Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Matias Duarte berättar om designfilosofin bakom Ice Cream Sandwich

Postat:
21:05 - 2012-01-29
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Bakom varenda liten del av Androids gränssnitt finns en noggrant och omsorgsfullt utformad idé, tanke och filosofi. Androids chefdesigner Matias Duarte berättar gärna om den filosofin, vare sig det rör sig om plattformens nya font Roboto eller användargränssnittet i Ice Cream Sandwich.

I en ny intervju har Duarte delat med sig av filosofin bakom Androids nuvarande interface kallat Holo. Att veta hur androidteamet tänkte och resonerade när de utformade gränssnittet kan göra att det blir roligare och mer intressant att använda Ice Cream Sandwich. Häng med när vi går igenom designfilosofin bakom Android 4.0.

Undvik förlegade idéer och använd nya istället

Duarte tycker att det är dags att överge de gamla designriktlinjer som härstammar från program för datorer och istället skapa nya för dagens teknologi och enheter. Androids chefdesigner berättar att han vill att folk ska sluta tänka på appar som en ”hink med knappar” och istället se applikationer som en målarduk.


Det var en av teamets grundtankar när de utformade gränssnittet i Ice Cream Sandwich. Duarte inspirerades av det allra senaste inom grafisk design och ett av huvudmålen var att förvandla andoridenheter till objekt folk verkligen älskar och inte bara något de tycker är praktiskt och användbart.

”We’ve had 2,000 years of development in visual communication, and mobile computers typically don’t take advantage of that. It just makes sense that the next step in connecting to people and, especially connecting to them emotionally, is to look at the best lessons of how people have been connecting emotionally for the last thousands of years.”

Hoppa över knapparna och skapa en tidskriftskänsla

Gränssnitt i mobilapplikationer kändes till en början ofta som en funktionell samling knappar och reglage. Detta härstammade till viss del från maskiner, vilka ofta styrts av knappar. Om man vill få en maskin att göra något trycker man på en knapp.

Duarte ville undvika den känslan i Ice Cream Sandwich och istället skapa något mer luftigt och naturligt. Ungefär som om de olika skärmarna var sidor i en tidskrift, istället för en samling knappar och kryssrutor.

Själva telefonen i Ice Cream Sandwich är ett gott exempel på detta. Den ser inte ut att innehålla en massa knappar till skillnad från vissa andra mobilgränssnitt utan är istället platt och elegant. Allt detta är högst medvetet. Duarte berättar att varje skärm är utformad för att höja den ”känslomässiga genomslagskraften”.

Ett annat exempel på hur Duarte vill tangera våra känslor är kontaktbokens utformning. De flesta smartphones stödjer att en miniatyrbild förknippas med varje kontakt. I Ice Cream Sandwich tar å andra sidan bilderna upp merparten av layouten.

”We’re really visual creatures. We want the person to be the point of emotional contact.”

Därför hamnar kontaktbilderna i fokus för ens favoriter istället för själva kontaktinformationen. Det visuella spelar en central roll, på samma vis som i en tidskrift.

Fjäderlätta byggblock

Belamrad design?

Alla användargränssnitt har element som återanvänds och som ser likadana ut genom hela gränssnittet: kryssrutor, popup-menyer, listor och så vidare. Duarte säger att dessa element ofta blir ”designade på ett silverfat”.

Han menar att mycket tid läggs på att få dessa objekt visuellt tilltalande och perfekta, med avancerade kanter och 3D-känsla.

Enligt Duarte finns det ett problem med detta: när man sätter ihop dessa element tillsammans på en skärm blir varje litet inslag framträdande av sig själv. Layouten blir då lätt överhopad och belamrad.

Han jämför dessa överarbetade inslag med gamla handgjorda viktorianska utsmyckningar:

”Each is very pretty, but when you try to make a wall or a house out of them, all the embellishments fight with the larger building.”

Därför är alla olika byggblock i Ice Cream Sandwich så minimalistiska som möjligt. På så vis blir det helheten som fångar uppmärksamheten istället för de individuella delarna.

Meny-knappen behövs inte längre

Som Swedroid skrev om häromdagen kommer den klassiska Meny-knappen att fasas ut. Google uppmanar utvecklare att sluta använda knappen helt och istället införliva det så kallade actionfältet i sina appar.

Duarte säger att Meny-knappen har varit en frustrationskälla för användare: ”You never knew if there was going to be any functionality hiding behind that button or not”.

Androidteamet undersökte saken och upptäckte att menysystemet fick många androidanvändare att känna sig dumma, eftersom de inte kunde lista ut hur man fick fram alla dolda funktioner. Detta kan kanske vara svårt för oss initierade att förstå, men alla är ju inte teknikintresserade.

”We went through and eliminated all the hidden affordances [controls], places in the system where it wasn’t clear what you had to do, or where somebody would have to teach you, or where you’d have to just try it to figure out what it did.”

Duarte ville undvika all eventuell förvirring i Android 4.0 och göra plattformens funktioner så uppenbara som möjligt. Det skulle bli lättare att använda Android och alla viktiga funktioner skulle synas direkt på skärmen.

Nya fonten Roboto

Androids nya font Roboto

Duarte var fast övertygad om att Androids font behövde uppdateras och bli optimerad för högupplösta skärmar. Därför var nya fonten Roboto ett viktigt inslag i Ice Cream Sandwich, vilket går att läsa om i en separat Swedroid-artikel.

Riktlinjer för text i gränssnittet

Varje tidskrift har sin egen stil och personlighet och framtoning, något som enligt Duarte inte fanns för Android förut. Plattformen hade inga riktlinjer för skriftspråk i gränssnittet, vilket kunde resultera i att texter blev onödigt tekniska eller omedvetet högdragna.

”In an attempt to be clear, it fell into the habit of being aggressive.”

Därför skapade designteamet en serie riktlinjer för den ton text i gränssnittet ska ha. Text ska vara ”omedelbart hjälpsam och stödjande”, säger Duarte, ”inte gullig, inte ursäktande, allvetande eller befallande”.

Duarte berättar att han inte stötte på motstånd från Googles chefer när han genomförde de hittills största gränssnittsförändringarna i Androids historia. Andy Rubin, Larry Page och Sergey Brin gav alla Duarte sitt fulla stöd:

”They really want to push Android to the next level, to take it into totally new directions, to make it something that is phenomenally successful, critically regarded by designers and consumers alike. And also to really use this as a platform to break new ground.

The mobile industry is changing faster than we could have imagined, and that comes after two or three decades of complete stagnation on the desktop. The interface paradigms there have been static. Mobile is an opportunity to take us to completely new types of ways of interacting with other people and having computers make our lives better.”

Vad anser ni som använder Ice Cream Sandwich om gränssnittet? Tycker ni Duarte har lyckats med sina ambitioner och märker ni av hans idéer? Är det några inslag i Android 4.0 ni tycker särskilt bra om och är det något ni saknar eller som kunde ha gjorts bättre? Ordet är som alltid fritt!

Genom FastcoDesign

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:

 • Zalastax

  First! Ice Cream Sandwich är trevligt. Men varför gillar de inte menyknappen? Den är ju grym!

 • Iamfree

  Jag gillar det nya utseendet skarpt. Hoppas verkligen många app-utvecklare tar tills sig Google riktlinjer vad gäller design.

 • M1ntos

  Älskar hur ICS ser ut! :)

 • vulfgar

  Gillar inte alls 2d-stilen på bilderna ovan, särskilt mycket ogillar jag när det är blått, tycker det ser billigt och fult ut. Tycker däremot om dom ics-rommar jag testat hittills, hoppas verkligheten blir mer sådan än som bilderna ovan. Särskilt telefonbilden är ruggigt ful IMO. Jag gillar inte heller stora bilder i kontaktboken, översikt är betydligt bättre än en massa flashiga stora bilder. Visst kan det se tjusigt ut i början med stora bilder, men det blir en himla massa bläddrande när man har många kontakter. Fast det allra bästa är ju givetvis valmöjlighet.

 • Anon

  Det är verkligen positivt att de lägger lite krut på gränssnittet, tidigare såg det rentav förjävligt ut.

 • anarfox

  Av vad jag sett hittills av ICS ser det väldigt lovande ut. Att de skippat allt 3D-trams gör att UI:t blir sobert och stiligt, men framför allt mer överskådligt och lättanvänt.

 • Fresh2death

  Tycker inte alls om det nya utseendet. Jag älskade verkligen att det fanns knappar, och jag tycker mer om att läsa, än att SE vem som ringer mig…Tänker Android endast på personer som har lägre hjärnkapacitet och måste underlätta hela systemet hur mobiler fungerar?
  En anledning till att jag köpte en Androidtelefon var för att det fanns en meny/menu knapp, den tillät att det inte fanns en massa knappar på skärmen utan man hade alla inställningar under den där knappen.
  Dessutom har jag alltid använt gamla ”Windows 95/98” stilen på min dator eftersom jag tycker att Windows 7 flyter ihop så mycket att jag inte kan se de olika knapparna; varför ska Google nu då ta bort alla knappar och ge en minimalistisk känsla (som jag hatar, men vissa andra tycker om).

  Har ändå redan fått nog av Android på sätt o vis då det knappt finns någon sammanhållning mellan Android version – telefontillverkare – telefonmodell – standardisering.

  Tack o hej, en Nokia kommer vara nästa med Windows mobile 7.

 • ”Dessutom har jag alltid använt gamla ”Windows 95/98″ stilen på min dator”
  Ok, efter den meningen så tar jag inte ditt inlägg angående stil och utseende på allvar…just saying

 • Anonym

  Neontemat är fortfarande det som gör att jag helst stannar kvar vid 2.3. Förhoppningsvis råder SE bot mot temat. 

  Annars tycker jag att designen på telefondelen är under all kritik. Kunde dom inte bara haft siffror istället för dom där strecken? 

 • Johan Winther

  Du vet väl att man kan dra i scrollbaren för att scrolla efter första bokstaven? ;)

 • dewp

  ICS är om inte annat ett tecken på hur långt Android har kommit. Jag kan lugnt medge att jag gillar det starkt. Förhoppningen nu är att så många utvecklare som möjligt får ändan ur vagnen och uppdaterar gränssnitten i sina appar så att de följer Googles nya riktlinjer, för en mer ”fullständig” upplevelse.

 • Fresh2death

  Swedroid tar bort det som är Androidkritiskt.

  Vart är världen på väg egentligen? Ajuste, förlåt, kritik har alltid varit censurerat på internet, då tror jag att vi inte ses 4:e februari på ASergels Torg för att protestera mot ACTA. Ganska synd.

 • Så om kontaktbilderna blir större i ICS – betyder det att Google kommer att låta kontaktbilderna vara mer högupplösta?

  Det känns så jävla hål i huvudet att ha en högupplöst kanonskärm och sedan ha kontaktbilder antingen stora som lillfingernaglar eller förstorade men asfula för att de i verkligheten bara är stora som lillfingernaglar.

 • Mats

  Vilken clown. Ingenting av det han säger har någon konkret innebörd. Bara en massa löst trams om hur mycket bättre det blir om man inte använder menyer och knappar. ”… förvandla andoridenheter till objekt folk verkligen älskar och inte bara något de tycker är praktiskt och användbart.” Jag, för min personliga del, älskar om något är praktiskt och användbart. För användare som är läskunninga är menyer det klart mest praktiska och användbara alternativet i en app som gör något mer komplicerat än att visa vad klockan är, en massa svartvita ikoner blir en gissninglek (men det är kanske den leken folk ska älska, då). Titta på Googles egna appar. Detta bådar inte gott…

 • Emil Eriksson

  Jag tycker att det rena och stilrena utseendet är väldigt snyggt men jag tycker man tappar tydligheten som 3D-elementen medför; det blir inte lika lätt att se vad som går trycka på och vad som bara är beskrivande element.

 • Jakob Wångö

  Gillar ICS grymt mycket jag med.

  Har alltid bytt launcher, lagt på nytt tema i theme chooser o s v bara för jag inte vart nöjd.
  Men nu så när ICS kom så blev man frälst nästan, ruggit snyggt och stilrent…

 • Stefan

  Och allt är for nothing då i princip alla tillverkare lägger på sina egna skal och skiter i googles genomtänkta design.

 • Anton Holmstedt

  Jag gillar verkligen ICS, känns som det är ett rejält kliv framåt jämfört med gingerbread. Kör ICS på min Desire HD och kan verkligen inte tänka mig att gå tillbaka :)

 • David

  Personligen så tycker jag att Vanilla Android ser tråkigt billigt ut. Iphones gränssnitt tycker jag är otroligt läckert och det står jag för. Sen att man måste dras med Itunes och annan skit är en annan femma. Därför stannar jag hos Android. Som tur är så har vi ju valmöjligheter så när jag skaffat en ny telefon så kommer jag nog skaffa TSF Shell. Det ser ut att vara det överlägset snyggaste gränssnittet för Android hittills.
  http://www.youtube.com/watch?v=SYzYQ6YtepU

 • Basse_halef

  Gillar skarp att Android erbjuder sin öppenhet man kan ju skrädda sy sin telefon efter sin egen smak o tycke… att det finns brister på design eller ICS stör mig inte alls det finns så många nya launchers eller teman som ersätter dom behoven däremot tycker jag att det är mjukvaro koden eller hanteringen av process o körning som skall leverera med gott resultat dvs köras mjuk snabb o en jävla bra batteri lyft! ;) Detta e mina önskemål av ICS att ge ny känsla till något gammalt??? Sgs2 ;)

 • Robin

  Jag tycker precis tvärtom, ios ser inte modernt ut längre bara massa bling bling ikoner och runda hörn. Ics går åt rätt riktning tycker jag, lite samma stil som wp7 faktiskt.

 • tramsgar

  Främst ska man nog inte i en iver att göra saker enklare kasta ut barnet med badvattnet. De som har det lite svårt vilar ju tungt på vad lite de redan lärt sej.

  Istället för att inspireras av ”mångtusenårig historia” och göra gränssnittet likt en papperstidning så finns exempel på snygga, coola, snabba och praktiska gränssnitt på mycket närmre håll; i spel.

  Friheten från legacy och kraven på enkelhet och effektivitet vid utveckning av UI i spel gör att det är en oas av inspriation (borse från de kassa, förstås).

 • swe_Fredro

  Intressant

 • Peter Hjalmarsson

  * En telefonbok där man ser färre kontakter per sida?
  * En telefonapp där det är lättare att trycka fel?
  * Och *hur* kan det bli lättare än att ha en dedikerad menyknapp som man alltid kan trycka på för att få upp tillgängliga alternativ?
  Det känns inte som något jag behöver, tack så mycket. Visst är det snyggt, men låt det inte gå ut över användbarheten.
  ICS – mobiltelefonernas Office 2007/2010?

 • Retur1

  ”Gammla maskiner med knappar” snubben måste gå på något, man måste väl för fn kunna se var man ska trycka!
  Google behöver en ny begåvad chef designer och det är snarast!!

  Tekniskt och funktionsmässigt är ICS i rätt riktning, men designen är varken snygg eller bra.
  Som tur är har tillverkarna bättre designers som kan göra om det, även Nexus ägarna har som tur är möjligheten att fixa en bättre launcher som är både snygg och bra.

 • Sdfg

  Väldigt likt mangogränssnittet.

 • phrusher

  Det hänger ihop med att Google contacts inte har stöd för större bilder (vilket är totalt hål i huvudet). Om du har kontakter på G+ så ska de tydligen synkas högupplösta alternativt lägga in egna högupplösta bilder per kontakt (som inte kommer synkas…).

 • twisted_one

  Herre gud vilken flummig beskrivning, lol

  För övrigt så gillar jag gränssnittet i ICS. Ju mer jag använder det så inser jag att det funkar väldigt bra i praktiken.

  Stor skillnad mot GB.

 • Nostradamuz

  Fast detta är ju endast för den blygsamt säljande Galaxy Nexusen. Tyvärr. :(

 • HyvelTjuven

  EDIT: felpost

 • HyvelTjuven

  ICS är oerhört läckert och jag uppskattar verkligen de designförändringar de genomfört, det har gjort upplevelsen oerhört mycket trevligare.

 • Kronbä

  Finns en massa ID-blunders i ICS, t.ex. när man vill ta bort en bild. Man möts då av prompten:
  Delete
  Delete
  Cancel

  En annan är volymalternativen vid hold på powerknappen. De ser verkligen ut att vara toggle-knappar men är inte det.

  De fem ikonerna i botten på startskärmen är vidrigt fula och hänger inte alls ihop. Alldeles för stora också. Sökfältet på startskärmen är också hemskt.

  Har en Nexus S…

 • Guest

  Jag har kört ICS på min Galaxy S, och nu även på min S2 i snart två månader tror jag. Saknar inte alls GB. Och jag uppskattar verkligen designinstruktionerna Google har släppt för appar. Det är betydligt lättare att designa nu, för man vet hur ett element ”ska” se ut.
  Lätt den bästa versionen av Android någonsin, och snyggast också. 

 • Attila Wiszmeg

  Det mest med ICS tycker jag är positivt.Dock finns ju ett par saker som jag tycker är mindre bra. Bl a dessa:- Googlefältet högst upp är ju helt onödigt. Jag förstår varför Google vill ha det men det är helt bortslösat utrymme. Då tar jag hellre en sökknapp som är synlig hela tiden (nästa punkt)- Saknar en sökknapp på hemskärmen. Jag vill helst ha den framme hela tiden.- Jag saknar faktiskt min hårdvaruknappar från min Desire. Absolut ingen stor grej, men jag saknar dem dock lite :)Finns säkert en hel del mer, men det var dessa jag kunda komma på direkt.

  (Och ja, jag vet att det finns alternativa ROM och MODs för Galaxy Nexus. Jag kommer med största sannolikhet flasha in ett snart).

 • Kameboy

  Verkar som att några här missförstår försvinnandet av ”meny”. Man menar då ”menyknappen”. Menyer och alternativ finns kvar, bara att man kommer åt dom från en knapp i gränsnittet och inte i telefonen. Mycket bättre för nybörjare. Tänk på t.ex. inställningar > trådlöst nätverk > wifi-inställningar. Otroligt många som inte vet att man kan trycka på menyknappen där inne. 

  Vi erfarna trycker i stället på menyknappen överallt och hoppas att det ska finnas en meny och ibland har vi tur och ibland inte. Det känns bakvänt även om det fungerar. 

  Designen på ICS måste ni bara testa. En stor del av glädjen ligger också i animationerna och övergångar mellan appar (som man nu också kan välja hastighet på, så att det ser rappare ut). 

  ”förvandla andoridenheter till objekt folk verkligen älskar och inte bara något de tycker är praktiskt och användbart.”    <—- ICS är fortfarande lika praktiskt. Den gör det bara på ett snyggt sätt. Förstår inte varför ni automatiskt tror att man MÅSTE göra det mindre praktiskt och användbart för att göra det snyggt. Dessutom är nivån av valfrihet, om något, högre.

 • EVIL_Es

  Alla har vi olika smak, men jag kan absolut inte hålla med dig om att iOS är otroligt läckert på något sätt. Jag stod ut med gränssnittet i 2 omgångar via iPhone 3G och iPhone 3GS och längtar absolut inte tillbaka till det enligt mig bebis-liknande gränssnittet. ICS känns modernt och fräscht och det kan man inte säga om iOS direkt.

 • EVIL_Es

  Håller med. Ibland är Google väldigt sega på att fixa något som man kan tycka är ganska uppenbart och enkelt. Hur de kunde ”missa” detta när man designade ICS är ett mysterium. Gissningsvis har vi en godtagbar lösning innan 2013…

 • nu1mlock

  Jag ordnade in en ICS-ROM på min Desire HD i natt, efter nästan ett år med MIUI. Jag har lekt och pillat och flashat ”jag vet inte hur många gånger” sedan jag köpte min Hero för länge, länge sedan.

  Jag gillar ICS skarpt. Jag har inga som helst problem att se var man ska trycka. Det är inte direkt så att det är helt svart bakgrund med vit text och att man får gissa sig fram till var den ”gömda” knappen finns. Allt är klart och tydligt och det är inte ett dugg svårt. För mig i alla fall.

  Däremot så är jag nog inte så förtjust i att meny-knappen ska försvinna, då min 4,3″ skärm är något för stor för att jag ska kunna använda en hand för att komma åt ”menyfältet” – om det sitter överst på skärmen.

  Som tur är så behöver jag inte oroa mig för det – det finns en hel del utvecklare som ser till att min meny-knapp fortfarande fungerar.

 • nu1mlock

  Håller med. Jag la in ICS på min DHD i natt och jag märkte direkt att alla bilder är väldigt lågupplösta. Det märkte man inte på samma sätt tidigare.

  Lite irriterande, speciellt med tanke på att kontaktbilden tar upp nästan hela skärmen vid samtal.

  Men det fixar dom säkert. :)

 • Tob

  ”@” Alla som klagar på meny-knappen och ”actionfältet”. 
  Jag är inte helt säker på hur google vill implementera det hela men jag TROR att de menar att när det finns en ”extra meny” så syns actionfältet och då förstår man att det finns en extra meny med extra alternativ. Som det ser ut nu VET man ju inte när man kan trycka på menyknappen eller inte. Det syns ju inte på något sätt. Därför är det nya systemet smartare. 

 • Shinobi_III

  Och vad händer när en app eller ett spel hänger sig och du inte har någon hårdknapp att klicka på så du kommer till home? Ska du dra ut batteriet då eller hur tänker de?

 • Har du en källa på att de inte synkar om högupplösta bilder numera? För så var det verkligen inte tidigare.

 • Erik S

  Det jag inte förstår är varför actionfältet är högst upp? Bestäms det utav applikationen? Går det att kostumera? Eller är det en standardinställning så fort det finns saker att visa i actionfältet?

  Jag skulle vara betydligt mer välkomnande till förändringen om den hade legat i botten utav skärmen istället för i toppen.

  Högst upp finns ju redan ett fält. Notifieringsfältet. Fält på fält?

  Dessutom har jag lite problem att använda telefonen i en hand och komma åt knappar i actionsfältet. T.ex. i Google Reader, Android Market m.fl

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Hands on med OnePlus 5T

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons