Missnöjd med kameran i din androidlur? [Tips]

Postat:
03:55 - 2009-07-17
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
6

Android - Kameraapps

Bildkvalitén i sig kan man dessvärre inte göra mycket åt, CMOS:en är vad den är, men med hjälp av en bättre kameramjukvara kan man få ut det mesta av vad som trots allt finns tillgängligt i din telefon. Som det mesta i Android så kan även kameran ersättas och på Market finns ett antal kompetenta alternativ, av vilka jag tänkte tipsa er om två som har fångat min uppmärksamhet.

Notera även att detta inte skall ses en regelrätt recension – jag kommer inte gå på djupet eller sätta några betyg på dessa applikationer. Det är endast ett litet tips för er som trots allt plåtar en del med mobilkameran och upplever den medföljande kameramjukvaran som aningen fattig. Klicka vidare för mer information, länkar och skärmdumpar.


 

Låt oss börja med min personliga favorit: SnapPhoto (Pro). Finns i både en betalversion och en gratisversion.

Bland funktionerna i SnapPhoto ser vi vitbalans, inställningar för olika ljusförhållanden (dagsljus, mörker, lysrör, mulet o.s.v.), timer, nattläge, bildprefix, geotagging, digital zoom via styrkulan et.c. Man kommer enkelt åt dessa inställningar antingen via Menu -> Settings eller genom att använda sig av on screen-inställningarna som visar sig då man ”tappar” på en pilformad ikon uppe i vänstra hörnet. En finess som både imponerar och irriterar är en ”skaksensor” som med hjälp av acceleratorn i telefonen känner av när du håller kameran helt still och inte knäpper bilden förrän du gör det. Trevlig finess då man har gott om tid och motivet är stillastående – mindre kul då man försöker knäppa en bild på något som rör sig. Lyckligtvis går funktionen att snabbt och enkelt stänga av/sätta på efter behov.

Några skärmdumpar på SnapPhoto Pro:

snapphoto
 

***

 

Sedan har vi Camera ZOOM vilket är en betalapp och kostar 1.29 brittiska pund. Camera ZOOM fokuserar lite mer på ett grafiskt interface och har ett antal skins tillgängliga gratis på Market. Utöver dessa skins så finns möjligheten att sätta ”ramar” på bilderna du tar samt en grafisk zoomkontroll som du styr med hjälp av telefonens touchscreen. Utöver de nämnda grafiska förbättringarna så har den förstås även mer grundläggande features, som inställningar för vitbalans, kvalité, bildstorlek och nattläge.

Några skärmdumpar på Camera ZOOM:

Camera ZOOM
 

Där har vi två fullgoda alternativ till den aningen platta medföljande kameraapplikationen. Jag vill minnas att HTC i den nordiska Magicen har ersatt androidkameran med en egen variant och hur bra/dålig den är har jag ärligen ingen aning om, men sannolikt saknar den många av funktionerna som jag har skrivit om ovan.

Som en sista fotnot vill jag sätta ett frågetecken för kompatibiliteten – dessa kameraapplikationer är ämnade att ersätta androidkameran, så i teorin kan det bli problem om HTC har ändrat på saker här och var (ni minns säkert krånglet med Scandinavian Keyboard). Om ni bestämmer er för att testa någon av dessa kameraapplikationer så får ni mer än gärna rapportera i kommerntarerna.