Huawei Nexus 6P dyker upp: uppackning och första intryck

Postat:
21:42 - 2015-10-28
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
56

För fem dagar sedan damp ett efterlängtat paket ned hos oss. Paketet innehöll årets första Nexus-telefon, den av LG tillverkade Nexus 5X. Vi satte genast igång med vårt hårdtest av 5X och är i dagsläget ungefär halvvägs genom recensionen.

Idag dök så den andra telefonen ur årets Nexus-familj upp; den av Huawei tillverkade Nexus 6P. Att Google med start i år släpper två Nexus-telefoner är både efterlängtat och mycket kul, men vi ställs samtidigt inför det angenäma lyxproblemet att hinna med två stora recensioner samtidigt.

Vi kommer i möjlig mån testa dessa två telefoner parallellt, som vi gjorde med Samsung Galaxy S6 och S6 edge i våras, men då hårdvaran 5X och 6P emellan skiljer sig åt på många betydande punkter blir det, förstås, två helt separata fullstora recensioner.

Med det sagt, låt oss istället fokusera på Nexus 6P.

huawei-nexus-6p-box-01


Huawei Nexus 6P levereras i en kvadratisk vit kartong med rundade hörn och kanter. Kartongens form påminner mycket om kartongen som HTC One X och One S levererades i, för er som kanske minns det. Runtom kartongen finner vi ett grått omslag med ett tryck av en havskust som har arrangerats i form av bokstaven P. I det nedre högra hörnet finner vi texten ”Nexus 6P”.

Upplägget är alltså mycket snarlikt Nexus 5X-kartongen, även om 6P-kartongen rent allmänt känns aningen lyxigare och lite mer påkostad.

Till skillnad från Nexus 5X kan omslaget inte avlägsnas genom att skjuta det av kartongen, utan det är klistrat som en slags sigill som måste brytas. Bakom omslaget finner vi kartongen med ett lock som har fått ett instansat P och en instansad återvinningssymbol i botten.

Då locket lyfts av möts vi precis som i 5P av en pappskiva som täcker kartongens innehåll, men i Nexus 6P:s fall med ett tryck av ett P. Nedan pappskivan döljer sig telefonen själv, inslagen i ett plastfodral i ett fack till vänster, och USB-kabel med Typ C-kontakter i båda ändarna och laddare i varsitt fack till höger.

Nedan telefonen återfinner vi dokumentation, stift för SIM-kortsläden, ett presentkort på tre månader gratis på Google Play Music och till sist en extra USB-kabel, blott drygt tre decimeter lång, med en traditionell USB-kontakt i ena änden och USB Typ C i andra, för anslutning till exempelvis en dator.

Kartongens innehåll är alltså som följer:

* Huawei Nexus 6P (mörkgrå, 32GB, H1511)
* Laddare (svart, 5V=3.0A, USB Typ C-anslutning)
* USB-kabel (svart, cirka 1,3 meter, USB Typ C i båda ändar)
* USB-kabel (svart, cirka 30 centimeter, traditionell USB-kontakt i ena änden, USB Typ C i andra)
* Metallstift för SIM-kortsläden
* Presentkort för tre månaders gratis Google Play Music
* Garanti- och säkerhetsinformation

Svenska exemplar av Nexus 6P kommer förstås få en laddadapter av svensk stickproppstyp, och sannolikt garantiinformation på svenska. Huruvida svenska kunder även får presentkortet på Play Music återstår dock att se.


Det första intrycket då vi plockar upp telefonen och håller den i handen är att den känns väldigt gedigen, och välgjord. Metallskal har en förmåga att förmedla ett slags kallt välbehag och Nexus 6P är inget undantag. Det som strax därpå slår oss är hur halkig den är att hålla i torra händer.

På grund av storleken och den släta metallytan upplever vi risken att slinta och tappa telefonen som ganska stor, jämfört med exempelvis den ännu större Nexus 6 som har ett silikonbehandlat plastbakstycke.

Bakstycket är tämligen platt, vilket är en stor lättnad då det innebär att telefonen ligger stadigt på exempelvis en bordsyta vilket underlättar användande av telefonen utan att tvingas plocka upp den först. Bakstyckets långsidor är dock mjukt rundade och innebär att telefonen ligger skapligt bra i handen, trots sin storlek.

Vid högerhandsgrepp faller tummen naturligt mitt på volym- och strömknappar på telefonens högra långsida och pekfingret finner genast den försänkta fingeravtrycksläsaren på baksidan. God ergonomi, helt enkelt – så länge man nyttjar högerhandsfattning.

Bildskärmen, 5,7 tum Super AMOLED och 1440 x 2560 pixlar, är fantastisk. Vi har än så länge bara haft några timmar att leka med Nexus 6P, men vi älskar redan skärmen. Det är ett klart fall framåt jämfört med Nexus 6 och dess lite ålderstigna AMOLED-panel.

Färgerna är starka utan att vara överdrivna och svärta, betraktningsvinklar, kontrast och skärpa är av absolut toppklass. Den maximala ljusstyrkan är även den ett rejält fall framåt och vi mäter upp mäktiga 647 cd/m2 vilket är klart högre än någon annan telefon vi har mätt upp på Swedroid.

Precis som 5X är gränssnittet silkeslent och telefonen är i regel blixtsnabb vad vi än gör. Vid normalt användande märker vi mycket liten prestandamässig skillnad 5X och 6P emellan, men vid skrollning genom exempelvis långa applistor på Google Play Store eller på tyngre webbsidor i Chrome märker vi däremot att Nexus 6P har en snabbare grafikprocessor. Flytet är helt enkelt, trots en högre skärmupplösning, snäppet bättre än vad lillebror 5X kan mäkta med.

Ett undantag från den imponerande prestandan, kanske en konsekvens av att Snapdragon 810 fortfarande tenderar att överhetta en aning, såg vi när vi återställde ett 50-tal appar på en gång samtidigt som telefonen laddades. Detta ledde efter cirka 10 minuter till att installationshastigheten sjönk noterbart och vissa appar fastnade på ”Installerar…” i vad som kändes som en evighet (även om det sannolikt snarare handlade om 15 sekunder).

Trots ovanstående blir telefonen dock aldrig oroväckande varm, till skillnad från exempelvis Sony Xperia Z3+ och HTC One M9.

Vi har som sagt bara hunnit leka med Nexus 6P i ett par timmar så här långt, men vi är hittills mer än nöjda med vad vi har sett, och upplevt. Vi kommer snoka vidare i det enda som vi hittills har reagerat negativt över, det vill säga den upplevda prestandaförlusten då enheten pressas till det yttersta, och vi kommer i vanlig ordning testa Huaweis och Googles stolthet till det yttersta på sedvanligt vis i vår kommande recension.

Huawei Nexus 6P 32GB kostar i dagsläget från 5 999 kronor, och för den som så vill finns även en 64GB-version med en prislapp på 6 499 kronor och en 128GB-version för 7399 kronor.