Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Huawei tillkännager 10nm-chippet Kirin 970 med fokus på AI

Postat:
16:23 - 2017-09-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Huawei har idag presenterat 10nm-chippet Kirin 970, vilket är uppföljaren till Kirin 960 som sitter i telefoner som P10, P10 Plus och Honor 9. Utöver högre prestanda har Kirin 970 fokus på artificiell intelligens. Tillverkaren kallar det för ”en hjärna i din mobil”.
Chippet har en dedikerad NPU (Neural Processing Unit) som är speciellt avsedd för AI. Enligt Huawei har nya chippet upp till 25 gånger högre prestanda när det gäller artificiell intelligens än ett fyrkärnigt Cortex-A73-kluster, samtidigt som det är 50 gånger mer energieffektivt.

Kirin 970 har hela 5,5 miljarder transistorer. Processorn är åttakärnig med två fyrkärniga kluster: ett A73-kluster som arbetar i upp till 2,4GHz, samt ett A53-kluster med en klockfrekvens på 1,8GHz. Grafikdelen är 12-kärnig och består av Mali-G72, att jämföra med Mali-G71 och åtta kärnor i föregångaren.

Andra finesser är en dubbel ISP (bildsignalsprocessor) som erbjuder förbättrad brusreducering i dunkel, skarpa bilder på rörliga objekt, samt en hybridautofokus i fyra led. Chippet stödjer även 4×4 MIMO, 256QAM, och LTE kategori 18 med hastigheter upp till 1,2Gbps.

Toppmodellen Huawei Mate 10 kommer att vara utrustad med Kirin 970 när den lanseras 16 oktober. Av allt att döma erbjuder även telefonen en skärm med tunna ramar och bildförhållandet 2:1 (eller där i krokarna).

 • Läderlappen

  Fan vad kul det är med utveckling☺️

 • Patrik

  Vad betyder ”50 gånger mer strömsnålt”?

  Ska jag dumma mig lite och tolka det som det är skrivet så är alltså Kirin 970 lika strömsnålt som 50 st Cortex A73-kluster.

 • Fred .

  Jag tror vi får fler chip med AI framöver. Processorerna går ju inte göra mycket snabbare, och lägga till fler och fler kärnor resulterar ju eventuellt i diminishing returns.

 • Alexander Atkinson

  Fast med ordet ”snålt” vill dom nog mena division istället för multiplikation :)

 • weva

  ”NPU (Neutral Processing Unit)”
  Hahahahahahahahaha, jag kissar på mig, hahahahaha…
  Årets stavningsfel, kudos!

 • MrLonghair

  Huawei är så bra på att smeka bildsensorfirmware för min smak (med konsultering av Leica i efterhand) att jag vill se dom och YI snickra en riktig kamera tillsammans.

 • Patrik

  Då får man skriva att Kirin 970 kräver en femtiondedel så mycket energi, så det inte blir missförstånd.

  Enklast hade kanske varit att översätta det Huawei själva skriver så har man ryggen fri, att Kirin 970 är femtio gånger mer energieffektivt. Det tolkar jag som att man kan utföra 50 gånger mer beräkningar än med ett Cortex A73-kluster, utan att bränna mer ström.

  Det innebär ju tyvärr inte att display, antenner, vibration, led-lampor och högtalare drar mindre ström. Beräkningar är väl det som drar allra minst ström skulle jag gissa med min högst tveksamma kunskapsnivå. Men skit samma, bättre är alltid bättre! :D

 • Weehaaw

  skippa bara wireless charging så vi får en metallbaksida. pallar inte fler glasmackor.

 • Patrik

  Hur är Mali-G72 jämfört med Adreno 530? För visst är det på grafikdelen som Kirin varit lite sämre, historiskt sett?

 • Gustav

  En dum fråga kanske men varför går det inte att göra snabbare processorer?

 • Patrik

  Snabbare processor kräver fler transistiorer. Kirin 970 ska ha 5,5 miljarder transistorer, tack vare extremt små komponenter. 10 nm tillverkningsteknik kommer bli svårt att krympa ännu mer och även om man lyckas så är det ju alltid relativt. Låt oss säga att det bara går att kräma ut mer prestanda genom att få plats med fler transistorer (inte helt sant, men skit samma) så skulle man behöva uppfinna teknik för att tillverka en tiondel så små transistorer för att kunna öka prestandan till tio gånger mer beräkningskraft. Tillverkarna börjar helt enkelt nå gränsen för vad som är möjligt med dagens teknik. Snart måste vi uppfinna något som ersätter transistorn.

 • Malx

  Polymerbaksida menar du! Metallskal på en radiosändare/mottagare är lika smart som att bada i tapetklister.

 • Patrik

  Jag tror han menar metallbaksida, sen är det väl underförstått att det innefattar antennbanden i polymer.

 • ida

  en felaktig myt som brukar härledas till Duell, patentverkets chef år 1900. År 1915 sa en anställd på patentverket att nu är alla uppfinningar gjorda. Så vi kan gå hem. Livet går vidare. De pratas om 7nm nu. i % är det ett grymt stort steg. Efter nano kommer piko.

 • Patrik

  Jag sa inte att det är omöjligt, bara att det blir allt svårare. Och det är inte en myt, det är fakta. Det kommer komma en vändpunkt när någon uppfinner något som ersätter transistorn på ett mer effektivt sätt än vad man kan ersätta befintliga transistorer med mindre transistorer. Det är bara enkel logik att samma process kommer inte upprepas om och om i evighet.

 • Emil Oskarsson

  Mer gränsen för vad som är möjligt ned kisel! För att vi någonsin ska kunna göra processorer snabbare i framtiden så krävs det att vi börjar använda andra material som tex optofiber som de experimenterar med :)

 • KalleKn

  Problemet bara just nu är att man är nere på atomers storlek och det funkar lixom inte att köra med en halv atom.

 • Erik

  Hur är det med grafen, är det ett material som går att använda för transistorer?

 • Senast jag läste om atomers storlek var de ungefär 0,1 nm så halva atomer är inte riktigt nödvändigt än…

 • Tiredness

  Sån baksida som Nexus 5 hade varit guld. Världens mest underskattade plasttyp. Bort med all hal blank bling bling-plast

 • Det är elektroner man använder. Och problemen är att sträckan dessa färdas inuti processorn begränsar hur snabb den upplevs. Vidare försöker man även att ha så många raksträckor som möjligt för att inte elektronerna skall ramla av sina spår när det svänger. Därför satsar man inte på att gå upp i MHz.

  Så designen är det man jobbar mest med.

 • Rozzie

  Förmodligen ett 4000MaH batteri som räcker som ett 3000MaH batteri i alla andra mobiler.
  1 uppdatering var 6 månad om du har tur.
  Annars blir det att köpa uppdateringarna via Funkyhuawei.
  Låser du upp den så blåser du garantin.
  osv… osv… sen så är den skit dyr!

  Visst prestandan finns där men softvaran.
  Och när du får softvaru buggar som inte går att nollställa bort, GRATTIS du har nu en kass telefon i minst 6 Månader tills de får tummen ur och godkänner firmware uppdateringen för just DIN mobil. (pssst finns uppdateing på funkyhuawei ca. 310kr.)

  Har hållt på och tjafsat med svenska huawei supporten i snart en månad och äntligen fått svar från Norska huawei som tydligen kunde ge mig lite information om LON-L29C432B225 (Mate 9 Pro) firmware som ska fixa en del Bluetooth issues som kom med 185an.
  225an ska släppas i mitten av 4 kvartalet 2017, strax innan jul och med lite tur redan i oktober.
  Då är den 11 månader gammal och 3dje uppdateringen släppts.
  Så förvänta er inte mera än 1 firmwares efter 225an, sen så är det slut för mate 9 pro.

  Och enligt norska huawei så kommer EMUI 6.0 INTE till mate 9 pro.
  Emui 5.1 Kanske kommer till mate 9 pro det var tydligen inte klart om den ska få det än.
  Oreo 8.0 kommer inte att släppas till mate 9 pro enligt dom.

  Så tänk 2 gånger om inann ni ens funderar på att beställa en huawei.

  En Oneplus med 3000-3300 Mah ger 4.0+ SoT! (Screen on Time) mot huawei 3 till 4 timmar SOT.
  Både billigare och snabbare uppdateringar, Lineage OS gamla Cyanogen Mod finns till Oneplus när de har gått ur tiden!
  Finns inget Lineage OS för huawei mate 9 Pro, då huawei EJ släpper sina källkoder.
  Finns några enstaka cuistom roms nmen e pinte myvckerw

  P.S.
  Har en Mate 9 Pro som daily driver och en Oneplus 3 som work phone.
  Och nej får inte köra med dubbla sim på min Mate 9 pro då jag kan inte lägga in krypterings rullen på den då den är helt låst ner.. utan måste använda en upplåst telefon för deras kryptering pkt tyvärr.

  /Rozzi

 • Carl-Gilbert

  Eller så menar de att den kan utföra lika mycket beräkningar fast med 50 ggr mindre energi…. Tänk på led lampa jämfört med gamla glödlampor!

 • GGG

  Ryktas att den kommer få en idiotisk 2:1 (18:9) skärm, nåja bara att sätta upp på listan över mobiler att ej införskaffa då….

 • 增达网:逆向网赚,五五倍增,自动下滑,十级提成。

  终生只需99元,加入增达网VIP会员,享受以下特权:

  ①,让成千上万人每天浏览你的广告,强制浏览时间。

  ②,免费下载群发软件,无使用限制,全部是破解版。

  ③,让你什么不干躺着就赚钱,上线替下线发展会员。

  注册网址:

  http://www.lin152.zengd.com/

  增达网

 • Patrik

  Vad är 50 gånger mindre energi? Det är direkt felaktigt att en multiplicering kan bli mindre.

 • Patrik

  Eh.. Ja det var ungefär det jag sa.. Minus kisel.

 • bar

  Nää proc är redan i led för att använda din metafor

 • bar

  Måste gälla för specifika saker och inte generellt

 • Patrik

  Kan du utveckla vad du menar? Jag förstår inte riktigt.

 • bar

  Det har med DynamIq en proc dedikerad för sensorerna man går ifrån CPU gpu ram disk tänket mer och mer man slipper dubbel lagra och skyffla informationen otaliga ggr fram och tillbaka helt i onödan

 • Patrik

  Okej nu förstår jag bättre, tack!

 • Alexander Atkinson

  Ännu ett segt försök till att konkurrera med Google Assistant (som inte är någon stjärna till att börja med). Hoppas dom åtminstone inte har en helt egen knapp för det :/

 • GambitSWE

  Visst, tänker man AI som från en film, med svävande 3D interface i luften så är det långa vägar ifrån.

  Dock så är Google Assistant väldigt kompetent, och jag använder den förvånansvärt ofta. Att den kan hålla reda på följdfrågor är en trevlig grej. Du kan tom. spela frågesport lekar genom Assitant, eller göra något sådant banalt som att singla slant om man saknar mynt. Den klarar betydligt mer än vad de flesta inser.

  Jag har även införskaffat Google Home högtalaren som drivs av Google Assistant och som hjälper att styra Philips Hue lamporna hemma.

 • janbanan

  En elektron är väl en tusendel av det har jag för mig. 0,1pikom.

 • Carl-Gilbert

  Det är inte ”direkt ” fel! För i matematiken hänger allt ihop vid beräkningar! 25 upphöjt till 2 är 625 samtidigt som roten ur 625 är 25! Den enes styrka, den andres svaghet.
  En multiplicering visar hur mycket det större talet är, en dividering visar hur mycket det mindre talet är, svaret är detsamma….betraktningsvinkel är olika!

 • Ganska dryg..

  Tror aldrig jag har sett någon skriva softvara förut. Ser fullständigt idiotiskt ut, kommer sno det och använda det varje dag. Tack!

 • Patrik

  Vad har du förtärt?

 • Carl-Gilbert

  Karl Johan svamp…! Kan ha varit något gamla eller nåt annat som liknar den!

 • Patrik

  Misstänkte det.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Karriär-alert! Juniora testsystemingenjörer till 5G-projekt i Kumla Publicerad 24 Nov 2017
Utvecklare för industrilösningar till Sprymer Publicerad 24 Nov 2017
Bli IT-konsult på 12 veckor genom Academy Publicerad 24 Nov 2017
Frontendutvecklare till unika Mitigram Publicerad 24 Nov 2017
Scrum Master to Global Gaming Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons