Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Myriad utlovar upp till 4x prestandan i Android – kan Google göra detsamma?

Postat:
10:29 - 2010-02-18
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

För inte så länge sedan gick ett företag  vid namn Myriad ut med att man utvecklat en förbättrad version av Dalvik-motorn som sköter virtualiseringen av alla program i Android.  Denna förbättrade version som fått namnet ”Dalvik Turbo” innebär enligt företaget en rejäl prestandaökning i Android och i relation till Googles nuvarande implementering av Dalvik-motorn så skall skillnaden i hastighet vara uppåt 200-300%.  Tyvärr är detta inget användaren själv är tänkt att installera, utan något som operatörer och telefontillverkare kan implementera för att få sina produkter att stå ut i mängden.

Exakt hur man åstadkommer denna prestandaförbättring är inte riktigt klart, men det mesta verkar luta åt att man använder sig av en metod som kallas för ”Just-in-time-compilation” eller JIT, vilken syftar till att förbättra prestandan bland just virtuella maskiner så som exempelvis Dalvik-motorn.

Googles Android-team ligger dock inte på latsidan och i höstas dök ett intressant inlägg upp på Google Groups Android där det framgick att Android 2.0/Eclair innehöll en ofärdig JIT-implementation. Med version 2.1 av Android verkar Google ha kommit en bit på vägen och slår man på JIT-kompilatorn ser vi vid CPU-intensiva applikationer en stor förbättring av prestandan, som exempel kan nämnas att resultatet vid en körning av  Benchmark Pi förbättras med cirka 200-300%.

Vad som gör saker än mer intressanta är att Google under den kommande utvecklarkonferensen Google I/O, som går av stapeln den 19:e maj, skall hålla en föreläsning under namnet ”A JIT Compiler for Android’s Dalvik VM”. De som håller i föreläsning heter Ben Cheng och Bill Buzbee och du kan läsa mer om dessa två här.

I brist på mer konkret information kring hur Myriads implementation av Dalvik-motorn fungerar så har vi valt att vara försiktiga i vår rapportering – visar det sig nämligen att prestandaökningen beror på en implementering av en JIT-kompilator kan detta alterantiv komma att bli väldigt ointressant inom en mycket snar framtid.

Genom engadget, android and me och Google

Additional speaker info from Google I/O:

 • Ben Cheng: Ben is a software engineer in the Android team working on Dalvik. His primary project is to develop a JIT compiler that improves the efficiency of the VM. He also spends time developing tools for performance tuning and code verification. Before Google, Ben worked at various companies on virtual machines, including Transmeta, Azul, and PeakStream. Ben got a PhD degree in Computer Science from University of Illinois at Urbana-Champaign.
 • Bill Buzbee: Bill is a software engineer on Google’s Android team, where he works on the Dalvik JIT Compiler. Prior to Google, Bill worked on dynamic compilation at Hewlett-Packard and Transmeta.

 • M

  Intressant, men vem håller i föreläsningen?
  ”Den som håller i föreläsning är…. ”

 • Mario

  Det är hemligt…

 • peterthegreat

  Steve Ballmer

 • Jocke

  jag fattar fasen inte. Detta låter som en toppen-nyhet som tydligen kan vara väldigt ointressant?

  förtydliga

 • D

  @Jocke Ifall prestanda-förbättringen Myriad utvecklat beror på en JIT-implementation, så är det snart ointressant eftersom det är något Google själva redan kommit rätt så långt med, dvs vi vet inte ännu ifall vi kan förvänta oss 3-4ggr bättre än vad som redan finns, eller bara att det Google erbjuder ska finnas out-of-the-box i Dalvik.

 • a

  Vilken är det som kör turbo? :)

 • pellen

  @a
  Den till vänster :)

 • BMB

  Känns svårt att säga hur mycket det ligger i det här baserat på en demo på en roterande kub. Verkar som de har optimerat beräkning på något sätt, den andra demon jag såg var på quicksort (sorteringsalgoritm). Kanske genom JIT eller att de lagt till bättre stöd för något annat hårdvarublock. Vore intressant att se hur det ser ut på riktiga appar när de de ska hantera allmänna användningsfall.
  ”Upp till” och ”på vissa applikationer” kan ju betyda allt ifrån att alla applikationer som är en snurrande kub går 3 gånger fortare men övriga går som vanligt till att de faktiskt är väldigt kompetenta i allmänhet.

 • redsolo

  @D Bara för att man implementerar JIT så betyder det inte att prestandan blir lika. Se bara SUN jvm som har två lägen, client och server; vilka optimerar på två olika sätt. Så detta är inte ointressant även om google kommer med egen JIT för jag har svårt att tro att de kommer fram till samma lösningar.

  Om man jämför med PC sidan, så finns det ju faktiskt en myriad av JVM:er (pun intended): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Java_virtual_machines

 • D

  @redsolo
  För all del. Det var inte riktigt min avsikt att ta ställning åt något håll, utan snarare att förklara vad som antagligen avsågs i artikeln…

 • Ulvhamne

  @D
  Det finns inte färdigt i standard än, och man måste explicit slå på den för att få igång den. Den är dessutom inte helt stabil som den finns i släppt tillstånd än. Google har dessutom valt en JITmodell som optimerar snabbare, men optimeringen blir inte lika snabb som om de valt en modell som optimerar långsammare men med ett snabbare slutresultat. ;)

  Men visst är det intressant att det snart borde finnas en JIT tillgänglig hela tiden. ;)

Aktuellt

Hur pass nöjd är du med din operatör?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

7.9

Minitest av Nokia 6

9.2

Test av HTC U11

8.5

Test av Sony Xperia XZ Premium

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS