Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Ikea Home Smart kompatibelt med Google Home

Postat:
20:33 - 2017-05-23
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Ikea lät under tisdagen meddela att de till sommaren och hösten ämnar lansera ”Home Smart”, en satsning på att göra våra hem smartare. Med Home Smart skall vi kunna koppla upp saker som hemmets belysning, markiser och garageportar.
Ikea påbörjade sin vision om det smarta hemmet redan 2015, med möbler med inbyggd trådlös laddning. Via kompatibiliteten med Google Home ges konsumenten även möjligheten att röststyra hemmet utöver att kunna fjärrstyra via telefonen. Utöver stöd för Google Home är Home Smart även kompatibelt med Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Homekit.

Ikeas pressmeddelande

Under sommaren och hösten tar IKEA nästa steg mot det smarta hemmet. Genom ökad funktionalitet kan IKEA sortimentet av smart belysning användas med Amazon Alexa, Apple HomeKit och Google Assistant, vilket bland annat innebär att man kan röststyra sin belysning.

– Med IKEA Home Smart utmanar vi allt som är komplicerat och dyrt med det uppkopplade hemmet. Genom att se till att våra produkter fungerar med andra på marknaden, tar vi ytterligare ett steg för att tillgodose människors behov och göra det lättare att interagera med produkterna för det smarta hemmet, säger Björn Block, sortimentschef för IKEA Home Smart.

2015 tog IKEA klivet in i det smarta hemmet med lanseringen av trådlösa laddningsprodukter för mobiltelefoner. IKEA smart belysning är en Plug & Play-lösning vilket innebär att ingen ny eldragning och ingen elektriker behövs. Allt som krävs är att man ersätter en ljuskälla med en TRÅDFRI LED ljuskälla. Med en fjärrkontroll eller TRÅDFRI-appen kan man designa sin egen belysning genom att dimma ljuset, växla från varmt till kallt ljus i tre steg och göra inställningar för olika stämningslägen. Till sommaren och hösten kommer man kunna koppla ihop sin smarta belysning med Amazon Alexa eller Google Assistant samt installera och justera sin belysning med hjälp av Apple Home-app och få den att fungera tillsammans med andra tillbehör som används ihop med HomeKit, Google Assistant och Amazon Alexa – till exempel termostater, dörrlås, sensorer, takfläktar, markiser och annat.

IKEA ser stor potential när det gäller marknaden för det smarta hemmet.

– Vi tycker att tekniken för det smarta hemmet ska vara tillgänglig för alla. Därför fortsätter vi se till att våra produkter fungerar ihop med andra på marknaden, säger Jeanette Skjelmose, affärsområdeschef för belysning och IKEA Home Smart. Under kommande år blir det fler lanseringar som gör att man kan bygga ut sin lösning för ett smart och uppkopplat hem.

Ikeas webbsajt finns det i skrivande stund en rad produkter under kategorin ”Smart Belysning”. Har någon av er hunnit testa dessa produkter? Hur fungerar de? Är röststyrning av hemmet en naturlig utveckling eller bara en fluga som kanske dör ut?

 • Tobias

  Om det hade stöd för z-wave hade det varit bra!

 • Pontzy

  För oss som inte vill gå runt hemma och prata engelska då? Kommer IKEA med någon lösning för att få det med svenska på android?

 • Roger Wiberg

  en Raspberry Pie med Z-wave och Zigbee tillsammans med Homeassistant så är man igång på allvar.

 • Fred .

  Det är 2017, lär dig Engelska. Du vet världsspråket. Sluta vara en ignoramus. Du lever i Sverige, ett land med ett språk som talas av färre än 10 miljoner invånare. Det bor 7,5 miljarder människor på den här planeten. Sluta förvänta dig att saker ska anpassas efter dig.

 • Ulrik Borg

  Tycker hela tiden det har varit oklart med stödet. Utan IFTTT/Stringify och liknande är jag tveksam.

 • Andy

  Med den filosofin borde man lära sig mandarin istället.

 • David Dahlgren

  Smart belysning finns ju att testa på Ikea, bara gå in och pilla lite. Kikade på det för ett par veckor sedan; varje lampa har tre typer av belysningar som man kan växla mellan. Styrkan i ljuset är naturligtvis justerbar. Häftigt ja, men personligen vet jag inte riktigt vad jag skulle ha det till :)

 • Danne

  Ynkligt! Patetiskt! Det svenska företaget Ikea basunerar genom sin svenske presstalesman Björn ut kompatibilitet med Google Home och Assistenten, och till och med Amazons konkurrent Alexa – men nämner inte med ett enda ord att Google VÄGRAR lansera Google Home och Assistenten här hemma i Sverige, på Ikeas egen hemmamarknad!

  Blir spyfärdig på detta hyckleri. Ikea och Google spottar oss i ansiktet.

 • Jonathan Berntsen

  Köpte ett start-paket med gateway, fjärrkontroll och 2 lampor. Lär bli att jag köper fler lampor och bygger ut. Smidigt att individuellt kunna kontrollera ljusstyrka på alla lamporna samt att kunna växla över till ”fokus” när min flickvän sitter och pluggar utåt kvällarna utan att behöva byta ut alla knappar till dimmers i lägenheten.

 • Pontzy

  Så Apple har alltså anpassat Siri efter just mig? Känner mig hedrad

 • doktorn

  Snarare kan man se det som att Ikea sätter press på Google? Ju fler marknader som finns med produkter som stödjer tekniken, desto större anledning att​ rappa på med lanseringen tänker jag.

 • doktorn

  För många iot-prylar hemma tycker jag IFTTT är värdelöst. Testade att tända lampan via IFTTT och det tog mellan 5 och 10 sekunder från kommando till exekvering. Det är för segt för det här årtusendet!
  Men eftersom du kan koppla Ikea bryggan till tex Smartthings hub så har du stöd för IFTTT där.

 • Michael E

  Du får återkomma när vi är drygt 36 ggr fler i landet, så att vi hamnar på samma teoretiska kundbas som de engelsktalande…

 • Jesper Urdén

  Spottar oss i ansiktet? Ge dej.

 • Ulrik Borg

  Ha ha, ja inte använder man IFTTT för att slå på grejer *direkt* inte, men jag har t.ex. en kombination av Stringify och IFTTT för att slå på grejer när solen går ner, tända ljus med ringklockan och låta dem vara igång x antal minuter, en ”makro” som tänder ljuset i 5 minuter när rörelsesensorn under sängen ser mina fötter mitt i natten, en makro som släcker ljuset fem minuter efter aktivering när jag går och lägger mig osv för hemmagrejer och gör en massa annat i andra sammanhang.
  Så för mig är det en deal breaker. Blev mycket glad när Stringify implementerade stöd för IFTTT eftersom de inte hade eget stöd för t.ex. Wemo.
  …med det sagt: Mr House och X-10 känns än idag häftigare, och med en ”server” vad X-10 väldigt mycket billigare än dagens ”alla grejer ska ha sin eget nätverkskort” IoT-prylar. Mr House var fantastiskt för sin tid och än idag egentligen.

 • Vi får nog dessvärre invänta en lansering av Google Assistant i Sverige innan vi kan tala svenska med den. IKEA har förmodligen inte så mycket att säga till om på den punkten.

 • Fred .

  Ja, kanske det. Just nu funkar det rätt bra med Engelska då det fungerar ganska universellt nästan överallt.
  Men i framtiden så kanske det blir mandarin som man bör lära sig.

 • Fred .

  Apple är världens höst noterade bolag. Inte alla företag har dom resurserna. Först lär dom större språken prioriteras som Spanska, Franska och Kinesiska. Var tacksam att Siri förstår svenska.

 • Andy

  Fast det är ofta en sanning med modifikation. Många länder i Europa har inte ens obligatorisk undervisning i engelska under skolåren, vilket gör att det haltar även här.

 • niclas_c

  Men tända ljus med ringklocka vill man ju ska tändas direkt och inte om 5-10sekunder.

 • Pontzy

  Ah okej. Tack för svar!

 • Pontzy

  Jo fast Google har ju till en viss del redan röstsökning på svenska. Så man kan ju tycka att de kan göra det full ut istället för halvdant bara. Men men, den som väntar på något gott.

 • Jeo

  Google är ju inte speciellt fattiga heller, så de borde kunna få till det med svenskan….

 • Christoffer Rydström

  Var har du fått nyheten om att Google ”vägrar” introducera Google Home i Sverige?
  Kan det inte bara vara så att de fokuserar på de större marknaderna först?

 • Danne

  Varför skulle det ”halta” här? I Sverige har vi obligatorisk undervisning i vacker, brittisk skolengelska.

 • Adam

  Hur snabbt vaknar du efter att larmet börjar ringa?

 • Christian

  Kör redan med röststyrt IKEA ljus via IFTTT och en Pi som kör https://home-assistant.io/ fungerar bättre än förväntat! Var lite pill att sätta sig in i home-assistant setupen med SSL och hur man skall konfa IFTTT men efter lite try and error så rullar det nu fint! Gott att kunna tända och släcka när man inte är hemma (vilket inte går default på trådfri).

 • Christian

  Min IFTTT med Homeassistant tar inga 10 sek för att ändra ljuset. Det tar max 5 men oftast snabbare. Efter som den också dimmar in och ut ljuset så ser jag inte det som ett stort problem. En hjälpande faktor kan också vara att jag innan hade billiga skräp lågenergi lampor som tog evigheter att tända :-) så det är ett uppköp oavsett för mig :-)

 • ftdh

  Kör en Amazon Alexa sedan några månader och det här är mycket goda nyheter. Nu kommer mörkrädda sonen kunna säga till alexa att tända ljuset i hallen, badrummet och sovrummet när han ska på toa mitt i natten. Klockrent!

 • abcd

  Här har vi en person med för mycket fritid.

 • Fred .

  Det kommer nog ska du se. Men först prioriterat är nog dom språk som har fler talare.

 • HenrikEkstam

  Har en google home länkad till en Samsung Smartthings med flera IKEA lampor (både trådfri och de större panelerna). Funkar super!

 • Ulrik Borg

  Ha ha, man behöver crazy projekt för att hålla sig mentalt frisk har jag lärt mig. Har sysslat med hemautomation sedan sent 80-tal av och till. Det är avkopplande. Lägg ner lite tid på att spara tid och energi. :p

 • Ulrik Borg

  Indeed. Där får man ta till andra mer direkta lösningar.

 • Ulrik Borg

  Tror han menar typ ringklocka på dörren, inte väckarklocka. :p

 • nZb

  Väldigt intressant projekt ändå. Vart får du all inspiration från? Har du publicerat dina lösningar någonstans?

 • Ulrik Borg

  Inte särskilt svåra grejer att göra, men tyvärr måste jag blanda Stringify och IFTTT så länge Stringify inte stödjer WeMo direkt. Så jag använder Stringify för att aktivera IFTTT som aktiverar WeMo och för vissa andra grejer har jag IFTTT som aktiverar Stringify som sen aktiverar IFTTT som slutligen aktiverar/avaktiverar WeMo.

  I Mr House skrev man bara en lite PERL-snutt som gjorde allt det där åt en med X-10. Det krävde dock en dator som stod igång och datorn behövde en gammal hederlig ”printerport” att koppla huvud-dosan i. Tror något företag släppte en USB-variant innan allt verkade försvinna från marknaden. Synd, de var förvisso rätt primitivt, använde elnätet som nätverk för alla dosorna så man kunde behöva bryggor, men det var också styrkan i kombination med att det var en ”öppen” lösning.

  Nu sitter man och måste kombinera en massa olika grejer och både Alexa och Google lägger sig bakom regionspärrar och många ”färdiga” IoT-grejer hittar man inte i ”svensk” version. Förbannar mig själv lite att jag har ”snygga” lampor som jag inte kan sätta Philips Hue i.

  Men om IKEA kommer in i matchen på allvar kan det ju bli både billigt, praktiskt och vardagligt på allvar.Kul att de satsar på elektronik. Deras TV ex är faktiskt inte alls dum även om jag själv inte riktigt är mentalt där, att köpa en IKEA-TV…

 • Ulrik Borg

  En annan variant är att sätta en rörelsedetektor under sängen som reagerar på hans fötter, tänder ljuset x minuter och sedan släcker det – om solen har gått ner och inte kommit upp igen. Lite meck att hitta rätt placering, men. Lite meck också att kombinera IFTTT och Stringify för det, men potentiellt en tystare lösning. :-D

 • Ulrik Borg

  Jag må vara lika irriterad över att Google och Amazon är så slöa, men jag kan tänka mig att det finns 8345798 problem med lagarna, inkl PUL, som krånglar till det, samt säkert en tro att man inte kan lansera en ”engelskspråkig” produkt i andra länder. Den ”åsikten” delar de ju med Microsoft med flera.

  Däremot ska de ha lite stryk för att de sköte sociala medier så dåligt med sina konton och slänger ut nyheter om reor osv på Google Play som oftast bara gäller US/Canada.

 • nZb

  Ok men vart hittar jag denna inspiration?? :o

 • Ulrik Borg

  Både Stringify och IFTTT är lätta och mycket logiska att använda, men eftersom jag bundit ihop dem, och gjort det med just min utrustning är de var för sig helt meningslösa och de går ju inte att dela i paket.
  Det enklaste rådet är: Just do it, inget att vara rädd för. Det är enkelt och inget kommer att explodera. Det värsta som kan hända när du experimenterar är att det inte fungerar som du vill och du tar bort det du gjort. Finns gott om ställen att fråga efter hjälp, och en massa att ladda ner för modifikation/inspiration.
  Men som sagt, så fort man tvingas krångla med flera appar och specifik utrustning blir det krångligt att dela med sig. För min del hoppas jag Stingify kommer med native Wemo stöd. Då kan jag i princip lägga IFTTT på hyllan. Tveksamt att det händer nu när de lagt in IFTTT-stöd dock. Wemo är väl inte heller direkt ett bra alternativ för större projekt, men bekvämt i en lägenhet med lampor som man inte kan knö i Hue i.

 • Philip Carlsson

  Nu är det väl så att mandarin är det språk som flest har som modersmål, men det är väl fortfarande fler som kan engelska?

 • Andy

  Sist jag tittade så var det faktiskt så att mandarin leder både som förstahandsspråk och totalt sett över hur många som talar det, medan engelskan endast leder om man tittar på andrahandsspråk.

 • Johan Dams

  Behövs ingen Ikea hub för att länka lamporna till Smartthings? Bara att använda Ikea Trådfri DH och synka lamporna?

 • Vintersorg

  Det går ju dock väldigt bra för Apple med den svenska biten.. Apple CarPlay har fungerat läääänge i Sverige, och bra fungerar det också, inklusive klockren röststyrning via Siri på svenska. Homekit rullar också på som sagt.

 • Philip Carlsson

  Kan det verkligen stämma? Alltså att det är fler personer som pratar mandarin än engelska oavsett om det är modersmål eller inte.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. LG ansöker om patent för vikbar smartphone – öppnas som en bok

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons