Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Mobile World Congress 2011 – första dagen [Uppdaterad]

Postat:
11:21 - 2011-02-15
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Mobile World Congress pågår för fullt och mängden utställare kombinerat med mängden besökare, över 50 000 stycken, gör detta till årets största händelse vad berör både mobiltelefoni och handburna enheter. Under mässans första dag har vi tittat in bland företag som Motorola, ZTE,  Nvidia och LG samt besökt Android-hallen för en överblick på mjukvarufronten.

ZTE
Eftersom ZTE Blade blivit en sådan succé här i Norden såg vi det som självklart att närvara vid bolagets presskonferens. Väl på plats inledde He Shiyou, VD för ZTE, med att berätta om företagets framgångar och tillväxt under 2010; Antalet sålda telefoner översteg 60 miljoner enheter varav 20%  är smartphones och bolaget sysselsätter idag 7 000 anställda i Kina och 17 000 globalt sett. Från att i huvudsak leverera telefoner till lågprismarknader i Asien har man också lyckats slå sig in i Västeuropa och Nordamerika där man nu finns med i flera stora operatörers produktportfölj.

En ny flaggskeppstelefon – ZTE Skate – med en 4,3″ stor skärm introducerades och även en stötsäkerskyddad version av ZTE Blade. Tyvärr fick vi inte se någon uppföljare till ZTE Blade, men bolagets representanter försäkrade oss om att man arbetar på en och att den sannolikt kommer dyka upp i sommar.

På tabletfronten presenterades ett antal enheter med skärmstorlekar på 7″ respektive 10″ – samtliga utrustade med ARM Cortex-baserade processorer med klockfrekvenser på 1-1,2GHz, Android 2.3/Gingerbread och dubbla kameror på 0,3MP i fronten och 3MP på baksidan.

ZTE Skate
Skate är ZTE:s flaggskeppstelefon för första halvan av 2011 och vi blev därför besvikna när det framkom att enheten bygger på en ARM11-baserad processor med en klockfrekvens på 800MHz.

Enligt uppgift från ZTE:s representater kommer enheten att dyka upp i Europa i maj eller juni med Android 2.3/Gingerbread och huruvida den blir tillgänglig i Norden beror helt och hållet på hur intresset bland våra svenska operatörer ser ut – detta då ZTE inte säljer telefoner till slutkonsumenter. Vi fick inte fram några uppgifter kring prissättningen, men med tanke på valet av SoC torde priset bli riktigt låg för att vara en telefon med 4,3″ WVGA-upplöst skärm.

ZTE Blade – rugged edition
För den som söker en riktigt billig och samtidigt stötsäker telefonen har ZTE utvecklat Blade Rugged. Utöver chassit är övriga komponenter snudd på identiska med Blade och enheten kommer att finnas tillgänglig inom de närmaste månaderna på stora delar av världsmarknaden. Vilken certifiering enheten har och om den är vattentät eller ej framgick  tyvärr inte.

Vårt intryckt av det nya chassit är positivt och trots att telefonen blir aningens större kändes den fortfarande lätthanterlig. Utifall priset endast skiljer sig åt med ett par hundralappar från den oskyddade varianten kan det bli en högintressant fritids- och sporttelefon.

Huawei Ideos S7 Slim, X5 och X3
I Huaweis bås var det förvånansvärt nog riktigt tunt med Android-enheter. I tabletväg visade man upp den nyintroducerade 7″ stora tablet-enheten IDEOS S7 Slim med WVGA-upplösning, vad berör processorn rådde viss osäkerhet bland Huaweis representanter, men det sades att det förmodligen är en ARM Cortex-baserad sådan med en klockfrekvens på 1GHz samt 512MB RAM.

I telefonväg visade man upp IDEOS X5 (se vår uppackningsvideo av denna enhet här) och vad man uppger vara Android-världens minsta telefon i formfaktorn 3,2″ – IDEOS X3 (sista bilden nedan). Tyvärr fanns inget fungerande exemplar av X3 på plats och vi fick inte heller hålla i enheten och ej heller fick vi fram någon information om hårdvaran utöver att den kommer att skeppas med Android 2.3/gingerbread installerat. Fungerande exemplar av X3 skulle ev. dyka upp på tisdagen, så vi har all anledning att återkomma till Huawei framöver.

[Huawei IDEOS S7]
[Huawei IDEOS X5]

Motorola XOOM, Flipout och Pro
Tyvärr har inte Motorola någon närvaro på den Skandinaviska telefonmarknaden för slutkonsumenter, men vi tog oss i alla fall friheten att känna och klämma på ett par av årets nyheter.

Motorola Xoom  – världens första tablet-enhet med Honeycomb – tillhör en av de mest välbyggda tablets vi hittills haft möjlighet att testa.  Enheten bygger på Nvidias Tegra 2-plattform med dubbla processorkärnor i 1GHz och har en 10,1″ skärm med upplösningen 1280 x 800  pixlar (WXGA), 5MP kamera med videoinspelning upp till 720p på baksidan och 2MP i fronten, 32GB inbyggt flash-minne, 1GB RAM. Bland tillbehören märks bland annat en trådlöst tangentbord som enligt våra erfarenheter fungerar riktigt bra samt en dockningsstation med HDMI-utgång etc.

Vidare visade Motorola upp en ny candybar-telefon, Motorola Pro, utrustad med ett QWERTY-tangentbord och en Cortex A8-processor på 1GHz, 512MB RAM, 3,1″ stor HVGA-upplöst skärm och en 5MP kamera på baksidan.

[Motorola XOOM]
[Motorola Pro]
[Motorola Flipout]

Nvidia Tegra
Praktiskt taget alla high-end-tablets på Mobile World Congress har en sak gemensamt, nämligen Nvidias Tegra 2-plattform. I båset stötte vi på en del enheter som kändes igen sedan CES, exempelvis Motorola Atrix och Asus två kommande Android-enheter i Eee-serien – Slider samt Transformer –  och en del nyheter i stil med LG Optimus Pad.

Nvidia demonstrerade glatt vad hårdvaran är kapabel till genom speltitlar som Dungeon Defenders, Vendetta Online och Samurai Vengeance. Vi blev extra imponerade av detaljrikedomen i Vendetta Online, speciellt när Nvidia visade hur samma spel ser ut på konkurrerande plattformar (video kommer senare).

Spel som fungerar speciellt bra med Nvidias Tegra-plattform kommer att marknadsföras genom en appbutik utvecklad av Nvidia, där man också kommer erbjuda flera exklusiva speltitlar vilka inte kommer finnas tillgängliga på Android Market.


 • dedmau5

  HTC skate…? ZTE skate, antar jag… ? :)

 • Lars Eriksson

  ”En ny flaggskeppstelefon – HTC Skate”

  Ska stå ZTE Skate där antar jag ? :)

 • Jonas

  ”Skate är ZTE:s flaggskeppstelefon för första halvan av 2010 ”

  2011 menar ni ?

 • Spegelvänd bild på ZTE Skate :) Kolla bild 7/16

 • Kanske också: Skate är ZTE:s flaggskeppstelefon för första halvan av 2010 och vi blev därför…. 2011 istället?:)

  Tack för bevakningen dock:)

 • Frej

  Nu när alla poliser anmärkt på alla fel vill jag bara passa på att tacka för updaten från er på MWC!

 • pmugghc

  Rugged Blade verkar ju väldigt intressant, vill ha till min grabb!

 • Fredrik

  Nu börjar det trilla in info om nya lurar ifrån HTC också.
  Läste pressmeddelande nyss, HTC Desire S, HTC Wildfire S och HTC Incredible S.
  Det kommer bli en rolig vår känns det som. :)

 • mickeko

  Stötsäkerskyddad?? Hehehe… Hoppas den inte blir allt för dyr så kanske jag kan ”lura” på tjejen en sådan. :)

 • Elias

  Tack för att ni följer MWC 2011! Detta är årets event för mig och jag uppskattar verkligen att ni summerar de olika bolagen och just har fokus på framtidens enda alternativ till mobiloperativ (rimmar lite där jag…)

  KÖR HÅRT! Ingen kommer ihåg en fegis!

 • Dennis

  Underbar rapportering! Tack å bock! :)

 • Karin

  Flera nya htc-telefoner går att se på deras hemsida nu! Någon som vet/tror sig veta när man kan komma att få köpa dem?

 • Anonym
 • Fredrik

  Vilka nya syftar du på? Ser inget nytt..

 • infexis

  jag skulle vilja se galaxy s2 och optimus 3d i listan. årets mest intressanta nykomlingar tycker jag =)

 • @ infexis
  Det dyker upp och vi har plockat fram Makro-objektivet för att verkligen reda ut hur den nya AMOLED-panelen ser ut på pixelnivå.

 • dexter

  Blade. Skate. Namnsätter de efter hockeyspelare eller konståkare?? :-)

 • Anonym
 • Dharzul

  HTC Flyer (tablet)
  http://www.htc.com/www/product/flyer/overview.html

  HTC ChaCha
  http://www.htc.com/www/product/chacha/overview.html

  HTC Salsa
  http://www.htc.com/www/product/chacha/overview.html

  HTC Incredible S
  http://www.htc.com/www/product/incredibles/overview.html

  HTC Desire S
  http://www.htc.com/www/product/desires/overview.html

  HTC Wildfire S
  http://www.htc.com/www/product/wildfires/overview.html

  Skulle gärna se en artikel med vad specifikationer och vad som är nytt/ändrat jämfört med gamla modeller, man blir ju helt virrig av HTCs alla modeller.

 • hubbaa
 • Mafnus

  HTC är utan tvekan mässans/årets stora besvikelse.

 • Anonym

  Märks att HTC inte längre är ledaren utan att Samsung / LG nu kör ifrån…

 • Random

  @ Anonym

  Måste instämma, hoppas på att få höra lite mer om thunderbolt och pyramid. :E

 • erlend

  är lite besviken på htc. gillar den nya designen och älskar deras nya platta men tycker det är synd att de inte har tryckt till med en dualcore

 • Shopper

  @ Mafnus
  Inte Nokia?

 • Moron

  @ erlend
  Kan väl också vara något form av strategiskt tänkande då jag antar att dual core processorerna suger betydligt mer ström och att arkitetkuren inte stöds fullt ut av android.

  <- theorycrafting

 • erlend

  @ Moron
  det är mycket möjligt… annars de kanske har upptäckt att det inte alls ger lika mycket prestanda som det påstås. de kunde iallafall tryckt in flyers prolle i en mobil

 • Stiffe

  Ingen efterföljare till Desire HD?
  (Vars nuvarande design jag älskar)
  Kan tänka mig en ”runner up” med nytt
  innehåll (hårdvara) + frontkamera, men med nuvarande look.

 • TMO

  @ Moron
  En högt klockad single core drar snarare mer kraft än en lägre klockad dual core och tillsammans med det klena batteriet lär nog inte batteritiden i Flyer vara speciellt bra. HTC har antagligen tittat alldeles för mycket på Galaxy Tab när de började utveckla sin tablet istället att göra som Samsung, LG och Motorola och skapa produkter för en ny generation med ny hård- och mjukvara.

 • Hannes

  Ni har angett fel upplösning för XOOMen ;) 1280 x 800 ska det väl ändå vara?

 • darkly

  Tack för rapporten, suvveränt!

  Skulle vara kul att få mer info om ASUS´s plattor.

  Fråga: Är dualcorestödet inte aktiverat förrän i 2.4, det verkar råda stor osäkerhet om det? Kan ju vara perfekt att fråga en som vet där på plats.

 • Tiny Turtle

  KLANTSKALLAR!

  Jag talar naturlligtvis om ZTE som väljer att göra Blade – Rugged Edition med lysgylt istället för att som Motorola gjort med sin Defy försöka (och lyckas)få den att se ut som en vanlig smartphone fastän den är vatten- och stöttålig.

  Titta på marknaden för armbandsur – där finns det massor med snygga och påkostade klockor som *dessutom* är vattentäta. Man har fattat att man inte vill paja sitt dyra ur pga lite vatten, men vill inte se ut som en idiot för det. Och om de verkligen varit intresserade av att göra telefonen lättare att hitta (vilket måste vara enda anledningen till att använda en signalfärg) så skulle de gått all-in och gjort den helt gul. Som det är nu är den en kompromiss som varken syns bra eller ser bra ut.

 • Werner

  TMO :@ Moron En högt klockad single core drar snarare mer kraft än en lägre klockad dual core och tillsammans med det klena batteriet lär nog inte batteritiden i Flyer vara speciellt bra. HTC har antagligen tittat alldeles för mycket på Galaxy Tab när de började utveckla sin tablet istället att göra som Samsung, LG och Motorola och skapa produkter för en ny generation med ny hård- och mjukvara. Rapportera inlägg   0

  Tror snarare det handlar om att HTC behövt tid till att fixa Sense gränssnittet vilket tagit tid som annars hade gått till att utveckla på ny hårdvara.

 • Add

  Fel upplösning på XOOM. Den har 1280*800 som verkar vara en standard för Honeycomb Tabs

 • ”Vilken certifiering enheten har och om den är vattentät eller ej framgick tyvärr inte.”

  På bild 4 framgår det att Blade rugged edition är damm, vatten och stöt-tålig (däremot ingen certifiering).

 • DavidMB

  Skate såg riktigt nice ut. Trevligt att de släpper en med stor skärm. Jag har en Desire HD och skärmstorleken är fantastiskt skön, speciellt för oss med stora händer.

  Rugged Blade kunde sett trevligare ut i annan färg. Gul/svart är vanligtvis en varningsfärg (Getingar, säkerhetstejp, etc).

  Motorolas Xoom såg riktigt frän ut. Mycket av designen ser ut att vara plockad från iPhone 4 däremot, vilket jag inte tycker är helt ok. Men om Apple inte klagar, varför inte? :)

 • 4305ms

  Jag hoppas Motorola vågar satsa här i norr. Tycker de känns nyskapande och fräscha i sina telefoner. Märks att de har haft en svacka och behövt tänka om. Htc är helt klart på väg åt fel håll. Kör får säkra kort. De borde verkligen våga satsa på något mer extraordinärt (design)..

 • Erik

  När det gäller dual-core handlar det egentligen om tre saker:

  1. HTC har bundit upp sig att använda samma dual core krets som SE och ST-Ericsson verkar inte klar med den. Man kan anta att den inköpsstrategin påverkat produktutbudet.

  2. Android 2.3 stödjer inte dual core utan det gör Android 2.4. Vinsten med dual core är än så länge ”marginella” förutom den bättre batteritiden (även om jag precis som ni vill ha en framtidssäkrad telefon). Testen kommer dock inte visa den verkliga framtida skillnaden mellan single core och dual core eftersom 2.3 inte är optimerat för dual core.

  3. Sense måste dessutom appliceras på 2.3 (2.4) vilket tar tid. Till skillnad från SE sket de inte att uppdatera de gamla telefonerna utan var tvungna att omarbeta Sense till version 2.2 vilket tog resurser. SE valde att dock att skita i oss nuvarande användare utan lade istället resurserna på 2.3. Det kan vara förklaringen till att Incredible bara har 2.2. än så länge.

  Notera att jag inte orkar leta upp några källor utan att jag istället skriver direkt ifrån mitt senila minne. :)

 • Jocke

  @ Tiny Turtle
  Jag tyckte iofs att den gulsvarta Blade Rugged var var skitsnygg… Kanske är en individuell smakfråga.. =)

 • Tack till er läsare som bidrog med korrekturläsningen, nu stämmer även upplösningen på XOOM.

 • darkly

  @Erik
  Det känns ju som om alla dualcoretelefoner måste om-recenseras vid release av 2.4 isf.

 • joje G

  Hur blire med Huawei X6 då?
  Är den lagd på is?
  Om inte, ska den få en 1ghz processor eller en budgetvariant som X5?
  Zte Skate, är den vanilla? jag har missat den detaljen..

 • Jimmy

  bernard:
  Nvidia demonstrerade glatt vad hårdvaran är kapabel till genom speltitlar som Dungeon Defenders, Vendetta Online och Samurai Vengeance. Vi blev extra imponerade av detaljrikedomen i Vendetta Online, speciellt när Nvidia visade hur samma spel ser ut på konkurrerande plattformar (video kommer senare).

  Hur går det med videon?

 • Alltid spännande att se vad som kommer under året.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
Nyexaminerad programmerare inom Ai, machine learning och deep learning! Publicerad 14 Dec 2017
Junior mjukvaruutvecklare med stort intresse för programmering Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Testare Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons