Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Mobiler är de nya datorerna men när blir de våra datorer? [Krönika]

Postat:
12:42 - 2013-01-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Konvergens

Vi tvivlar inte på att mobiler är de nya datorerna och att våra telefoner i sinom tid kommer ersätta traditionella PC-system för de flesta användare – frågan är bara hur fort denna framtid kommer anammas. Beräkningskraften dagens snabbaste system-on-chips besitter räcker naturligtvis redan till de vanligaste datorfunktionerna som att surfa på nätet, använda sociala nätverk, titta på film, skriva i ordbehandlare, mejla och enklare bildredigering.

Vad som fortfarande saknas är dock ett tillfredsställande system som tar över när man ansluter sin mobil till en större extern display eller till ett laptop-skal. Motorola har redan försökt men misslyckats och Canonical vill som bekant få Ubuntu att bli detta sekundära system för androidanvändare. En annan viktig faktor som ännu saknas är en accepterad standard för att ansluta mobiler till den externa hårdvara som ska förvandla dem till olika traditionella datorer. 

Det bästa vore naturligtvis om kopplingen kunde ske trådlöst så användare slipper krångla med kablar eller med att ansluta och koppla bort själva mobilen. Förhoppningsvis kommer Google en vacker dag inkludera Chrome OS i en Nexus-telefon. Det skulle förmodligen ge konkurrenterna myror i byxorna och driva fram utvecklingen.

Google äger Motorola som tidigare nämnts satsat på en liknande lösning i och med Webtop och Atrix-telefonerna. Sökjätten lär åtminstone ha övervägt en dylik implementering. Kanske övergavs Webtop för en annan, Chrome OS-baserad lösning? Det känns tyvärr osannolikt, men man vet aldrig. Den senaste Chromebooken från Samsung blev nyligen den mest sålda laptopen på Amazon.com och det Linux-baserade och uppkopplade operativsystemet växer i vilket fall i popularitet.

Ene Google-grundaren Sergey Brin sa tidigt att Android och Chrome OS till sist kommer smälta samman eller att det ena systemet kommer ersätta det andra. Med åttakärniga chip, avancerad tillverkningsteknik, RAM-minnen kring 2GB och 1080p-skärmar är androidvärldens hårdvara redan ikapp enklare laptops och netbooks – nu gäller det bara att en teknikjätte gör en seriös och genomtänkt satsning.

 • Den dag jag kan spela BF3, eller vilket spel som är bäst just då, på mobilen så så kastar jag ut datorn direkt.
  Det kommer nog dock dröja minst tio år innan det blir verklighet,  så datorn får hänga med ett tag till…

 • Klock

  den dagen android försvunnit från mobilerna.det är för primitivt.

 • Klock

  dude 10 år? skulle kunna tippa på nästa år.

 • Hans Jones

  Jag tror Windows kan bli en tuff konkurrent framöver då de redan har kommit ganska långt med dual OS. Dessutom stödjer de hårdvaran som är aktuell. Anandtech skriver i en artikel att prestandan vi har i dagens ultrabooks som drar ca: 17W nu kommer ner i 4W (vilket telefonerna drar om de går för fullt) runt 2017. Då kan man göra i princip allt med lösningen,

 • Carljn

  Vissa har redan gått över helt till smartphones. Mitt ex använder sen ett halvår tillbaks bara sin telefon och datorn samlar damm. 

  För mig lär det ta i alla fall ett par år till. Och för de som redigerar eller är inbitna PC gamers kanske det tar fem-sex år.

 • Martin Trasteby

  Windows 9 kan mycket väl vara samma för både telefoner och datorer. De kör redan i stort sett kompatibla program. Dröjer kanske 3 år eller så.

 • Lars

  Hur resonerar du när du kallar Android primitivt? :) Det lär dessutom aktiveras ett annat system när man ansluter mobilen till en skärm eller ett laptoptillbehör så det spelar ingen roll hur avancerat Android är.

 • SuperAndroid

  1) TV-skärmen. Med hjälp av Miracast borde man på sikt kunna kasta ut datorskärmen och använda TV-skärmen istället.

  2) Datormus. Datormusen kan ersättas av mobiltelefonen. Antingen genom mobilens gyroskop eller med touch och ”dra” muspekaren. Personligen tror jag på gyroskop och kunna ha touch-knappar.

  3) Tangentbord. Detta är det enda lilla problemet enligt mig. Jag menar, mobiltelefonen är alldeles för liten för att ha som tangentbord. Troligtvis kommer man behöva ha med ett tangentbord i beräkningarna någonstans. Tror inte att tal-data kommer kunna ersätta ”det stora”. Möjligtvis att man skulle kunna tänka sig en surfplatta, men tycker inte det känns rätt och touchtangentbord fungerar inte alls lika bra om man spelar eller liknande.

  4) Högtalare. Trådlös och/eller TV:n är väl den enkla lösningen.

  5) Uttag. Mobiltelefonen har sällan de USB-uttag och andra portar som datorn har… det känns som uttagen måste finnas kvar däremot. Det som däremot börjat få en del uttag är TV:n. Frågan är om det är tillräckligt med olika sorters uttag. Annars får man väl börja med trådlöst till allting.

  6) Operativsystem. Operativsystemet måste kunna delas; både till att användas stationärt och till att användas ”on-the-go”. För att avlasta mobilen så bör TV:n ha det stationära systemet inbyggt och att mobilen bara kan koppla upp mot det. Windows ligger i framkant på detta område, men jag tror de saknar TV:n (trots sin Xbox). Det jag kan tänka mig är att Samsung eller LG skulle kunna testa sig fram då de redan har TV:n och finns på mobilmarknaden.

  Ska bli intressant att se hur det blir i framtiden.

 •  Nja, skulle säga att du kan köra BF3 på en mobil om 3-4 år, men vid det laget har Battlefield 5 släppts som har typ 10 gånger så krävande grafik…
  Men då prestandautvecklingen på mobiler går mycket fortare än på datorer (iallafall idag) så kommer nog de tillslut att att mötas, även om att det kan ta ett tag.

 • Gå och göm dig.

  Verkligen inte, troligen minst 5-10 år.

 • Adadadamsty

   Seriöst vilken vettig människa i denna värld tycker det är bekvämare att ”dra muspekaren med touch” än att använda en riktig datormus? Touch har inte en chans mot ett riktigt tangentbord och en riktig datormus.

 • SuperAndroid

  Instämmer, däremot tror jag att mobilens gyroskop skulle kunna fungera, så man drar hela mobilen istället :-)

 • David Bergström

  En sak jag ser är öppenheten i systemen, på min pc förlorar jag inte garantin om jag installerar ett annat operativsystem. Om jag vill flasha om min smartphone så förlorar jag garantin. Jag vill kunna köra vilket operativsystem som helst men vill fortfarande hanteras som en vanligt kund, jag tycker det är en rättighet.

 • TM

  Själv startar jag bara min pc när jag ska redigera mina raw-filer och ska ladda upp dem på olika sidor.

  Annars har jag alltid min ipad och sgs2 med mig som räcker mer än långt för mina ändamål.

  Netflix, surfa och spela enklare spel fingerar hur bra som helst. Jag menar, gta vice city finns ju till både android och iOS. Det räcker ;)

  Den dagen det kommer ett riktigt bra program till android och iOS som kan hantera raw-filer fullt ut så jag kan redigera mina foton så kommer jag nog överge min pc för gott.

  Det finns visserligen ett par hyfsade redigerings-program till android redan nu. Men det krävs lite mer innan jag helt överger pc.

 • sandsater

  Om man tar en telefon från idag. Säg en Galaxy SIII, hur lång tid tillbaka skulle man behöva gå för att hitta en Intel-CPU som är jämförbar i processorstyrka?
  Vi förenklar såklart bort saker som att arkitektur och sånt kan vara olika. Ren råstyrka i något slags syntetiskt test.

 • m96gran

  Kan också vara så att man kör streamade spel vid den tiden.. då behöver man inte ha så mkt power i sin egen pryl..

 • Peter Jönsson

  Tror aldrig mobiler kommer ersätta datorer…där emot så kommer mobilerna att ersätta konsolerna! Microsoft skjuter ju upp Xbox Infinity pga att dom måste satsa på mobilfronten….PS4 har en värdelös hårdvara och kan max koda upp till 720P/1080P…..dvs next gen konsoler är redan outdated så det skriker om det :P

  Wii-U har inte stöd för HD…endast Mario-spelen ska få HD…

 • SuperAndroid

  ”aldrig” är en extremt lång tid… :-)

 • Jakobjkpg

  Kommer inte hända på lång tid. Du kan inte uppgradera din telefon med ny hårdvara som en stationär. Det finns inte alls lika snygga spel till telefoner. Du kan köra flera operativsytem på din dator inte bara ett. 

 • Jakobjkpg

   Kan nog mycket väl bli så. Åttan är ju samma till Surfplattor redan nu.

 • Simon Hellbe

  Intressant ämne! Känns som om det komer ta ganska lång tid innan det är på stor skala, framför allt om man ser på företagsvärlden. Men visst har ersättningen i viss mån redan börjat med framför allt tablets.

  Allt beror på användarens behov och krav – som varierar avsevärt.

 • Henning

  Är medveten hur ofta vanliga personer eller företag faktiskt uppgraderar delar av sin dator istället för att köpa en helt ny? (svar: det är inte särskilt ofta)
  Ang. spel så är det en fråga om prestanda och därmed tid och de kommer inte ersätta den stationära för powergamers på ett bra tag, men för oss som inte bryr oss så hårt lär det gå betydligt snabbare.
  Du kan köra flera operativsystem på din telefon redan idag.

 • Klock

  jag tänker som så att applicaktionerna för android är små alien dalvik känns ju inte utlimat.

 • Klock

  om du köper den av de dyrare windowstabletsen så kanske du kan det redan idag.

 • uno

  Den stationära datorn är väl i stort sett redan utdöd. Jag har inte haft en stationär dator på jobbet de senaste sju åren, och sedan ännu längre tillbaka när det gäller min privata desktop hemma.

  De stationära datorer jag fortfarande har är servrar, och vad det gäller uppdateringar så kan jag inte påminna mig att de gått att uppgradera i någon större omfattning. Tekniken går snabbt framåt minnestekniker och socklar byts så ofta att man oftast får byta allt på en gång i vilket fall.

 • Sillstrypare

  Borde man inte kunna ha en trådlös ”docka” som kopplar upp mot mobilen, där man har sitt tangentbord och mus + vad man vill ha kopplat till, typ TV, printer, högtalare mm.
  Logga in på ditt konto i mobilen, och använd den var du vill, som du vill där du befinner dig för tillfället.

 • Herpderpherp

  Slutet av 90-talet.

 • uno

  Problemet med att editera bilder på plattor är att plattorna idag är så förbaskat små samt att det, vad jag vet, inte finns några färgkalibreringslösningar.  Själva tänket med platta att editera på är dock inte fel. En 24 tums  Wacom Cintiq hade inte varit fel om man bara hade haft råd.

 • Här kommer Nvidias syn på hur prestandan kommer utvecklas grafikmässigt de nästa åren. http://blogs.nvidia.com/wp-content/uploads/2012/04/mobile-performance-chart-500×281.png

 • Youthless

  ”telefoner” ersätter aldrig datorerna… man kan ersätta vissa utvalda företelser.. kolla film, mail, surfa, spela osv.. men att docka en telefon och får ut fullskaligt os osv är sjukt långt bort för att ens vara i närheten av ett fungerande koncept.

  Om man får en enda utvecklare i världen att faktiskt påstå att man skulel kunna jobba på det sättet så förtjänar den utvecklaren ett arbete i fas 3 ist.

 • Mailiv

  Jag håller med. Min stationära dator är en kraftfull spelmaskin och jag tror inte en telefon kan komma i närheten av vad den presterar i spel. Men på Jobbet där man bara skriver och gör mindre krävande saker skulle en telefon kunna ta över redan idag 

 • Sami Mrabet

  En mobil kommer aldrig att ersätta en PC helt och hållet! tror att det ligger väldigt långt fram i tiden isåfall!

 • Sami Mrabet

  hahaha hur vet du allt det här om Next Gen konsolerna? är du en Insider eller ;)

 • @kalle.com

  Den som troligen kommer att göra det seriösa försöket är nog Asus. Dom har ju redan visat prov i den riktningen.

 • Swe

  PS4 kommer ha stöd för 4K spel.. alltså betydligt högre än 1080p. 
  Wii-U har stöd för 720p/1080p .. Det är väl HD om något?

  Sedan är väl inte allt hårdvara heller, spel ska tillverkas.. och idag är väl spelen till plattor/mobiler ganska usla?

 • Robin

  Du har inte samma möjligheter på ARM-baserade plattan som x86 plattor med riktiga Windows 8 på.

 • AndreasA88

  Bara för att du själv inte haft en stationär dator på evigheter så betyder det inte att den är ”utdöd”. Men visst, det är inte lika många som har en stationär som förr i tiden.

 • AndreasA88

  Vet inte vad du jobbar med men jag tvivlar på att de som sköter IT på ditt jobb håller med.

 • Peter Jönsson

  Kolla igen….kolla på pålitliga sidor ;)

  Atjoo!

  http://news.silobreaker.se/ps4-kommer-inte-slppas-sony-flyttar-playstation-till-sin-mobila-enheter-5_2266170482199887881

  Atjoo Igen!

  http://www.sweclockers.com/nyhet/16100-rykte-playstation-4-utvecklingssystem-innehaller-amd-a10-trinity

  Oj oj mer

  http://www.sweclockers.com/forum/84-spelkonsoler-och-konsolspel/1161629-ps4-kan-bli-sonys-sista-konsoll/

  Så ni är ju fanboys så det skriker om det! Inse fakta så sover ni bättre om nätterna :)

  Konsolerna dör ut! så enkelt är det! Dom blir ersatta av PC och mobilerna…

  PS4 kommer INTE att ha stöd för 4k upplösing det blir för dyrt att sälja! och företagen går redan back på att sälja konsolerna så billigt som dom gör…df spelen är så dyra..

 • Peter Jönsson

   Vet hur dom tänker när dom utvecklar konsoler!! så billigt som möjligt!

 • Andreas Elf

  För gamers och folk som håller på med avancerad filmredigering hemifrån så kommer det ta lång tid. Men användare som bara använder sin dator för att betala räkningar, skriver lite, läsa bloggar, läsa tidningar eller kanske tittar lite på Youtube kommer nog att byta till att bara använda mobiltelefonen relativt snabbt.
  Det skulle som sagt räcka med en skärm som kan ta emot bilden via wifi och ett trådlöst tangentbord och en trådlös mus så skulle det vara en fullfjättrad arbetsdator.

 • Sgt_Stinger

  Jag skulle säga att det där är ganska optimistiskt av nVidia. De brukar överskatta sina egna produkter. Det skall bli spännande när nästa 3dmark kommer, då det kommer kunna köras på både mobil, surfplatta och desktop. Då kommer vi se hur olika SOC:ar är prestandamässigt jämfört med desktop.

 • Kanske men just nu tycker jag den mesta utvecklingen sker på den mobila marknaden medans det inte kommer mycket nytt till datorn.

 • Notna

   Torka näsan och sluta tro på tramsiga rykten.

 • Behövs inget utdraget svar.. Aldrig helt enkelt.

 • Krister

  För ”de flesta användare” är en kraftfull Android kopplad till TV och tgb/mus redan tillräckligt, så länge det går att betala räkningar på sin bank, kolla YouTube etc och spela spel mm. GK802 har redan ersatt damens stationära, skrymmande hårdvara och skrivbord. 

 • Voi

  Fantastiskt med alla dessa människor som inte kan använda något annat än sitt eget datorbruk som riktlinje och konstaterar ett bestämt ”ALDRIG” i diverse formuleringar. Kan man va mer självcentrerad undrar jag? Jag undrar om majoriteten här ens förstår konceptet som krönikören försöker propagera för.

  Jag personligen behöver fortfarande en PC med windows för det jag använder en dator till men för nästan alla jag känner så är en smartphone a la S3, one x eller annan fyrkärnig lur kraftfull nog att tillgodose deras datorbehov. Det ENDA problemet är att ingen gjort ett gränssnitt för det och sett till att man får högre upplösning än 720p när man kopplar till extern skärm. Tyvärr går utvecklingen på mjukvarufronten betydligt långsammare än hårdvarufronten så jag tror inte det kommer finnas förrän om 2 år.

 • Railwayman

  Jag förutspår två lösningar (fiktiva namn):

  Tabtop
  Mobiletop

  Tabtop: En tablet som kan dockas till en datordocka innehållandes all nödvändig datorhårdvara. Tänk på den som en ”vanlig laptop” med löstagbar skärm där den sistnämnda är en fullfjädrad tablet (eller trådlös skärm till datorn). Asus Transformer AiO är där, dock med rejält stor skärm. Tabtopen gör att man får dels en fullfjädrad laptop samt en tablet i samma paket och enkelt anpassar sig efter man vill göra. En avskalad docka som använder tabletens egen CPU och som ger tangentbord och touchpad erbjuds också.

  Mobiletop: Mobilen dockas med en datordocka som ger stor skärm, tangentbord, mus o.s.v.

  I båda fallen körs ett desktop-OS igång på den mobila enheten vid dockning (i tabtopfallet gäller detta då den avskalade dockan används).

  Ytterligare en väg är att utveckla ett operativsystem med UI-växling, d.v.s man byter fönsterhanterare vid dockning. En tablet idag kan utan problem köra ett system som ger fönsterhantering och ett renodlat skrivbord inkl integrerad filhanterare à la desktop-OS så där behövs ingen direkt växling. En mobil däremot kan ha ett ”desktop-UI” samt ett ”mobil-UI” som aktiveras vid dockning.

  Vad som är viktigt är att det utvecklas en enhetlig standard för dockorna för att säkerställa att interoperabilitet är säkrad. Det vore också en utmärkt idé att börja sälja tabtops, d.v.s kompletta lösningar där man får såväl tablet som tangentbordsdocka. Som tillval erbjuds datordockor där man väljer vilken CPU, hårddisk, storlek på RAM etc som önskas.

  Med tanke på hur snabbt mobilhårdvaran utvecklas idag är det uppenbart att framförallt tabtopen skulle kunna ersätta datorn för många användare. För de som kör riktigt krävande program och spel finns datordockan som löser detta, undantaget gäller stationära datorer. Dock kan man där tänka sig trådlös överföring till skärmen, d.v.s man använder sin tablet som skärm. Det går ju också att tänka sig en återgång till den klassiska liggande desktoplådan för datorn med tableten som skärm placerad ovanpå.

  När det gäller spel har jag en stark känsla av att det så fort det kommer tabtops och liknande på allvar snabbt kommer ske en utveckling av mer traditionella, fullvärdiga datorspel (snarare än de förenklade mobilspelen). Man kan då tänka sig att det till slut blir tal om skalbara spel, d.v.s grafikkvalitet etc anpassas automatiskt efter hårdvaran. Så fort man dockar sin enhet får man högre grafikinställningar o.s.v.

  Något jag ser fram emot är då renodlade budgetlaptops ersätts med tabtops, dessa datorer lider av för stora kompromisser och då är det bättre att tänka sig en bra tablet med tillhörande tangentbordsdocka. Dessutom är det en stabilare, säkrare och mer lättanvänd produkt för dessa användare.

  För t.ex 5000 kronor får man ju en riktigt bra tablet som ligger långt högre upp på skalan än en laptop för samma summa. Tableten är ju i jämförelse ”highend” när det kommer till kvalitet o.s.v.

  Den första produktkategorin som direkt kan ersättas med en tabtop är netbooken. Därefter är det dags att ersätta lågprislaptops och även låta datordockorna ta över mellan/highendsegmenten.

 • Desmobil

  Svaret på den frågan är nog olika från person till person. För min del så kommer jag aldrig kunna avekla PCn i jobbet. Men privat har jag klarat mig med bara smartphone nästan ett år. Funkar suvärent. Men är mitt behov inte så högt. Surfa lite, men kolla mailen, lyssna på musik o lite andra saker. Dom spel jag kör är bara små snabba saker som något litet persians. I mera avancerade spel har jag tröttnat på för länge sedan.

  //Dennis

 • Magnus

  Tja, ta mig som exempel då.
  Byter hela tiden ut grafikkort och sitter dessutom med ett 24-bitars ljudkort med XLR-anslutningar på.
  Hur har du tänkt dig att det skulle lösas på ett sätt som desstuom är billigare.
  Nej, själva flexibiliteten och kostnaden med en pc i kombination med bästa prestandan är mycket svårt att slå.
  Hur ska man tex kunna trycka in xlr-kablar som är mer än dubbelt så tjocka än själva mobilen. Hur hanternar man problem med latency för realtidsaudioinspelningar med android som har java i botten?

  Det här min vän, är något som är i princip omöjligt att komma ifrån. 

  Visst, jag håller helt med att för Berit 82 så kan det nog helt säkert duga, men för den som vill ha kraftig grafikprestanda för spel, spela in musik eller redigera video så är det helt andra saker som gäller!

 • Magnus

  Vill man ha bra prestanda på grafikkort och hänga med och få så hög flexbilitet som möjligt genom att bara byta grafikkort så måste man köra en pc.

  För den som skapar musik tex, kan en sån sak som att inte kunna stoppa i ett par XLR-kablar sätta käppar i det hela. Dom är ju mycket tjockare än mobilen är. Och så ska det vara låg-latency för musiken, 24 bitar på ljudutgången som ska vara separat vänster/höger och dessutom två line-ins också vänster/höger. Minst. Många sitter med kort som har en drös in och -utgångar. med en bra d/a-omvandlare. Dvs dedikerat bra pci-ljudkort krävs. 
  Isåfall kanske via en extern box (via firewire tex), men då börjar kostnaden raka iväga.
  Såvida dom inte lanserar mobiler med utbytbara grafikkort, ljudkort mm så ser jag inte att det helt kommer att ersätta en pc för den som gör något annat än bara surfar och pysslar med de mest enkla sakerna.
  Och även om man gör det så begränsar storleken/tjockleken ändå vad man i vissa lägen kan göra. 
  Och hittills så har det helt klart gällt att man får överlägset mest prestanda/kr om man köper en pc och det lär nog dröja åtskilliga år innan ens den punkten ändrar sig (och då kvarstår problemet med brist på flexibilitet).

 • Djhg2000

  Jag tror nog att telefonerna kommer ersätta dagens bärbara datorer, dock på ungefär samma sätt som ASUS PadFone. Dockningsstationen kommer i så fall även att finnas i 13″, 15″ och 17″ med tillhörande tangentbord.

  Däremot tror jag inte att Android är med i den fullt fungerande lösningen. Android är väldigt specialanpassat för telefoner och surfplattor, men att ha ett helt separat gränssnitt för ett vanligt skrivbord fungerar helt enkelt inte i längden. Ubuntu kanske är huvudkandidaten?

 • Lars

  Jag tror inte man måste vara ”Berit 82 år” för att inte behöva ”kraftig grafikprestanda för spel, spela in musik eller redigera video” :) 

 • Lars

  Då är vi oense på den punkten. För mina föräldrar och för i stort sett alla jag känner som inte är datornördar (vilket i och för sig många är) skulle den lösning som presenteras ovan passa som handen i handsken.

 • Lars

  Så du menar att de allra sämst presterande processorerna från Intel år 1999 är lika bra som de snabbaste mobilchipen idag, exempelvis Tegra 4 eller Exynos 5 Octa?

  Det tror jag verkligen inte stämmer :)

  Uppdatering, gjorde lite research: en Intel Celeron-CPU från 1999 med 266 MHz klockfrekvens och 128Kb L2 Cache är naturligtvis inte lika snabb som dagens mobilchip.

 • Lars

  Det finns Intel-processorer från 2012 som är mindre kraftfulla än chip som Exynos 5 Octa och Tegra 4, inte minst för att Intel gett sig in i mobilmarknaden.

 • sandsater

  Vad jag ville mena i min fråga var ett chip i en premiummobil från idag jämfört med en helt vanlig mellansegments-cpu från förr. Kanske inte helt tydligt formulerat från början. Hur som helst tyckte jag det skulle vara en intressant jämförelse

 • Lars

  Det tycker jag också är intressant, om än lite svårt att svara på. Skulle vara kul att läsa en insatt artikel om saken. Jag tror inte man behöver gå så långt tillbaka i tiden i alla fall :)

 • Björn Engström

  Jag vet inte om du är ironisk eller inte.

  Han börjar med meningen att han tycker det är fantastiskt med människor som inte kan se utanför sitt eget användande och sedan skriver du om ditt otroligt snäva användande av datorn. :-)
  Detta är nog inte för dig för du är en icke representativ grupp av användare, du får betala dyrt för det när ”massan” lämnar pc-skeppet.Grafikprestandan för spel kommer att följa massan, spelar massan på mobil så slutar de snygga spelen komma till PC & Konsol utan optimeras för mobilen istället.
  Redigera video kommer det väl att dröja x(1-2?) år innan adobe med flera släpper sin videobehandling i molnet så man slipper böket med utrymme, prestanda och licenser på programvaran.
  9 av 10 (99 av 100?)bryr sig inte om latencyn i javan så det är inget problem för dem, det räcker att sälja till 9 av 10.
  Jag själv hör till klicken 1 av 10/100 men inser att jag är helt ointressant för marknaden med mina höga krav på saker som nästan ingen annan prioriterar.

 • Björn Engström

  Det är ju inte 1 på 100 som har kalibrerat sina skärmar.(Nu gissar jag igen)
  Jämför bara antalet sålda kalibreringsutrustningar så inser man hur få som bryr sig.
  Jag bryr mig om kalibrering men jag tror inte mitt intresse så stort så jag påverkar utvecklingen.

 • Johan

  Aldrig, hoppas jag. Dagen då mobiltelefon/platta blir det enda alternativet, då slutar jag använda dem också.

 • Björn Engström

  Nja, de vill tjäna så mycket pengar som möjligt.
  Innebär det att ha billiga komponenter så har de det, innebär det att de kan tjäna mer på 4k så har de stöd för det.
  Kan de tjäna mest pengar på att sälja en PS4 först och en PS4k sedan så gör de det.
  Billigt är inte ordet utan vinst*säljtillfälle, då inser man att de gärna säljer samma produkt (med mindre uppgradering) igen till samma konsument.
  (SIII och sedan SIII 4G, defy och sedan defy+ osv.).Det handlar om att hitta maximala mjölkgränsen för olika segment och välja vilka segment man vill försöka sig på.

 • Warre

  När man kan spela alla spel på högsta inställningar :)

 • Jons

  Jag tycker att fler och fler börjar intressera sig för pc-spelande och då är det nära till hands att skaffa stationär. Men det är bara min observation.

 • Amel_hadzic

  Eftersom jag vill forsätta bygga min dator själv så hoppas jag på aldrig. Tror inte vi någonsin kommer att köpa delar och bygga egna mobiler. Den dagen detta sker så välkomnar jag mobilen som dator.

 • Speedster

  jag kan inte se en mobil ersätta min kraftfulla dator innehållandes en i7 3960K, 16GB RAM osv… för vanligt enkelt användande visst, men för oss som spelar de senaste spelen och överklockar hårt så är det stationärt som gäller… 

 • Speedster

  i7 3960X ska det givetvis stå. 

 • mixxno

  Det var inte speciellt länge sedan man trodde att inte alla hushåll behövde ha en dator hemma…

 • Edis

  Första generationens Atom från 2008 eller Pentium 4 ungefär beroende på hur man jämför.

 • johan

  Mobilerna närmar sig min nuvarande dator.

  Fler känor än min laptop, nästan lika mycket RAM, samma upplösning som min 27″-skärm. Jag kommer ha svårt att släppa Windows, men jag gissade själv för flera år sedan att detta var utveckligen. It’s happening guys(& gals).

 • Nojeb001

  Du tycker inte att det som står där är ”lite” overkill om du inte håller på med extrem videoredigering/Photoshop?

  Inte i några fall kommer du att behöva en 3960x för ett spel.

 • Nojeb001

  Vad sägs om Google Chrome OS, kanske? Derp.

 • Nojeb001

  Ha! FireWire! Inte ens Apple gillar det, längre. Och dem hjälpte till att göra den!

  Thunderbolt byggd av Fiber kommer att vara framtiden. En box som har Thunderbolt som kopplas till mobilen/plattan. Nu snackar vi ju år framåt, såklart.

 • guest

  Så går det när handlar utan kunskap :)

 • Klock

  google   chrome os är ett skämt

 • niqn

  Jag ser inget problem med att använda mobilen som dator, Men då ska den också ersätta min dator. Riktigt tangentbord ska självklart funka. Mus är ett måste. Jag ska kunna editera film och bilder på samma sätt som jag gör nu. Och det ska gå att spela spel på den. Idag är inte en mobil i närheten att kunna konkurrera i prestanda / användnings områden mot min dator. Spelande är en sak, men jag är beroende av kraft för att kunna jobba med stora film och bild filer och rendering. Så just nu ser jag inte mobilen som en ersättare. Så just nu, nej. Om några ar är det säkert möjligt. Dock vill jag ha lite batteritid också. Så säg + några år till. Dock representerar jag inte den stora massan i mitt dator användande  Så för gemene man funkar det säkert inom något år kanske redan iår att bara docka mobilen i en docka få upp bild på en större skärm och tangentbord, mus. Jag menar hur många av era mammor/pappor sitter på en full hd laptop ? 

 • Mathias

  Känns som att dom som har störst möjlighet till det är Microsoft. Men deras tumma är ofta riktigt långt upp så det kommer väl va omodernt när dom kommer fram till det. Eller så är dom 6:a på bollen igen. Men tänk att ha sin windowsdator i fickan, när man dockar den så går allt via den men snabbas upp av hårdvara liknande en stationär. Så vill jag ha det iallafall.

 • bruno

  Sweclockers brukar ta första bästa rykte och publicera sen tar alla p12or det för fakta.
  Men jag tror inte på att mobilerna skulle ersätta en konsol, i alla fall inte så länge de inte kan mäta sig med en konsol från 2005/2006 nu 6 år senare.
  Dessutom kommer ju Steam släppa en konsol rätt snart skulle de göra det om de inte såg någon framtid? (jag antar att de har välutbildade personer som kollat upp detta.)

 • boota

  vi som sköter IT vet om att datorer byts alldeles för sällan. däremot finns ganska stora problem med att bara byta ut allting till surfplattor och mobiler rakt av. för det första är mjukvaran fortfarande inte ens i närheten av att vara tillräckligt bra för att ersätta framför allt officepaketet och creative suite. det saknas helt enkelt för mycket viktiga funktioner. Dessutom har man på de flesta ställen behov av gamla applikationer, som måste kommas åt via proprietära klienter som inte stöds av de moderna mobiloperativen. Lägg där till att både android, ios och winphone har ganska dåligt stöd för katalogtjänster, typ active directory så säger det sig nästan själv att det kommer ta ett tag innan större organisationer ersätter sina klassiska datorer med surfplattor eller mobiler. kostnaden för att utveckla nya system med mobiler i åtanke är gigantiska.

  lägg till detta att för att det ska finnas ett incitament för att byta ut datorerna mot surfplattor måste det vara en lönsam affär. inte jättemånga har än idag behovet av att vara ”produktiva på bussen”. väldigt sällan behöver administratörer ha den tillgängligheten, vare sig ekonomiassistenter eller hr-personal. det är knappt att en traditionell marknadsföringsroll behöver tillgängligheten det innebär. en laptop löser uppgifterna smidigare än en tablet verkar göra på överskådlig tid.

  inom sälj och tjänstebranscher skulle jag uppskatta att behoven ser lite annorlunda ut. innebär jobbet att man reser mycket, eller har mycket möten blir ju en tablet mer smidig. men utan tangentbord har jag fortfarande inte sett en tablet som blir behaglig att skriva på. och jag har inte heller sett en outlookdödare eller excelersättare av rang till vare sig android eller ios. många verkar glömma att just officepaketet ofta används till ganska många väldigt specialicerade saker. jag har sett hela ekonomisystem som är skrivna helt i excel, accessapplikationer (från helvetet) som verksamheter med miljontals kronor per månad i omsättning vilar på. 

  jag har för övrigt svårt att tro att stora företag kommer vara de som är tidigast med att ersätta sina datorer. mindre företag är en annan historia. Där har man ofta större möjlighet att påverka vilken utrustning som ska användas. men det handlar inte bara om att ”uppdatera sig”. de flesta affärsverksamheter har specialiserade system som inte låter sig köras på andra plattformar än de utformats för bara sådär. och innan de kan ersättas måste bättre verktyg finnas till hands för att motivera byten. det krävs mer än att ”wow, jag kan jobba från lunchrestaurangen” för att motivera att man byter bort pcn

 • Eric Gustafsson

  Är det inte ganska mycket i dagens samhälle som är overkill? 

  Vem behöver en 300hkr bil (för att nämna något), t.ex.? Förutom att det KÄNNS väldigt gött! En sådan dator håller sig snabb länge (även om det kanske skulle vara billigare att köpa sämre komponenter lite oftare), så ägaren slipper uppgradera lika ofta. (Jag sitter på en skitdator :) )

 • Lars

  Har du testat Chrome OS själv? Jag tyckte det var ett rätt trevligt system med tanke på målgruppen och de användningsområden systemet avser.

 • David Aceituno

  Man kan redan nu nå sina program på hemdatorn via t.ex. remote desktop. Splashtop 2 utmärker sig där med extremt låg latens så det känns som att sitta hemma i princip. Inga problem att CAD’a eller Matlaba så eller spela. 

  Hårdvaran i mobiltelefoner tillåter säkert redan nu att köra såna program lokalt istället, men det känns osannolikt att nästan alla mjukvaruföretag får tummen ur och portar sina program till Android (eller något mobilt OS), och ska man ersätta sin PC vill man nog att alla såna program fungerar där först.

  Mer sannolikt är att de etablerade operativsystemen kommer till mobiltelefoner och automatiskt tar med sig stödet för mjukvara man kan jobba med (Matlab/Octave, Photoshop/Gimp, Visual studio, Eclipse osv). Det är nog därför vi ser Windows och Ubuntu ta såna kliv mot mobila marknaden nu. 

  För en sömlös övergång mellan mobil/datorskärm (utan dualboot!) behövs både mobilappar och PC-program i ett och samma operativsystem. Med en sån stor andel av befolkningen insnärjda i iOS och Androids app-ekosystem kan det bli svårt för Ubuntu att bygga upp motsvarande utbud från grunden (till och med WP8 har svårt). De effektivaste lösningarna är att Ubuntu får stöd för Android-appar, eller att allt fler Android-appar görs i HTML5 för att även stödja nykomlingen. Om Ubuntu sen lyckas skärpa sig med design och användarvänlighet så kan Android bli framtidens ”dumbOS” som bara kan köra mobilappar. Eller så hinner Android förmå utvecklare att skapa vettiga arbetsredskap för desktop-bruk.

 • Nojeb001

  Prova själv så får du se. Du kan tanka hem från Hexxeh, det är inte EXAKT samma, men den är i princip lika snabb och med samma idé.

 • Jw

  Ett stort problem är människan som ska ändra sina vanor.Det kommer ta tid för en del…..

 • Rumpelstiltskin

  En telefon kommer nog aldrig att ersätta en riktig dator så länge displayerna är i fickformat och inga fysiska knappar finns. Möjligtvis att vi kommer börja docka våra telefoner till monitorer, men då är det i min mening inte längre en telefon, utan då använder man bara hårdvaran i telefonen för att driva datorn. Här tror jag Apple och Microsoft har stora fördelar som redan kör mobila versioner av stora operativsystem i sina mobila enheter. Tänk att bara komma hem och trycka in sin Iphone i sidan på en Apple Display eller Windows Phone i valfri display och sen bara tuta och köra. Då kan man verkligen snacka om att ta hemmet med sig när man går ut.

 • Shieldfire

   Det var min tanke också – och jag misstänker att det är MS strategi med  det ”hemska” Win 8 och Surface.

  Robert Carlyle räddar för övrigt hela serien =p

 • Win_termute

  Min tjejs bärbara gick sönder så jag fixade bluetoothmus och tangentbord till hennes S3:a som hon kopplar in till tv:n. Hon är helt nöjd med denna lösning och kommer inte att köpa någon mer dator.

 • Nä, jag är ganska säker på att det är seriöst.

 • Apple’s iOS är inget operativsystem såsom Windows 8 är. Så där ligger nog Microsoft ett bra steg längre just nu. 

 • boota

  nja… det är väl ändå nästan 20 år sen nu va?

 • PowerFluffy

  Lars har du sett att forum tapatalk hd är på sale? Endast idag en dollar. Normalt pris är 5 dollar. Sorry för offtopic men du brukar gilla sales =)

 • Lars

  Danke! Det verkar dock som jag var lite för seg då appen nu tycks säljas till sitt ordinarie pris.

 • ThomasA

  I hemmet hos gemene man kan det nog komma att ske inom ett par år. Men på arbetsplatserna kommer det nog att dröja, många behöver kunna sitta och prata samtidigt som de jobbar man får därför inte låsa telefonen vid en funktion. Sen måste program fungera lika smärtfritt som datorerna och de måste ändå stå på ett sådant sätt att det är behagligt att använda dem. En dator går att ha i många år utan att den behöver uppfattas som trög eller gammal, min är fem år och flyter på nästan som om den vore ny, bara spel som inte fungerar lika bra längre. Dessutom kan man byta ut ett trasigt ljudkort på en dator medans på en telefon får du nog byta telefonen helt och hållet. Som flera har nämnt så räcker det inte till tunga arbeten som film eller foto. Sen måste man nog fråga sig om man vill ta med sig så pass mycket  på armen när man ger sig ut med runkeeper appar och dyligt. Går telefonen sönder så har jag det mesta i backup på datorn men är folk berädda att spara saker i moln och liknande, vet man vilka som har insyn där verkligen?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons