Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Lenovo tillverkar första kommersiella Project Tango-telefonen

Postat:
15:39 - 2016-01-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
För snart två år sedan presenterades Project Tango – Googles satsning på mobila enheter som kan läsa av omgivningen på olika vis. Första prototypen kunde göra över 250 000 3D-mätningar i sekunden. Tekniken kan exempelvis användas för att hjälpa synskadade att ta sig fram, för att göra mätningar av bostäder och för vägvisningar inomhus.
Google har nu meddelat att Lenovo kommer tillverka första Project Tango-telefonen som är riktad direkt till konsumenter och inte till utvecklare. Sökjätten skriver att Tango ”förvandlar din smartphone till ett magisk fönster som låter dig placera digital information i din fysiska värld.”

Enheten är fortfarande i prototypstadiet men bilden i början av artikeln kan ge en viss idé om hur färdiga produkten kommer att se ut. I samma veva uppmanar Google utvecklare att skicka in idéer för spel och appar för Project Tango. Utvecklare som är nyfikna kan bege sig till officiella Tango-sidan.

Senaste artiklarna om PROJECT TANGO

→ Besök Androidarkivet

 • Fred .

  Jag ser väldigt mycket fram mot detta! Detta är väldigt spännande, alla nya möjligheter som kommer, alla nya användningsområden och appar och sakar som kommer bli möjliga.
  2015 var ett väldigt tråkigt år där inte mycket hände. 2014 var inte så jättespännande heller.

 • Karl Berg

  $500 läste jag på The Verge. Satan vad coolt detta är.

 • nickewi

  Ja förstår inte nyttan med detta riktigt.. Känns inte som något som kommer få någon större genomslag..

 • nickewi

  Men kan inte du upplysa mig som inte fattar nyttan riktigt. Till vr brillor kanske de kan va häftigt, men vr är inte ju inte så bra än. Utan de så finns de ju ingen större nytta av detta i spel.. Visst kan va bra att skapa 3d bilder av lägenheter osv men tror knappast ikea kommer anamma detta i ett tidigt skede.. Så, hur kan detta bli annat än gimmick?

 • Hlbxf

  Är inte allt gimmick i ett tidigt skede?

 • Niklas Lindqvist

  Kan du inte se nyttan med exakt navigering inomhus till exempel?
  Eller 3D-mappa ett rum helt med texturer och geometri med en och samma enhet?

 • nickewi

  Inte direkt.. Lite därför du gärna får upplysa mig.. Varför ska ja 3d-mappa mitt sovrum? I vilken situation ska ja använda de?

 • nickewi

  Nja.. Alltså självklara saker är ju inte gimmick. En oled display kan ja inte minnas ha kallad gimmick. Första iPhonen kändes inte heller som gimmick. Men en tröja med Bluetooth inbyggt är gimmick enligt mig då det egentligen inte behövs och tror knappast de kommer slå igenom, precis som tango.. Men kanske har missuppfattat något..

 • nickewi

  Sen exakt navigera inomhus? Ja Nä ser ingen somhelst nytta med det, skulle va för blinda då men inte mer än så..

 • FredrikAn

  Nä, bara för några få nördar och synskadade.

 • Marcus Roos

  Nyttan kan vara allt från att möblera om hemma till att navigera sig fram i en shoppingcenter.

 • Marcus Roos

  Precis så sägs det nästan alltid om nya tekniker.

 • nickewi

  Okej så ersättning för måttstock och skyltar alltså..? Alltså saker funkar ju bra nu.. Ser fortfarande inte hur detta kan ersätta.. Men hoppas ja har fel..

 • Marcus Roos

  Allt FRÅN att möblera om till innomhusnavigation.
  Jag ser med spänning fram emot detta.

  Med din inställning till tango-tekniken kommer du inte få någon användning av den oavsett.

 • Marcus Roos

  Lyckades få tag på en Lenovo Phab Plus.
  En billig phablet med medioker hårdvara.
  Men jag gillar den på nåt sätt. Skulle lätt kunna tänka mig betala en tusing extra för en telefon från Lenovo med kraftigare hårdvara.

  Detta kanske indirekt leder till att Lenovo släpper fler och kraftigare telefoner. Det ser jag fram emot.

 • nickewi

  Ja med din inställning kommer allt slå igenom med dunder och brak.. Är inte negativt inställt till produkter jag tror på, project Ara ser ja fram emot enormt mycket.
  Finns typ 3 köpcenter i sverige man kan ha nytta av Inomhus navigering. Att möblera om lägenhet osv med hjälp av telefon eller dator finns redan. De man måste göra är bara att mäta lite, går snabbt det.. Detta löser ett problem som inte finns typ..

 • Rome73

  Hur länge räcker batterierna?

 • Fred .

  Jag vet inte alla möjligheter, så det blir spännande att se vad som dyker upp, hur folk nyttjar det, vad som blir av det.
  – Scanna objekt till 3D modeller som du kan importera på datorn.
  – Scanna objekt för att klona med en 3D skrivare.
  – Augmented reality (AR, förstärkt verklighet).
  – Skapa kartor för inomhusmiljöer.
  – Skapa spelvärldar (Quake, Battlefield, Minecraft) utifrån verkliga miljöer.
  – Prova tapeter, måla väggar, kläder, möbler, etc.

 • nickewi

  Men allt de där går ju redan att göra.. Bara att nu är det med en telefon.. Är de det som e grejen? Isåfall kan ja ju till viss del förstå.. Telefonen ”tar över” väldigt många grejer som förr va självklart att ha, för att samla de i en grej. (läs digitalkamera, mp3spelare, Gameboy mm.)
  Så telefonen blir en slags scanner med..
  Hm ok.. De e ju helt klart en nischad produkt och ser väl inte riktigt nyttan till allmänheten men.. Ja.. Fattar bättre.. Tack.

  3d skrivare är ju sjukt spännande grej ja själv börjat kolla på att införskaffa så verktyg till sån kan va spännande..

 • Fred .

  Sånt går väl inte redan att göra?
  Och om det finns något specialpryl som kan göra det så är det ju ingenting som någon har. Nu kommer ju den finnas i händerna tillgänglig för alla. Så det blir intressant om något intressant händer när en sällsynt teknik helt plötsligt kommer till alla.
  På sikt är det ju intressant när telefonen ”tar över” och får fler möjligheter och kan göra allt möjligt om man tänker på en Tricorder från Star Trek.

 • Fred .

  Tänk dig att du är i ett lager, så kan du se var exakt det du letar ligger.
  Tänk dig att du är i ett varuhus eller i en affär, så kan du navigera runt och veta exakt vart allt finns.

 • Fred .

  Du kanske vill göra en spelvärld där du måste slåss mot zombies som invaderar dig i ditt hem.

  Fastighetsförsäljare och mäklare kanske vill ha virtuella rundturer där man kan röra sig fritt och kolla runt i fastigheten.

  Museum och skolor kanske vill erbjuda virtuella besök.

 • ”Skulle soffan passa i det rummet”? Återförsäljarens VR-app visar via din kamera att så är fallet, och du kan lägga beställningen direkt. Du kan testa om tapeterna i rummet passar. Du ramlar ned i en brunn likt Tiny Tim i Simpsons och räddningstjänsten kan via din lur avgöra vart du ligger och kan avgöra hur man ska lösa situationen. Även i jordbävningsscenarier etc. Tja, fåniga exempel kanske men ändå exempel.

 • nickewi

  Ja ok.. Så tango möjliggör såntdär.. Men är sjukt skeptisk att företag och myndigheter kommer adoptera de och faktiskt gör de möjligt.. Hoppas ja har fel då..?

 • Patrik

  Är du inte orolig att information om ditt hem skickas till diverse myndigheter? De har säkert något lurt i kikaren med detta.

 • Man kontrollerar ju permissioner i Android idag redan. Sedan exakt hur det kommer användas av alla parter, det lär vi ju få se.

 • nickewi

  Ja men som sagt, detta är en lösning på ett problem som inte finns.. Finns alltid skyltar överallt.. Men detta hade gjort de enklare bara..

 • nickewi

  Återigen finns de redan sådana lösningar. Finns enkla verktyg där du kan göra rundturer i lägenheter och hus. Men detta hade gjort de enklare.

  Zombie exemplet verka dock kul!

  Kan la sammanfatta de att de gör saker enklare men att de egentligen inte behövs.. Så känns de för min del.. Men slår de igenom så hade de ju varit kanon..

 • Marcus Roos

  Det finns köpcentran i andra länder än Sverige.
  Sen finns flygplatser, museum och andra liknande platser som man lätt kan gå fel i.

  Möjligt DU tycker det är enkelt att mäta upp din lägenhet skalenligt. Jag har gjort ett par försök och tyckte inte alls det gick bra.

  Min inställning är att jag gärna ger detta en chans. Jag är ingen vågmästare, så oavsett vad jag tänker om tekniken är det marknaden som bestämmer.

  För ett par år sedan funderade jag på vad man skulle med en tablet till. Lite senare undrade över nyttan med en Chromecast.
  Idag äger jag mer än 3 av vardera produkt, bara för att de är så användbara för mig.

 • nickewi

  Notera att jag bara uttrycker min högst personliga åsikt. Äger även jag flera tekniska prylar och anammar gärna ny teknik. Multiroom högtalare, chromebook, tablets, WiFi anslutna lampor och chromecast är några av grejerna ja har som långt ifrån alla andra har.

  Japp har inga problem att mäta mitt rum, fullt medveten om att andra har svårt för det då jag fått hjälpa sluta vänner med det, tror dock inte att dom heller hade anammat detta då stora massan är ”rädd” för ny teknik.
  Är nog därför chromecast slagit igenom för att de e enkel, samma med iPhone, iPad mm för att folk direkt fattar hur man gör.

  Jag kommer även ja ge det en chans för att ja älskar teknik, de enda ja hävdar är att jag inte tror att de kommer slå för allmänheten för dom helt enkelt inte förstår tekniken eller nyttan, om nu inte dom gör det extremt enkelt att bruka..

  Vr kommer slå enorm, för den tekniken är lätt att förstå både nyttan och nöjet med, klockor kommer slå de med tids nog för de e samma sak där..

  Ja pratar om allmänheten och du pratat om nyttan med det, lite päron och äpple diskussion detta.

 • Fred .

  Dom vet nog redan vart jag bor. :)
  Det står på dörren.

 • Fred .

  Men då måste du först gå runt hela varuhuset för att hitta skyltarna. Här så har du en överskådlig blick konstant hela tiden och det finns en relation till vart du befinner dig. Med en algoritm för travelling salesman så kan den generera en optimal rutt som du kan gå för att så snabbt som möjligt plocka på det du vill ha på minimal tid.

 • Fred .

  Att saker är enkla och allmän tillgängliga är viktigt.
  – Epost är ju superbra även om man tidigare kunnat skicka vanliga brev via posten.
  – Instant messenging (IM) är ju superbra även om man tidigare kunnat kommunicera med epost.
  – Mobiltelefon är superbra även om man tidigare kunnat använda fasttelefon.
  – Mobilkamera är superbra även om man tidigare kunnat använda riktig kamera.

  Tidigare så fanns transport med flygplan bara för rika, nu är det för alla.
  Förr var internet bara för militären, nu är det för alla.

 • nickewi

  Ja vet inte va du har varit i för varuhus.. De första man möts av i ett varuhus ju en info tavla om vart saker ligger.. Rätt standard.

 • tramsgar

  Få betalt för att mappa inomhusmiljöer åt Google á la StreetView…?

 • nickewi

  Haha fast de där va ju verkligen inte samma sak!
  Grejerna du gav som exempel är ju exempel på saker som antingen har revolutionerat en hel marknad eller som är förbättring av något som redan fanns.
  Tango är en samling och utveckling av saker som redan finns till en vettigt pris. Sen har det potential som heter duga. Men när produkten är klar så är de fortfarande en ”här, se va ni kan göra med denna” – känsla. Så va de inte med e-post, im, , mobil eller mobilkamera.

  Men samtidigt kan tango gå samma väg som internet, potentialen finns där att ändra vårat sätt att se på navigering mm.. Ihop med hologram likt de Microsoft håller på med kan de bli rena rama science fiction saker.. Samma sak med vr och tango..

  Men är fortfarande mycket skeptisk till det.

 • Fred .

  Det är inte en tavla som följer efter dig vart du än går.

 • nickewi

  …..

 • nickewi

  Men gud, har la ett minne eller?

 • Fred .

  Jo, men det kanske är jättemånga varor du ska plocka.
  Sen kanske ni är flera personer som delar upp er och plockar varor i olika sektioner.

 • nickewi

  Aldrig upplevt det som ett problem oavsett hur många vi e eller hur många vi e. Men de e ju bara jag..

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 2. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons