Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Jelly Bean körs nu på 1,2% av alla Androidenheter, Gingerbread fortfarande i klar majoritet

Postat:
14:50 - 2012-09-06
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:

För en dryg månad sedan rapporterade vi att Android 4.0 Ice Cream Sandwich användes på 16% av alla Androidenheter, medan 4.1 Jelly Bean precis debuterade i statistiken med blygsamma 0,8% av användarna.

Denna månad ser vi inga dramatiska förändringar i statistiken, förutom att Android 4.0 och uppåt numera körs på drygt 20% av alla enheter; Ice Cream Sandwich har ökat till en andel på 20,9% medan motsvarande siffra är 1,2% för Jelly Bean. Dessutom har den sammanlagda andelen av telefoner som använder sig av Android 2.2 och nedåt nu fallit under 20%.

Android 2.3 Gingerbread, som presenterades i början av december 2010, minskar något från 60,6% till 57,5% men återfinns alltjämt på mer än hälften av världens Androidenheter när dess tvåårsdag närmar sig.

Eftersom skillnaderna i användarupplevelsen mellan Gingerbread och Ice Cream Sandwich är såpass stora tycker vi det är synd att såpass få enheter har fått den sistnämnda Androidversionen – speciellt då även denna passerar ettårsstrecket inom kort och dess efterföljare har funnits i snart två månader.

Hur viktigt tycker ni att det är vilken version era Androidenheter använder? Måste det vara den senaste eller nöjer ni er med en som är ett par år gammal? Lämna en kommentar nedan.

Källa: Android Developers

 • Magnus Elias Larsson

  Vill alltid ha det senaste!

  4.1 nu GNex

 • DroidNexus

  Första gången jag tvekat denna gången.. vågar man släppa taget om flash?

 • Knacka

  Det ser fortfarande inte bra ut.

 • ayne

  Det är helt sinnessjukt att 57,2% av alla androidanvändare kör en snart två år gammal version av operativet. Någonting måste göras från google/tillverkarnas sida för att lösa detta.

 • Andreas Ottosson

  Desire HD 4.0.4

 • Fred .

  Jag måste ha den senaste Androidversionen. Om jag inte får det, så kommer jag inte köpa från samma tillverkare igen.
  Jag är mer benägen att fortsätta köpa från samma tillverkare om jag får uppdateringar.
  När jag köper Androidtelefon så vill jag köpa från den tillverkare som rykte att bäst, snabbast, oftast har de senaste uppdateringarna.

 • Yasho

  Tycker det är för dåligt att det fortfarande är 57.5% som kör Gingerbread, för att inte tala om de 14% dom för Froyo!

 • Jörgen

  Detta är Androidplattformens enskilt största problem. Tillsammans med det märkliga faktum att enbart ett fåtal enheter erbjuder den rena Androidupplevelsen (samtidigt som det är just den som de flesta verkar efterfråga).

 • Micael

  Det är väl inte så konstigt att folk fortfarande kör gingerbread? Det finns juh ändå en andrahandsmarknad på mobiltelefoner och de äldre mobilerna klarar inte av den nya mjukvaran.

  Jag förstår också att tillverkarna inte vill uppdatera deras två år gamla telefoner. Det är bättre att de lägger energi på deras nyare modeller.

 • Martin

  Jag kör 4.0.4 på min ”Arc S”. Jag tycker att det är dåligt att så många fortfarande kör ginger bread och froyo men jag bryr mig inte riktigt om att jag inte kör 4.1. Det är inte så stor skillnad på dom och jag tror knappast att min ”skit arc” skulle lagga mindre med senaste uppdateringen. Men för att slippa lagget och känna lite kvalitet i luren ska jag köpa Note2 när den börjar säljas.  

 • Lulf

  Kommer i fortsättningen bara köpa Nexus enheter. Visst uppdateringarna kommer ofta till många mobiler, men då närmare ett år efter att versionen släpps. Dessutom vem vill ha all bloatware från tillverkarna?

 • Jag var en av dem som, under våren, försökte lugna ner allt gnällande om att det tog tid att få ut ICS. Men nu när JB släppts och det kanske bara är några månader kvar tills nästa version släpps (i samband med nästa Nexus-släpp) så börjar jag också bli orolig.

  Det duger inte att en av de största tillverkarnas toppmodell fortfarande ligger två versioner efter (Jag tänker på Motorola Razr, där många fortfarande inte fått ICS – Att Motorola ägs av Google gör det inte roligare). 

  Antingen är något allvarligt fel på hur lång tid tillverkarna tar på sig att få ut uppdateringarna. Eller så har vi helt enkelt helt fel förväntningar på vad Android-versionerna ska innebära. Vi har alla en dröm om att alla telefoner ska ha senaste mjukvaran efter en vecka, men i verkligheten kanske man ska vara glad om mjukvaran någonsin uppgraderas på en telefon man köper.

  Hursomhelst är det oroväckande. Det är dags att göra något åt detta.

 • peterilund

  Det är nog inte så mycket att göra åt detta. Antar att en stor del av dem kör gamla lurar och de går ju inte att uppdatera vidare. Det sätter hårdvaran och företagens mjukvarusida stopp för (av både ekonomiska och förståeliga skäl).
  Andelen gamla OS kommer att bli mindre och mindre på grund av två faktorer:
  Dels för att de nya telefonerna blir fler och dels allt eftersom de gamla telefonerna skrotas.
  Bara min åsikt:)

 • Per
 • Per

  Flash fungerar utmärkt med JB 4.1.1 på min Galaxy Nexus…

 • Jerry Berglund

  Tror inte det är så många som vill ha vanilla. Jag köper som sagt den mobil med bäst gränssnitt och det har inte vanilla haft tycker jag.

 • Ingen större ide att oroa sig inför framtiden, google kommer bara att släppa en major version per år numera. Och dessutom de som ligger kvar på 2.2 och 2.3 är gamla telefoner och nya budget telefoner vilket det är väldigt många som köper. 

  Om man kollar på vårt senaste spel vi släppt, MEGATROID https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Triolith.MEGATROID
  Så ser listan av os ut såhär:

  4.0.3 – 4.0.4 49%
  2.3.3 – 2.3.7 26%
  4.1 18%

  Top 10 för arcade & action ser ut såhär för resten av market
  Android 2.3.3 – 2.3.7 52.26 %
  Android 4.0.3 – 4.0.4 21.72 %
  Android 2.2 13.54 %

 • Klas

  Hur många androidenheter testar ni era spel på?

 • Pyttemjuk69

  Har själv ICS och längtar till nya godis skålar.
  Däremot har min fru en Arc S med 2.3 och den funkar utmärkt för henne och jag kommer aldrig uppdatera den därför att vissa har problem med denna version enligt forum. Det enda hon bryr sig om är hur ofta man behöver starta om den för att den krånglar/hänger sig och med 2.3 i den gör den nästan aldrig det.

 • Christoffer Wassberg

  Nedgraderade min Arc S till .69 builden av Gingerbread firmwaren, givetvis med basband 36 och Doomlord Kernel V-22 – mobilen funkar bättre än mina kompisars S2:or och Ajfånnes FyraS :D

 • flygandekorven

  De lär ju fortsätta finnas gamla androidverisioner. Tänk på alla Billiga lurar som säljs med ICS idag de kommer ju inte uppdateras särskillt många gånger. 

 • IncCo

  Det lär inte komma någon ny version av android förrens nästa år..

 • IncCo

  Det är ju klart att man vill ha den senaste verionen av android.. men man kan ju samtidigt förstå att tex. telefoner som SE X8 inte har ICS..  

 • Jojje

  Håller med fullständigt Linus! Tänk om alla tillverkare hade att man kunde välja mellan ren Android eller deras gränssnitt.

 • mejlforskit

  Då får du nog vara beredd på att köpa nya mobiler ofta.

 • uno

  Jag tror inte att så många har sett vanilla.  Det är ju i princip bara Nexus modellerna som är omodifierade, och de finns i ganska få butiker.

 • Mattias Jacobsson

  Android var en bra ide, men statistiken här visar ju hur grovt det har misslyckats. De där 18 månaderna med uppdateringar som talades om var tydligen inget som blev verklighet av.

 • mejlforskit

  Ungefär lika sjukt/friskt som att Windows XP var det vanligaste OS:et  på datorer fram tills alldeles nyligen. 

  Jag vågar påstå att 95% av alla förändringar i mjukvara görs för förändringens skull och inte för att förbättra. Äldre mjukvaror är nästan alltid både stabilare och resurssnålare. För den som inte är sifferkåt finns ingen anledning att ständigt jaga den senaste versionen.

 • WhoDaresWins4Ever

  Håller med att Arcen laggar väldigt mkt med ICS. Med GB fungerade den bättre. Men vad är det som säger att Note II inte kommer lagga? Hur vet du att nästa version av Android kommer flyta på smidigt på Noten? Man kan aldrig riktigt veta vilket jag tycker är det största problemet…

 • Gäller denna statistik alla enheter som används eller alla enheter som någonsin använts? För om samtliga aktiverade telefoner finns med här innebär det ju att de lurar med exempelvis 2.3 som gått sönder och därmed inte används upptar en del av denna statistik.

  Det skull vara mycket intressant att se hur det ser ut för samtliga enheter som varit igång under exempelvis augusti månad i år.

 • Jojje

  Att Froyo körs på 14 procent fortfarande är lite skrämmande. Uppdatera snabbare NU!

 • Exodite

  Är själv inte särskilt brydd i vilken version av platformen jag kör. Visst, som entusiast vill man alltid ha det senaste men rent praktiskt så väger det tyngre med något optimerat och välfungerande än att få de senaste pushat så snabbt som möjligt.

  Därmed inte sagt att jag inte vill se fler uppdateringar till min egen enhet, jag anser bara inte att Android-versionen är det mest viktiga.

 • Jojje

  Det ÄR skillnad på dom olika uppdateringarna. Tyvärr är det dom olika bloatwaren som gör att det laggar. Tex. Touchwiz och Sense. Släng ut skiten så ska ni få se på fan. Tycker Android är så anpassningsbar så alla kan ändå få sin telefon som man vill ha den.

 • Jonasfb68

  Hej. Sitter med en HOX som kör 4.04 och fungerar utmärkt. Den är rootad och inlagd sense 4.0. Den fungerar precis som jag vill och jag använder alla funktioner som jag kan under veckan. Jag bryr mig inte om att den inte har JB då set inte tillför några spännande funktioner. Jag lägger in JB då jag behöver det. Kan någon ge mig en vettig orsak till att jag ska lägga in JellyBean?

 • Jojje

  Project ” butter smooth” har gjort allting mycket laggfriare +nya Google Now gillar jag

 • Jojje

  Jag tycker du ska prova Vanilla iallafall. Sen går du inte tillbaka tror jag.

 • Jojje

  Du har inte heller provat JellyBean förstår jag.

 • Thoast

  Vad har du för källa på att dom bara kommer släppa en major version per år? Fast historiskt sett så har ju dom mer dramatiska stegen skett med ett år mellanrum… 

  Intressant att se statistiken på dom olika versionerna. Snart slipper man stoppa 2.2 som minimum sdk version =)

 • Thoast

  Innebär detta alltså att 1,2% av alla Android enheter som finns är Nexus S, Galaxy Nexus och Nexus 7? Då kan dom ändå inte sålt så tokigt av dessa modeller =)

 • Guest

  Om jag inte misstar mig så gäller denna statistiken de enheter som har besökt Google Play under senaste 14 dagarna (avslutat den 4 september). Så, de som besökt Google Play mellan 2012-08-20 och 2012-09-04 är inräknat i statistiken.

  Källa: 
  http://developer.android.com/about/dashboards/index.html

 • Erik

  Inte konstigt, inte många telefoner som kan ha högre.

 • Robin

  Uppdaterade min SGS2 till ICS i början av sommaren och nu gör den inget annat än att krongla.. den hänger sig så fort man multitaskar och måste iprincip ta ur o batteriet för den ska komma igång igen.. Går det att gå tillbaka till Gingerbread för den var 100 ggr stabilare o hängde sig ALDRIG..

 • Fred .

  Jag ska nog köpa Nexus.
  Då måste väl tillverkarna uppdatera?

 • Jelly Bean

  Hade varit intressant att få statistik på hur fördelningen hade varit om ALLA som kunde uppgradera gjorde detta… Kan inte tänka mig att t.ex. alla med en Galaxy S2 har uppgraderat till ICS. Många kör nog på med mjukvaran som är installerad sen den va ny, och får rulla tills det är dags att köpa ny telefon…

 • Jag ser fram emot hur notifieringsfältet har blivit kraftigt förbättrad och dessutom ”Smart updates” som gör att inte hela apk behöver laddas ned igen vid en uppdatering utan bara de bitar som ändrats.

 • MetadonPatient

  Senaste nytt, ja tack. Aldrig skadat och varför ha något äldre och oftast sämre när man kan ha nytt och oftast förbättrat?

 • MetadonPatient

  Asus surfplattor/surfplatta kör JB.

 • Thoast

  Aah, just de. Men det är väl bara en dom uppdaterat hittills?

 • Guest

  Det kan också ta tid… även om tillverkarna måste uppdatera så är det fortfarande en lång process innan det görs. Det är bara de internationella varianterna som brukar få en uppdatering direkt och kan hoppa över hela processen.

  Som exempel till Galaxy Nexus; Google lanserar Jelly Bean och skickar sedan ut kod med mera till Samsung. Samsung ska sedan kontrollera koden och försäkra att den är kompatibel med svenska näten med mera. Innan man skickar ut uppdateringen till svenska Galaxy Nexus däremot, så ska Samsungs modifierade kod tillbaka till Google. Google ska då godkänna koden innan Samsung får börja skicka ut den till modellerna.

  Har man den internationella varianten så får man uppdateringen samtidigt som Google skickar ut kod med mera till Samsung. Som exempel har den svenska varianten av Galaxy Nexus fortfarande inte fått en lanseringsdatum för Jelly Bean, medan exempelvis ASUS redan har börjat uppdatera sina surfplattor.

 • mejlforskit

  Jo jag har testat det i emulatorn eftersom jag utvecklar lite småappar på skoj på fritiden. Det enda jag såg var lite nytt grafiskt trams

 • Anders Olsson

  December 2010 kom Gingerbread. 2 (två) år senare december 2012 kör Samsung Galaxy S2 LTE fortfarande med Gingerbread.. Bara en kan vara snabbast sa de i reklamen.. Borde ha misstänkt något när de hade smart som reklampelare för snabbhet.. Bye Bye Samsung

 • Werner

  Motorola Xoom har också fått JB har jag för mig..

 • Viktor Å

  Vi får även räkna med alla enheter som kör på JB-ROMS såsom CyanogenMod 10. I vanliga fall utgör antagligen custom ROMs en försvinnande liten del, men av endast 1,2% kan de nog komma upp i några procentenheter.

 • Werner

  60 % marknadsandel i Europa skulle inte jag vilja kalla ett misslyckande, det är få som bryr sig om att ha den senaste uppdateringen, så länge telefonen fungerar som den är tänkt.

 • Mattias Jacobsson

  Folk vill ha en smartphone, att enda billiga alternativet till iphone är android bidrar nog ganska starkt till det. Men det är inte försäljning jag syftar på, utan som OS och plattform. Att tillverkarna spottar ur sig nya modeller på löpande band och skiter i sina gamla telefoner / kunder är ett fullständigt misslyckande imho. Samsung verkar ju ha skärpt till sig lite, och de är största android-tillverkaren. Något att ta lärdom från övriga tillverkare?

  Titta sen på hur det ser ut med android-plattor.
  Tänkvärt:
  http://www.cultofmac.com/189085/even-amazons-ceo-jeff-bezos-thinks-android-tablets-suck/

 • Garloz

  Jag uppdaterade till den senaste versionen. Jag har Sony xs.
  Blåtanden den stänger av sig hela tiden i bilen. Det är grymt tråkigt att inte kunna strömma längre via blåtanden. Något tips på hur jag kan göra det bra igen?

 • hf

  För det första så bör man nog se användare av Android telefoner i olika segment. Och vi som läser och skriver här är nog den typen som gärna vill ha det senaste (det är ju därför vi hänger här till viss del). Vi vill ha det innan det kommer egentligen.  Och det skiljer nog inte på oss från dom som hänger på andra os forum. Ex Windowsforumen där dom flesta nog laddat hem Windows 8 redan också och kört/kör. 

  Sedan har vi kanske dom personer som köper det nyaste hela tiden. Och de klart lägger man ner 5-6000:- på en mobil vill man ju att den hänger med ett tag. 

  Men sedan kommer det som oftast är mina ”kunder”. Det är personer som vill ha en ny mobil då deras 6 år gamla SE eller Nokia börjar bli dålig. Och där batteriet gett upp osv.  Och dom vill ha något billigt som fungerar. Ok det är ju bra om man kan kolla lite epost, banken, kanske busstiderna och tågtiderna. Plus lyssna på musik/Radio. Och dom skiter nog i om det är 2.2 eller 4.1 installerad. Så länge det fungerar. Och det kostar som mobiler alltid gjort (dvs 1-2000:-)

  Har ett bra exempel. Förra veckan sålde Elgiganten en Samsung Galaxy 5. Pris 555:- och det var INTE operaörslåst. Och jag hade en hoper med personer som vill ha en sådan.  Trots att det var 2.2 installerat på den. För dom är det en liten smidig och billig sak som gör sitt jobb. 

 • mjeekah

  en bra idé? den Android har gått om alla andra Mobila Operativsystem just nu, Läs på grabbhalva

 • Olaj82

  Sedan jag uppgraderade min Samsung Galaxy 2 till ICS så har det bara varit problem… XD

 • Jonas Petersson

  Vill bara säga att om statistiken för mina appar (bland annat Prisjakt) är representativ så är det här i landet inte alls så ”illa” som ovanstående piechart för världen visar. ICS gick om Gingerbread redan under sommaren, främst tack vare att SGS2 uppgraderas och att SGS3 växer snabbt. JellyBean kryper snart över 3%.

 • Jonas Petersson

  Glömde en reflektion: I fallet Prisjakt är det numera nästan exakt lika många 1.x-användare som 4.1-användare, dvs även om Sverige synbarligen ligger bra till vad gäller det senaste så är det ändå förvånansvärt många som fortfarande använder sina gamla 1.x-telefoner – kanske early adopters vägrar göra sig av med sina gamla favoriter.

 • Det största problemet med Android blir bara mer uppenbart för varje ny version av operativsystemet som kommer…

 • Jonas Petersson

  Personligen ser jag inte det som ett signifikant ”problem”, snarare flexibilitet. De allra flesta appar fungerar fint oavsett installerad version av Android. Titta tillbaka några år så var det i princip INGA telefoner som bytte firmware alls (tänk Symbian, WindowsMobile etc) utöver bugfixar. De appar du installerade när du köpte telefonen fungerar precis lika bra som tidigare. Däremot är det relativt lätt att installera customiserade versioner om man är lagd åt det hållet. Win-win.
  Från utvecklarsidan är det snudd på trivialt att skala ned till 2.1 från 4.1, och spottar man lite i nävarna är 1.5 inte speciellt komplicerat (fast givetvis får de tidigare versionerna några features disablade). Prisjakt fungerar faktiskt utmärkt även i 1.1 (sist jag kollade var det 3 sådana installationer aktiva).

  Vissa ser problem – andra ser möjligheter. Ungefär som det klassiska halva glaset…

  På vilket sätt har du, Carl-Ray, personligen drabbats av detta ”problem”?

 • JosefJ

  Innan ICS var vanlilla ganska kasst och exempelvis sense var ju en klar förbättring. Numera verkar ju dock googles egna gränssnitt vara klart okej.

 • Om du jämför med mobiler för 4-5 år sedan är Android en klar förbättring, men så är nästan alla tekniska produkter i världen.
  Jag jämför med de alternativ som finns idag, iOS och WP, och här börjar Androids akilleshäl uppenbara sig allt mer. Systemet är så defragmenterat att bara kanske en tiondel får det som Android är tänkt att vara. Andra lider ständigt av att appar inte fungerar som dom ska, uppdateringar uteblir etc etc. WP tex, har fortfarande långt att gå, men om du köper en WP mobil fungerar alla appa lika bra på alla mobiltelefoner (utom möjligtvis Nokias misslyckade budgetvariant).

  Jag får lida varje dag av detta när vissa appar krashar pga att jag har ”fel” mobiltelefon, och jag är fortfarande fast på Android 2.3. Trivialt kan tyckas, men när Google visar vad nya androidmobiler kan klara av, känner man sig lite luran när min nya androidmobil inte gör det…

 • Jonas Petersson

  Jag är ledsen över att behöva upprepa mig, men du pratar i oerhört generella svepande termer utan några explicita detaljer. Jag använder dagligen både 2.3.x-telefoner och 4.1.1, visst är de olika, men det stora flertalet appar funger likvärdigt utan OS-versions-relaterade crashar. Däremot finns förstås åtskilliga risiga appar (tex Facebook och DrawSomething) som synbarligen crashar slumpmässigt oavsett, men det är ju en helt annan sak är det du tar upp.
  Man KAN hävda att utbudet av olika telefoner i både WP och iOS idag är så begränsat att det måste vara närmast trivialt att supporta deras olikheter, men egentligen upplever jag inte detta som ett problem i Android – några få appar (huvudsakligen spel) har problem med ldpi och xhdpi, men återigen beror det i huvudsak på lata kodare snarare än plattformen – för WP/iOS existerar ju inte något sådant i dagsläget, men det är bara en tidsfråga innan det kommer att krävas även där.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons