Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Laptopmag: LCD ger längre batteritid vid surfning än AMOLED

Postat:
13:31 - 2010-08-26
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Den amerikanska sajten Laptopmag har genomfört ett batteritest på ett gäng Android-telefoner och resultaten visar att AMOLED inte nödvändigtivs är synonymt med längre batteritid. Samsung Captivate/Vibrant som har samma hårdvara som vår svenska Galaxy S och HTC Incredible som är identisk med HTC Desire (undantaget batteriet) hamnar en bra bit bakom konkurrenterna med LCD-skärmar.

Själva testet gick till som så att man skrev en Android-applikatiom som varje minut laddar in en av totalt 60 webbsidor som sedan körs i en loop till batteriet tar slut. Telefonerna hade datasynkronisering, Wi-Fi och GPS avstängt och var anslutna till 3G-nätet under testprocesduren med displayen satt till 40% ljusstyrka.

Laptopmag påpekar dock att webbsidor innehåller mycket vitt och testet är ur det perspektivet ofördelaktigt för AMOLED-skärmar. Vi har i egna tester kunna konstatera att strömförbrukning skjuter i höjden när man visar en vit bakgrund på AMOLED-utrustade telefoner kontra telefoner med LCD-skärm. Se våra två artiklar ”Den eviga datatrafiken är en batteritödare” samt ”Processorbelastning och skärmens ljusstyrka” för mer information kring strömförbrukningen Android-telefoner emellan.

Motorola’s two flagship phones, the Droid 2 and the Droid X, ruled the roost, but phones with attractive AMOLED screens clearly fell behind the pack. The worst phone for battery life that we tested was the HTC Droid Incredible, which managed an average of only 4 hours and 33 minutes, compared to the Droid X’s 7 hours and 42 minutes of endurance.

So should you steer clear of AMOLED phones if you care about endurance? Not necessarily. OLED technology uses the most power when displaying white, which is why Samsung chose a black background for the app menus on its Galaxy S phones. Since our battery test surfs web pages, most of which have a white background, both the Galaxy devices and the Incredible were at a disadvantage. It really comes down to what you view most often on your phone.

The test itself is fairly simple. Avram, our tireless Web director, modified the LAPTOP Battery Test we use for notebooks, and created an Android App that does much the same thing: It opens the phone’s Web browser to one of 60 popular Web sites, remains there for 60 seconds, closes the browser, then reopens the browser to next Web site on the list. It does so until the phone’s battery dies, all while recording the time elapsed.

Here’s how we set up the phones before we tested them:

 1. First, we download My Settings and Advanced Task Killer, two free apps that are useful regardless.
 2. Then, we open My Settings, and do the following:
 3. Turn screen brightness to 40%, and turn off auto brightness.
 4. Turn off Wi-Fi, Bluetooth, GPS location, cell location, and auto sync.
 5. Deactivate screen timeout; that is, make sure the screen stays on indefinitely.
 6. In the Web browser, we turn off Flash support and plug-ins.
 7. We placed the phone in an area that was receiving at least 4 bars of service.

Laptopmag.com

Genom Laptopmag via TalkAndroid

 • Viktor

  Seriöst swedroid? Motorolatelefonerna har helt annan SoC med en TI-processor och PowerVR-GPU..

  Enda vettiga jämförelsen skulle vara HTC Desire med Amoled vs SLCD.

 • Scanner_Darkly

  @Viktor
  Dell Streak har samma SoC som Desire/Incredible med undantaget att den har en betydligt större LCD-skärm att ljussätta. Nu är batteriet 15% större, men det förklarar så klart inte den stora skillnaden med tanke på den större skärmen.

  Det är inte SoC:en det är snack om här, utan skärmarna och AMOLED visar sig vara väldigt problematisk.

  Det diffar inte många procent mellan Qualcomms och TIs grejer och de bygger på samma tillverkningsprocess. Qualcomms lösning är dessutom mer elegant då man bakat in GPU:n med CPU-kärnan.

 • Esben

  HTC Incredible er ikke identisk med HTC Desire – Incredible har et 1300 mAh batteri og Desire har 1400 mAh..

 • mickeko

  ”LCD ger längre batteritid vid surfning än AMOLED”
  Fullständigt idiotiskt dragen slutsats!

  Vissa telefoner med LCD ger uppenbarligen längre surftid, visst. Men det framgår inte av detta test om det beror på skärmen eller om det har med annan hårdvara i telefonen att göra.

  Om man vill veta om SKÄRMEN drar mer eller mindre ström måste man ta följande i beaktande:
  * Hur mycket batteri drar SKÄRMEN medan jag surfar? Hur länge jag kan surfa med telefonen är irrelevant.
  * Vilken kapacitet har batteriet?

 • Sonab

  Imponerande att Dell streak klarar sig då bra med 5″ skärm -när kommer den till sverige…

 • Fredrik, zippiz

  Länge efterlyst att man skulle kunna köra websidorna inverterat, dvs vit text på svart bakrund just pga av problemet med att AMOLED drar så mycket ström när den visar vitt.

  Tom skrivit PM till Swedroid om att de borde göra sin det möjligt att köra mobilsidan med svart bakrund men där fick man inte ens ett svar.

  Hur som helst, tråkiga siffror för oss med amoled, egentligen föredrar jag nog en LCD, bättre batteritid o äkta upplösning slår svärtan i AMOLED om ni frågar mig.

 • a student

  sidor med vit backgrund gör att LCD drar mindre än amoled det är ju ganska självklart, däremot mörka backgrunder leder till det motsatta

 • Chrille

  Det handlar ju inte så mycket om vitt eller svart. Ju mer ljusa färger skärmen visar desto mer ström drar en OLED / AMOLED. På samma sätt, ju mer ljusstyrka man har, desto mer ström går åt. Tycker Swedroids test på ett bra sätt visar att det ur batteriperspektiv är oväsentligt om telefonen har AMOLED eller LCD. I genomsnitt visar nog de flesta telefoner lika mycket ljust som mörkt så det är dött lopp i slutändan.

 • @ Fredrik, zippiz
  Skicka gärna ditt mail igen, då vi verkar ha missat det helt och hållet. Vissa mail fastnar i filter, andra lyckas vi missa helt på grund av att vi inte hinner med.

  Vad gäller att fixa så att mobilversionerna av våra sajter (bloggen och forumet) även finns att tillgå i mörka/svarta versioner så är det något vi har för avsikt att göra förr eller senare, men det är inte något som sker i en handvändning.

 • @ a student
  Visst är det så, men dessvärre så är minst 80% av alla webbsajter för närvarande vita eller i alla fall ljusa, vilket innebär att LCD-skärmar har ett övertag såvida man inte aktivt väljer bort att surfa på vita/ljusa webbsajter om man har en AMOLED-skärm.

  När jag lite snabbt hoppade runt mellan sajterna som jag har inlagda i mina favoriter på min telefon så var endast drygt 10% svarta/mörka. Resten var ljust, ljus, ljust. Kanske kommer det så sakteliga bli ändring på detta nu när allt fler telefoner levereras med AMOLED-skärmar.

 • asimov

  Finns det ingen bra android web broswer som tillåter invertering av färgerna?
  PDF läsaren i Think Free Office, och eBook läsaren Aldiko tillåter detta, vilket ger mycket behagligare läsning på en Galaxy S.

 • Andreas B

  Tycker det är en mycket ogrundad slutsats som dras från ett mycket ovetenskapligt test.

 • Oskar

  Mycket gnäll från AMOLED-folket. Även om testet inte är helt vetenskapligt så ger det ju en bra fingervisning, vilket inte borde vara så svårt att förstå. Det som gör det extra intressant tycker jag, är att när AMOLED började komma till det underbara android, fick jag uppfattningen att minst 90% av alla bar åsikten att AMOLED gav bättre batteritid, _alltid_. Även om 90% är för högt så var tongångarna på forumet i alla fall att AMOLED var betydligt bättre vad gäller batteritid.

  Egentligen räcker det med att kolla in dom jobbiga pixlarna på AMOLED för att LCD skall vara en vinnare. Enligt mig, såklart :)

 • Ulvhamne

  @ manny
  Man får ju tänka på att det är mindre ansträngande att läsa svart/mörjkgrå text på en ljusgrå bakgund än tvärtom… Det är en rätt stor anledning till att många sidor är just ljusa med mörk text nuförtiden.
  Att en viss typ av skärm drar mer ström när den visar ljust är för min del underordnat usability tbh. :)

 • Sebastian

  Apropå inverterad bakgrund i webbläsaren så finns det som ett val i froyo (2.2) och det gör stor skillnad på en amoled skärm.

  Iof inte mycket nytt i artikeln för det har varit känt länge att en amoled skärm vid full ljusstyrka och full vitt drar ca. 70% mer än en led, besparingen kommer när du har mycket mörka/svarta partier på skärmen.

 • @ Ulvhamne
  Visst är det så. Jag föredrar själv ljusa och luftiga sajter, men det har en uppenbart negativ effekt på enheter med AMOLED-skärmar.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons