Recension:Recension:LG Optimus G [Recension]

Postat:
20:59 - 2013-07-02
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
38

Introduktion

LG:s Androidhistoria är en minst sagt brokig sådan. Liksom vi konstaterade inför recensionen av Optimus 4X HD så lanserar den koreanska tillverkaren ofta hårdvarumässigt kompetenta telefoner som sedan helt eller delvis misslyckas med att leverera mjukvarumässigt.

Många minns fortfarande uppdateringsproblemen som omgärdade Optimus 2X, och den tidigare nämnda 4X HD hade inte förrän alldeles nyligen fått en enda uppdatering till en nyare Androidversion. Detta ledde till att många kunder var rädda att LG skulle avsluta 2012 på samma sätt som de inledde året.

I augusti presenterade  de Optimus G, en telefon som enligt LG själva har kommit till genom ett tätare samarbete mellan olika divisioner inom företaget än vad som tidigare varit brukligt. Vid lanseringen i Korea lades fokus på prestandan, då telefonen var bland de första som lanserades med Qualcomms nya SoC; Snapdragon S4 Pro.

När telefonen lanserades i Sverige under början av mars i år, å andra sidan, hade fokus flyttats till telefonens prislapp, mycket på grund av att flera konkurrerande telefoner med kraftigare hårdvara hade hunnit presenteras sedan Korea-lanseringen. I samband med denna lansering började företaget dessutom rulla ut uppdateringen till Android 4.1 / Jelly Bean.

LG marknadsför alltså Optimus G som ett prisvärt alternativ till HTC One, Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4, med något sämre prestanda men också en lägre prislapp. Vi skall genom vår vanliga samling tester försöka utröna om så är fallet, och kommer över den närmaste tidsperioden utsätta den för diverse ansträngningar och utmaningar, såväl syntetiska som sådana som dyker upp titt som tätt i vår vardag.

Specifikationer

SpecificationsLG Optimus G
Measurements
(H x W x D)
131.9 x 68.9 x 8.45mm
Weight145 g
Screen / resolution4,7" / WXGA (1280x768p)
Panel typeTrue HD IPS+
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipQualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064)
CPU28 nm quad core ARM Cortex-A8 processor @ 4 x 1.5 GHz
GPUAdreno 320
RAM2048 MB
Internal storage (NAND)32 GB
Battery2100 mAh, Li-Ion, built-in, specified for 800 charge cycles
Primary camera13 megapixels, LED flash, 1080p (1920x1080) video recording
Secondary camera1.3 megapixels, 720p (1280x720) video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0) w/ MHL, 3,5mm audio jack
ButtonsRight side: Power button
Left Side: Volume rocker
Network / CommunicationGSM (850/900/1800/1900), UMTS (900/2100), HSDPA 42
LTE (800, 900, 1800, 2100, 2600)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.0 with A2DP
SensorsGPS + GLONASS, accelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor
Android version / GUIAndroid 4.1 (Jelly Bean)
Codec supportVideo: H.263, H.264, MPEG4, DivX, XviD, WMV, VP8
Audio: AAC, AAC+, e-AAC+, MP3, WMA, MIDI, WAV, OGG, AMR
In storesMarch 2013 (Sweden), November 2012 (Korea, Japan, North America)
MiscellaneousZeroGap touch

LG Optimus G har ett Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chipp som har hand om beräkningarna, dels med en fyrkärnig Krait-CPU på 1,5GHz per kärna, och dels med grafikkretsen Adreno 320. Telefonen har utrustats med 2GB arbetsminne (RAM)  och 32GB lagringsutrymme – vi gläds åt att det sistnämnda är dubbelt så mycket som det i exempelvis Google Nexus 4, eftersom utrymmet inte går att utöka med minneskort.

Batteriet på 2100mAh är också fast och kan inte bytas ut av användaren, men är i gengäld specificerat för fler laddningscykler än vad som är vanligt. Mjukvaran består av Android 4.1 / Jelly Bean och Optimus UI version 3.0, och telefonen har stöd för uppkoppling via LTE.

I kartongen

optimus-g-box optimus-g-box-content

LG har tidigare haft för vana att leverera sina telefoner i kompakta, stilrena och stadiga kartonger. Till vår glädje har de inte valt att göra några avsteg från ett vinnande koncept, och även Optimus G levereras i en trevlig och stabil kartong där inte alltför mycket luft har fått åka snålskjuts.

I kartongen finner vi följande:

  • LG Optimus G (svart)
  • USB-adapter (Svart, 1.2A)
  • MicroUSB-kabel (Svart, ca 1m)
  • Hörlurar (svarta, platt sladd)
  • Instruktionsmanual

Dessvärre kan vi i vanlig ordning inte garantera att detta tämligen standardmässiga innehåll är detsamma som kunder kan vänta sig, på grund av variationer mellan olika butiker, regioner eller operatörer, så vi rekommenderar att nogräknade kunder gör en förfrågan på försäljningsstället.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

optimus-g-front
optimus-g-rear optimus-g-top
optimus-g-bottom optimus-g-left optimus-g-right

LG Optimus G är en stabilt byggd och – i vår högst subjektiva mening – snygg telefon. Det inbyggda batteriet är förstås en nackdel på många sätt, men delvis tack vare detta har LG lyckats bygga telefonen med en tätare passform på chassits delar. Resultatet blir en total avsaknad av böjlighet och missljud när vi bänder och vrider på telefonen.

Optimus G ser tämligen affärsmässig ut i våra ögon, med en något mer vuxen och proper design än det nära syskonet Nexus 4, som ger ett lite mer ungdomligt intryck med sitt mjukare designspråk. Optimus G saknar dessvärre också det avfasade skärmglaset som Nexus 4 har, vilket ger den förstnämnda en viss nackdel när det gäller svepgester från skärmens sidor, vilka lär bli vanligare i framtiden i och med att Google nu har publicerat officiella instruktioner för hur utvecklare skall skapa paneler som sveps in från sidan.

Enheten har en baksida i glas – liksom Sony Xperia Z och iPhone 4/4S – och denna är i sin tur försedd med ett  mönster, som på gott och ont inte är lika framträdande som det på Nexus 4 men som ändå ger bakstycket en känsla av djup och liv. Framsidan är i vanlig ordning tillverkad i glas, medan telefonens sidor omgärdas av en plastram. Kvalitetskänslan är mycket hög, så som vi numera är vana vid när det gäller LG:s telefoner, och även plastdelarna tycks vara tillverkade av högkvalitativa material.

Telefonen ligger mycket bekvämt i handen, men på grund av att alla dess ytor har en högblank yta så är den också tämligen hal. Inte desto mindre går det att få ett bra grepp om enheten så länge man inte har vantar på händerna, och det är som alltid en fröjd att hålla i en telefon som känns stabil och hållbar.

Det enda direkta klagomålet vi har på hårdvarukonstruktionen i LG Optimus G är den bakre kameralinsen, som sticker ut ett par millimeter och därmed förhindrar att telefonen ligger helt plant på bord eller andra ytor. I och med att linsen inte är centrerad i sidled så har vi inte samma problem som på HTC One med att telefonen gungar när vi trycker på skärmen, men å andra sidan innebär detta också att luren lutar åt höger på plant underlag.

Storleksjämförelse – LG Optimus G vs. HTC One, Samsung Galaxy S4 och Xperia Z
optimus-g-size-comparison

Jämförelsegalleri – LG Optimus G vs. LG/Google Nexus 4 

optimus-g-vs-nexus-4-front
  optimus-g-vs-nexus-4-bottom optimus-g-vs-nexus-4-top optimus-g-vs-nexus-4-left optimus-g-vs-nexus-4-right

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

lg-optimus-g-powerbutton

LG Optimus G bjuder inte på några överraskningar när det gäller knappar, portar eller sensorer. Längs fronten finner vi en kamera och samtalshögtalare, samt ljus- och närhetssensorer. Dessutom återfinns navigationsknapparna här, vilka följer den äldre modellen med knappar för Tillbaka, Hem och Meny men ingen för multitasking. Inte desto mindre fungerar knapparna väl, och vi har inte vid något tillfälle upplevt att de missat att reagera på tryck.

Längs högersidan finner vi ström-/låsknappen; dess yta är lite i minsta laget, men den står ut tillräckligt mycket från telefonen för att vara lätt att finna även i blindo eller i fickan. Profilen är något kantigare än på motsvarande knapp på Nexus 4, men hörnen är fortfarande inte så skarpa att de ger upphov till skav eller annat obehag. Klickkänslan i knappen är bra och den ger en tydlig men tyst bekräftelse på att den blivit intryckt.

Volymkontrollen befinner sig på motsatta sidan telefonen, långt upp på vänstersidan. Knappen för att höja volymen sitter  nästan precis tvärs över från låsknappen, vilket kan leda till oavsiktliga tryck på den ena vid användning av den andra – detta är dock inget vi har råkat ut för i vårt dagliga användande. Volymkontrollen i sig är lätt att finna, då mitten av den är lite kraftigare upphöjd än resten, och även denna har en trevlig  klickkänsla med tillräckligt lång slaglängd.

En trevlig finess är att man genom att trycka på båda volymknapparna samtidigt – vilket enklast görs genom att trycka på upphöjningen i mitten – får upp telefonens anteckningsapplikation och kan göra snabba anteckningar som sedan kan bevaras på skärmen när du navigerar till en annan applikation. Vi hade gärna sett att denna genväg kunde tilldelas valfri applikation, såsom en mediaspelare eller Google+, och vi håller tummarna för att detta kommer i en framtida uppdatering.

Telefonens nedre kortsida hyser MicroUSB-porten samt samtalsmikrofonen, medan 3,5mm-jacket och mikrofonen för brusreducering befinner sig på den övre kortsidan.

Mottagning och datahastigheter

optimus-g-screenshot-00026

Liksom alla andra flaggskeppstelefoner idag – den nära besläktade Nexus 4 undantagen – har LG Optimus G bestyckats med LTE-radio, vilket möjliggör betydligt högre uppkopplingshastigheter och kortare svarstider när man befinner sig ute på vift. Som alltid är det mycket svårt att ge en rättvis bild av mottagningen, som beroende på nätverkstyp kan påverkas av geografisk plats, väder och val av router – bara för att nämna några exempel.

När vi testade nedladdningshastigheten via LTE med appen Speedtest.net och det Telia-SIM som satt i vårt testexemplar, så uppnådde vi som högst en hastighet på 58 megabit per sekund i centrala Göteborg med full täckning. Via HSDPA/HSUPA uppnådde vi nedladdningshastigheter på runt 27 megabit per sekund och en uppladdningshastighet på maximalt 1,3 megabit per sekund.

Vid test av hastigheten via WiFi (802.11n, 5GHz) imponerar Optimus G med 80Mbit/s (10MB/s) vid både upp- och nedladdning via FTP på det lokala nätverket. Hastigheten är inte fullt lika hög som de smått makalösa 102Mbit/s som Samsung Galaxy S4 åstadkom på vårt nätverk, men inte desto mindre är den imponerande och bättre än hos samtliga övriga enheter vi testat.

Mottagningen för HSxPA/LTE har vi upplevt som mycket bra, och på flera platser där vi med Nexus 4 endast hade GPRS-täckning så kunde vi surfa med (något begränsad) LTE-hastighet på Optimus G. Mottagningen för Wi-Fi upplevdes inte som fullt lika fördelaktig när vi testade denna genom att långsamt avlägsna oss från accesspunkten med Optimus G i ena handen och Nexus 4 i andra. Även om båda telefonerna presterade klart godkänt, och båda klarade sig ända tills vi var ute på gatan, så höll Google-telefonen kontakten med routern ett par meter till efter att Optimus G hade kastat in handduken.

Det så kallade dödsgreppet, där man med en eller båda händer lyckas täcka telefonens antenner och på så vis försämrar mottagningen, har en förhållandevis liten inverkan på denna hos LG Optimus G, som på det stora hela får klart godkänt vad gäller mottagning och hastigheter.

Ljudegenskaper

optimus-g-headphones

Ljudkvalitén i LG Optimus G är generellt sett tämligen god, och vi tycker oss definitivt märka en kvalitetsskillnad vid jämförelse med Nexus 4 – till fördel för Optimus G. Vi anser att Optimus G har ett något klarare ljud, vilket blir särskilt märkbart vid starkare ljudvolymer, men båda telefonerna lider av ett svagt skorrande vid dessa nivåer.

Den externa högtalaren håller godkänd kvalité, och tack vare att kameran sticker ut på telefonens baksida så blir ljudet inte lika dämpat som på vissa andra enheter när telefonen placeras på plant underlag. Högtalaren klarar också av att spela ganska högt, men i både ljudkvalité och volym får Optimus G se sig utklassad av klassledaren HTC One, som med sina framåtriktade stereohögtalare erbjuder en betydligt bättre ljudupplevelse.

Vi blev imponerade av de inkluderade hörlurarna, som med platt sladd och aluminiumsnäckor ger ett trevligt första intryck. Ljudkvalitén lär inte heller göra någon besviken – om man tar i beräkning att hörlurarna är av medföljande typ, förstås – och de bjuder på en tämligen fyllig ljudbild, med kraftig bas men något klent tilltagen diskant och ett neutralt mellanregister.

Ljudkvalitén vid samtal är klart godkänd, och vi hade aldrig problem med vare sig hörbarhet eller tappade samtal. Ljudet var klart och starkt i båda ändar av samtalet, även om detta givetvis kan komma att påverkas av mobiltäckningen i området.

GPS och positionering

Optimus G (röd) vs Nexus 4 (blå)

Optimus G (röd) vs Nexus 4 (blå)

Vi tog med vårt testexemplar av LG Optimus G och vår Google Nexus 4 på en löptur under en frisk morgon med klart väder, för att jämföra GPS-/GLONASS-prestandan hos dessa ytterst snarlika enheter. Båda telefonerna följde vår rutt mer än tillräckligt väl, men Optimus G (röd linje) låg lite bättre till under spårets början och lyckades, till skillnad från Nexus 4 (blå linje), klara sig utan en enda nämnvärd avstickare från denna.

Nexus 4 får alltså se sig nätt och jämnt slagen av syskontelefonen Optimus G, främst på grund av den lilla avvikelse som syns  nära mitten av rutten. Vid testtillfället hade positioneringshjälp från mobilnät och Wi-Fi inaktiverats, för att verkligen testa hur väl själva GPS-/GLONASS-hårdvaran fungerade.

Telefonen hittade i regel flera satelliter inom loppet av några sekunder, och i de flesta fall hade vi snabbt en låsning på flera stycken, även i stadsmiljö.

Bildskärmen och digitizern

optimus-g-display

LG Optimus G må sakna de 1080p-bildskärmar som de nyare och dyrare konkurrenterna har, men bör trots detta inte ses som helt uträknad i denna kategori. När vi ställde frågan till er läsare så fanns det en viss oenighet om den högre upplösningen gjorde någon faktisk skillnad vid vardagsanvändning, och faktum kvarstår att en 1080p-bildskärm slukar mer batteri än en i övrigt identisk skärm med lägre upplösning.

Den 4,7 tum stora bildskärmen i Optimus G har en upplösning på 1280 x 768 pixlar och är av IPS-typ. Den koreanska tillverkaren har använt en annorlunda tillverkningsteknik, som de själva kallar ZeroGap Touch, för att eliminera luftspalten som vanligtvis finns mellan bildskärmen och skärmglaset och som bidrar till ett större avstånd mellan bildskärm och finger.

Resultatet är tämligen imponerande, och känslan av att vi tar på bilden – snarare än bildskärmen – är mer påtaglig än i enheter med bildskärmar tillverkade på traditionellt vis. När man använder den inbyggda anteckningsappen för att rita på skärmen så blir det förvillande likt att någon faktiskt skulle ha gjort detta med en tuschpenna.

Det minskade avståndet mellan bildskärmen och skärmglasets yta har också en viss inverkan på betraktningsvinklarna, och i kombination med IPS-tekniken i själva bildskärmen ger denna en i stort sett oförändrad kontrast- och färgåtergivning även vid kraftiga vinklar.

Tråkigt nog är detta inte enbart positivt, då kontrasten tycks vara alltför högt ställd i LG Optimus G. Mycken text har vad som närmast kan beskrivas som en gloria runt sig;  en ljusare kant omger bokstäverna och gör läsning till ett ovanligt tröttsamt beting, särskilt för den så vanliga varianten med svart text på vit bakgrund, och vi undvek mer än vanligt att läsa längre artiklar och verk på telefonskärmen.

Även färgåtergivningen vittnar om en aggressiv kontrastinställning, och såväl bilder som applikationer får ett onaturligt utseende med alltför ljusa högdagrar och mörka skuggor, samt stundtals övermättade färger. Vi misstänker så smått att det hela är ett försök att efterlikna färgkaraktäristiken hos de AMOLED-skärmar som återfinns i bland annat Samsung Galaxy S4, men resultatet är i vår mening allt annat än lyckat och vi hade önskat att LG nöjt sig med en mer dämpad kontrastnivå – alternativt en möjlighet att ändra denna.

Bortsett från den udda representationen av text – som sannolikt inte lär tilltala särskilt många –  är meningarna om vad som är ”rätt” kontrastnivå och färgåtergivning delade, och vissa användare kan mycket väl föredra den starkare kontrasten mot den nästintill undermåliga dito i Nexus 4. Med sina knappa 320 PPI är skärmen dessutom mer än skarp nog för den som sällan läser ”utzoomad” text på webben, och som tidigare nämnt har den lägre upplösningen en positiv effekt på batteritiden.

Mjukvaran

LG Optimus G uppdaterades i samband med Sverigelanseringen till Android 4.1 / Jelly Bean, som levereras med tillverkarens eget gränssnitt Optimus UI, vilket i sin  tur bjuder på den sedvanliga mängden visuella och funktionella förändringar samt en samling inkluderade applikationer.

Ett problem, som endast kommer påverka de användare som har svenska som systemspråk, är de svenska översättningarna från LG:s sida. Dessa är kort sagt under all kritik, och vi är besvikna på att LG snarare har gjort ett sämre jobb med dessa i Optimus G än i föregångaren Optimus 4X HD, där vi också påpekade problemet i vår recension av telefonen.

optimus-g-screenshot-0001 optimus-g-screenshot-0002 optimus-g-screenshot-0003 optimus-g-screenshot-0010 optimus-g-screenshot-0011 optimus-g-screenshot-0022 optimus-g-screenshot-0023 optimus-g-screenshot-0025

Harmlösa fel som ”Specialbeställ klockor” och ”optimera politik för CPU-kontroll”, en inställningsrubrik som lyder ”Visa GPU visa uppdateringar” med underrubriken ”Flash visningar inuti fönster när den tecknas med GPU”, samt mängder av särskrivningar och inkonsekvent terminologi. Dessa bidrar alla till ett intryck av att den svenska marknaden är tämligen oviktig för LG, eller åtminstone inte viktig nog för att anlita en svenskspråkig person för att genomföra eller ens kontrollera översättningen. Att det i en meny står att ”Flygplansläge är PÅ” när det är inaktiverat kan dessutom leda till problem för mindre erfarna användare, som kan råka aktivera det och sedan inte kan ta emot samtal.

optimus-g-screenshot-0007 optimus-g-screenshot-0008 optimus-g-screenshot-0019 optimus-g-screenshot-statusbar

Bortsett från de klart underkända översättningarna så bjuder Optimus G och Optimus UI på en trevlig upplevelse, med ett enhetligt designspråk och väl formgivna applikationer.

Tangentbordets knappar är i minsta laget och utnyttjar inte skärmytan tillräckligt väl, åtminstone inte i jämförelse med vissa tredjepartsalternativ, och det saknar det stöd för gestbaserad inmatning som många tangentbord erbjuder idag. Geststödet är å andra sidan inte obefintligt, och vi välkomnar möjligheten att kunna svepa ned över tangentbordets yta för att dölja det samt att växla till enhandstangentbord genom att svepa åt vänster eller höger beroende på vid vilken kant man vill ha det. Rättningsfunktionen är kompetent även på svenska, och till skillnad från i Optimus 4X HD sitter ÅÄÖ-tangenterna på rätt plats.

Liksom Sony före dem erbjuder LG en samling ”mini-applikationer” – på svenska kallade QSlide-program – som visas i ett flytande fönster och som kan köras ovanpå andra applikationer. En intressant och välkommen skillnad gentemot Sonys lösning är att man för samtliga sådana applikationer kan ställa in opaciteten (graden av genomskinlighet), för att på så sätt öka synligheten av vad som sker bakom fönstret. Det är också möjligt att växla mellan fullstort och förminskat läge, i de LG-applikationer som stödjer QSlide-funktionaliteten, utan att förlora eventuella inmatade data.

Hemskärm/launcher

optimus-g-screenshot-0015 optimus-g-screenshot-0013
 optimus-g-screenshot-0012 optimus-g-screenshot-0016 optimus-g-screenshot-0017 optimus-g-screenshot-0024

Hem- och låsskärmarna i LG Optimus G ser till stor del ut som de gjorde i Optimus 4X HD, med undantag för den nya upplåsningsanimationen i form av en vattendroppe och de runda ikonerna för genvägarna på låsskärmen. Precis som tidigare bjuder Optimus UI på ett visst mått av möjligheter att skräddarsy utseendet på gränssnittet, med fyra inbyggda teman och möjlighet att ändra klockans utseende på låsskärmen, och liksom tidigare kan man byta ut ikonen för applikationer på hemskärmen.

Både hemskärmen och låsskärmen har fungerat så gott som klanderfritt under vår tid med telefonen, och i båda ser vi en närmast total avsaknad av eftersläpningar eller frysningar – även med många widgets och genvägar på hemskärmarna.

Webbläsaren

optimus-g-screenshot-0027 optimus-g-screenshot-0004 optimus-g-screenshot-0006

Förutom möjligheten att köras i ett mindre QSlide-fönster erbjuder den inbyggda webbläsaren samma användarupplevelse som den i telefonens föregångare. I de flesta fall är denna webbläsare snabbare än Googles webbläsare Chrome, men den saknar bokmärkes- och historiksynkroniseringen hos den senare. Ibland upplevde vi att den helt och hållet vägrade ladda sidor ordentligt; Facebooks mobilsida, till exempel, sades ofta vara färdigladdad medan det i fönstret endast syntes en vit sida, och vi fann att den enda lösningen var att stänga ned fliken och försöka igen.

Webbläsaren kommer med en liten menyrad längst ned, som hyser knappar för Framåt, Bakåt, Hem, Ny flik och Bokmärken. Menyraden går att dölja genom att dra dess handtag nedåt och kan åter göras synlig genom att göra motsatsen.

Galleri och mediaspelare

optimus-g-screenshot-media-0001 optimus-g-screenshot-media-0002

Galleriappen i Optimus G är funktionsmässigt så gott som identisk med den i ”vanilla” Android, och erbjuder varken mer eller mindre än denna. Användare som finner Googles galleriapplikation alltför sparsam med funktionerna lär heller inte nöja sig med LG:s dito, men för dessa användare finns det som bekant alternativ att ladda ned från Google Play Store.

optimus-g-screenshot-media-0005
optimus-g-screenshot-media-0004 optimus-g-screenshot-media-0006

Mediaspelaren erbjuder en aning fler funktioner än Androids standardspelare, däribland möjligheten att spela videoklipp i ett flytande fönster medan man sysslar med annat på telefonen. Detta fönster kan förstoras och förminskas efter bästa förmåga – liksom de andra QSlide-applikationerna – och även med högupplöst video flyter klippet på bra  när vi testar funktionen. En annan välkommen finess som de flesta mediaspelare har idag är möjligheten att låsa skärmen för att undvika oavsiktliga tryck.

Det är också möjligt att strömma media via nätverket och LG:s SmartShare-mjukvara, och vid test med en LG-TV från 2012 tycker vi att det fungerar förhållandevis bra, även om vi hade vissa problem med frysningar i videon – något som kan ha orsakats av brister hos vår router eller övriga störningar som inte är relaterade till Optimus G.

Kameran

optimus-g-camera

Kameran är en de punkter där LG Optimus G skiljer sig kraftigast från syskonet Nexus 4, och har i detta fallet tillhandahållits med en sensor på 13 megapixlar (1,3 megapixlar för den främre). Vi bekymrar oss en smula för den utskjutande kameralinsen, som riskerar att ådra sig en större mängd repor på grund av sin utsatta position. Denna har å andra sidan en ytterligare lite högre ram runtom, och vi har under vår testperiod inte råkat ut för några repor på linsen.

Bildkvalitén hos den bakre kameran är utan tvekan godkänd, och bortsett från en genomgående gulaktig ton – som blir ännu mer påtaglig på grund av den blåa tonen i bilderna från Nexus 4 – så tycker vi att Optimus G klarar sig bra i de flesta ljusförhållanden och att samtliga testbilder ser mer naturtrogna ut än motsvarande bilder tagna med Google-telefonen.

Liksom föregångaren 4X HD har LG Optimus G dock svårt med att blända ned ordentligt när ljuset blir starkare, med följden att bilder tagna i starkt ljus kan se matta och alltför ljusa ut, och Optimus G har trots allt en bit kvar till de nyare flaggskeppen från Samsung och HTC. För fotografering i dokumenterande syfte duger den alldeles utmärkt.

Exempelbilder

LG Optimus G                                                    LG/Google Nexus 4

optimus-g-sample-0001 nexus-4-sample-0001

optimus-g-sample-0002 nexus-4-sample-0002

optimus-g-sample-0003 nexus-4-sample-0003

optimus-g-sample-0005 nexus-4-sample-0005

optimus-g-sample-0004 nexus-4-sample-0004

HDR:

optimus-g-sample-hdr nexus-4-sample-hdr

Videoexempel
LG Optimus G

LG/Google Nexus 4
http://youtu.be/SK1TILE1g9A

Vid videoinspelning är skillnaden mellan Optimus G och Nexus 4 än mer påtaglig, och färgåtergivningen i testklippet från Optimus G är markant bättre än den i klippet från Nexus 4.

Buggar och problem

Utöver de horribla översättningarna samt ett problem med batterivisningen har vi stött på få problem eller buggar med Optimus G, och LG tycks ha skapat en mjukvarusvit som är tämligen stabil. Vi råkade inte ut för en enda spontanomstart under vår testperiod, och har inte heller sett några tendenser till att telefonen skulle hänga sig.

Batteritiden

Batteritiden för LG Optimus G har vi upplevt som klart godkänd, även med LTE aktiverat och utanför Wi-Fi-täckning. Telefonen klarade sig nästan alltid från morgon till kväll utan laddning vid lätt till normal användning, och inte sällan tills nästa morgon.

Vi hade dock problem med att indikatorn för återstående batteriladdning kunde visa helt fel hos vårt testexemplar. Vid ett flertal tillfällen gav vi oss av hemifrån med dryga 20 procent batteri återstående, startade en offlinelagrad spellista på Spotify, bara för att få helt slut på batteri efter mindre än fem minuter. Indikatorn för återstående laddning bör visserligen tas med en nypa salt i Optimus G liksom i andra batteridrivna enheter, men sällan har vi upplevt att den visat så fel som i LG:s flaggskepp.

Det inbyggda batteriet skall enligt LG hålla längre än konkurrenternas motsvarigheter, och tillverkaren hävdar att det skall klara av upp till 800 laddningscykler innan det anses förbrukat – en 60-procentig förbättring mot de 500 cykler som LG hävdar att tidigare batterier mäktade med. Förbättringar som dessa är välkomna, särskilt i enheter som just Optimus G där batteriet inte kan bytas ut av användaren på ett enkelt vis, och kan leda till att kunder behåller sina telefoner under en längre tid.

Spel, prestanda och grafer

Hårdvaran i LG Optimus G var i absolut framkant när den lanserades, och än idag är systemchippet Qualcomm Snapdragon S4 Pro tillräckligt kraftfullt för de flesta användare – den nyare Snapdragon 600 är trots allt endast en mindre, inkrementell uppgradering. Inte desto mindre ser vi att den äldre S4 Pro hamnar på efterkälken i våra tester som behandlar CPU-prestanda, medan den identiska grafikprocessorn – Adreno 320 – i kombination med den lägre skärmupplösningen hos Optimus G placerar den mycket högt i tester som testar just GPU-prestandan när skärmen är på.

Spelprestandan blir förstås också högre i Optimus G vid jämförelse med dess mer högupplösta konkurrenter, och varken i N.O.V.A 3 eller Modern Combat 4 – med vilka Galaxy S4 hade problem att erbjuda en bra framerate – ser vi några tendenser till ”hackig” bild. För den som spelar mycket kan Optimus G således vara ett bättre alternativ än de dyrare flaggskeppen från andra tillverkare.

[bench]system|lg optimus g[/bench]

Optimus G levereras med 2GB RAM-minne, samma mängd som övriga flaggskeppstelefoner idag stoltserar med, och av dessa finns 1816MB tillgängliga efter att hårdvaran och operativsystemet lagt beslag på sitt. Telefonen har 32GB inbyggt minne, varav 25,6GB finns tillgängligt för användaren, något som glädjer oss då telefonen liksom HTC One och till skillnad från Samsung Galaxy S4 saknar minneskortplats.

[bench]cpu|lg optimus g[/bench]

I testerna som behandlar prestandan hos systemprocessorn hamnar Optimus G som sagt efter HTC One och Samsung Galaxy S4, som båda bestyckats med det nyare Snapdragon 600-chippet, men den lyckas alltjämt hålla jämna steg med Nexus 4, Sony Xperia Z och Oppo Find 5, som samtliga delar hårdvaruplattform med LG:s telefon. Enda undantaget är RgbenchMM, där Optimus G presterar likvärdigt med Nexus 4 men markant sämre än Xperia Z och Find 5.

[bench]gpu|lg optimus g[/bench]

I GPU-testerna ligger Optimus G ännu närmare toppen, tack vare att den saknar den 1080p-upplösning som flera av konkurrenterna huserar – denna fördel är särskilt märkbar i testet Basemark Taiji, där Optimus G mäktar med ett cirka 20 procent högre resultat än den främsta 1080p-telefonen, Galaxy S4.

[bench]phone_web|lg optimus g[/bench]

I webbläsartestet Vellamo HTML5 ser vi att Optimus G återigen hamnar på efterkälken bakom konkurrenterna med nyare hårdvara – men också en del telefoner med äldre sådan, som till exempel Sony Xperia V och den första ASUS Padfone, varav sistnämnda har presterat det bästa resultat vi hittills uppmätt i testet.

Slutsats

LG börjar som sagt i något av en uppförsbacke med Optimus G, och hade en svår uppgift framför sig med att bevisa att man hade lärt sig av misstagen med Optimus 2X och – till viss del – Optimus 4X HD. Kunde man leverera mjukvara som presterade bra och saknade större buggar, och skulle man kunna hålla telefonen uppdaterad? Istället för att konkurrera direkt med nyare enheter som Sony Xperia Z, HTC One och Samsung Galaxy S4 lanserades Optimus G i Sverige som ett billigare alternativ med goda prestanda, hög byggkvalité och en lite mindre formfaktor än de övriga.

Byggkvalitén är minst sagt imponerande, och samtliga material känns högkvalitativa. Telefonens fram- och bakstycken i glas gör att telefonen väger lite mer och sannolikt blir mer ömtålig än vore baksidan av plast, men samtidigt ger det telefonen en tämligen exklusiv och stabil framtoning.

Designen beskrivs enklast som proper och affärsmässig, och tillsammans med den höga byggkvalitén samt den fina passformen i handen så ger det en telefon som både är trevlig att titta på och att hålla i. Vårt enda klagomål vad gäller design och utformning blir på kameralinsen, som sticker ut en bit och orsakar att telefonen inte ligger helt plant på hårda, plana ytor och som dessutom riskerar att repas på grund av sin utsatta position.

Bakom skärmglaset finner vi en 4,7 tum stor LCD-skärm med IPS+-teknik, WXGA-upplösning (1280×768 pixlar) och något som LG kallar ZeroGap Touch, som eliminerar luftspalten mellan bildskärmen och skärmglaset och därmed för bildskärmen närmare telefonens yta. Digitizern i Optimus G följer våra tryck och svep väl, och vi har inget att anmärka på funktionen hos denna.

Den annars så fina och skarpa bildskärmen, å andra sidan, tycks ha en alltför aggressiv kontrastinställning, med resultatet att många typer av text får en sorts gloria runt sig och att färger ofta representeras på ett missvisande sätt på telefonens bildskärm. Vi misstänker att LG har försökt återskapa den djupa svärta och kraftiga färgåtergivning som AMOLED-baserade bildskärmar – på gott och ont – erbjuder, men oavsett syfte så anser vi inte att de lyckats fullt ut med bildskärmen i Optimus G.

Telefonens bakre kamera har begåvats med en upplösning på 13 megapixlar, och dess prestanda är klart godkänd utan att imponera. Bilder tagna med telefonen blir skarpa, men färgbalansen ligger lite för långt åt det gula hållet och kameran har ibland svårt att blända ned när ljuset blir för starkt. Problemet är inte lika påtagligt vid videoinspelning, där Optimus G i allmänhet presterar bättre och följer med fint vid panoreringar och skiftningar i ljusstyrka.

I telefonens inre är det ingen brist på kraft, även om telefonen inte är i yttersta framkant på detta område; det fyrkärniga chipp – Snapdragon S4 Pro – som sitter i Optimus G återfinns också i bland andra Xperia Z och Nexus 4, och är inte vida underlägset Snapdragon 600, som sitter i One och Galaxy S4. 2GB RAM och grafikkretsen Adreno 320 är gemensamma för samtliga av dessa enheter, och den lägre skärmupplösningen ger Optimus G en fördel när det gäller flera av de mer krävande spel vi testat.

Positioneringen via GPS och GLONASS är mycket kompetent, och vi upplevde inga problem med denna vare sig i stadsmiljö eller ute på skogsstigarna. Låsning mot flera satelliter gick i regel mycket snabbt, och positionen angavs med fullt tillräcklig precision.

Batteritiden i enheten är förvånansvärt bra, och den klarar sig allt som oftast utan laddning från morgon till kväll även vid lite mer intensiv användning och med data via LTE. Optimus G är inte riktigt i klass med Samsung Galaxy S4 vad gäller batteritid eller uppladdningstid, men vi kan ändå konstatera att den får klart godkänt vad gäller dessa. Batteriet skall dessutom klara fler laddcykler än de i andra telefoner, vilket är fördelaktigt då detta sitter inbyggt och inte kan bytas på ett smidigt vis.

Mjukvaran i LG Optimus G är baserad på Android 4.1 / Jelly Bean, den näst senaste versionen av operativsystemet, vilket placerar den bakom flertalet av konkurrenterna; Samsungs senaste flaggskep lanserades med Android 4.2.2, Sony Xperia Z uppdaterades till densamma för några veckor sedan och vi har nu sett att version 4.2.2 börjat rullas ut till vissa HTC One i tillverkarens hemland Taiwan.

Lägg därtill att de svenska översättningarna i LG:s eget gränssnitt, Optimus UI, är de sämsta vi sett i en telefon som saluförs i Sverige, och mjukvarubiten börjar se lite marig ut. Lyckligtvis är mjukvaran i övrigt mycket stabil, och LG har lyckats mycket väl med att erbjuda ett trevligt och enhetligt utseende för såväl systemet som de inkluderade applikationerna. För de användare som har engelska som systemspråk är språket dessutom – såvitt vi kan se – felfritt, och vi hoppas verkligen att LG rättar till det stora antal fel som idag finns för de som väljer svenska.

Det enklaste sättet att summera LG Optimus G efter vår tid med telefonen är att den är en snygg och fantastiskt välbyggd enhet som man vill tycka om, men att mjukvaran ibland gör det svårt. Felöversättningar och en inte helt ny Androidversion drar ner helhetsbetyget något, och fjolårshårdvaran gör att Optimus G – som lanserades under förra året i vissa delar av världen – inte når den riktiga prestandatoppen.

Tar man å andra sidan en titt på de svenska butikspriserna blir bilden en annan: Optimus G kostar i skrivande stund drygt 3500 kronor i välrenommerade svenska nätbutiker, en tusenlapp mindre än Sony Xperia Z och nästan två tusen kronor billigare än HTC One och Samsung Galaxy S4.

Google Nexus 4, som också den tillverkas av LG, kostar ett par hundra kronor mindre, men då förlorar också man möjligheten till uppkoppling via LTE, och de ökade datahastigheter det medför, i utbyte mot löften om en Androidversion i absolut framkant.

Som ett billigare alternativ till de stora 1080p-telefonerna, med prestanda som trots allt precis missar toppen, kan vi på redaktionen definitivt rekommendera LG Optimus G – förutsatt att du använder engelska som systemspråk eller kan tyda de kryptiska översättningarna i mjukvaran.