här! När jag kör endomondo så stängs det ner ibland, sjukt irriterande när man är ute på löprunda! .. En bot mot detta problem vore trevligt.. 

 • The One and only

  Joel, multitaskar du mycket när du är ute och springer? Ja förutom gps och musik alltså?  

 • Joel

  Nej, poängen är att det enda jag gör ibland är tar upp telefonen och tittar hur det ser ut med sträcka och tid och sånt.. i början trodde jag att jag råka komma åt något på skärmen som stängde ner träningen. Men efter de senaste gångerna när jag släckt skärmen innan jag stoppat ner den i fickan igen har jag insett att det är android som stänger ner endomondo. Igår tillexempel tog jag inte ens upp telefonen för att jag var rädd att jag kommer åt något, ändå hade endomondo dött efter 8 minuters träning. Det har alltid fungerat klockrent i min SE Arc (vilken har hälften så mycket ram) så borde ju fungera bra i htc one s också. Nu såg jag på XDA att den nya uppdateringen till HOX har ändrat lite i multitaskingen, förhoppningsvis fixar det sig i HOS också. Annars får man väl vänta på CM9 ska bli klart :D

 • Ett stående problem med Sense sedan början (HTC Hero för tre år sen) har annars varit att Sense varit för lågt prioriterat. Om man kör en del tunga appar så måste launchern (som heter Rosie och inte Sense, förresten) laddas om, vilket kan ta typ 10 sekunder om man har otur. Och det är också störigt.

  Jag undrar vad som är den bästa lösningen egentligen. Det finns ungefär tre alternativ.
  1. Prioritera Sense – Gör att Endomondo stängs under löprundan, vilket suger.
  2. Prioritera annat – Gör att man ibland måste vänta 10 sekunder på att komma till hemskärmen, vilket suger.
  3. Ha en lättare launcher som varken kräver särskilt mycket RAM eller tar så lång tid att starta.Missförstå mig rätt nu. Jag älskar HTC och Sense. Men HTC verkar ha svårt att få till just dethär.

  (Jag har förresten en HTC Sensation och inte en One, så jag har ingen erfarenhet av alternativ 1 egentligen)

 • floordust

  ”…av att gränssnittet priorireras”
  aarrrrRRRRRRR :)

 • Insta-fail..  bra jobbat HTC.. 

 • Jakob

  Jag har problem med min one x att karusellen i sense hackar till första gången man snurrar på den efter varit inne i en app. Efter första snurren flyter det på utan lagg.

 • Sgt_Stinger

  ja detta måste ju vara ett riktigt irritationsmoment för HTC-ägarna :(

 • Danne

  Men denna lur har väl 1Gb i RAM? Då borde väl launchern kunna hållas i minnet även om andra tunga appar körs. Eller är Sense helt enkelt så jävla resurs krävande?

 • tunhuk66

  Ser det som i huvudsak bra att HTC prioriterar Sense mer numera.
  Den där ”snurran” är jag ganska trött på på min DZ exempelvis… och att dra igång en app som dödats en gång tycker jag är ett billigt pris att betala för att ha Sense. Men om den dödar appar som är beroende av att kunna gå i bakgrunden (som såna där träningsappar som visar kurser och positioner o dyl) då är det såklart inte bra. Det måste HTC göra nåt åt isf. Lär nog komma en uppdatering som fixar det också.

 • Cp

  Kört sporttracker ngn timme i taget och det suger kraft, aldrig stängts av. Aldrig märkt ngt program stängas av ”i förtid”, tycker HTC har gjort helt korrekta justeringar för att prioritera användarupplevelsen.
  Precis som en Apple-produkt, det ska gå FORT att komma igång och in på enheten. Det gör det numera på en HTC.

  Stolt ägare till en One X! Har kört desire, wildfire, incredible s, desire s, sensation och de har absolut inga fördelar i att prioritera på det andra sättet utan bara nackdelar!

 • Asa

  På utvecklarverktyg kan man ställa in hur många apps som ska köras in i minnet. Står på standard och kan utökas till 4. Sen så dödar den inte apps som ligger i notification baren som endomondo, spotify etc.

 • Petter Sundlöf

  Helt rimligt.

  P.S. s/konsistent/konsekvent?

 • pmugghc

  Gå till Youtube och sök på detta och kolla hur dåligt det är: 
  W7Uo5f2vSxo

 • Fler borde faktiskt ge gränssnittet topprioritet. Kanske slipper en del lagg då. 

 • SamSundberg

  Har irriterat mig mycket på detta hos One X. Uppenbarligen är Sense alldeles för resurskrävande för dels stängs bakgrundsappar alldeles för ofta (till den nivå där man i princip inte kan tala om multitasking utöver appar som tvingar sig kvar genom notification bar), dels startas launchern om ett par gånger om dagen (något som inte ska behöva hända alls).

  Och *trots* denna extremt snåla multitasking räcker inte batteriet hela dagen.

  För mig blir det att byta till Galaxy S III och hoppas att Samsung sköter detta bättre.

 • mabalito

  Inställningar -> Utvecklaralternativ -> Behåll inte aktiviteter -> Klicka i, gå till ett annat program, gå tillbaka och klicka ur igen. FIXAT!

  HTC One X. Ja, det hjälper.

 • uno

   Bästa lösningen vore att göra en slankare och snabbare launcher

 • NiklasJansson

  Man kan ändra det!!! Inställningar—>Utvecklaralternativ—>Begränsa bakgrunsprocess

 • NiklasJansson

  Inställningar—>Utvecklaralternativ—>Begränsa bakgrundsprocess

 • Arc

  Byta till nexus låter lättast och billigast :)

 • twisted_one

  Gränssnittet har alltid högre prio, dels är det en systemprocess och dels lär det har högre prio på det.

  Anledningen till att det kan bli ett större problem med Sense är nog pga. att det kräver massor med minne. 1Gb kanske är i klenaste laget. Historiskt sett har ju HTC haft mycket minne jämfört med andra, Desire hade väl 576Mb eller nåt sånt? Desire HD 768Mb. Det var ju enormt mkt på sin tid.

  Det som vore intressant att veta är hur low-mem kill levels är satta. Det går att kolla i tex. Android system info, om någon har lust att kika på det.

 • Grevedanko

  Blir det verkligen ett problem med den prestandan telefonen har? Måste den verkligen stänga av någonting? Själv upplever jag sällan de problemet med min Sensation. Endast om jag kör grymt krävande spel plus lite annat samtidigt stängs launchern av. Den har inga problem att köra Sense 3.6 (Rosie ;)), Runkeeper eller liknande, Spotify eller valfri musikspelare, smsklient öppet samtidigt. Funkar klockrent!

 • Jag bara resonerar lite fritt.

  Men nar det galler Sense-kraschandet/omstartandet pa aldre HTC-telefoner sa hander det bara nar telefonen varit igang for lange utan att startas om. Kanske ar det samma sak med problemen med att Sense prioriteras. En omstart kanske gor att Endomondo inte startar om under loprundan.

  (Min Transformer skriver inte aao i weblasaren langre. Ursakta)

 • David

  En storm i ett vattenglas om man frågar mig, flyter på hur bra som helst på min One X.

 • lazure

  Minne är inte allt, appar drar CPU-kraft också. Iaf. vid riktig multitasking, kanske inte i iOS.

 • Danne

  En app som inte är i förgrunden eller kör i bakgrunden men har en ikon i notofikationsfältet stängs inte av. Däremot bakgrundsprocesser som är dolda. Eller aktiviteter som ligger ”bakom” andra aktiviteter stängs av när något annat vill ha resurser. Så funkar alla androidtelefoner. Vad HTC har gjort är helt enkelt att ökat på prio på Sense.

 • Slicken

  http://www.youtube.com/watch?v=W7Uo5f2vSxo&feature=player_embedded#!
  Tycker detta är OTRLIGT irriterande!
  Lägger snabbt in CM9 så fort den är klar .. Sense är absolut ingenting för mig tyvärr.

 • Danne

  Om endomundo stängs av när man använder det så är endomindo feldesignat.

 • Retur1

  Om man söker fel så kanske man kan finna något litet som inte märks i normal användning.
  Denna mobil har kraft i överflöd, vad som prioriteras märks iallafall inte i slutänden.
  Jag har visat detta förut, men nu passar det ännu bättre.. https://www.youtube.com/watch?v=7aD65y7Sn2I&feature=youtube_gdata_player

 • uno

   Det där ser ju helt oanvändbart ut.

 • Jeo

  Om man lyssnar på Sveriges radio app på min One-x och samtidigt går in och ska kolla i andra program, så stängs radioappen av..

  ja, eller den stoppar uppspelningen, men appen är fortfarande igång..

  detta kanske inte beror på det som skrivs i överskriften..

  min sensation gör samma sak sedan den fick ics..

 • tunhuk66

  Ser inte ut att vara nåt problem med multitasking där inte. Ännu ett icke-problem med HOX alltså… ;-)

 • Martin Nilsson

  Måste sig att mellan detta valet och Sony (Ericssons) lösning så gillar jag Sonys mer. Välj själv vad du vill stänga ned, så du sparar RAM och får en snabbare enhet. Ditt val, INTE tillverkarens. Eller så stänger du inte ned något och får en enhet som kanske är lite laggig och ritar om hemskärmen då och då. Men valet är ditt. Fast HTCs verkar självklar ge en bättre användarupplevelse och det är väl det som är det viktiga för den stora massan…

 • Ellech

  Spelar du ett spel som är ok krävande så kan du inte minimera för att läsa sms eller något annat. Ringer någon så är de kört i många spel, då får du hoppas att spelet kan spara var du än ligger. 

  Icke godkänt enligt mig. 

 • Ellech

  Du måste erkänna att webläsaren nästan alltid startas om? Typ öppna en hemsida i full storlek typ swedroid. Sen går och skickar ett sms till någon. ”multitaska” dig tillbaka till webläsaren så får du se att hemsidan måste ladda om. Man skulle kunna tro att en mobil med 1gb ram skulle klara av de här. 

  Problemet blir irriterande om du har dålig uppkoppling och sidan måste laddas om eller om du spelar ett spel och måste starta om spelet hela tiden. 

  Jag tycker inte att de här är ok. Men man får väl leva med de tills jag samlar mod till att byta ROM. Synd

 • Retur1

  Dom problemen har inte jag med min. Det är något som inte fungerar som det ska. Hade liknande problem med min förra. Ett tipps gör en total återställning. Om det ska gå smärtfritt, använd backupp app så du får tillbaks inställningar och historik mm.

 • Ellech

  Då kanske de finns hopp ändå :). Jag ska testa med fabriksåterställning snart, hoppas även på att batteritiden förbättras då. 

 • Retur1

  Dom första veckorna var batteritiden sorglig. Sen började jag dra ur batteriet tills mobilen slogs av, många gånger. Då fick batteriet nya krafter, det blev successivt bättre hela tiden. Nu räcker batteriet lugnt hela dagen även fast den används flitigt. Om jag bara ringer och messar räcker batteriet två dagar, alltså två dygn plus några timmar. Då synkas även allt hela tiden :)
  Det kom en uppdaterad rom i går igen, men jag har inte märkt någon skillnad ännu.

 • Info

  Halleluja! Fixade problemen jag haft… på min Sensation! Har tidigare inte kunnat växla mella t.ex. Internet och FB (trots att det bara var sekunder mellan bytena).

  Jag gjorde:

  Dont keep activites [x]
  Background proc limit [none]

  Sen ut i launcher, sedan

  Dont keep activities [ ]
  Background proc limit [4]

  Nu fungerar den normalt igen!

 • twisted_one

  Helt värdelöst ju, min SGS1(512mb ram) med CM9 fixar ett antal apps utan problem. 

  Fattar inte riktigt hur dom tänkt, normalt cachas appen i minnet sen när du växlar tillbaks till den så är du direkt inne med allt som det var när du lämnade appen. Cachade appar som ligger idle i minnet tar inga cpu resurser, bara utrymmet i minnet.
  Detta måste ju innebära att dom ändrat low-mem-kill settingen så appar dödas direkt i princip.

  Vore  intressant om nån kunde kolla vad low-mem-kill settingen är orginal. Är det så enkelt så räcker det med root för att ändra på den.

 • twisted_one

  Eller så rootar du å ställer in det som du själv vill ha det ;)

 • t_v_a

  Vad är Android för skitLinux om man inte kam köra renice på processer som man vill?

 • Sargon N. Kasto

  Jag hatar allt som har med det här svaret att göra.

 • Sargon N. Kasto

  Ja, du har rätt. Det måste vara att Endamondi är feldesignat om Endimando stängs av mitt i allt. Jag avinstallerade Endomino direkt.

 • Beshar Mohamed

  Om man byter launcher, kommer man förbi detta då?

 • Slicken

  En annan riktigt irriterande sak är att Truecaller och Scollanble news stängs av hela tiden.Det är två appar som jag varkligen vill ha igång i bakgrunden hela tiden.

  Truecaller: så jag ser vilka som ringer med okända nummer.
  Scrollable news: som visar mina RSS flöden direkt i launchern.

  Någon som vet hur jag kan ordna så att dessa är igång heeelatiden? (utan root och annan rom)
  Jag kör med Apex launcher men dessa två appar dör ändå i bakgrunden efter ett tag.

 • Flamso

  Men telefonen ligger ju på 800MB använt minne hela tiden med stock, ganska irriterande att saker inte stänger av sig, upplever jag det som.

 • Flamso

  Precis. Även om jag har bytt ROM på min telefon så ska ju original-ROM alltid fungera out of the box, det är lite därför jag inte köper Samsung-telefoner, men alla är olika. :)

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons