Mobilbranschen inför 2011 [Söndagskrönika]

Postat:
08:53 - 2011-01-23
Skribent:
| upnorth
Kommentarer:
46

Rivstart. Det är ett passande ord att börja med. Vi kan fortsätta med ”dubbelkärnig”, HDMI, lite NFC och varför inte Android 3.0 inklusive en invasion av pekplattor och vi har en dundersuccé för Android på CES 2011. LG smygstartade genom att utannonsera 2X i slutet av 2010 men den fick överraskande snabbt sällskap av SonyEricsson och Motorola som tillsammans har satt ribban högt för konkurrenterna. Motorola Atrix stal dock showen när de visade upp det som ändå får sägas vara den första kontorsdatorn i fickformat komplett med innovativa tillbehör – mycket oväntat och väldigt imponerande.

Samtidigt har Apple i vanlig ordning fixat med lite trevlig hype inför vad de flesta förmodar är lanseringen av iPad 2 som enligt ryktena kommer att levereras med samma högupplösta skärm som i iPhone 4, helt klart godis för fansen. iPad sålde ju fantastiskt i jul och det lär knappast avta, frågan är om Google kan ta igen försprånget på samma sätt som man har gjort med mobiltelefoner? Det är väl bara att vänta och se för nu är trupperna uppställda och slaget kan äntligen börja!

Microsoft får istället jobba hårt för att ta tillbaka tappad mark med Windows Phone 7 som trots bra recensioner inte riktigt klarar att synas bakom iPhone/Android-muren. Vad Nokia håller på med är det nog fler än jag som undrar. För trots att Nokia och Intel redan har presenterat sin läckra, Macbook Pro-inspirerade N9 med Meego, har man fortfarande inget mer specifikt lanseringsdatum annat än ”under 2011”. Nokia har dessutom blivit omkörd av Apple som världens största tillverkare av smartphones så det krävs snabba ryck om man inte vill börja om från början som Motorola.

Men för Android är det alltså full gas. Google har nu lockat de flesta tillverkarna till sin honung, marknaden väntar otåligt på nya versioner och inte ett uns av skepsis riktas mot Android eller dess framtid annat än av vissa stressade finnar… För i Sverige finns enligt Prisjakt.nu i skrivande stund hela 38 mobiltelefoner med Android där majoriteten består av riktigt prisvärda budgetlurar även om det finns en del att välja på i toppklassen också. Som jämförelse finns 6 modeller med iOS 4, 5 modeller med WP7, medan Nokia har fått ut blygsamma 3 enheter med Symbian^3. Detta gäller självklart bara telefoner som också finns på lager.

En helt fantastisk start på 2011 för Google och dess partners men framför allt för användarna. 2009 var året Android började synas ordentligt i media tack vare HTC och deras ovanliga och välgjorda Hero. 2010 slog Android genom på riktigt, främst genom Nexus One, HTC Desire, X10 Mini/Pro och Samsung Galaxy S. Nu har flera tillverkare fått erfarenhet eller lärt av varandra och med mer på fötterna törs man satsa allt djärvare – vilket inte minst märks på Motorola.

För Motorola som visade en gång för alla att man har visioner och förmågan att genomföra dem. Vi publicerade nyligen en krönika i ämnet som jag mer än gärna uppmärksammar igen, läs gärna vidare om ämnet där – Motorola är helt klart något på spåret. Det händer mycket och det mesta som händer körs med hjälp av Android. Motorola gör helt rätt att surfa vidare på den vågen och det skulle inte förvåna mig om man inspirerar andra av bara farten.

Det hade dock varit fint att se ett något mindre fokus på surfplattor då dessa enligt många ändå är rätt oanvändbara. Mobiltelefoner är visserligen en antik bransch i jämförelse så det är nog både mer spännande så väl som lukrativt att följa hypen just nu, men fortfarande känns konkurrensen i bland de mest kraftfulla lurarna ganska svag. Efterfrågan finns och det är inte direkt brist på rolig teknik att använda även om pekskärmar plötsligt har blivit en bristvara.

Förra året fick vi stora nyheter på våren och i början av hösten, även om Samsung visserligen smög ut Nexus S i slutet av året och nu har en uppföljare till SGS på gång. Följer branschen samma releasetakt lär det snart dyka upp spoinbilder inför lanseringarna i höst – teknikmässorna blir intressanta i år. För LG har börjat slåss om pallplats i toppsegmentet och där kommer vi nog att få se mer av ZTE. Det enda smolket i bägaren är ju den nästan paranoida kontrollen över Androidversioner som skapade rekordmånga rubriker förra året.

Men det kan ju hamna högre på agendan nu när självaste VD-posten har bytt ägare och Eric Schmidt lämnar det dagliga till Larry Page för att själv fokusera på ordförandeskapet. Exakt vad det kommer att innebära för innehållet i butikshyllorna är väldigt svårt att sia om men vi lär inte bli besvikna. Men det skulle inte vara en söndagsläsning utan ett par gissningar och förmodligen blir det lite moralboost för att ge tillverkarna tro på sin egen konkurrenskraft, och om vi har riktigt tur ett något större samarbete med communityn som trots allt är något av ett arv för Linux-baserade Android.

Så för att sammanfatta läget kan Google sitta avslappnat i sina färglada ”kontorsmöbler”, Microsoft kliar sig förmodligen i flinten medan Nokia har åkt på rehabilitering och Apple kör sitt race som vanligt. Sen har vi då HTC som har varit knäpptysta efter sin lansering av Desires syskon. Det har snart gått ett år sedan Desire kom ut och de kommer förmodligen inte att sitta på bänken i år heller – har man en skräll på gång till Mobile World Conference?
 

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu: