Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Ice Cream Sandwich-användandet växer till 16 %, Jelly Bean debuterar

Postat:
11:52 - 2012-08-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

För en månad sedan kördes Ice Cream Sandwich på 11 % av alla aktiva androidenheter och den siffran har nu vuxit till 15,9 %. I Googles senaste statistik har Jelly Bean debuterat med blygsamma 0,8 procents användande. 

Android 2.3 Gingerbread dominerar fortfarande med sina 60,6 % och drygt 15 % av androidanvändarna ligger kvar på Froyo som släpptes för drygt två år sedan. Hur länge tror ni det dröjer innan Jelly Bean är den vanligaste versionen bland världens över 400 miljoner androidenheter?

Genom developer.android.com

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia go på Prisjakt just nu:

 • Mr L

  Är väl mer frågan vem av tillverkarna som släpper en uppdatering till sin modell, vilket tyvärr många suger på fortfarande. Har blivit bättre och bättre, tyvärr inte snabbt nog. Man blir ju mer och mer sugen på att gå direkt till Googles egna mobiler som får uppdatering snabbast, när alla tillverkare kan göra det så spelar det ju ingen roll. Men visst man kan ju ladda in de själv om man har dom kunskaperna men alla orkar ju inte det, kan ju bara kolla bland mina vänner hur många som ens vet vad roota är.   

 • Tore Tumör

  Hurra! nu kör 16% av användarna det snart 1 år gamla operativsystemet…snacka om EPIC FAIL!

 • Stora massan köper Android budget lurar, o de kommer fortfarande med Gingerbread. Kommer säkert vara så länge framöver….ICS kommer mer o mer, men telefon tillverkarna är allergiska att fortfarande vara sega att uppdatera sin high end telefoner till ICS… Istället lägger de mer energi på att spotta ut nya modeller….Där vinner mycket Apple på när de har några få modeller som de satsar hårt med (kanske lite för få)…Stora telefon tillverkare som kör android borde ha ett koncept med några modeller i olika prisklasser o sedan köra stenhårt med att uppdatera os samt sin programvara för att hålla sin prestige o kvalité….Istället för att göra slit o släng modeller….Då kommer de ligga långt efter i mjukvara utvecklingen…..

 • Lars

  Det finns över 400 miljoner aktiva androidenheter i världen – merparten av dessa är flera år gamla budgetmodeller vilka utrustats med hårdvara som inte ens var särskilt bra när enheterna släpptes. Det är inte realistiskt att förvänta sig att alla dessa enheter ska uppdateras till senaste versionen av Android :)

  Om man istället kikar på Androids toppmodeller har i stort sett alla dessa uppdaterats och i Swedroids community kör 80 % Ice Cream Sandwich eller Jelly Bean: http://www.swedroid.se/vilken-androidversion-har-din-mobil-undersokning/

 • tunhuk66

  16 % är väl inte så dåligt? 5% på en månad dessutom. F ö har jag aldrig fattat gnället över uppdateringar. Ni vet varför, ni vet vad ni kan göra och dessutom, slutar era telefoner att plötsligt funka för att ni kör GB. Såvitt jag vet kan antalet appar som _kräver_ ICS och uppåt räknas väldigt lätt…

  Just av den anledningen tar jag väldigt lätt på ”fragmenteringen” bla bla bla som förmodligen kommer att dyka upp som ett brev på posten här också…

 • Tore Tumör

  Det spelar ingen roll vilka fina API:er Google introducerar i ICS och Jelly Bean, ska man utveckla appar som ska vara tillgängliga för den stora massan måste man lägga sig på 2.2-2.3.
  Som utvecklare vill man tjäna pengar – dvs nå ut till så många användare som möjligt, det gör att det kommer att dröja länge innan vi ser appar som nyttjar de nya API:erna.

 • tunhuk66

  Och jag frågar än en gång – än sen. Visst ska utvecklare lägga sig på 2.3. Vad är det med då? Jag har massor av appar i min Nexus med JB som är för 2.3. Förstår inte problemet. Det är ju inte så att apparna skulle funka bättre bara för att de skulle kräva ICS. Och de som gör det (alltså ser till att den kan köras på GB) täcker in ca 80% av alla enheter, vilket gör att jag tycker att det där mantrat ”fragmentering” också är ett rejält överdrivet problem.

  Noterar även att JB redan har 0.8% trots att den bara funnits ute en månad och bara finns på tre enheter. Nexus 7 kommer f ö att få den att växa rejält… ;-)

 • Daniel

  Nu har du räknat fel… det är inte november/december än på ett tag. För övrigt, köp Iphone eller WP8 istället för att gnälla..

  Du är verkligen som en tumör för det här forumet.

 • Daniel

   det…kanske…du…har…rätt…i…

 • Rätta mig om jag har fel men visst kan man använda sig utav Android Support Bibliotek för att slippa tänka på bakåtkompabilitet? Eller fungerar detta enbart för ”enklare” appar? http://developer.android.com/tools/extras/support-library.html

 • Tore Tumör

  Jag vet inte vem som har lärt dig att räkna, men ICS släpptes i oktober och det är augusti nu, så om lite drygt två månader är det ett år gammalt.

 • Tore Tumör

  Det fungerar till en viss del, men inte alltid. 
  Ett exempel är MediaPlayer-biblioteket som bland annat inte klarar av att strömma shoutcast native innan version 2.2. 
  Så ska man göra en app som ska strömma shoutcast musik och som ska fungera på android < 2.2 måste man implementera den själv.

 • riptide

  Han kanske räknade när källan blev tillgängliggjord och inte när första enheten med 4.0 släpptes i USA? ”The source code for Android 4.0 became available on November 14, 2011.”

 • Tore Tumör

  14 November, 2011 släppte dom koden till allmänheten medan de stora tillverkarna som ingår i OHA (Open Handset Alliance) har haft tillgång till den sedan oktober.

 • uno

  Problemet med fragentering är inget problem för användarna, utan för utvecklarna. Det är dyrare att utveckla  och testa för många versioner. I slutändan drabbar detta användarna efterom kraft och energi kunde lagts på nya och bättre funktioner istället för att försöka få dem att fungera på allt från 2.1 eller tidigare till 4.1. 

 • rokatoka

  ska man sprida ett os så ska man sälja billiga lurar,sen kan man hävda att ens os är störst i världen!och sen med ansträngning hävda att det är bra,hahaha-appels ios har spridits med dyra lurar och det betyder att det är bra annars så hade dom inte sålt som dom har gjort!!!

 • Guest

  Fragmenteringen i Android-världen är ett allvarligt problem. Google måste lösa detta.

 • Guest

  Det är ett stort problem i Android-världen, hur gör folk som inte är insatta i hur man byter ROMar osv? Nej, nog förstår jag att folk väljer Apple för en Android-telefon är inte det minsta framtidssäker om man inte är beredd att bryta mot garantin.

 • Guest

  Bara för att du inte kan erkänna att fragmenteringen är ett problem. Du verkar inte förstå någonting om marknadsföring och användarvänlighet. Det har iaf MS och Apple. Som tur är så har jag custom ROM men långt ifrån alla kan byta, är beredd att bryta mot garantin eller orkar ens krångla för att få nyheter till sen telefon.

 • Jojje

  På vilket sätt är det allvarligt?

 • Jojje

  Eller kan man ta överpris för en telefon som Apple lyckas med. Att man fortfarande kan ta över femtusen för IPhone 4 är ett skämt.

 • Jojje

  Tycker Google skulle sätta stopp för tillverkarnas bloatware som tex. Touchwiz och Sense. Seeeegt. Hade dom tvingat fram REN Android så hade alla tjänat på detta. Bla. uppdateringarna. Visst är det väl trevligt att var och en av tillverkarna har sin egen stil men tyvärr tar detta för lång tid. Pure Android är faktiskt så mycket smidigare.

 • tunhuk66

   Där kom den…

 • tunhuk66

  Man behöver inte testa för så många versioner. Det är ju det jag skriver i ett annat inlägg. Passar det för 2.3 kan även högre versioner köra den. Jag vänder mig emot hela begreppet ”fragmentation”. I det uttrycket ingår att vissa enheter inte kan köra alla appar och det är iofs inte totalt fel eftersom t ex nyaste Gmail kräver ICS, men inte är det många såna inte. Alltså, som jag definierar fragmentering iaf, finns den knappt.

  För många versioner kan jag gå med på.

 • tunhuk66

  Folk som inte är insatta bryr sig nog inte så mycket om att de inte kör allra senaste heller. Som jag skrivit funkar ju deras telefon precis lika bra som när de köpte den.Den slutar ju inte funka när en ny version kommer ut direkt. Det är mest de som bryr sig över att ständigt ha den senaste versionen som bryr sig och skriker högst – och de borde då veta hur man gör för att få den också. Och eftersom det av dessa siffror är uppenbart att det måste även finnas många som _kan_ uppdatera men inte gör det ändå, förmodligen för att de antingen inte bryr sig, eller ens vet att det går, så verkar det inte vara så stort problem ändå…

 • rokatoka

  förstår du nu hur bra iphone 4 är ?att folk kan betala 5000 spänn för en gammal modell…men det är sant det du säger att dom kan ta rejält betalt för sina telefoner,men samsung är inte dåliga dom heller 6000 spänn för en telefon är och förblir hutlöst dyrt.vilket os är bäst ? det du gillar bäst så klart!!!

 • tunhuk66

   Varför är det så nödvändigt att ha den senaste versionen då egentligen. Om det, som sagt, inte skulle gå att använda telefonen sen, kunde jag förstå det men det gör det ju.

 • Fredrik

  Det finns så sjukt mycket buggar i android 2.3 och tidigare, så ska man stödja det så blir det mycket fulkod/onödig kod som ändå inte löser alla problem och som bara gör allt mycket rörigare. Kan man sätta 4.0 som minimum så slipper man bra mycket fallgropar och onödigt strul som utvecklare. Snart går det ju faktiskt att göra det!

 • Jojje

  Jag tycker inte Ios är dåligt. Jag gillar bara Android bättre. En Iphone är inte så anpassningsbar. That’s it. Android följer inte bara strömmen. Dom leder den.

 • hallelulius

  Det är väl underbart att utvecklingen sker snabbare än vad  utvecklare hinner med (iaf just nu)? Alternativet att google inte skulle släppa nya versioner och stoppa utvecklingen, hur kul är det? 2.3 är ju inte dåligt, men sen klart att 4.1 är mycket bättre, hade ju varit konstigt annars. SÅ det är väl bara kul att google pumpar ut nya grejer hela tiden. Vill man prompt ha det senaste så får man väl köpa sig en nexus-lur då. Finns det förresten någon statistik på vad som körs på nexus-lurarna? 

 • Gissadetdu

  Kan ingen stänga av den där mobilen som kör Cupcake så att vi hyfsar siffrorna lite….

 • VetInteVemJagAr

  Tala för dig själv. Vanilla är så jäkla fult, buggigt och allmänt funktionsfattigt jämfört med tillverkarnas versioner. 

 • Jojje

  Nej Vanilla är inte buggigt. Om du sen tycker det är fult så finns där massor med olika launchers i Play att hämta. Förresten vilket funktion finns inte i Vanilla.?

 • Ceji

  Det är inte för att den är bra… Hipsters måste ju bara ha en iPhone, annars är de inte hipsters..

 • Ceji

  Det var ett djäkla tjat om defragmenteringen.. Hur stor är skillnaden egentligen mellan 2.3.3 och 4.0.1. De flesta apparna funkar till båda operativen. Det skiljer en del utseendemässigt men skillnaderna i funktion kan de flesta leva utan. Det jag gillar med Android är att man kan köpa en användbar telefon för cirka en tusenlapp som kan nästan allt de dyraste lurarna kan.

 • uno

  Stämmer tyvärr inte riktigt. Det finns en del viktiga skillnader mellan 2.3 och 4.x. Till exempel är trådhantering ändrad så att AsyncTasks bakgrundsprocesser nu kör i sekvens istället för parallellt vilket kan medföra en del lustiga effekter. 

 • Större delen av pre-ICS är ju budgetlurar vars icke-teknik-nördar till ägare inte ens har koll på vilken version de kör. Jag vet flera som inte ens förstår varför de ska uppdatera när mobilen säger att en systemuppdatering finns tillgänglig.

 • Guest

  Säkerhetsmässigt och att vanligt folk inte får uppdateringar till sin mobil. Strängare reglers behövs.

 • Guest

  Jasså? Varje gång det kommer en ny version av iOS så blir mina okunniga vänner alltid intresserade och vill ha den nya versionen, dessutom så var iOS-användare riktigt duktiga att uppdatera sina mobiler, detta långt tidigare när man behövde göra detta via iTunes.

 • Guest

  Eller du kanske menar att dumma människor väljer Android och smarta iOS? Låter högst osannolikt.

 • Guest

  Nya funktioner, prestandaförbättringar, fixade säkerhetshål, designförbättringar? Fråga iOS-användare, de är riktigt duktiga på att uppdatera sina enheter.

 • Filip H.

  Jag slutade använda min LG GW620 som körde 1.5 för två veckor sen ^^

 • Oscar

  Budget mobiler bidrar till den dåliga statistiken. Gör en jämförelse istället på high-end mobiler.

 • Lobster

  1. Köp en telefon som du vet alltid kommer att få det nyaste. Galaxy Nexus.
  2. Har du testat att låta bli att uppgradera en Iphone? Itunes är så irriterande att man inte kan låta bli, även om man vet att ens telefon kommer att bli hur seg som helst, då Apple tycker att sånt är helt ok.

 • Sebastian

  Varför då? Då försvinner ju själva vitsen med undersökningen.

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons