Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?

Postat:
09:53 - 2017-12-06
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Vi använder smartphones på våra egna vis, vilket förstås innebär att behoven kan variera från person till person. En punkt som kan växla kraftigt mellan användare är hur mycket lokalt lagringsutrymme vi behöver.
De som strömmar all underhållning (eller sparar lokalt tillfälligt genom cache) och använder sig av molntjänster för lagring behöver i regel mindre lokalt utrymme. Andra ser 128GB som ett krav, och därtill gärna minneskortsplats.

Nu undrar vi hur mycket lokal lagring du anser att du behöver i en mobil? Frågan avser ett scenario där minneskortsplats saknas.

Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

 • mortuus82

  64gb duger om telefonen har stöd för minneskort, annars kanske 128gb om man skulle köpa en telefon idag utan.

 • Erik

  Jag har 128 Gb men har märkt att jag bara använder en bråkdel (~10%) av det. Men det är ändå gött att veta att jag har så att det räcker och blir över :-) sen är telefonen bara ett par månader gammal också.

 • Housepainter

  Har 32. Varav 12 ledigt. Så jag antar att jag gott och väl klarar mig på 32!

 • Maqqan

  Har 64 i min nu men har aldrig använt mer än 32 i denna eller mina tidigare så det räcker gott.

 • Uppe i 100 GB på min OnePlus5. Men det är för att jag har varit duktig och gjort backuper.

 • ZaInT

  Så mycket som möjligt men jag vill ha plats för microSD oavsett, om telefonen lägger av vill jag vara säker på att kunna få ut mina bilder etc.
  Idag ser jag dock 32 GB som minimum för att kunna ha plats med spel och så vidare

 • Mattias Jacobsson

  ”Behöver” är väl en diskussionsfråga i sig.
  Jag använder 70-80GB av 128GB och kommer välja minst 256GB nästa gång jag byter telefon, för att jag gillar att ha saker tillgängliga offline även om det är väldigt sällan det behövs.

 • Brallander

  Vet ej. Gick från en 128GB Nexus 6P till en 32 GB Pixel, men fick problem med utrymmesbrist. Bytte upp mig till en 128 GB Pixel

 • InnerWar

  Min mobil har 32 GB och i den har jag ett minneskort på 16 GB. Har ca 8 GB ledigt utrymme totalt. Klarar mig bra på det.

 • Mikael Petersson

  Skulle ha röstat 1TB om det alternativet fanns.

 • Robert S

  Då det fortfarande inte är möjligt att streama det man vill se och höra på grund av patetiska begränsningar på abonnemang och dåligt utbud så måste det finnas bra med plats på luren. 64GB räcker med krav på plats för minneskort.

 • adam

  har 64GB och använder 30, tog 32GB för att jag tydligen inte använder mer, uppskattar dock att känna att man har utrymme kvar om man vill använda i framtiden

 • jkob

  Förstår folk som vill ha 128GB om man ex kollar film, själv hade jag aldrig använt mer än 50% av det, så 32-64gb är optimalt för min del :)

 • Rikard Jerner

  jag satte 256 gb… det är inget jag BEHÖVER men finns valet är det klart att jag vill ha så stort det bara går. numera använder jag mobilen väldigt mycket för att fota och spela in video osv och att ha en rejäl buffert så man inte alls behöver tänka på storleken när man är ute är ju bara positivt.. men för everyday use så behöver ja 16 eller helst 32 gb…

 • Ganska dryg..

  ”Frågan avser ett scenario där minneskortsplats saknas.”

 • FredrikAn

  Behöver? 64GB. Har alltid 128GB, bara för att.

 • Rockmirth

  Oneplus 5?

 • Gustav

  Ägt flertalet mobiler med alla möjliga minnesmängder. Minneskort har aldrig vart något alternativ.

  – 16 GB = Är för klent, behövs inte sägas något mer.

  – 32 GB = Funkar till vardags men kan vara på tok för lite emellanåt, exempelvis om man ska på en långflygning/resa och vill tanka hem några serier.

  – 64 GB = Räcker mestadels för mig, kan bli stramt men det går.

  – 128 GB = Skönt med marginal.

  – 256 GB = Jadu, nu snackar vi.

 • Jan Hemphälä

  Bra tänkt men du kör ingen automatisk back-up på foton etc?

 • Erik

  Nej, en ZUK Z2 Pro faktiskt. Lenovo -ägt kinesiskt märke :)

 • riptide

  81% used of 32GB, Nexus 5X. Jag verkar klara mig bra på 32GB men då väljer jag att inte spara musik och film på telefonen för offline use. 64GB hade nog varit optimalt för min del då jag inte hade behövt välja bort något.

 • Christoffer Jägerhorn

  Använder ca 100 GB av de 128 jag har just nu, 128 känns som absolut minimum för mig. Hade jag inte haft minneskortplats hade jag nog valt minst 256 om jag köpte nytt idag.

  Har man suttit på tåg i de småländska skogarna, försökt streama något i en stuga i Norge när det är snöstorm utanför eller åkt på långresa till Australien och gillar att fota och filma så är inte molnlagring mycket tröst när internminnet är fullt.

  Dessutom sparar jag mina Spotify listor som offline så jag slipper betala flera hundra extra i månaden för större data-abonnemang, då jag lyssnar 8h per dag utanför wifi…

 • DrAvalance

  64GB vilket räcker med marginal. Hade 32GB tidigare och då låg jag på gränsen.

 • ToungiLou

  Hade 32 i förra telefonen och den blev full så fick tömma ur saker och lägga över bilder i molnet osv. Inget som störde jätte mycket men därför behöver jag 32 gb minst. La dock min röst på 64 då jag inte kommer köpa en 32 gb mobil igen.

  Har idag 128 och kommer troligen aldrig använda mer än 40-50 gb.

 • Emil

  64 GB på min OnePlus 3 och det är på gränsen till att bli fullt så jag skulle nog behöva 128 GB.

 • Paulista

  Sen jag fick barn tar filmandet mot plats :)

 • Fraz

  Svarade 128GB utan att tänka efter. Nu när jag kollade i luren som har 64+64 är det ~20GB ledigt. Hade kanske varit bättre med lite större marginaler.

 • Daniel

  Har 128 GB i min HTC U11 men använder bara en bråkdel. Valde den varianten för att få 6 GB RAM.

 • Linus

  Förvånande många som svarar 32GB, låter sunt och det räcker säkert för de flesta. Kollade min egen mobil(64GB) som jag inte städat på ett år 25GB ledigt.

 • Philip Karlsson

  ”Behöver” de 64GB jag har idag. Sen är väl frågan om jag behöver ha 300+ poddavsnitt nedladdade, annars hade jag nog klarat mig med 16.

 • hakko504

  Just nu har jag 32+32GB och det räcker för mig, så jag valde 64GB ovan. Mina appar osv tar ca 20-24GB och minneskortet är fullt med musik & film. Dock, när jag reser har jag mer behov av plats då jag ofta vill ha film med mig på flygresor och vid något tillfälle har de 32GB jag har på minneskortet känts för litet.
  Dock, att ha en minneskortplats ser jag som en god investering just för backup som tidigare nämnts. Kan vara bra att inte alltid behöva lita på molntjänsterna (som ofta är begränsade i mängd lagring)

 • Kan tycka att ju större desto bättre, filer blir inte mindre snarare större, och det är skönt att vara graderad

 • HtcMan

  Det finns ingen övre gräns där det blir ”for mycket”. Bring it on! 👍

 • Filip P

  Skulle nog klara mig med 64 GB, men 128 är önskvärt. Tidal Hifi med offline listor tar rejält med plats. För tillfället tror jag användandet ligger på 15 GB bara för ett par spellistor.

 • mortuus82

  ja för det finns ju verkligen telefoner med 1tb minne idag…

 • mortuus82

  jag missade det sista, Frågan avser ett scenario där minneskortsplats saknas.

  då tycker jag 128gb ska vara minimum helt klart… 64gb känns inte direkt mycket. räcker man filmar lite i 4k så fyller man det rätt snabbt.

 • Teodor Axel Johan Jönsson

  Har just nu en OnePlus 3 med 64GB och det räcker gott o väl för mig. Jag skulle klara mig på 32GB också.

 • Tarek

  Med tanken på att en 10 minuter 4k60 video kan ta upp till 4GB, Offline kartor, Stora spel och mycket annat som kan ta mycket plats. Sedan behöver man lämna minst 30% av minnet ledigt för att få optimal prestanda.
  Så 256GB skulle jag vilja ha på min nästa telefon!

 • Johnny

  Idiotisk fråga, for 15 år sedan så tyckte folk att en 17gb HD var det enda du behövde i en PC,,,någonsin.
  Faktum är att det finns bara två st sorters av lagringsminnen, nyköpta samt fulla.
  Man kan inte ha för mycket minne i en mobil helt enkelt!

 • Johnny

  Du läste bara de fyra första orden va?

 • Pontus

  jag röstade på 64GB, det hade dock varit skönt med 128GB (köper jag en ny telefon för dyra pengar då vill jag ha minst 128GB)
  nuvarande telefon har 32GB + 64GB minneskort och den har än så länge inte blivit full men det är nära nu med alla appar, 0,87GB ledigt på det inbyggda och 5,01GB ledigt på minneskortet. minneskortet skulle jag kunna rensa på gamla bilder då dom ändå är sparade i molnet, men på det inbyggda då skulle jag behöva göra en fabriksåterställning eller börja radera appar

 • Thomas 112

  Har 32 i surfplattan och mobilen. Räcker för mina appar. Däremot 100 GB Google Drive och 1 TB Onedrive.
  Man vill ju inte ha data lokalt, utan det ska vara nåbart från alla enheter, mobiler såväl som surfplattor och datorer. Förstås!!
  (Sedan är ju inte 64 GB fel, mest för känslan av att ha mer än hälften kvar :-) )

 • pao

  Har idag 192 GB. Skönt att lägga alla foto på SD kort efter backup och inte behöva sålla. Sneglar mot 320 GB men 256 GB SD kort är lite dyra tycker jag 😊

 • pao

  Håller med dig om det

 • Warut Lalar

  Hade 32 på Nexus 6p och sedan bytte till 7 plus med 128gb vilket kändes lagomt bra. Men har 256gb nu med X och det känns underbart.

  Annars brukar man alltid köpa till sig sdkort med Android telefon. Dom är ju inte så dyra direkt.

 • KalleKn

  16+64 i min daily driver just nu som börjar närma sig 4år nu.. Finns ingen anledning med dyrt internminne för musikfiler.

 • Binarylab

  Jag tror att det beror mer på hur länge man behåller mobilen. Det bör räcka med 32GB om man har telefonen i max ett år.

 • Rob

  Kör allt i molnet. 16 GB räcker gott och väl

 • Martin Vesiaid Nilsson

  Jag upplever inte att jag använder mycket utrymme, men känner ändå att 64 GB behövs idag. 32 är nog inget större problem, men skulle inte så att säga ”ta chansen”. Var rätt säker på att de 16GB + SD-kort min Xperia Z3 hade skulle räcka, men den gnällde dagligen från år 1 till år 2 när den gick i pension.

  Ser på min MediaPad att 16 idag är möjligt litet med ca 10 till systemet och en 2 GB till appar så sitter man där med 2-3 GB som ska räcka till. Dock fungerar webb appar bra som en lösning på det problemet.

 • Christoffer Jägerhorn

  Frågan handlar inte om hur mycket lagring som är tillräckligt för all framtid, utan vad du anser att du behöver idag. Telefoner har en ganska begränsad förväntad livslängd. Ingen planerar att ha kvar samma telefon om 5+ år, de flesta räknar bara med ett par år.

 • Broken arrow

  16Gb går inte klara sig på om man installerar par appar (behövs inte många). Sen musik och/eller spotify offline, sen får man inte glömma att webbläsaren och om man tankar hem någon fil tar plats (bilder får man inte glömma). 8Gb är rent dumsnålt.

  Får ju köra med minneskort för 16Gb ska räcka.

 • Broken arrow

  Haft min i 5år+ ;)

  16GB var förtrångt även när den var ny, tur SD kort finns.

 • Christoffer Jägerhorn

  Hehe, att ingen räknar med 5+ år var väl att ta i lite ;) Om du räknade med det var det förstås rimligt att köpa telefon med mer lagring då behovet 5+ år framåt var osäkert (om vi räknar bort minneskortplats som i frågeställningen). Men även för 5 års förväntad användning finns en gräns för vad man väntar sig ska räcka.

 • nikola

  Jag kommer att ge information Vill du se den här filmen 2017? Du kan börja här
  — 𝟏𝟐𝟑𝐒𝐕𝐄𝐍𝐒𝐊𝐀𝐅𝐈𝐋𝐌𝐄𝐑𝐇𝐃𝟐𝟎𝟏𝟕.𝐁𝐋𝐎𝐆𝐒𝐏𝐎𝐓.𝐒𝐄 —

 • Anette Pedersen

  8 är för lite, jag klarar mig på 16, även om jag har 32 just nu. Men så använder jag inte mobilen som mediaspelare, är jag ute och reser så har jag alltid något annat med mig. Jag vill ha lite större skärm då.

  Det jag använder lagringsutrymmet till är offline-musik på Spotify som jag ändrar regelbundet och kameran, som laddas upp till molnet när jag har wifi eller bra mottagning.

  Men detta kan ändras om jag skaffar en mobil med mer lagring, jag är anpassningsbar, åt båda hållen.

 • Robin Bengtsson

  Jag ”behöver” 64, men är nöjd med att ha 128 så jag inte behöver fundera så mycket..

 • ZaInT

  Jo det är sant, foton var ett dåligt exempel eftersom det är det enda som faktiskt backupas automatiskt men ponera att jag tar med mobilen till Afrika (eller vart som helst där jag inte har gratis data), då skulle jag knappast tanka upp mina RAW-bilder via roaming och mina 50 GB MP3or vill jag inte gärna strömma dagligen även om jag har dem på Google Music.

 • ZaInT

  Heh, minns min X10 Mini Pro; 128 MB lagring. Det var inte skoj det.

 • paracord

  Använder 85GB på min OnePlus 3T men egentligen hade 64GB räckt. Nu ligger det ett par backuper av telefonen kvar bara för att jag kan.

 • Emil Oskarsson

  64 GB räcker för mig men bara om stöd för Micro SD kort finns, men 128, 256 eller 512 GB skulle inte vara fel det heller :)

 • Johnny

  Hur långt är ett snöre?
  Minnet är aldrig tillräckligt stort, simple as that.
  Detta är ändå en ickefråga

 • Christoffer Jägerhorn

  Ok då tycker vi olika. Mitt behov av lagring är inte större än vad jag skulle vilja eller kunna fylla. Onödigt mycket lagring är det när det kostar mer utan att ge någon ökad nytta.

  Precis som med ramminne gör det ingen nytta att ha mer om man inte har några möjligheter att använda allt.

 • Johnny

  Fast problemet är ju att när du inser behovet är minnet redan för litet.

 • Fredrik

  Om det inte vore för att appar hämtar massvis med data så skulle 64GB räcka. Men SPOTIFY appen hämtar massvis med data. Dvs har ”memorygate” både med iOS & android. Sådant verkar vara normalt även om man inte laddar ner låtarna lokalt!

 • Fredrik

  Att man kan behöva mer utrymme beror delvis på hur apparna fungerar. Så i mitt fall.

 • Victor Åberg

  8gb är för lite 16gb är passligt använder alldrig mer än 10-12gb i mobilen.
  fattar inte hur man kommer upp till 32gb

 • Christoffer Jägerhorn

  10-12?! Är rätt säker på att jag skulle använda mer än 16 GB även om jag streamade ALLT medieinnehåll och genast synkade allt från kameran till molnet och tog bort det på telefonen direkt.

  Jag har 64 GB intern lagring + 64 GB minneskort. Ungefärlig användning:
  Appar: 15 GB
  Videos: 45 GB (mestadels inspelade med kameran + några musikvideos/livekonserter och några avsnitt från en tv-serie)
  Musik: 10 GB (Spotify offline spellistor)
  Bilder: 5 GB
  Diverse dokument: 1 GB
  System?: 16 GB (resten som inte listades i kategorierna ovan)
  Totalt använt: 92/128

  Detta är en relativt ny telefon, kommer fyllas ytterligare med tiden. Åker jag på resa där surf och wifi är begränsad behöver jag resten av utrymmet för att spara ner mer offline från t ex Netflix och utrymme för kameran. Känns bra att jag har möjlighet att köpa till fler/större minneskort om behovet uppstår.

 • DmBzls

  Det är väl inte svårt att radera onödig data i telefonen? eller?

 • Lars

  Det är din personliga åsikt och det var sådana undersökningen var ute efter. :) Men det är ingen fakta som gäller för alla.

  Själv klarar mig utan problem med 32GB.

 • Maven2

  1TB kommer var så säker även på microSD.
  Toshiba leder utvecklingen just nu med 64-lager qubit (alltså 4-bitar/minnescell) på 1,5TB.
  Samsung snackar om 100-lager Tripple cell.
  Men Samsung lär säkerligen vilja slå Toshiba då Samsung är världens största Nand Flashminnestillverkare.

 • Maven2

  Ja, 256gb kort kostar mer än det dubbla för 128gb kort.
  Det priset lär sjunka när 512gb kort kommer.

 • Rainerz

  Fast Samsung köper säkert en hel del av sina minneskomponenter från Toshiba och andra Japanska tillverkare.

 • Broken arrow

  Det jag menar är att folk bör inte vara snåla/kräva av tillverkaren att släppa mobiler med minst 32GB, även på instegsmodellen.

  Enda gången 8/16Gb är om man ska endast ringa, appar ,spotify,bilder tar hel plats (sen egen musik eller spotify offline).

  Minnesplats är ändå viktigt (för sånt som inte behöver hastigheten).

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemförvaltare Peab Support Publicerad 17 Dec 2017
UX/UI Designer Publicerad 17 Dec 2017
C ++ developer within artificial intelligence Publicerad 17 Dec 2017
Frontendutvecklare till Etraveli Technology Publicerad 17 Dec 2017
VEHCO SÖKER EN KUNDORIENTERAD PROJEKTLEDARE! Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
 6. Vinterrea på Nova Launcher Prime, kostar 7kr

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Det här Googlade vi mest under 2017
 5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons