Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Lista över officiella portar av klassiska PC- och konsolspel för Android

Postat:
14:52 - 2012-07-31
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Lista över klassiska data- och konsolspel som officiellt portats till Android

När Android var en relativt ny mobilplattform var bristen på påkostade kvalitetsspel en återkommande invändning. Mycket  har hänt sedan dess och det har numera i stort sett blivit omöjligt för en enskild person att hålla reda på alla bra spel för Android.

En trevlig trend är att det inte bara skrivs nya spel för plattformen: gamla klassiker som ursprungligen släpptes för TV-spelskonsoler och hemdatorer anpassas till pekskärmsformatet och ges ut på nytt. Det är en särskild känsla att spela ett klassiskt och hyllat konsolspel på sin mobil – särskilt om man har erfarenhet av originalet. 

I den här artikeln ska vi försöka kompilera de (mestadels gamla) PC- och TV-spel som officiellt portats till Android. Vi listar alltså bara de officiella portarna: det finns dessutom en hel drös kända spel som privatpersoner anpassat för Android på egen hand.

Spelen är i kronologisk ordning med de äldsta först. Har vi missat något spel i vår sammanställning (det har vi säkerligen)? Lämna gärna en kommentar så uppdaterar vi listan!

R-Type (1987)

R-Type släpptes 1987 och är ett av 80-talets mest klassiska shoot ‘em up-spel. Det mottogs med öppnar armar av både kritiker och spelare och R-Type har sedan sin debut släppts för en lång rad olika plattformar, däribland Android.

Final Fantasy (1987)

När det första Final Fantasy-spelet gavs ut för Nintendo Entertainment System i slutet av 80-talet lade det grunden för en lång serie av fantasyrollspel. Androidporten har fått mycket kritik för att den inte använder hela skärmen, så medelbetyget ligger på relativt blygsamma 3,2 stjärnor för tillfället.

Final Fantasy III (1990)

Den tredje delen i Final Fantasy-serien släpptes i Japan 1990, men spelet såldes inte i övriga delar av världen. År 2006 kom en remake för Nintendo DS som sålde i över en miljon exemplar enbart i Japan. Det är den 3D-versionen med HD-grafik som nu portats till Android.

Another World (1991)

Another World är ett kultspel som programmerades och designades på en Amiga 500 av Eric Chahi. Det är ett filmiskt plattformsspel som sålde i runt en miljon exemplar på 90-talet.

Sonic the Hedgehog CD (1993)

Sonic var Segas svar på Super Mario och den här delen i spelserien kom 1993.

Broken Sword (1996)

Det här klassiska äventyrsspelet från mitten av 90-talet har blivit väldigt uppskattat i Play Store med 4,8 stjärnor i medelbetyg. Androidporten heter Broken Sword: Director’s Cut och skiljer sig tyvärr från originalet på vissa punkter, men det är fortfarande ett mycket kompetent spel.

Z (1996)

Ett realtidsstrategispel (RTS) som släpptes 1996 av utvecklaren The Bitmap Brothers. Z fick ett varmt mottagande av dataspelskritiker då det kom.

Duke Nukem 3D (1996)

Vem minns inte den klassiska förstapersonskjutaren Duke Nukem? Spelet kom ett par år efter att pionjärerna id Software banat väg med Wolfenstein 3D, Doom och Doom II. Androidporten av spelet har nästan fått mer ris än ros, men den är i alla fall gratis numera.

Blazing Star (1998)

Det här sidoscrollande shoot ‘em up-spelet släpptes för konsolen Neo Geo i slutet av 90-talet och är uppföljaren till Pulstar. Androidporten landade i Play Store för bara ett par dagar sedan.

Metal Slug 3 (2000)

Det här är också ett Neo Geo-spel vilket dock även letat sig fram till en rad andra plattformar, som exempelvis PlayStation 2, Xbox och Xbox 360. Det är ett så kallat run and gun-spel och androidporten har mestadels fått god kritik.

May Payne (2001)

Ett stilbildande actionspel från finska utvecklaren Remedy. Spelet gavs ut av Rockstar Games och androidporten Max Payne Mobile släpptes nu i sommar.

Grand Theft Auto III (2001)

Ännu ett spel från Rockstar Games, som kom hösten 2001. GTA III är ett omtyckt, kontroversiellt och inflytelserikt spel med en öppen värld.

Spectral Souls (2005)

Spectral Souls: Resurrection of the Ethereal Empires är ett taktiskt rollspel från japanska utvecklaren Idea Factory. Androidversionen är förhållandevis gammal och mottogs med beundran när den släpptes då det var första gången ett PlayStation Portable-spel kördes utan problem med god FPS på Googles plattform.

Dead Space (2008)

Det här är ett science fiction-survivalspel med skräckinslag som utspelar sig i rymden. Dead Space släpptes hösten 2008 för PlayStation 3 och Xbox 360 och spelet har fått en uppföljare. En tredje del i serien är på gång och androidporten av originalet är ovanligt lyckad.

Uppdatering: Det här är ingen port av originalet utan en slags fristående mobilversion.

Machinarium (2009)

Machinarium är ett äventyrsspel av det klassiska peka-och-klicka-stuk som lämpar sig mycket väl för moderna pekskärmar. Spelet släpptes 2009 och kom relativt nyligen till Android (kräver för tillfället en enhet med HD-upplösning).

Minecraft (2011)

Markus Perssons spel har blivit ett fenomen och ”Notch” har visat att en enda utvecklare fortfarande kan skapa spel som gör succé världen över – det gäller bara att hitta en nisch och vara tillräckligt bra och originell. Androidvarianten av spelet kallas för Minecraft – Pocket Edition och är mycket uppskattad överlag med mellan 500 000 och 1000 000 betalande spelare.

Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S III på Prisjakt just nu:

 • ZoneCracker

  OMG! Z!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • loop

  Herregud… DATOR- och konsolspel ska det vara.
  Inte ”Data”

 • Mattias Månsson

  Kommer aldrig begripa hur folk pallar spela spel som är tänkta att spela med joystick/padda på touch. Kul med retro, men de flesta spelen passar imo inte för telefon.

 • Wale

  Ungefär lika meningsfullt som att lära sig spela gitarr med basebollhandskar på sig.

 • Markus Karlsson

  Lite offtopic, men vilken väderwidget är det på första bilden?

 • Eriklundin88

  Kul att det utvecklas/portas mer spel till Android! Man får inte glömma bort att Android har stöd för extern kontroller samt extern skärm. vilket gör att min lilla telefon fungerar utmärkt som en ”mycket portabel spelkonsol”.

 • Daniel Jansson
 • Christian Lindström

  Ni glömde bästa appen av dem alla: ScummVM! virtual machine att spela alla gamla klassiska pek-o-klicka äventyr ifrån PC:n.

  Grymt coolt o spela Day of the Tentacle på telefonen :)

 • Mortuus

  fast dead space spelet är ju ingen port, det är ett nytt spel med egen story.

 • Christian Lindström

  Sen har vi ju lite appar man inte längre hittar på Google Play, men som är bra om man är intresserad av lite konsol portar: (fungerar dock bäst med extern kontroll)
  Gensoid – Genesis emulator
  Nesoid – Nintendo 8-bit emulator
  Snex9x EX – Nintendo 16-bit emulator
  N64oid – Nintendo 64 emulator

  Om man kör med en rootad tablet/phone och har en ps3:a hemma, så kan man installera https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dancingpixelstudios.sixaxiscontroller&hl=sv

  så kan man sedan köra sina gamla klassiska spel via bluetooth ps3 controller :)  perfa till plattan när man är ute o reser och vill ha lite portabelt spelande med sig.

 • Båda orden finns i SAOL.

 • Andreas

  Jag tror det är Snowstorm med ett annat ikon-pack!

 • Lars

  Det stämmer bra: Beautiful Widgets med simplesolid-temat.

 • Christian Johansson

  Battle Squadron är schysst också, ett gammalt Amigaspel från början.
  Sen kan väl ”World’s best retro shooter” diskuteras men.. :)

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.copecom.bsone&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5jb3BlY29tLmJzb25lIl0.
   

 • Totalt skit coolt…köpte det samma dag det kom på play store…
  Ett nytt Battle Squadron ”2” kommer…..

  http://safir.amigaos.se/main.php?d=newsfull&news=1320&PHPSESSID=d7ea8344e9a91004e84878df91ed54ba

 • Lars

  Både ”datorspel” och ”dataspel” är vedertagna och korrekta ord. I
  det här fallet hade det nog dock som sagt passat bättre med ”datorspel” eftersom det var meningen att benämna spel för datorer till skillnad från spel för
  konsoler.

  Men enligt Wikipedia kan man använda ”datorspel” även när man åsyftar konsolspel, så skillnaden hade kanske inte blivit
  jättestor :) http://sv.wikipedia.org/wiki/Datorspel

 • fryguy

  Man behöver dock inte Root för att använda PS3 controller trådlöst med Asus Transformera Prime.

 • Thiesen

  Jag tror det är jobbigare att spela gitárr med boxningshandskar iofs…

 • trbngr

  Som gammal Speedballfan blev jag mycket nöjd när det släpptes till android

 • angefors

  Ett spel som jag saknar är Zac Mccracken and the alien mindbenders. Det kanske funkar med ScummVM

 • Nån

  Som tidigare nämnts så är ju Dead Space ingen port.. Det är ett eget spel med egen story och andra platser :)

 • Another World (eller Out of This World som det väl också kallades) vilken härlig nostalgi! :)

 • Jonas

  Finns Speedball ?!? Tack!

 • rokatoka

  oj du måste ha hittat lösningen på värdens problem!

 • rokatoka

  åååå sååå kuuul man får spel till android, hahahahahahahah

 • HyvelTjuven

  Dead Space är en egen del av serien, inte en direkt portning av första spelet och Minecraft: Pocket Edition är inte heller en portning då det inte är menat att vara 100% som PC-versionen.

 • Marten Woxberg

  Data är är något obestämt, det blir inte information förens det är sorterat. Ett spel består visst av ”data” men vi spelar faktiskt datorspel. Att SAOL listar något som är felaktigt är ju inte första gången…

 • bobkitten

  ”Det är en särskild känsla att spela ett klassiskt och hyllat konsolspel
  på sin mobil – särskilt om man har erfarenhet av originalet.”

  Min enda känsla av mobilspel är att det nästan alltid suger jättehårt mot originalen.

  Enda klassiska spel som ens är spelbart är sånt som igelkotten Sonic som använder 1 knapp. Men jag vill ändå se den som lyckas varva det spelet på nån annan telefon än Xperia Play…

 • $743410

  Har fortfarande inte hittat ett enda bra spel, spela på en touchtelefon är skit.
  Bonsai Blast är det bäst jag har hittat och det var för 3 år sen.

 • Martin Wikstrom

  Har kört igenom gta 3 på luren och tycker att det fungerar hur bra som helst. grymma kontroller.

 • Guest

  Fortfarande ingen Resident Evil. :-(

 • Ola Lönnelid

  Jag vill se Cannon Fodder till Android!

 • Skorpis

  Du kan bättre än SAOL alltså. OK…
  Vad kommer härnäst? Ta dig an ”smörgås” och ”örngott” t ex?  Det borde ju heta ”smörbröd” och ”kuddfodral”. Vad ett ihopskrivet ords komponenter betyder (var för sig) och ordets vedertagna betydelse är två skilda saker.

  ONT: Kul spel, sonen spelar just nu…

 • Eric

  MEGA MAN!!!!!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons