Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Jolla släpper ny telefon, riktar sig till entusiaster och utvecklare

Postat:
15:00 - 2016-05-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Sailfish OS presenterades i slutet av 2012 som ett slags smalt alternativ till Android. Systemet har rötter i MeeGo, är utvecklat av finska Jolla och kan köra Androidappar. Första telefonen började säljas till Sverige cirka ett år senare.
Att ta sig in på smartphonemarknaden är extremt tufft – Microsoft har exempelvis med sina enorma resurser mindre än en procent av marknaden idag. Det har gått trögt även för Jolla och i februari i år meddelade företaget att deras gräsrotsfinansierade surfplatta ställts in.

jolla-c

Jolla ger sig dock inte och har nyligen presenterat sin andra telefon Jolla C, vilken säljs i begränsad upplaga. Den riktar sig till entusiaster och utvecklare. Enligt Jolla kör enheten en helt ren version av Sailfish OS, utan några tredjepartsappar alls. Kunder kommer få alla de senaste uppdateringarna av systemet, enligt företaget.

Precis som första Sailfish-mobilen är nya Jolla C inget kraftpaket. Hårdvaran består av en 5-tumsskärm (720p), Qualcomm Snapdragon 212, 2GB RAM, 16GB lagring, en 8MP-kamera, en främre 2MP-kamera, samt ett 2500mAh-batteri.

Mer information finns på Jolla.com.

 • tramsgar

  Verkar ju vara nåt att satsa på.

 • Bowe

  Verkligen ingen power i den enheten.

  Hur är mjukvaran? har du tidigare erfarenhet av SailfishOS?

 • johan andersson

  snapdragon 200 serien är menad för klockor, vad fan håller de på med?

 • blackstar

  Dom behöver bli partners med flera mobiltillverkare, jag vill gärna prova på sailfish, men jag vill att det ska finnas någon billig telefon typ 1000-1500 kr eller något som man bara kan prova på och se vad man känner.

  Som folk nämt så är hårdvaran bland det klenaste som går att få tag på, med det i åtanke kan priset inte vara mer än 1000 kr.

  Och när dom menar att dom kan köra android appar undrar jag verkligen hur bra detta funkar i praktiken och om det är någon prestanda som går förlorad i processen

 • Jon

  Slutsåld. Attan. Det finns alltså hela 1000 personer som liksom jag är trötta på goggles världsövervakning…

 • Errol

  Den behöver å andra sidan inte simma runt i trögsirapen java. Och kanske heller inte gör ett DNS-anrop i sekunden för facebook.com som alla mina androidenheter gör, när de bara ligger still. Trots att jag aldrig haft ett konto hos dom soporna.

 • Erik Svanborg

  Vad är poängen med denna, vilka appar kan man köra? Finns google play eller hur ska man installera appar?

 • Jascako923

  Ni som klagar på specarna: Kolla vad Apple kan göra med förhållandevis svag hårdvara!

  Varje ny iphone håller åtminstone jämna steg med de senaste androiderna i benchmarks!

 • Oavsett

  Iphone har en mycket kraftig processor. Här är det en mycket klen processor.

 • flipp0

  Iphone har bra hårdvara (t.ex. cpu, kamera, skärm)o s v allt på Jolla C är lågbudget.

 • flipp0

  SD 212 motsvarar ungefär SD 400 i prestanda.

 • Emil Oskarsson

  Exakt processorn i en iphone är exakt lika kraftfull som hos andra mobiler gäller även grafikenheten. Men arbetsminnet är något de brukar snåla på, batteriet med iaf på de mindre iPhones

 • Jascako923

  Trots betydligt lägre frekvens och bara två kärnor? Skulle inte tro det. Det är OSet som är bättre på att använda resurserna

 • Jascako923

  Den är inte kraftfull jämfört med vad som sitter i de androider iphone håller jämna steg med.

 • Oavsett

  Det är olika teknik på processorna. Det går inte att jämföra på det sättet.

 • Oavsett

  Den är fullt jämförbar.

 • Daniel Jansson

  Jodå den är ett prestandamonster. Haka inte upp dig på antalet kärnor eller så.

 • Emil Oskarsson

  Det borde de flesta veta vid det här laget att antalet kärnor och klockfrekvensen inte har med hur pass kraftfull en processor är. Det handlar om vad det är för arkitektur och hur många beräkningar per cykler den klarar av….

 • Alex Strömberg

  ”för entusiaster” har den inte det bästa så är det inte för entusiaster.

 • Gäsper

  Så du kan kolla trafiken med wireshark men saknar kompetensen att inaktivera/avinstallera facebook?

 • Fraz

  Köpte precis en ny Ubuntu phone som har över ett år gamla specs (samma Exynos som i S6) och den är absolut bara något för entusiaster.

  Tror du tänker på ”Jag har kjolpaket på min Volvo”-entusiaster.

 • Jascako923

  Det handlar om vilken arkitektur, ja. Men grejen är ju att nästan samtliga SOCs använder processorkärnor från ARM. En sak om du jämför en Pentium 4 med en i7. Men inte en A9 med en Snapdragon 810. De använder båda ARMv8.

 • Jascako923

  Nästan alla nya SOC använder ARMv8. Var ligger den stora skillnaden som motiverar att 4 kärnor på 2,5 GHz inte förmår spöa skiten ut 2 kärnor på 1,8 GHz?

 • Jascako923

  Vad grundar du det på?

 • Jascako923

  Varför kan man inte jämföra kärnor och frekvens när nästan alla SOC:s använder ARM?

 • Bobby

  Visa mig tester där A9 vs SD820 kör samma system när de kör benchmarks, så kan vi jämföra. Annars är det inget annat än meningslöst kukmäteri.

 • Bobby

  Förmodligen benchmarks. Felaktigt jämförande i mina ögon, men det ger ju en bild av att prestandan är snarlik.

  http://www.antutu.com/en/view.shtml?id=8200

 • Alex Strömberg

  kjolpaket på bilar gör dem inte snabbare, så det är Rice i det fallet, och volvo människor tror de har en snabb bil men i verkliga fallet är de söligare än allt nästan.

 • Jascako923

  Kan ju lika gärna bero på att Ios är effektivare.

 • Daniel Jansson

  En entusiast bör inte kräva bästa hårdvaran då är man ingen fullskalig entusiast. Tror inte du riktigt vet vad ordet betyder verkar det som.

 • Jascako923

  Det vet du lika väl som jag att det inte finns några sådana enheter.

  Men frågan kvarstår: Varför skulle man inte kunna jämföra frekvens och kärnor hos en A9 med t.ex. en SD810 när båda använder ARMv8?

 • Railwayman

  En Snapdragon 212 håller inte direkt jämna steg med en 652 för att inte tala om 820. Även om SF är ett effektivt system kan det inte maskera en långsam CPU, framförallt inte med tanke på de Androidappar som oftast körs på det.

  Även om man optimerar och har sig kvarstår faktum att Snapdragon 212 är mycket långsam och att det inte finns några som helst fördelar ur vare sig strömförbrukhings- eller prestandahänseende att välja den framför t.ex 652 (vilket vore lämpligare om man söker vettig prestanda/strömsnålhet).

  Det vore bättre att Jolla satsade på att släppa SF till ett urval av existerande enheter (t.ex Nexus 6P och nästa Nexus) för att ge systemet möjlighet att blomma ut på kraftfull hårdvara samtidigt som stöd för betalappar etc skulle göra systemet mer attraktivt.

 • Jascako923

  Iphone håller som sagt jämna steg (och slår i vissa fall) med chipp som har mångdubbelt mer beräkningskraft, så visst är OS:et avgörande.

  Därav inte sagt att Jolla är en snabb mobil. Det får recensionerna utvisa.

  Men att kika på chippet och säga att mobilen är långsam kan man inte göra!

 • Railwayman

  Det går tämligen bra att hävda att en Snapdragon 212-baserad mobil är långsam oavsett OS då bristen på prestanda märks när det t.ex gäller program och spel. Även om operativsystemet rullar fint kvarstår faktum att t.ex krävande spel inte fungerar lika bra som om en 652 eller 820 använts.

  När det gäller iPhone och A9 förefaller det som att Apple har lyckats ta fram en snabb CPU/GPU men även där kvarstår faktum: kraftfullare hårdvara är bra för prestandan hos spel och program.

  En Jolla med 820 är avsevärt snabbare än en Jolla med 212. Ett OS kan möjligen ”maskera” långsam hårdvara om man bedömer prestanda som ett mått på flytet i scrollen men när det gäller exempelvis spel, video och annat visar sig begränsningarna omedelbart.

 • Jascako923

  Fast det är ju inte riktigt sant. Iphone har betydligt mindre beräkningdkraft än de flesta androider, men presterar ändå bättre eller lika bra i alla sammanhang, även i spel!

 • Railwayman

  De benchmarks jag sett visar att A9 är en snabb processor med bra GPU så jag håller definitivt inte med om att den utgör något bevis för en tes om att en Snapdragon 212 håller jämna steg med en 652 eller 820.

  På spelfronten kan jag enbart konstatera att oavsett hur man optimerar ett operativsystem klarar inte en långsam CPU/GPU av ett spel lika bra som mer kraftfulla varianter. Om jag säger såhär: En PS2 klarar inte av att driva ett PS4-spel oavsett hur man optimerar och har sig.

  Sedan är dock mobilspel sällan optimerade för topphårdvara då det finns behov av kompatibilitet med långsammare enheter (kräver A9 eller Snapdragon 820 hade minskat kundkretsen). Dock kvarstår faktumet att kraftfull hårdvara är bra att ha, inte minst för att visa på kraften hos en plattform och även locka utvecklare att ta ut svängarna.

  En Jolla med Snapdragon 820 ihop med stöd för kommersiella program och gärna demonstration av något avancerat spel eller grafikdemo (för att visa vad enheten kan) skulle ge utmärkt uppmärksamhet och PR samt öka intresset för plattformen.

 • Jascako923

  Jag har aldrig påstårt att SD212 är bra. Jag påstår bara att man inte kan avgöra det enbart genom att kolla på siffrorna.

  Benchmarks på A9 körs på Ios. Benchmarks på SD820 körs på android. Därav säger de ingenting om chippets effektivitet utan bara om hur mycket som når fram till benchmark-mjukvaran.

  Att android är världsbäst på att bränna bort resurser är ju ingen hemlighet direkt.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Karriär-alert! Juniora testsystemingenjörer till 5G-projekt i Kumla Publicerad 24 Nov 2017
Bli IT-konsult på 12 veckor genom Academy Publicerad 24 Nov 2017
Frontendutvecklare till unika Mitigram Publicerad 24 Nov 2017
Utvecklare för industrilösningar till Sprymer Publicerad 24 Nov 2017
Scrum Master to Global Gaming Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons