Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Makible MK1 och MK2 – hörlursadaptrar för Android

Postat:
20:30 - 2011-07-23
Skribent:
Björn E
Kommentarer:

Ett problem för oss Android-användare är att det ofta kan vara svårt att hitta hörlurar med mikrofon och musikkontroller som fungerar bra på våra telefoner. Medan det finns hundratals om inte tusentals hörlurar “Made for iPhone and iPod” så är utbudet av hörlurar “Made for Android” så gott som obefintligt. Makible är ett nystartat företag som skapat två produkter för oss Android-användare med mål att hjälpa oss med detta dilemma. Makible MK1 är en adapter som ser till att du kan använda vilka hörlurar som helst som ett headset med mikrofon och allt. Makible MK2 å andra sidan är en enkel adapter som ser till att iPhone/iPod-headset ska fungera på de telefoner som får dåligt ljud. Hur bra fungerar de? Läs vidare så berättar vi.

Innan vi ger oss på de två produkterna vill vi berätta lite mer om Makible. Normalt när ett företag skapar en produkt så bygger de produkten, skapar lite hype runt den och börjar sälja till hugade spekulanter. Makible är dock inte ett normalt företag utan har som affärside är att skapa ett nätverk där folk kan skicka in idéer på produkter som de skulle vilja se byggda och sedan hjälpa till att para ihop rätt människor så att produkterna kan byggas. Tanken är att hjälpa till med produktutveckling och tillverkning av sådana produkter som kanske inte passar att massproduceras. De två produkterna som vi testar idag kommer till exempel endast tillverkas i 10000 exemplar.

I mars 2011 gick de ut till olika teknikbloggar, bland annat Engadget, och berättade om två koncept för hörlursadaptrar för Android. Målet var att få folk så pass intresserade att de förbokade en eller båda av adaptrarna och att de därigenom fick ihop kapital nog för att förverkliga dem. I dagens cyniska tid så var det säkert många som misstrodde dem och såg framför sig en stor bluff men undertecknad bestämde mig tidigt att det var värt att satsa de $25 de ville ha för båda adaptrarna ifall de faktiskt tänkte bygga dem. Under de följande månaderna skickade Makible kontinuerligt ut information hur det gick och i början av juli var de så dags: Makible MK1 och Makible MK2 var redo att skickas ut.

Makible MK1
Pris:
$20

Idéen med Makible MK1 är att förvandla vilka hörlurar som helst till ett fungerande headset.

 

 

Det första som slår oss när vi packar upp Makible MK1 är hur stor den är. Eftersom tanken är att vi ska rulla upp sladden till hörlurarna inuti MK1:an så behövs det självklart utrymme men det ändrar inte det faktum att vi redan inser att det nog kommer se ganska löjligt ut med denna adapter.

Makible skickar med 4 stycken olika skal som låter oss dra sladdarna till respektive hörsnäcka på olika sätt. Dessa skall är tillverkade av ett gummimaterial som gör att de lätt kan formas om lite ifall det blir lite mycket sladd att stoppa in. Den lilla gröna staven som skickas med är i själva verket en magnet som ska se till att vi kan sätta fast MK1:an i tröjan eller skjortan.

 

Vi testade ett par Creative EP-830 hörlurar tillsammans med Makible MK1. Det gick relativt bra att vira upp sladden även om det var ganska svårt att vira upp sladden så pass hårt att vi enkelt kunde stänga locket. Vi valde skalet där armarna/sladdarna till hörsnäckorna pekade uppåt. Det vi snabbt insåg var hur tungt allt blev. Magneten som skulle hålla fast MK1 på vår tröja klarade inte av att hålla fast den och när den släppte så drog den ur minst en hörsnäcka ur öronen. För framtida versioner skulle vi nog rekommendera en klämma eller liknande. Vi testade flera telefonsamtal via MK1 och även om det fungerade bra att använda den så tyckte de som vi ringde att ljudet ekade lite. Det största problemet vi upplevde var dock utseendet. Med tanke på att MK1 är stor så kändes det inte speciellt coolt att ha en stor klargrön Android-gubbe hängande i tröjan. Vi må gilla Android men det finns en gräns.

Tanken är god men utförandet är tyvärr inte lika bra.

Makible MK2
Pris: $10

Ett problem som vi Android-ägare har är att många iPod/iPhone-headsets inte fungerar bra på våra Android-telefoner eftersom Apple i sin visdom har valt att konfigurera 3.5mm-pluggen lite annorlunda. I vissa fall så låter ljudet som vi var under vatten samtidigt som mikrofonen inte fungerar medan det i andra fall främst handlar om att inga av media-knapparna fungerar.

Även om det är lätt att få det intrycket så är Makible MK2 INTE en universallösning till detta problem. Vad den främst är till för är att se till att de telefoner, främst från Sony, Samsung och Nokia, där ljudet är fel i lurarna får korrekt ljud och att mikrofonen börjar fungera. Makible hävdar visserligen att den även i vissa fall kan få några av knapparna att börja fungera men det verkar vara ganska sällsynt.

Det visade sig att varken vår LG Optimux X2 eller eeePad Transformer har något behov eller stöds av denna adapter. Vi får visserligen bra ljud från våra olika iPhone/iPod-headsets på dessa enheter men vi hade hoppats att även få tillgång till några av mediaknapparna.  Vi lånade därför en Samsung Galaxy S (Samsung Galaxy S2 har inte detta problem) som normalt inte kan använda dessa hörlurar/headset och testade med ett antal hörlurar. I alla fall kunde vi både använda mikrofonen och få bra ljud från adaptern.

Makible MK2 kostar $10 vilket inte är speciellt mycket men det går att få tag i billigare adaptrar från t ex Teknikmagasinet. Men då får vi förstås inte den gulliga lilla Android-roboten.

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:

 • tob

  Ful och klumpig, ser ut som en plastleksak. Har alla Androidfolk sånhär otrolig dålig smak?

  Dessa är bra mycket snyggare http://nocs.se/products/ns200htc/

 • apefly

  Så ful så att den blir riktigt snygg!

 • Erik

  Känns som SwedBear blivit blåst på $25

 • krille

  Kolla dessa! Fungerar till Android. http://www.urbanears.com/

 • SwedBear

  Haha, jag kan nog leva med att förlora $25. Tanken var ju faktiskt riktigt bra och om man inte chansar så kan man missa något. Ideen med att få communityn att ställa upp med pengar för att förverkliga ett projekt tycker jag faktiskt är riktigt smart och då får man väl leva med att inte alla produkter bli perfekta.

  Fast en tanke med artikeln var väl just att se till att ingen annan direkt gick på och la ut $26 för båda.

  Får dock erkänna att jag kommer ha de där 4 skalen sittande framme på hyllan då de fungerar som prydnader.

 • SwedBear

  tob: Intressant! Jag har nämligen exakt de där, fast de som säljs ”för ipad/iPod/iPhone”. När jag köpte dom så fanns det inga för htc.

  De där är väl de första jag sett som man kan säga är ”Made for Android”. Någon som testat dem på andra telefoner förutom htc?

  edit: Faktum är att jag kommer åka och köpa dom imorgon och testa själv. Såg att teknikmagasinet här i Huddinge har dom inne.

 • rootmoose

  Ser som flera påpekat riktigt hemskt ut. Och lär ju inte heller funka särskilt bra för hörlurar med olika långa höger- och vänsterkablar, då klumpen lär få ligga på axeln snarare än hänga runt halsen. Fungerar helt enkelt inte med ”vilka hörlurar som helst”, så idén sprack. ;)

 • Daniel

  @ tob

  Men kom igen, menar du allvar?

 • MrM3

  Ser väldigt fåniga ut faktiskt. Däremot skulle jag uppskatta om Swedroid kunde göra ngn form av utförligt hörlurstest för Android-lurar. Vet att det finns diverse olika forumtrådar om ”bästa” hörlurarna, men svårt att hålla koll på alla. Vore mkt uppskattat med ett samlat test som fokuserar på alla typer av hörlurar som både inear och hörlurar med kåpor (outear?) och tror många med mig skulle se fram emot ett sådant test då man ofta använder mobilen som både mp3-spelare och mobil.

 • Gudars skymning vilket skräp! Jag skulle hellre bli sedd med en iphone i handen än de här produkterna. Om jag sen säger att jag hellre dör än tar i en appleprodukt kan ni ju räkna ut vad jag tycker om de här;)

  Skämt åsido. Ge oss samma fina tillbehörsmarknad som apples produkter har. Med tanke på hur Android växer borde det finnas gott om kunder. Om det bara kunde finnas någon slags minimumstandard som tillverkarna kunde enas om så att vi kunde köpa oberoende av telefon eller märke på tillbehöret.

  Mission impossible?

 • perre

  Jag har ett par sony ericsson hörlurar som dock är till min k800i, problemet är att jag behöver någon slags adapter fungerar denna som adapter?

 • Mr*Gibson

  Huuu, fan vad fula. Nu är ju jag, och har aldrig varit ett fan av den ”gulliga” androidroboten som plågar Android.
  (Kan även nämna att jag inte heller är ett fan av Tux, Linux maskot, fast jag uteslutande använder Linux på min desktop).

  Men tummen upp för att det skapas prylar för android, kan ju bara hoppas att det funkar för dem.

 • Adrian

  Plastrassel? Dom där kan ju inte vara seriösa?

  Ser fram emot SonyEricssons LiveSound headset som verkar vara precis vad vi behöver till Androidmobiler. Antar att dom kommer att funka på alla Android.

 • jens

  detta har jag och alla funktioner fungerar klockrent med bra ljud..

  man kan även byta hörlurar till vilka 3,5mm som helst..

  http://www.nokia.se/hitta-produkter/tillbehor/alla-tillbehor/headsets/bluetooth-stereo-headset/nokia-bluetooth-stereoheadset-bh-214

 • felix

  @ krille
  kan starkt rekommendera dessa. Jag använder dom när jag åker snowboard och dom håller för ALLT! ljudet är bra också så det är ju ett plus men det märker man kanske inte genom mössan ;)

 • Alex

  Jag har ännu inte hittat ett fungerande par headset till min Samsung Galaxy S, de som medföljde var skräp ramlar ut ur öronen hela tiden, och jag har letat i över 6 månader nu…

  Skämmigt med tanke på vilket år vi lever i, någon med tips som äger en Galaxy S?

 • Jojje

  Men vänta nu. Det fungerar väl med vilka 3,5 mm plugg som helst. Förstår inte problemet.

 • skuggfaxe

  Jag har kört Sennheiser MM 50 iPhone till både desire och sensation vilket funkar bra till den inbyggda musikspelaren dock inte med spotify…

 • Leif

  Först och främst måste väl telefontillverkarna som tillverkar android-lurar enas om en standard?
  Det är svårt om varje tillverkare kör sitt eget race, då går det aldrig att hitta på någon ”Made for Android”.

 • carl

  Sony Ericsson BT headset MW 600

 • Staffan

  Det stora problemet är att iPhone är en produkt medan Android är ett OS som används av många olika telefoner. Det gör att tillbehörsmarknaden för iPhone är enkel att tillverka för eftersom det bara finns en formfaktor. Just hörlursuttagen borde dock gå att standardisera.

 • Gabriel

  Jisses vilken ful desing
  bra ide men……

 • andersemanuel

  Arc Neo ochnya pro etc släpper den speciella SE kontakten vid 3,5mm pluggen, då måste funkar inte de gamla (x10) media headsetens styrning. Nu måste musikstyrninen programmeras till knapparna, detta funkar inte då alla verkar köra sin egen standard.. Endomondo, spotify, etc mög..

 • krka01

  Har en desire och förnärvarande använder jag ett par Sennheiser MM 50 iPhone hörlurar. Med hjälp av Headset Button Controller appen: https://market.android.com/details?id=com.kober.headsetbutton&feature=search_result så har jag fått alla mina hörlurar att fungera precis som jag vill. Finns en trial-version så man kan testa att man får sin telefon och hörlurar att fungerar som tänkt.

 • Björn

  Smart funktion, men löjligt fula. Väldigt länge sedan ja såg något så plastigt…

 • Damas

  @Jojje
  Nej, med trippelringad 3,5mm minitele, så blir det väldigt skumt ljud om man stoppar i vilka andra lurar som helst. IAF på min SGS1. Önskar det fanns mer tillbehör till denna, då den sålt i sisådär 40 000 miljarder exemplar. (Parallell Margareta Sandstedt SD).

 • sliddjur

  @ krille
  Någon som vet om dessa fungerar till ZTE Blade?

 • sm7xab

  När det gäller headsets, så finns det 2 standarder som är mer eller mindra lika stora. CTIA (som Apple använder och OMTP som nänga andra använder. De som inte hanterar iPhone headsets, använder OMTP koppling. Stora skillnaden är var MIC och JORD sitter.

  På CTIA finns dessutom två olika standarder för drivspänning till MIC (2.7V och 1.8V). Många lurar (med Qualcomm processorer) levererar endast 1.8V till MIC. De iPhone headsets som inte fungerade mikrofonm,ässigt är troligen designade för 2.7V och kommer därför inte starta upp på endast 1.8V.

  SonyEricsson har en adapter som säljs på USA marknaden (vad jag vet), som gör i princip samma sak som MK2 ovan.

  Det är inte heller alla leverantörer som klarar av att först sätta i adaptorn och sedan headsettet och detektera det korrekt. SonyEricsson Play klarar det däremot.

 • andersemanuel

  @krka01
  Ahh, smart att lägga dett som app :-) testar o kollar.

  problem blir det ju när man har två appar igång typ endomondo och mediaspelaren, då måste styrningen gälla båda programmen. men som sagt, jag kollar. tack

 • oscar

  Kanske inte riktigt relevant, men som jag tolkar texten, så fungerar iphone/ipad headset till galaxy s2?

 • SwedBear

  oscar: Nja. Som jag har förstått det så fungerar ljudet korrekt och mikrofonen skall fungera. Däremot är det inte säkert att alla knappar fungerar.

 • Klas Johansson

  @ apefly Hahaha! :D

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
Nyexaminerad programmerare inom Ai, machine learning och deep learning! Publicerad 14 Dec 2017
Junior mjukvaruutvecklare med stort intresse för programmering Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Testare Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons