Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Mindre kända nyheter i 4.1, Jelly Bean

Postat:
10:09 - 2012-07-21
Skribent:
Jonas H
Kommentarer:

När Google presenterade 4.1, Jelly Bean, fick vi höra mycket om Project Butter, Google Now och de nya funktionerna för notifikationer. Men dessa är de stora nyheterna, och Google har introducerat ett gäng mindre nyheter, finjusteringar som alla bidrar till en bättre helhetsbild av Android som operativsystem.

Vi har redan hunnit skriva om det förbättrade ansiktslåset och att man kan hindra valfri app på sin enhet från att visa notifikationer, vilket jag mest ser är användbar hos appar som skickar ut reklam via notifikationsraden. Vi kommer här presentera några av de små förbättringarna vi hittat efter att själva kört Jelly Bean i drygt 2 veckor.

Vi börjar på hemskärmen, där en väldigt liten och onödig nyhet hittas. Istället för att dra ikonen hela vägen upp till papperskorgen högst upp på hemskärmen kan man med en hastig svepning över skärmen slänga ut ikonen, mappen eller widgeten. En större – och mer användbar – nyhet på hemskärmen är att ikonerna flyttar runt sig om man vill byta plats på dem. Detta gör det mycket enklare att arrangera om widgets och ikoner på en fylld hemskärm. Båda funktionerna ser ni i videon nedan.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=l62k87N_93o

Tangentbordet i 4.1 är kraftigt förbättrat, kanske har inköpet av BilndType börjat märkas av på riktigt nu? Det som märks mest är att tangentbordet visar förslag på kommande ord och kommer att anpassa sig efter användaren ju mer det används, liknande det väldigt populära tangentbordet SwiftKey. Tangentbordet känner till och med av missade mellanslag, precis som nämnda 3:e-partstangentbord. Tyvärr har inte versionen vi testar en svensk ordlista och fungerar därmed inte alls lika bra på vårat modersmål som på Engelska.

Android har sin egen stil på emojis

Android har nu även stöd för Emojis, detta gäller genom hela systemen och vi kan således se ikonerna både bland SMS, twitter eller när vi surfar. Det är dock inte samma färgglada ikoner som till iOS, utan ett gäng med Androidtema, ett smakprov på ikoner visas ovan. En sista nyhet angående tangentbord gäller endast telefoner utan hårdvaruknappar, till exempel Galaxy Nexus. Så fort ett tangentbord visas på skärmen förvandlas bakåtknappen till en “göm-tangentbord-knapp”. Snyggt, mer användarvänligt och det visar att Google verkligen börjat tänka på detaljerna.

Istället för tillbaka-knappen

 

Vidare kan vi i kameran hitta ett extra snabbt sätt att komma åt de senast tagna bilderna. Bara svep fingret åt vänster över skärmen och dina mästerverk kommer fram. Svep åt motsatt håll för att komma tillbaka till kameran igen.

I Jelly Bean visas det fler och nya animationer i olika lägen. Appen öppnas från platsen på skärmen ikonen visas, precis som i Sonys senare mjukvara. Tycker man att det blir för mycket animationer kan man, sedan 4.0, stänga av eller ändra hastighet på animationer under inställningarna utvecklaralternativ.

En funktion i Google Now som inte alla har märkt är att man kan starta Voice Search-delen genom att säga “Google”, vänta ett ögonblick och sedan ställa sin fråga. Till sist vill vi lyfta fram webbläsaren, inte Chrome, utan den som kort och gott heter Webbläsare. Den har förbättrats i snabbhet men det vi uppmärksammat mest är “Quick Controls” som fortfarande är en inställning under “Labs”. Funktionen är både visuellt och funktionsmässigt uppdaterad och får i alla fall mig att bli tveksam om Chrome verkligen är bättre.

Har någon av er hittat andra små nyheter som vi har missat? Berätta gärna om dem i kommentarerna!

 • Nikke Johansson

  Tycker Chrome med intergrationen från hemdatorn med bokmärken fungerar bättre, men webläsaren är helt klart bättre än dom gamla :)
   

 • Tobbe_00

  Jag vet inte om någon märkt det, men på min galaxy nexus kan man för att starta Google now genom att hålla inne fingret på hem och dra uppåt.

 • Jonathan Berntsen

  Det där med att tillbaka-knappen förvandlas till en ”göm tangentbordet-knapp” finns redan på min transformer pad, som kör 4.0.3.

 • Skywriter

  Ni missade en funktion i kameraappen. 
  När man har svept åt sidan för att titta på bilden man nyss tog kan man ”nypa” för att få samtliga bilder på en rad. Svep upp på en bild i det läget raderar den. 

 • Skywriter

  Det är enklare än så :)
  Du behöver inte hålla inne och det behöver inte vara hemknappen. Svep bara upp från varsomhelst på raden där hemknappen är så kommer du till Google Now

 • slipurson

  Precis som på Galaxy Tab med 4.0.x

 • Dennis Jacobsson

  Funktionen att dra en ikon och de andra flyttar på sig finns i One X redan…

 • Mattias

  Har märkt av att kalendern fungerar sämre. Skriver jag in vart händelsen ska vara med adress kunde jag innan starta Maps från kalendern och bli skickad till adressen men det funkar inte längre (adressen är inte understruken och inget händer när jag trycker).

 • Synd bara att fler tillverkare inte satsar på virtuella knappar istället för fysiska, det känns som att de håller tillbaka Androids fulla potential en del. Kanske inte låter som en så stor grej, men med tanke på modifieringsmöjligheterna som finns så tycker jag ändå att det vore bra att ha. Vill jag ha en dedikerad sökknapp, så kan jag flasha in det helt enkelt. ;)

 • Aaron

  Gräsligt fula och fåniga emojis. Why?

 • Fjdjd

  Jag trodde att Chrome skulle vara standardläsaren i jelly bean ?

 • Christoffer Holmgren

  Du menar i Sense. Och det spelar ingen roll för här talar vi om den rena Android upplevelsen och det är den som fått uppdateringen.

 • rokatoka

  dom e rädda för appel,för dom har färg!för övrigt håller jag med dig dom är fula..

 • Jag fick också samma intryck, webbläsaren i JB var så lik Chrome i menyer och funktionalitet att jag drog slutsatsen att det var det. De har ju dessutom sagt att Chrome ska bli standardwebbläsare, så det gör det än mer troligt.

 • bvb

  Nej den är inte standard i Jelly Bean. Den skulle vara standard i Nexus plattan.

 • Exodite

  Tja, smaken är som baken.

  Personligen föredrar jag absolut fysiska knappar över mjukvaru-motsvarigheten. Däremot så väljer jag absolut hellre en mjukvaru-baserad lösning över kapacitiva knappar, som i mitt tycke känns helt meningslösa idag.

 • Robban

  Skönt att få in dem iaf, nuförtiden missar man ju helt om någon iphone-användare skickar sådana till en.

 • siXor

  Fortfarande för mycket buggar antagligen. Har Chrome lämnat beta-stadiet än?

 • Danbanan

  Har man ett headset med knapp på så kan man långtrycka på headset knappen för att aktivera röstsökningen i google now. Skitstörigt då det var höj volym innan och jag hade föredragit om det fortfarande var det.

 • Wut? Den är inte beta och jag har använt Chrome sen betan kom och har aldrig haft några problem.

 • Attila Wiszmeg

  Jag tycker kameran generellt tar konsekvent mycket bättre bilder i JB för Galaxy Nexus. Kameran är inte jättebra, men ändå mycket bättre än innan.
  Kameraappen är generellt mycket snabbare och trevligare att hantera också.
  Detta kanske inte direkt har med JB att göra men är ändå värt att notera.

 • kooud

  Den kan inte bli standard I AOSP eftersome chrome inte är opensource. Jag tror inte heller den blir standard i många icke nexus mobiler eftersom tillverkare gillar att ändra och ”optimera” webläsaren för deras telefon.

 • Jeo

  ladda ner chomp-sms istället.. när du laddat ner det så laddar du ner chomp-emojis..

  då kan du både skicka och ta emot emojis från och till iphone… och de är i färg..

 • Doomenicer

  Eller Handcent-sms

 • Doomenicer

  Ja, håller man inne hemknappen så kommer väl uppgiftshanteraren fram eller?? Det har de väl inte tagit bort? (Kör fortfarande 2.2 på O2X)

 • Skywriter

  Den funktionen gjordes om i 4.0 och på Nexusen finns en egen knapp för det. Det är knappen längst till höger och så här ser det ut om man trycker på den
  http://developer.android.com/sdk/images/4.0/tasks-lg.png

 • Mattias

  Det är nytt för telefoner iaf! :)

 • Johan von Laxnacke

  är ju bara att ändra det då, det är ju android.

 • Chrome i Android är väldigt långt inne i Beta stadiet.

  Så jo, det är i Beta fortfarande.

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 2. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons