Köpa en telefon utomlands? Swedroid guidar dig!

Postat:
20:51 - 2009-11-27
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
391

android-kopguide-eu Att köpa en telefon i en svensk butik känns förstås tryggt – man kan språket och man vet var man skall vända sig vad gäller garantiärenden och liknande. Den svenska ångerrätten, distansköplagen, via internetbeställningar känns även den trygg. Men det finns emellertid en baksida: vi får här i Sverige allt som oftast betala en slags magisk svensk straffskatt. Det är ingen skatt som existerar på pappret, men som genom ett trollslag så blir en telefon ofta 500-1500 kronor dyrare så fort den passerar in över den svenska landsgränsen via officiella kanaler. Men måste det vara så? Vilka alternativ finns?

Man kan spekulera i vad det högre priset beror på; kanske handlar det om att svenska återförsäljare inte kan köpa in lika stora partier som butikerna i exempelvis tyskland, vilket leder till ett högre styckpris? Kanske handlar det om att lokalhyror och kostnaden för arbetskraft är högre här? Kanske handlar det om att butikerna helt enkelt sätter högre priser för att de kan – vi svenskar är ju trots allt vana att betala mer än våra vänner längre söderut i Europa, så varför inte utnyttja det? För all del har vi även vår moms på 25% också, att jämföra med tyskarnas 19%, men de där sex procenten kan inte ens nästan förklara ett prisglapp på 500-1500 kronor.

Sannolikt är det en kombination av ovanstående som gör att vi alltför ofta får betala mer än tyskarna, fransmännen, spanjorerna, varför vi nu vill skriva lite om några alternativ för er som känner er våghalsiga nog att beställa en telefon från utlandet. Dessutom, utöver prisglappet, så är även utbudet betydligt sämre här i Sverige, vilket även det kan vara ett skäl att söka sig utomlands.
 

Butikerna

HandyAttacke
Låt oss börja med den butiken som vi mest frekvent hänvisar till och tipsar om här på Swedroid. HandyAttacke är en tysk internetbutik vars verksamhet kretsar kring mobiltelefoner och främst smartphones. De ligger konstant mycket lågt i pris, vanligtvis lägst av alla, och de gör mer än gärna affärer med oss svenskar.

Dagsfärskt prisexempel: En HTC Magic kostar här i Sverige cirka 4000 kronor inklusive moms, men på HandyAttacke får du en Vodafone-brandad Magic för 2800 kronor, även det inklusive moms. Det är en skillnad på hela 1200 kronor. Nu är inte de svenska Magicen och Vodafones Magic helt identiska, då den svenska Magicen har mer RAM, men i utbyte så får man med Vodafones Magic vanilla Android och löpande uppdateringar OTA (Over The Air).

Var medveten om att att beställningsformulär är på tyska och att personalens språkkunskaper vad gäller engelska är mycket varierande, så om du behöver kontakta butiken av en eller annan anledning så kan det vara lämpligt att uttrycka sig tydligt, enkelt och korrekt för att undvika onödiga missförstånd.
 

HandyZek
Precis som ovan nämnda HandyAttacke så är HandyZek en tysk internetbutik. De fokuserar främst på mobiltelefoner, men har även annat i sitt sortiment. Priserna är rent allmänt inte riktigt lika attraktiva som konkurrenten ovan, men bredden är å andra sidan större – om man är ute efter annat än bara androidtelefoner.

Dagsfärskt prisexempel: Motorola Milestone (även känd som Droid) för 4600 kronor, inklusive moms. Inget motsvarande pris i en svensk butik kan ges då telefonen helt enkelt inte finns här. Kanske kommer den aldrig hit heller, då Motorola som varumärke är mycket ”kallt” här i sverige.

I övrigt gäller samma sak som med HandyAttacke – alla beställningsformulär är på tyska, och personalens engelskkunskaper kan vara mycket varierande. Notera även att den tyska tangentbordslayouten skiljer sig åt från den vi är vana vid: Y och Z har bytt plats med varandra.
 

Handy-Schotte
Ytterligare en tysk butik. Mycket varierande priser. Man kan fynda här, men det är också lite krångligare att beställa då beställningsformuläret utöver att vara på tyska även saknar ”Schweden” som valbart land, vilket förstås kan få en att tro att de inte levererar hit. Så är dock inte fallet – man får skriva in ”Schweden” i fältet för övriga upplysningar, varpå de någon dag senare skickar ett mail med uppdaterad info var gäller leveransadress och fraktkostnader.

Dagsfärskt prisexempel: T-Mobile Pulse (svart, ej SIM-låst) för 2850 kronor. Telefonen finns ej i Sverige.

Samma sak gäller sannolikt här som med de två ovan nämnda butikerna: Vid kommunikation, var tydlig, keep it simple.
 

HandTec
Detta är en brittisk butik specialiserad på mobiltelefoner, GPS:er och liknande portabla enheter. Priserna är rent allmänt inte riktigt lika vassa som de vi kan se på de tyska butikerna, men fördelen här är istället att all kommunikation bör gå som en dans. För spekulanter av telefoner med ett fysiskt tangentbord så är det kanske av vikt att britterna har samma tangentbordslayout (QWERTY) som vi har, även om de förstås saknar ÅÄÖ.

Dagsfärskt prisexempel: HTC Hero för 3900 kronor. För all del bara några hundralappar billigare än här i Sverige, men den finns att tillgå i rosa och silvergrått också utöver vitt och brunt som vi finner här i Sverige.

Värt att nämna är även att Motorola Milestone i skrivande stund kan bli din för 4850 kronor, och den har till skillnad från den tyska versionen ”rätt” tangentbordslayout. Leveransdatum: 7:e december.
 

Expansys
De flesta är förstås bekanta med Expansys redan, åtminstone dess svenska portal. Men vad kanske inte alla vet är att sortimentet ofta skiljer sig åt en del mellan den svenska portalen och den brittiska förlagan.

Dagsfärskt prisexempel: Inget värt att nämna då priserna är i nivå med priserna på vår svenska expansysportal. Bra priser, men inte i nivå med HandTec eller tyskarna.

Expansys styrka är sortimentet. Utöver de ”vanliga” androidlurarna som man ser på alla butiker så kan man på Expansys även finna Motorola Dext, LG GW620 Eve och Acer Liquid. Precis som med HandTec så behöver man inte oroa sig mycket över språkproblem så länge man har grundläggande engelskkunskaper.
 

Outsidern: Ebay (worldwide, de, es, uk)
Är man lite mer äventyrlig så kan man spara ännu mer pengar genom att gå utanför de mer etablerade kanalerna som vi har nämnt ovan. Ebay, som alla förstås är bekanta med redan, är en sådan kanal. Riskerna är alltid högre då man oftast har att göra med privatpersoner och inte ett företag, men om man är noggrann och gör lite efterforskningar så kan man i allmänhet göra trygga affärer även på Ebay.

Vilken ebayportal man väljer är förstås upp till var och en, men lämpligen håller man sig inom EU för att slippa eventuella momspåslag. Tyskland och Spanien brukar rent allmänt vara mycket billiga, med svenska ögon sett.

Vid handel på Ebay så bör man alltid kika på säljarens ”statistik”. Hur många affärer har han/hon gjort? Andelen nöjda kunder? Hur länge har hon/han haft sitt konto på Ebay? Vilken typ av varor har han/hon sålt tidigare? Ett hett tips är även att konsultera med folk på vårt forum, då många där redan har genomfört lyckade telefonaffärer på Ebay. Kanske kan de rekommendera en säljare?

Personligen brukar jag hålla mig till följande ”mall” då jag letar på Ebay:

  • Minst 50 (helst 100) genomförda affärer.
  • Minst 95% positiva omdömen. Ju högre desto bättre, förstås, men man måste vara medveten om att köpare kan vara precis lika stora arslen som säljarna. Nästan alla som säljer mycket på Ebay råkar ut för negativa omdömen då och då, oavsett om det är förtjänt eller inte.
  • Minst ett år gammalt konto.
  • Måste ha sålt varor dyrare än 1000 kr flertalet gånger – detta för att undvika att luras av någon som har blåst upp sina ”stats” genom att sälja billigt krafs, för att sedan lura av folk många tusenlappar på dyra telefoner som inte existerar.

 
Dagsfärskt prisexempel: Svart olåst T-Mobile-brandad HTC Hero (kallas T-Mobile G2 Touch) för 3200 kronor. Säljaren har haft sitt konto på Ebay sedan 2002, har gjort hela 1435 affärer och har 97% positiva omdömen. Mängder av affärer över 1000 kronor har genomförts. Och för er som undrar: priset, 3200 kronor, är vid direktköp. Alltså inte ett auktionspris som kan komma att öka i takt med att nya bud läggs.

Edit: Mattias J i kommentarerna påpekar med rätta att säljare på Ebay ofta anger att de endast skickar paketet inom landet. Detta är förvisso sant, men kan i de allra flesta fallen lösas genom att man skickar ett mail till säljaren och förklarar att man bor i Sverige och är villig att betala den dyrare frakten. Orsaken till att de anger att de endast skickar inom sitt eget land är vanligtvis för att slippa råka ut för utländska ”scammare” och/eller för att de helt enkelt inte har tagit reda på fraktkostnader till utlandet.
 

Sammanfattning

Det råder ingen tvekan om att man kan fynda om man ger sig ut i Europa och söker sig runt litegrann. Prisbilden är rent allmänt betydligt mer attraktiv än här i Sverige, och utbudet likaså. Tar man sig bara tid och gör lite efterforskningar så är det ofta lika tryggt som att handla här i Sverige. Fraktkostnaderna är någon hundralapp högre, men då man ofta kan spara 500-1500 kronor så känns det som att 100 kronor mer i frakt är en bagatell.

Vad gäller reklamationer och garantiärenden så är det lite olika beroende på tillverkare. HTC har till exempel världsgaranti på sina telefoner, vilket betyder att du kan lämna in den här i Sverige utan problem så länge du har kvittot eller garantisedeln. ** Edit: HTC accepterar sannolikt bara serviceärenden som gäller produkter som är till 100% deras egna. Köper du en operatörsbrandad HTC utomlands så är det aktuell operatör som sköter garantiärenden, inte HTC. Du kan alltså inte köpa en Vodafone Magic och få service på den via HTC här i Sverige. Är lokal service viktig för dig – välj inte en operatörsbrandad telefon då du handlar utomlands! ** Vissa andra tillverkare vill att enheten lämnas in i landet där den har sålts, men inte heller i det fallet är det några större problem så länge du har kvitto eller garantisedel. Det är dock du som får stå för fraktkostnaderna, vilka av naturliga skäl blir högre då man skickar paket till och från utlandet.

Tips på butiker, synpunkter, tillägg, ändringar? Skriv en rad eller två i kommentarern