Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

LG berättar att bristen på Nexus 4 beror på ”enorm efterfrågan”

Postat:
06:05 - 2012-12-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Google Nexus-serien (Nexus-loggan)

Lanseringen av nya androidflaggskeppet Nexus 4 har inte gått som på räls i de länder där Google sålt mobilen direkt från Play Store. Onlinebutiken har haft buggar och kraschat, visat felaktiga uppgifter om lagerstatus och angett 6-7 veckor som leveransdatum.

Av de som försökt är det förhållandevis få som lyckats lägga beslag på ett exemplar av Nexus 4 och den sålde snabbt slut i många delar av världen. Är Google helt enkelt usel på att sköta en onlinebutik med fysiska varor eller vad beror alla problem på? 

Det verkar som efterfrågan var högre än vad Google förväntade sig och att sökjätten helt enkelt beställt in alldeles för få enheter. Med tanke på det låga priset torde Google förstått att Nexus 4 skulle bli populär, om företaget nu inte medvetet sänkt tillgången för att öka efterfrågan, vilket verkar osannolikt. Chefen för LG UK, Andy Coughlin, har följande att säga om situationen:

”The phone had proven extremely popular, and as such retailers have been met with huge demand. We are working closely with Google to ensure that those who wish to purchase a handset are able to do so.”

Coughlin tillägger att han tycker det är svårt att säga huruvida Google missbedömde efterfrågan men att det är bra för Google att enheten blivit så uppmärksammad, vilket han menar höjer medvetenheten om Android. LG Nexus 4 ska börja säljas i Sverige nästa vecka.

”It’s hard to say whether Google underestimated demand, or whether they chose simply to have a number of devices available. The fact that the Nexus 4 is high profile is good for Google.

All of this raises the public profile of Android. All of this helps Google’s strategic objectives.”

 • Malx

  Är det bara jag som kan se en fara i det låga priset?
  Om google och LG verkligen gör en vettig vinst på telefonen så är det helt ok. Om inte så riskerar de på sikt att slå ut andra tillverkare med konkurrens på olika villkor. Risken finns att det blir omöjligt att vara telefontillverkare utan att samtidigt vara innehållsleverantör där man tjänar pengar på innehållet. 

 • Lars

  Intressant poäng. Jag har också funderat på det. Amazon säljer ju i stort sett sina enheter med förlust och satsar istället på att gå med vinst genom att knyta fler konsumenter till sitt ekosystem. Men lägre enhetspriser borde väl ändå vara bättre för oss konsumenter i slutändan?

 • Libuz94

  Inte på lång sikt on konkurrenter går i konkurs på grund av billiga mobiler.
  Mindre konkurrense = högre priser

 • Viktor Å

  Lägre priser borde ju absolut vara bättre, men eftersom Google håller i många av de tjänster till Android som drar in pengar så kan det bli svårt för exempelvis Samsung att gå över till samma betalningsmodell.

  Jag tror dock att särskilt Samsung har rätt stora marginaler vid försäljning, så de lär kunna sänka sina priser lite utan problem.

 • Sgt_Stinger

  Som jag förstått det tjänar LG pengar även via play store, men Google säljer telefonen för självkostnadspris, eftersom de tjänar pengar på varje android-användare i vilket fall.

 • Elpapo

  Precis vad LG behövde nu…

 • Guest

  Säker på att en del av förseningarna från Googles håll beror på att många från icke Google Play länder beställt via US/UK Google Play för att det var så mycket billigare där. 

 • Hur mycket är mycket undrar jag fortfarande… Finns det några siffror på hur mycket som sålts hittills? Jag har missat det iaf.

 • Marquzz

  Hur detta kunde komma som en överraskning för LG/Google är ju helt makalöst.

 • Chk

  Jag ser en stor risk i detta. Apple klarar sig ju genom att folk är villiga att betala premiumpriser för iPhones och har dessutom ingen konkurrens om man vill ha iOS. Däremot blir det ju svårare för, i synnerhet de mindre, Androidtillverkarna som inte kan hämta hem vinsten genom sidoinkomster.

  Google tjänar ju grova pengar på att sälja information om användarna till sina reklamköpare så Nexustelefonerna kommer kunna vara billiga. Men var tjänar tex Samsung och HTC pengar om det inte går att ta hem vinst när man säljer enheter? Att bara vara leverantör av Nexustelefoner vill de nog inte. Lösningen blir ju att dra ned på kvalitén för att kunna sälja telefonerna billigt. Det gynnar knappast konsumenterna. Att dessutom uppdatera sina enheter finns det heller inga pengar till. Man vill hellre att kunderna köper nya enheter. (För Google däremot är det ju bra att uppdatera Nexustelefonerna då de inte tjänar pengar på nyförsäljning. Ju längre en kund behåller telefonen ju mer vinst gör ju Google på varje telefon.)

  Alternativet är kanske att slå sig fria från Google och börja låsa telefonerna till egna butiker och tjänster som Amazon gjort. Samsung håller på att krossa de övriga Androidtillverkarna (Det är ju bara de och Apple som tjänar pengar på telefoner) så det är kanske en lösning för dem. De har en så stor kundbas som är lojala mot Samsung och inte Android. Samsung har skapat sin framgång med en enormt stor marknadsföringsbudget (4 miljarder dollar för 2012 jämfört med tex Apples 1 miljard dollar) så att de har alla möjligheter att marknadsföra en sådan produkt till framgång.

  Länk om Samsungs marknadsföringsbudget:

  http://www.asymco.com/2012/11/29/the-cost-of-selling-galaxies/

 • Guest

  Lär komma i slutet av kvartalet. 

 • Chk

  Jag ser att jag läste siffrorna på Asymco fel. Samsungs totala marknadsföringsbudget är närmare 12 miljarder dollar för 2012, men då inkluderar det tex bonus till butiksförsäljare och andra kick-backs.

 • Emil Laxeta

  Hur kommer det sig att den kostar 2x mer här i sverige än i resten av världen?

 •  Det är väl bara på play store den är så billig?

 • Franggio Hogland

   Först o främst så är det inte enbart i Sverige den kostar mycket mer.
  För det andra så är det ingen skatt på den i USA.
  För det tredje så är det Google som säljer dom själva på andra sidan pölen, inte 100% på Tyskland och UK dock.
  För det tredje, big deal? Fortfarande billigare/samma pris än våra andra mobiler i denna klass.

 • Jonas

  Den stora skillnaden består i att i Sverige säljs den via distributör + återförsäljare, i Play-länder säljer Google direkt till konsument.

  Sen tillkommer ju förstås svensk moms och tull också.

 • Glödhet :D

 • MP

  Tja, kan man tjäna en tusenlapp eller mer på att köpa den i England eller Tyskland så är det väl en rätt big deal? Men visst, den har fortfarande ett bra pris. 

 • Railwayman

   En viktig anledning till att Nexus 4 (och Galaxy Nexus före den) är så billiga direkt från Play är att deras främsta konkurrenter är subventionerade enheter från operatörerna. I USA är folk vana vid att betala $199-299 med abonnemang. Google försöker då hålla nere priset på enheten för att kunna locka kunder till sin olåsta, obrandade Nexus 4. Ett flaggskepp hos en amerikansk operatör har ofta ett skyhögt pris på runt $599-799 (för att ge sken av att abonnemangsdealen är bra) och folk är så pass vana vid detta system att det blir gnäll om ”för dyrt” om enheten t.ex kostar $499 olåst. Att det betalar sig med marginal om man väljer t.ex Straight Talk ($45 istället för $100-120 hos AT&T eller Verizon) tänker inte folk på.

  Resultatet blir att priset på Nexus 4 måste hållas nere för att folket som vant sig vid ovanstående priser skall köpa produkten. Konkurrenten är som sagt en subventionerad enhet från en operatör (större delen av mobilerna som säljs i USA är sådana). I ett normalläge hade Nexus 4 troligen kostat ungefär $499 eller något mer.

  Övriga tillverkare som sitter i händerna på operatörerna är inte direkt drabbade negativt, majoriteten köper deras enheter med abonnemang. Det penetrationspris som Google satt speglar den snedvridna marknaden och är mer eller mindre nödvändigt för att sälja ö.h.t.

  Så fort subventionerandet upphör och ersätts av ett liknande system som i t.ex Sverige kommer priset på Nexus att gå upp, Google säljer den inte billigt för att vara snälla och givmilda – hade de kunnat ta mer betalt i USA hade de gjort det. Men när konkurrenten till den olåsta enheten är en subventionerad sak som köps av kunder som inte räknar ut totalkostnaden får man helt enkelt pressa ner priset i botten.

 • Seade

  Inte alls. LG våldtog sitt varumärke rätt hårt med Optimus 2X. Hittills har LG haft sämst kundnöjdhet av de fem stora smartphonetillverkarna. Jag räknar dock med att de har förbättrat sin test- och verifieringsavdelning sedan dess.

 • Krister

  När jag för något år sedan framförde att tillverkare borde sälja direkt från fabrik istf via mellanhänder tyckte förståsigpåarna att detta var barockt. Nu ser vi hur framgångsrikt detta koncept kan vara med rätt partner (Google). Vänta bara på när dedikerade Google TV-apparater, Chromebook etc, släpps globalt – bäva månde marknaden. 

 • Erik Gerdin

  Är i England just nu. Läget på Google play är leverans av Nexus 4 andra halvan av januari, och Nexus 10 ”Sold out”, men uppmaning att kolla senare.

 • Nicke

  Någon som vet nått nytt om när den kommer till Sverige?
  Sett att flera butiker flyttat fram datumet :/

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons