Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Kan Big Launcher få mormor och morfar att börja använda Android?

Postat:
12:42 - 2012-08-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Innan smartphone-eran fanns det särskilda mobiler med stora knappar och förenklade gränssnitt som var anpassade för äldre människor som kanske har sämre motorik och svårare att se. Det finns för all del fortfarande sådana modeller, men en vanlig androidsmartphone med en förenklad hemskärmsapp kan kanske vara ett alternativ?

Big Launcher har stora färggranna ikoner och feta fonter som lämpar sig bra för både äldre människor och för de som har synfel som inte går att korrigera med glasögon eller linser. Även mindre barn skulle kunna ha nytta av en förenklad launcher.

Demovideon nedan (med en något creepy automatiskt genererad röst) ger en bra bild av hur appen ser ut och fungerar. Big Launcher kostar 30kr och kräver Android 2.1. Det finns även en gratis demoversion för de som vill testa.

Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu:

 • Erik

  Nice

 • born2bwild

  hmm, att ringa eller läsa sms är ju smidigt för de som har problem med synen. Men resten av operativet har ju fortfarande liten text för att inte tala om tangentbordet. Då finns det ju någon gammal nokiatelefon som bättre fyller det syftet tror jag. Tror inte det är helt och hållet genomtänkt ur marknadssynpunkt.

 • Martin

  Bra för de med synfel. För att min mamma ska börja använda en droid krävs dock en launcher som emulerar en Nokia 3210 :-)

 • Af

  Problemet är la att folket som behöver denna får problem sedan när de startat webläsaren/skriva SMS osv eller blir synen bättre då? Låter nog mormor köra vidare på Doro.

 • Robert Nilsson

  eller barnen?

 • Det går ju att välja ”Large Text” i accessability-inställnignarna också så att allt text i operativsystemet blir större. Appar kan man ju såklart inte göra så mycket åt, men alla de viktigaste funktionerna verkar ju finnas där(Telefon, SMS, kontaker m.m.). Visst tangentbordet är fortfarande litet, men det är ju inget som behövs för dessa grundläggande funktioner förutom att skiva SMS.
  Den här launchern i kombination med en telefon med skärm med låg dpi skulle nog vara ett bra alternativ för de med nedsatt syn.

 • born2bwild

  kanske det, fast som ordspråket lyder… ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Om man kan starta webläsaren eller en smsapp med en stor ikon så är det tvärstopp när de ska använda tangentbordet. Då är det nog inte en smartphone som önskas utan en dumbphone med stora knappar på.

 • Fnurr

  Venedig!

 • Jerpa

  Tror det kan vara bra. Vissa äldre anv inte en mobil på samma sätt som vi gör. De har nog inte femtielva olika appar. Farsan säger att han bara behöver ringa. 
  Nu har han inte dålig syn på det viset men vet att han sträcker på armen fram o tillbaka när han kollade på min, läs desire. 

  -Kartor går ju alltid att zooma på.
  -En telefonbok med stora bilder på den man ska ringa till är nog bättre än en liten tunn textrad med ett telefonnummer. 
  -Sen är det kanske att de vill kolla mailen. Själv upplever jag gmail som mer lättläst i S3an än det som låg i Desire, och då syftar jag inte på skärmstorleken/skärmen, utan gränssnittet.
  -Fota.. Antingen har mobilen en riktig knapp eller en knapp på skärmen, tycker den är lagomt stor på S3, och vet de var den sitter så lär det inte vara några problem.

  För vissa kan denna nog alltså vara bra. Men det är konstigt att så fort något ska vara anpassat för de som har något nersatt så ska det kosta. Samma sak med pensionärstelefonerna.

 • känns som slöseri av pengar… lika bra att köpa en billig ”vanlig” mobil istället för att använda denna launcher.

 • phrusher

  Det kan nog uppstå problem när det kommer en uppdatering till launchern och användaren får upp frågan vilken launcher som ska användas. Där tror jag att det skulle ta stopp för mina mor/farföräldrar. Även om det låter som en extremt enkel sak att välja Big-launcher och markera att den ska användas som standard efter uppdateringen så är det nog många äldre som blir förvirrade.

  Går det att sätta automatiskt att en viss launcher alltid ska vara standard? Om man skaffar root borde det gå på något sätt antar jag?

 • Linus

   Finns det inte T9 tangentbord som har större tangenter?

 • Finns ju massvis med användningsområden med en internetuppkopplad telefon som går utmärkt att använda för de med nedsatt hörsel.
  Ordspråket är ju inte speciellt bra i det här fallet heller. Eller menar du att en telefon är skräp bara för att det finns en bugg i den som hindrar dig från att använda en funktion i telefonen? Finns det inget värde i övriga funktioner då?

 • Andreas Lindhé

  Har man rootat kan man ju plocka bort stock launcher, och lämna kvar BIG som enda launcher. Då borde den inte behöva fråga.

 • Fnarr

   Antibes

 • Toha

  Vet ej om det finns billiga telefoner, en bättre Doro modell kostar ca 1500kr.

 • Toha

  Man ser till att inga automatiska uppdateringar får ske. Dessutom kan man ta över kontrollen av mobilen via TeamWievier.

 • Boss

  Hade gillat ett mellanting mellan detta o en normal launcher.

  Min farfar är 88 o har just skaffat sig sin första android, kör GB stock launcher o det funkar men lite större ikoner o text hade inte skadat. Behöver ju inte se ut som ett lek o lär program för dagisbarn…

 •  Teknikproffset har en bunt med billiga bra sådana med stora knappar, som den här t.e.x http://goo.gl/UcBz0

 • Boss

  Påminner lite vid första anblick om ett färgglatt WP7 :-)

 • Robino Grape

  Det där är ju precis vad jag letat efter till morsan. Tanten som knappt ser nått blev dessutom pålurad en x10 mini pro. 

 • Jeo

  till pappa..

 • Epost

  Vad skiljer gratis och betalt? Framgår inte riktigt på play

 • TheWierd

  haha, 30spänn… shit

 • Adam Karlsson

  Efter lite omtanke så kan jag säga er att min far har tjocka bonde fingrar (hård arbetare) och han klarar sig mycket bra med sin iPhone 4S på 3,5 tum, synen har han inte på topp heller, men klagar iaf inte.

 • Michael Rodin

  TSF Shell kan man väl knappast påstå vara för folk med nedsatt något-över-huvud-taget. Den kostar bra mycket mer än den här. Samma sak med SPB Shell 3D. När det gäller telefoner så kostar väl en Galaxy S III mycket mer än en ”pensionärstelefon”? Man kan väl knappast begära att vinstdrivande företag ska skänka bort produkter bara för att det råkar vara till en person som ser dåligt?

 • Ryspons

  ser ut som windows metro :)

Lediga jobb inom data / IT Företag
Teknisk Senior Konsult Publicerad 13 Apr 2017
Network technician Publicerad 13 Apr 2017
Tekniker / IT / Nätverk / Juniper Publicerad 13 Apr 2017
Tekniker inom drift - direktrekrytering Publicerad 13 Apr 2017
Pyramidkonsult/utvecklare sökes! Publicerad 13 Apr 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Samsung presenterar Galaxy S8 och Galaxy S8+.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 Plus
Huawei P10
Samsung Galaxy S7 Edge
LG G6
Samsung Galaxy S7
8.5

Test av Huawei P10 – en kompakt prestandatelefon

7.8

Test av Moto G5, prisvärd och funktionsrik instegsmodell

8.5

Huawei Mate 9 Pro

8.4

OnePlus 3T – hur mycket snabbare är telefonen än sin föregångare?

8

Sony Xperia XZ

7.8

Sony Xperia X Compact

8

Google Daydream View

7.5

Minitest av Chromecast Ultra

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Vilken är din mest underskattade app?
 2. Tele2 får nya prisplaner – erbjuder obegränsad surf
 3. Google och Huawei stäms i Texas för problem med Nexus 6P
 4. Xiaomi presenterar sitt nya flaggskepp Mi 6 med S835 och 6GB RAM
 5. Vissa tidiga Samsung Galaxy S8-kunder klagar över rödaktig skärm
 6. Xiaomi Mi Max 2 sägs ha batteri på hela 5000mAh

Mest läst

 1. Tele2 får nya prisplaner – erbjuder obegränsad surf
 2. Vilken är din mest underskattade app?
 3. Tecken på att OnePlus 5 får dubbla bakre kameror
 4. HTC offentliggör One X10
 5. Xiaomi presenterar sitt nya flaggskepp Mi 6 med S835 och 6GB RAM
 6. IFixIt plockar isär Galaxy S8 och S8 Plus

 7. Visa topplistan

Senaste undersökningen

Kommer du skaffa något av vårens flaggskepp? [2017]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat