Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Något är allvarligt fel med patentlagstiftningen [Krönika]

Postat:
15:33 - 2012-07-01
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Jag är ingen patentjurist och patent inom mobilvärlden är heller inte min specialitet. Men det krävs ingen fackkunskap för att se att något är grundläggande fel med den nuvarande patentlagstiftningen i många länder.

Sammanfattning: alla stämmer alla i mobilvärlden med Apple och Samsung längst fram på krigsstigen. Immaterialrätt behövs naturligtvis. Patent är till för att skydda unika, nyskapande och verkliga uppfinningar från att exploateras. Nu används dock istället patent ofta som vapen för att försöka hindra konkurrenter från att bedriva sin verksamhet.

Det är ur en aspekt besynnerligt att man ens kan ta patent på att låsa upp en pekskärmsmobil med en rörelse, på kontextuella hyperlänkar som leder till olika ställen beroende på sammanhang, eller på att söka igenom flera källor på samma gång. Det finns åtta miljoner patent bara i USA, varav de allra flesta berör småsaker och mindre innovativa lösningar (som överkamningsfrisyren). Jag föreställer mig liknande patent under datorernas barndom.

Utföra kommandon genom att trycka på flera tangentbordsknappar samtidigt? Hoppsan, där fick någon ensamrätt på det. Styra en muspekare med hjälp av en mus med två knappar? Det fick man visst bara göra på den där tillverkarens datorer. Visa en kontextuell meny genom att klicka på en särskild musknapp? Glöm det. Visa innehåll i flytt- och stängbara fönster? Oj, där paxade någon grafiska användargränssnitt.

Patent har gått från att skydda upphovsmakare till att alltför ofta bara bli ett onödigt farthinder för innovation. Vill du bli större än dina konkurrenter och sälja fler produkter? Gör en bättre och mer tilltalande vara med ett vettigt pris.

Det finns även gott om så kallade ”patenttroll” vars hela affärsidé består av att köpa upp patent och sedan pressa företagare på pengar. Tidigare råkade vissa androidutvecklare i onåd på grund av ”in-app purchases” – det vill säga att ta betalt direkt inifrån en applikation. Lodsys hävdade att utvecklarna inkräktade på ett patent som gick ut på att göra beställningar med hjälp av en telefon.

Patent är dessutom ofta godtyckliga. Det viktiga behöver inte vara vem som kom på en lösning utan vem som lyckades få patent för den först, någonstans. Apple var exempelvis inte först med slide-to-unlock då svenska Neonode ansökte om patent för finessen redan 2002 och dessutom säger sig inneha patentet.

Den främsta anledningen till att en domare förbjöd försäljningen av Galaxy Nexus i USA är att enheten kan söka igenom flera källor på samma gång, vilket Apple anser att de har patent på i och med röstassistenten Siri.

Moreover, the court held that Android’s infringing ”Quick Search Box” feature was touted by Google as a ”core user feature on Android” and, therefore, was also a key selling point for the Galaxy Nexus. From there the judge concluded that Apple would suffer irreparable harm in the form of significant lost market share if sales of the competitive Galaxy Nexus, and its unified search capabilities, continued.  – The Verge

Android har kunnat söka igenom flera källor samtidigt sedan version 1.0 och Googles plattform har haft systembred sökning sedan Froyo som släpptes 2010. Datorer har kunnat göra liknande saker i minst 10 år. Hur kan då Apple helt stoppa en konkurrents enhet från att säljas på grund av en sökfunktion de la till hösten 2011? Företag borde inte ens kunna få patent för den typen av grundläggande funktionalitet som behövs i alla moderna operativsystem.

Att man kan ta patent på allmänna utseenden för hårdvara är också märkligt. Nog för att det läggs mycket tid, pengar och energi på att utforma hårdvara och en särpräglad design kan betyda mycket för ett varumärke. Man kan till exempel direkt se att en mobil enhet är tillverkad av Sony (Ericsson), vilket kan vara guld värt.

När det gäller generella utseenden framstår dock patenten som direkt fåniga. Åh nej, ser deras svarta sobra rektangel ut som er svarta sobra rektangel? Ta er i kragen och ryck upp er, det är inte hela världen. Om ni vill ta patent på design, gör en enhet i stil med Nokia Lumia 900 och inte något anonymt.

Hur kommer det sig då att just Apple så ofta inte bara stämmer konkurrenter utan även vill förbjuda andra företags produkter? Bra fråga. Det sägs att Steve Jobs var fast inställd på att förgöra Android. Något man ser i stämningar från exempelvis Apple är att mobilföretag sällan är ute efter att licensiera teknik: de siktar på att skada konkurrenter. Apple är ökänt för att ha teknikvärldens ettrigaste advokater och att inte ge något gratis tycks vara en del av företagets mentalitet.

Den här läsvärda artikeln handlar om hur Apple skickade två advokater för att slippa ge en enskild konsument ett nytt grafikkort till sin defekta Mac. Advokatkostnaderna var mycket högre än priset för ett nytt grafikkort vilket de ändå skulle ha fått gratis från Nvidia. Det var en ren principsak. Konsumenten vann målet och artikeln har fått en mängd feedback från folk med liknande Apple-erfarenheter.

Som kontrast gick en väns fyra år gamla Dell-laptop sönder för ett par veckor sedan. Dell skickade direkt ut en kille (långt ut på landet) som tryckte dit två nya grafikkort, trots att datorn av någon anledning startade utan problem när teknikern väl var på plats.

På inga vis gynnar den här soppan oss konsumenter eller den tekniska utvecklingen. Om man just ser till säljförbjudet av Galaxy Nexus i USA så hindrar tvisterna den amerikanska befolkningen från att köpa en av världens främsta mobiler med världens kanske just nu bästa mobilplattform.

För nej, Apple: iOS är inte ”världens mest avancerade mobila operativsystem” som tekniskt ligger ”flera år före i utvecklingen”, trots att ni bokstavligen hävdat det i fem år. Tvärtom har ni med iOS alltid legat ett par år efter på flera punkter och anammat nya tekniker senare än konkurrensen. Begreppet ”falsk marknadsföring” verkar inte existera i USA. Däremot kan man ta patent på hyperlänkar, sveprörelser, basala sökfunktioner och svarta rektanglar.

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:

 • Magnus Elias Larsson

  Trevlig läsning!

 • Svante Ekström

  QFT

 • Nu är jag en Apple-nörd, så jag tänker inte kommentera själva Android vs. iOS aspekterna i detta – men jag håller helt och hållet med dig, Jushua Topolsky och alla ”de andra”. Patentlagstiftningen är trasig, både när det kommer till hårdvara och mjukvara, som är en ännu värre värld där patent hindrar alla möjliga sorters innovation.

  Skittrist att det blev som det blev med Galaxy Nexus, då jag tror all konkurrens är bra för innovationen, men då när patentlagstiftningen ser ut som den gör så måste Apple skydda det de har rätt till att skydda – det är inte bara Apples fel att det blev som det blev.

  Patent är bra egentligen, det är bara det att patentadvokaterna (eller i alla fall de som har hand om patentregistreringarna) måste ha den tekniska kompetensen för att förstå vad man ska kunna ta patent på. Det ska inte gå att ta patent på ”pinch to zoom”, 1-click buy eller liknande mer eller mindre basala funktioner.

  Just kring ”patent trolling” finns det mycket intressant (och allt hemskt som det för med sig) att läsa om, kan speciellt tipsa om This American Life som sände ett helt avsnitt om ämnet i fjol: http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/441/when-patents-attack

 • Nej

  Det var min uppfattning att krönikor ska vara insiktsfulla, väl skrivna och eventuellt få folk att tänka till lite. Så jag undrar, varför dessa ”krönikor”? Kan inte lars ta sitt skitsnack till forumet och skapa en tråd som alla andra?

 • Martin Karlsson

  Mycket intressant läsning.

 • Göran Jartin

  Bra krönika!

 • asdfasdfsf

  Man kan ju helt enkelt ta patent också men aldrig göra någonting med det, om syftet är att skydda sig själv alltså. Självklart ska man tjäna på sin innovation, men då genom licenser och inte genom att tvinga företag att stänga ner genom stämningar för att man är rädd för konkurrens.

 • Andreas Lindhé

  Bästa krönikan hittills :)

 • ZoneCracker

  Bra skrivet!

 • Guest

  Efter Jobs bortgång står Apple utan idéer och då återstår bara sånt här patenttrams.

 • Komiskt. Jag är ledsen, men detta är ingen nyhet. Det blir bara tråkigt att skriva om patentlagstiftningen när samsung har en loosing-streak. Menar, vi visste ju att det är åt fanders när apple plockade hem en community design tvist 3gs vs Galaxy S.

 • maws

  Sjukt bra krönika, värd varenda sekund!

 • En del bra läsning men jag hade helst skippat fanboyismen som finns som en röd tråd texten.

 • Nej

  haters

 • Janne

  Det där var en oseriös fanboy-krönika.
  Apple leder utvecklingen på alla fronter.
  Är ni nyfiken på att se hur nästa version av Android fungerar och ser ut, titta på dagens version av iOS.
  Google och de andra kopieringsproffsen ligger ungefär ett år efter (den tid det tar att kopiera Apple).
  Det värsta är att de först skrattar åt Apples innovationer, sedan plagierar dom Apple rakt av och släpper en sämre kopia.

 • Sebastian

  Dålig krönika, oftast brukar det vara seriösta och objektiva krönikor här på Swedroid men ni gick ner otroligt mycket i mina ögon när jag läste de två senare styckena.

 • johan

  Varför snodde apple notifikationsbaren från android? Jag trodde apple var först med allt.

 • Nja, om man inte försvarar ett patent när någon använder det utan licens så riskerar man att förlora det. Alltså är det inte så enkelt. Däremot så kan man absolut licensiera dem billigt eller så.

  Ett stort problem är att de stora mobiltillverkarna, typ Motorola och Sony (Ericson), som skapade väldigt mycket av tekniken bakom mobiltelefonin men valde att låta dessa bli standarder och därmed är de tvungna att licensiera ut den till rimliga kostnader. Apple kom ganska sent till matchen och har därför inte varit med och utvecklat knappt någon bakomliggande teknik utan bara licensierar den billigt samtidigt som de vägrar att låta någon licensiera deras patent på exempelvis Slide to unlock och liknande.

  Visst är det helt fel att få sådana patent godkända men det är också fel att vägra att licensiera de patent man har bara för att på så vis stoppa konkurrenter.

 • Zastoff

  Hmm någon sa att när man längre inte kan konkurrera med utveckling så konkurrerar man med avveckling

 • Göran Jartin

  Jag tror att du trollar. För du kan ju inte på fullt allvar hävda att Android 4 fungerar och ser ut som iOS 4 :)

 • Johan

  Mhm

 • För Google stal den från Nokia först :)

 • Instruerare

  Svarade du just nu haters till dig själv?

 • Swenne

  Skit i och läs då, så enkelt var de.

 • SwedBear

  Krönikor är alltid skribentens personliga åsikt och behöver inte på något sätt vara objektiv.

  Om du nu inte gillar krönikan, varför inte skriva en motkrönika eller åtminstone diskutera vad du inte gillade eller höll med i krönikan?

  Jag tycker det var en välskriven och bra krönika som visserligen kryddades med lite frustration över vad som just nu pågår från apple men som även försökte backa upp åsikterna.

  Det är inte bara ”android-fanboys” som börjar tröttna på hur patentlagstiftningen idag ser ut i USA och jag har sett många kommentarer även från Apple-fans som börjar ifrågasätta vad som pågår, särskilt med den senaste blockeringen av Galaxy Nexus.

 • Bra krönika, dock tycker jag att den kunde vara mer opartisk, för känns lite som att ni vill måla upp Apple som roten till allt ont. Samsung har ju jävlats med Apple rätt många gånger när det kommer till design och mjukvara, men det är visst inget som ska tas upp.

 • SwedBear

  En krönika är en personlig betraktelse av en skribent och det finns inga krav för att de måste vara objektiva. Varför är vi så rädda för att folk utrycker en åsikt som inte överrensstämmer med vår egen? Om du nu inte gillar vad han skrev, varför inte då komma med konstruktiva motargument?

 • gripen

  Mycket bra skriven krönika. Hela systemet är ruttet. Härligt att vissa här på Swedroid tar ställning iaf. F ö är vissa kommentarer här usla. Detta _ska_ vara en trygg punkt i Äppelträsket…

 • Vafan

  Ett litet tips. Sluta läsa Aftonbladet.

 • maws

  Kan alla apple-fanboys sluta dislika vad alla skriver….

 • Daniel

  Jag hade gärna sluppit ditt gnällande, men du dyker ju alltid upp här.

 • $5829486

  Haha vilket bra skämt! Jag tackar å bugar:-)

 • $5829486

  Du är välkommen till forumet så slipper vi dig här

 • unikum

  Det är ju precis tvärtom! Ta bort skygglapparna.

 • doomenicer

  Nej vadå före på alla fronter? Så kanske det var för 4 år sedan när Android fortfarande var väldigt nytt. Google sprang om Apple ganska enkelt. Jag hoppade på Androidtåget vid version 2.2 och det är ju fortfarande så MYCKET bättre än alla versioner av iOS. Det ända Apple ser som sin uppgift idag är att fånga in så många konsumenter som möjligt in i deras egna eko-system innan de hinner upptäcka att Android (eller ev WP) är bättre än deras.

 • Jojje

  Om inte Android fanboys ska vara på Swedroid var ska vi då vara.Det konstigaste är vad Apple fanboys gör här.Nyfikna? Att folk fortfarande köper en Iphone idag beror på ren okunskap. – Vadå alla har ju en sån. En Iphone är inget annat än en App-öppnare.

 • MetadonPatient

  Denna artikel vägrade visas på en annan dator med Chrome. Samma på mobilen, vägrar visas i Skrivbordsversionen så att säga. Att kolla genom att be den gå in på er sida som mobil enhet funkar. Konstigt som fan. Och, går man in på mobil version av eran sida så visas först denna artikel och sedan nästa artikel är över 1 vecka gammal. Vad händer?

 • Kajowi

  Jag måste säga att jag blir lite orolig när jag läser krönikan.

  Besöker ofta Swedroid för att läsa om Android, men har på senare tid känt allt starkare fanboy-vibbar i texterna.
  Visst – detta är en krönika, och inte en nyhetsartikel!

  Men sedan jag läste SGS3-recensionen läser jag Swedroid med skin på näsan – tyvärr…

 • uno

  Nej, åtminstone amerikanska patent kan försvaras när och mot vem man så önskar. Man förlorar dem inte om man låter bli att försvara dem. Sedan kanske aktieägarna i en del företag skulle bli upprörda om man inte patent försvaras och resulterar i klirr i kassan, men det är en annan sak.

 • MetadonPatient

  Denna artikel vägrade visas på en annan dator med Chrome. Samma på mobilen, vägrar visas i Skrivbordsversionen så att säga. Att kolla genom att be den gå in på er sida som mobil enhet funkar. Konstigt som fan. Och, går man in på mobil version av eran sida så visas först denna artikel och sedan nästa artikel är över 1 vecka gammal. Vad händer?

 • Du är på en android sida, vad är det du förväntar dig? Tror du det hade låtit bättre på en apple sida?

 • fisken

  Jag skulle vilja veta lite mer om startreks platta, den lär vara asgrym!

 • TobbeS

  Jag vill bortse från vem som var först med vad och vem som är
  bäst för en stund då den diskussionen lätt blir så infekterad och
  vinklad.

  Kvar finns då två läger varav det ena är Apple som är
  fantastiskt duktiga på att utnyttja (patent)systemet och faktiskt har
  varit väldigt duktiga på att sy ihop (egna och andras) idéer till system och sedan är det
  relativt öppna och numera väldigt snabbfotade Androidlägret som något naivt
  inte har sett det här komma. Det som skiljer de senare från Apple är att
  många idéer som man har haft och använt i sina produkter har man tidigare inte
  mönsterskyddat. Man har skött sina patent och licensierat dessa patent vidare
  men man har inte mönsterskyddat sina idéer.

  Apple, den nya spelaren i hundgården har använt mönsterskydden
  och mjukvarupatenten på ett helt nytt sätt och skapat en helt ny idrott inom
  mobilvärlden och använder detta aggressivt. Rent generellt så fungerar vanliga patent
  fortfarande hyfsat väl men det som håller på att hända med mönsterskydd
  och mjukvarupatent håller på att kväva en hel bransch. Patent behövs men
  tillämpningen måste skärpas till.

  Apple är smarta. Jag kan inte tänka mig att dom tror sig
  kunna stoppa Android. Inte en chans. Plattformen är för stark och livskraftig
  men om man betraktar en artikel om att Apple stämmer Samsung för kopiering
  och sedan artikeln efteråt när det visar sig att Samsung vann.

  Vilken fick störst inverkan på de som köper produkter
  (förutom de som tillhör något av lägren).

  Troligtvis är det så att den första artikeln biter sig
  fast och det är detta som Apple vet. Ren marknadsföring skulle jag tro och med
  en smula grus i Androidmaskineriet på köpet.

  Har Apple brutit mot någon lag/regel? Nej. Man kan ha
  synpunkter på sättet men i grund och botten är det ett korrekt användande av
  ett i botten tveksamt reglerat system.

  Det paradoxala i detta är nog troligen det att de som
  mest använder sig av systemet också (oavsiktligt) kommer att döda detsamma då
  situationen snart blir ohållbar för alla inblandade (inklusive Apple).

  Jag vill inte att något läger skall ”brinna och
  dö” då det alltid krävs minst två starka sidor för att driva utvecklingen
  framåt. Jag skulle inte vilja vara utan Apple och jag vill heller inte vara
  utan Google/Android. Båda behövs men med bättre patentregler och objektiva
  tolkningar av detsamma.

  Och förresten, vi har bara Androidlurar här hemma och
  planerar inte att byta.

  Ursäkta det långa inlägget men det bara skenade iväg…

 • Patrik

  Grymt bra skrivet! Fattar inte hur apple kan tillåtas hålla på så här..

 • -ix-

  Måste skilja mig från mängden, tycker att krönikan är helt ointressant. Att gnälla på patentsystemet är lika lätt som att gnälla på demokratin, hitta brister går bra men att komma på något bättre är den stora utmaningen. Vad tillför egentligen författaren till debatten? Vilka frågor lyfts som inte redan ältats till leda av Lans et al?

  Tyvärr plågas krönikan av en del faktafel också. Tydligaste exemplet är att det faktiskt inte går att patentera en design. Patent kan man få på en teknisk lösning på ett problem, eller i USA även på affärsmetoder. Sånt drar ner helhetsintrycket och gör att åsikterna, som i sig kan vara värda att beaktas, blir svåra att ta på allvar.

  Nä Swedroid, sluta gnälla och kom med något konstruktivt, till dess…. meh

 • TobbeS

  Väl talat!

 • Maggan

  Extremt vinklad och dessutom avsaknad av vettiga källor. Kan också garva åt allt patentkrig, men det handlar om produkter som kostar miljarder att ta fram och dessutom inbringar miljarder. Klart som fan företagen är måna om sina patent.
  Vad gäller grafikkortsvalsen Apple vs. Dell utelämnar du mycket. Garanti och utökade serviceavtal?!
  Blev inte särskilt impad av denna krönika..

 • v-man

  Tja, patent är ju självklart ett tvåeggat svärd. Och visst behöver systemet ses över, men what’s new? Finns ju många saker i samhället som kan optimeras. Stockholms lokaltrafik tex. OK, det är väl bra om man diskuterar det ändå, men isf bör man väl ha någon slags ide om ett alternativ??

  Systemet är ju inte primärt skaffat att gynna konsumenter. Varför tror man det? Tvärtom är det till för att gynna företagen/upphovsmännen. Och jag är inte övertygad om att den tekniska utvecklingen hämmas av patentlagstiftningen, skulle gärna vilja se någon referens till detta isf.

  Visst är det löjligt, det som sker nu, men lika ointressant är det väl att ondgöra sig över det? Låt dom ha sin sandlåda, Who cares?

 • Robban

  Du är säkert välkommen att skriva en krönika och publicera på swedroid.

 • Intressanta frågor du ställer. Skulle hellre velat ha svar på dom än den sedvanliga Apple-bashningen.

 • Bara att scrolla förbi om du inte gillar mina åsikter Daniel.

 • J.

  ”Visst är det löjligt, det som sker nu, men lika ointressant är det väl att ondgöra sig över det? Låt dom ha sin sandlåda, Who cares?”

  Konsumenterna, som får sin valfrihet begränsad.

  ”Systemet är ju inte primärt skaffat att gynna konsumenter. Varför tror man det? Tvärtom är det till för att gynna företagen/upphovsmännen.”

  Nej, självklart är det inte till för att primärt gynna konsumenter. Men tyvärr gynnar patentsystemet inte alltid, eller kanske inte ens ofta, heller upphovsmännen. Det gynnar den med flest patent, mest pengar och bäst advokater, dvs. storföretagen. Det har dokumenterats flera fall där patenttvister helt enkelt inte ens avgjorts för att den ena sidan dragit ut rättsprocessen och kostnaderna tills den andra parten helt enkelt gått i konkurs.

  Och trots att patentsystemet inte är till för att skydda konsumenter, sker sådana saker heller inte i ett vakuum. Om ett antal miljoner konsumenter drabbas negativt som bieffekt av en rättsprocess i ett fall där de påstådda skadorna för de involverade parterna är småsummor (i sammanhanget), är det väl befogat att kräva att effekterna på konsumenterna också borde tas i beaktande.

 • Tobbbe

  Trots det stämmer äpple Samsung för just design. Och vad författaren tillför är just att desto fler som skriver om sådant här desto större press blir det för dem att ändra på.patentlagarna :)

 • e7andy

  Bra krönika. Jag har inte förstått varför de inte åberopar Prior Art. Eftersom slide-to-unlock, söka från flera källor m.fl. existerade innan patenten så är det bara att hävda Prior Art så ska patenten falla.

 • realist

  illuminati brainwishing

 • Katanken

  Det var den mest korkade kommentaren jag läst på länge. Dock representerar du majoriteten av alla äpple-användare. TOTALT avskilda från verkligheten och tydligen har ni missat att Android tagit kommandot för längesedan. Jag jobbar inom Telekombranchen och har märkt att någonting har börjat hända med folks inställning till apple. Folk har börjat tröttna på apples intetsägande produkter och deras fasoner gentemot sina konkurrenter. Därför är Android det i särklass största operativsystemets för mobila enheter och Apple är inte det. Sådana som du skrämmer mig, för tänk om alla var som du och framförallt tänkte som du. Vårt samhälle vi känner till idag skulle vara raserat!

 • Martinusen

  Ja två fel ger ju ett rätt..

 • Martinusen

  Är det inte varumärkesintrång det handlar om? Dock är jag lekman, så om någon kan bekräfta.

 • Martinus

  Ja, vårt samhälle hade verkligen gått åt pipsvängen om fler använde iphone.

 • Det är väl ganska lätt att ta fram alternativ. Inskränk möjligheterna att ta patent med en slags verkshöjdsprövning och på andra sätt och tvinga patenthavarna att licensiera till rimliga villkor.

 • Burton

  Jag undrar bara vad det var för gammal dell-dator som hade dubbla grafikkort?

 • Førhoppningsvis spricker apple bubblan snart! :)

 • Det är design-/mönsterskydd det handlar om då. Det är inte samma sak som patent.

 • Nej, patentsystemet är inte utformat för att gynna företagen – det är till för att främja innovation och bidra till en sund konkurrenssituation på marknaden. De som lägger resurser på innovation och utveckling ska såklart få något tillbaka. Detta gör man genom att ge innovatörer möjlighet till att få ensamrätt på innovationen för att de ska få bättre möjligheter att kommersialisera sina innovationer. Den bakomliggande tanken är enkel: För att öka
  innovationsskapandet måste det gå att tjäna pengar på det eftersom pengar är den i särklass största drivkraften och moroten i det lång loppet.
  Vi konsumenter främjas av innovationer så länge det är en sund konkurrens.
  All innovation och utveckling bygger vidare på det vi redan vet. Det är endast genom att utgå ifrån det som finns nu och para ihop två eller fler tidigare kända idéer och till något nytt som man kan skapa innovation. Om alla idéer är skyddade går det inte att skapa innovation.

 • Kan man säga att Apple advokater är mer innovativa än deras ingenjörer?

 • Exodite

  Problemet här är att situationen med Galaxy Nexus absolut är Apples fel, inte patentlagstiftningens.

  Det är helt klart så att patentlagstiftningen är bruten och inte fungerar som sig bör men det är inte en ursäkt att missbruka systemet.

  Trots allt tycks de flesta andra företag klara sig utan liknande tvister.

  Sedan är det väl inte fråga om att ‘skydda’ något. Hade patenten i fråga gällt saker som radio-standarder eller liknande så hade det väl inte vart mycket att orda om. Nu gäller det dock enbart att skada konkurrenterna (och indirekt sig själv, iom. att dylika tilltag har stoppat iallafall mig från att någonsin rekommendera Apple-produkter igen) och då är det rent missbruk av systemet.

 • Exodite

  När det gäller patenttvister inom mobilbranshen så /är/ Apple roten till allt ont. Inte för att falla för dagis-metodik här men Apple startade hela karusellen.

 • En bra början vore att inte tillåta mjukvarupatent.

 • Daniel Elofson

  Inte helt ovanligt att laptops har dubbla grafikkort.. Min lite äldre HP har det.. Ett som är det vanliga och sen ett powersave-kort

 • När ett företag känner sig hotad då börjar dem gräva upp alla så kallade ”patent” dvs Apple

 • Massy

  En kompis hade en exempelvis en Dell dator med dubbla 8800GT så visst finns det.

 • bobkitten

  På det hela håller jag med om att det ibland, kanske ofta, blir absurda resultat av patentstridigheter. Men detta är inget nytt direkt, alla som tror det behöver bara kolla upp hur det gick till när ångmaskinera förbättrades med cirkulationssystem.

  Men att dra stora saker som själva tanken på ett GUI och jämföra med patent på ett visst gradtals avrundning av kanter på en fyrkant blir bara kontraproduktiv argumentation. För om man inte skulle kunna patentera något så grundläggande för ett nyskapande sätt att använda något så kommer troligen ingenting någonsin kunna anses tydligt formuletat eller med verkshöjd nog för att godkännas.

 • bobkitten

  En stor del av problemet kanske kan vara just det här med ”egna lagvrängare”, då en uppebar bieffekt av ett sånt system är att de vill göra sig behövda och att de antagligen ändå tjänar % på alla lyckade trollningar. Det ideala vore om företagen själva lämnar in klagomål och får en rättvis granskning utan att tredje parts privata intressen spelar in så mycket. Skulle också ge tiomannaföretaget z lika förutsättningar som multinationella triljardföretaget x att inovera.

 • Per Lindsten

  Detta är praxis i USA, att stämma konkurrenter för att hämma eller stoppa dessa från att verka i USA, det är inte nytt men Apple har tagit detta till nya höjder. Jag kommer ALDRIG någonsin, inte ens under kroppsligt hot att köpa en Apple produkt.

 • usvrg

  Det mest skrämmande är när man läser alla kommentarer från apple-stämningen
  http://www.seattlerex.com/seattle-rex-vs-apple-the-verdict-is-in/ som ni länkade samt updaten
  http://www.seattlerex.com/update-apple-satisfies-my-judgement/ . Ok att dom våldtar andra företag men att inte göra rätt för sig mot sina kunder? Inte för att jag hade fått för mig att köpa en appleprodukt tidigare men efter att ha läst det där skulle jag inte ens våga göra det.
  Dom byter alltså inte ut trasiga delar i sina datorer när det tom är Nvidia som står för kostnaden.

 • Dr.D

  Tack Lars för krönikan! Jag håller med er till 100% och önskar därav att Swedroid fortsätter med detta då det faktiskt ÄR relevant!

 • Simon

  Jaha, du kanske borde läsa på lite innan du yttrar dig. Du kan läsa lite här och bygga på dina egna kunskaper: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B6nika

  Jag citerar; ”En god krönika bör framställa upphovsmannens personliga åsikter om dessa händelser..”.

 • Micke

  Ja, fast nej. Det är trots allt ingen dålig telefon, rent tekniskt.

 • nojobs

  Det är apples fel att mobilpatenten används som dom gör idag.

 • nojobs

  Apple kastade första stenen och skapade all denna skit

 • Nojobs

  Hon sitter alltid här och trollar. Fruktansvärt jobbig brud

 • Nojobs

  Haha. Idiot

 • hakilala

  Samsung ska försöka stoppa nya Iphone, hoppas fan de lyckas med det och ger igen med samma medel så att säga! GO Samsung, GO Android!

 • Sebastian

  Hehe, ingen idé att argumentera med iOS och Android-fanboys. Samma avskum båda två :)

 • Davve

  Så har jag inte uppfattat det. I USA måste man försvara sitt patent så fort man ser att någon utnyttjar det. Annars invalideras det när man väl försöker använda det.

 • Så sant. Inte undrar på att Piratpartiet finns som vill förändrar patentlagstiftningen. Till sin början kom den till för att skydda den lilla uppfinnaren mot andra små uppfinnare, men idag är dessa uppfinnare tillhörande storföretag vilket gör det svårt för de som uppfinner att just skydda sina grejer. Den lilla uppfinnare som utvecklar något har ju inte precis lätt att skydda sig gentemot dessa stora företag. Och att det är olika patentregler i olika dela av världen gör ju inte saken bättre.

  Nu när de stora företagen missbrukar patentlagstigtningen till det grövsta borde man faktiskt göra om reglerna så att ett företag med si och så många anställda inte gäller under patentlagstigtningen. Nu kanske detta inte är en perfekt idé just det jag sa, utan bara ett exempel på att stoppa galenskapen. De stora företagen gör bra saker, de utvecklar o s v, men de säger hela tiden att utan patentlagar o s v hade de inte kunnat utveckla. Jag skulle nog vilja säga att varje lite produkt som de säljer gör att de får in pengar för att utveckla mera. Kanske de borde låta den lilla uppfinnare få stå återigen som patentägare, och kanske hyra avtalet. Vad som helst. Något måste iallafall göras. Detta är idioti och kommer för eller senare stoppa utvecklingen. Storföretagen skall inte få möjligheten att gömma sig bakom patentlagstiftningen.

  Att patentera gester, utseende o s v borde för det första inte ens vara tillåtet. Möjligen kanske man kunde ha ett system med att det företag som utvecklar något nytt, faktiskt får ha detta för sig själv i några år, sedan är det frittfram för andra att kopiera och utveckla till något bättre. Hur kunde annars L M Ericsson utveckla en telefon för patentet var ju Bells som ni kanske minns. Ericsson gjorde helt enkelt en gammal uppfinning bättre dels genom kopiera en gammal idé och förbättra utförandet av denna idé. Vilket gjorde Ericsson till världsledande inom telekom. Apple har gjort samma sak, men skillnaden är att de vill få världen till att tro de helägare till idéerna. Samtidigt har Steve Jobs erkänt att de kopierat idéer också, men de uppför sig som att de var först ut.

  Orsaken till att patentlagstiftningen inte heller har ändrats beror ju på att storföretag hotar med åtgärder om länders folkvalda regimer ändra lagarna så deras fördelar minskar. För som sagt Håkan Lanz är ett bra exempel på hur den lilla innovatören har mycket svårt att hävda sig gentemot stora kolloser till företag. Det är innovatörerna som skall skyddas mot storföretag, inte tvärtom.

 • Ett förslag kan ju vara att lilla innovatören har rätt till dessa advokater, men inte storföretaget som får klara sig på egen hand med någon jurist kanske… hehe

 • Danne

  Kan ju nämna att Dell inte ens ville fixa min dator när där var 3 års serviceavtal. Detta eftersom de själv inte ansåg att det var något problem, men man kunde läsa överallt att det var problem (med pipande) och att en del fick delar utbytta.

 • WhoDaresWins4Ever

  Hmmm, så fort någon har några negativa punkter att säga om äpple-företaget så dyker det upp en massa fanboys som ska försvara ”sitt” företag.

  Det är en personlig tolkning av vad som händer i patentkriget mellan olika (mobil)företag där Apple i princip alltid är på ena sidan. Sluta trolla och inse att stämningar hit och dit aldrig kommer ge oss konsumenter bättre och billigare produkter.

 • Du som då tydligen besitter kunskapen. Visa mig en Android mobil som lirar lika bra ihop med Apples produkter och tjänster. Som iPhone faktiskt gör. Jag tror inte du hittar det. Men, du är ju tydligen proffs och jag besitter bara okunskap. Så, fram med det nu.

 • Stoffe

  @Davve du blandar nog ihop det med Trademarks. Inte så konstigt heller då folk i branschen gärna blandar ihop korten och kallar allt för ”intellectual property” ett ord som betyder inget och allt och kan betyda patent, copyright, trademark med flera saker, eller alltihop eller inget eller delar av det, beroende på.

 • Stoffe

  Detta då trots att de olika lagstiftningarna är väldigt, väldigt olika. Troligen en medveten taktik? Vem vet.

 • Stoffe

  Halvt OT kan det vara värt att nämna att det finns gott om folk som hävdar att patent inte fyller och kanske aldrig har fyllt ett syfte även för reguljära uppfinningar med mera, med exempel ända från patentens barndom om hur t.ex. industriella revolutionen sägs försenats med 20-30 år pga patent på ångmaskiner. Och dessutom att den där enskilde uppfinnaren på kammaren, har aldrig någonsin haft bruk för det systemet.

  Anledningen att jag tar upp det är citatet ovan: ”Immaterialrätt behövs naturligtvis. Patent är till för att skydda unika, nyskapande och verkliga uppfinningar från att exploateras.” – vilket är vad vi från det vi är små får lära oss att upprepa, men har vi någonsin funderat på att det är sant? Vi bara säger det som en självklarhet som gränsar till det religiösa, när det finns gott om skäl att tro att det kanske inte är det minsta bra, alls. (För att förekommas, frågan ”vad ska vi ha istället då” kanske helt enkelt är ingenting, det är inte allt som måste ersättas när det kastas ut).

 • Jo, Apple kunde ha löst det smidigare. Men eftersom Apple var/är sån liten aktör på mobilmarknaden så förstår man att det är viktigt för dom att försvara sina få patent dom har på mobilsidan. Jämför Apple med dom andra mobiltillverkarna, vem har minst patent inom den industrin? Jo Apple. Men jag tror nog man skulle kunna ha sluppit det mesta av detta om Samsung hade ansträngt sig lite mer och inte sneglat på Apple för mycket. Då tror jag att Apple helt enkelt inte lagt lika mycket energi på dessa patenttvister.

 • Stoffe

  Yeah yeah och Apple sneglade på Samsung först och so on and so forth, det är en idiotisk diskussion vem som gjorde vad så länge det handlar om a) rektangulära telefoner/plattor och annat totalt uppenbart. https://lh4.googleusercontent.com/-aR5Kiv6yGJ8/T_AgxfYEw_I/AAAAAAABKMM/32LqpvZrqY8/s765/aLGOQ.jpg (listan över vem som gjort vad först i ”the smartphone wars” på wikipedia är också… upplysande. Kan man säga.

 • Haha, den där bilden…Du vet att det där inte stämmer ;)
  Läs hela artikeln, den är bra.

  http://androidcommunity.com/who-was-really-first-apple-vs-samsung-story-truly-debunked-20110420/

 • Exodite

  Apple liten aktör på mobilsidan?

  Få patent?

  Galaxy Nexus något gemensamt med iPhone 4S?

  Jag förstår din post men den verkar inte baserat på något som har någon som helst anknytning till den här realiteten.

  Apple använder sig av patentsystemet av en anledning, för att stoppa konkurrens. Inget annat.

  Under tidigare tvister i Australien sade tom. Apples representater detta rakt ut, de var inte intresserade av licenspengar utan ville bara stoppa enheterna.

  Det finns inget försvarbart att ta av här.

 • gabi karat

  Du är en blåst Apple användare!

 • Pelle

  Så du menar att du har gått på apples ekosystem när du kunde få bättre prylar för mindre pengar? Oj oj, ännu mer okunnighet. En kunnig person rör inte apples prylar, inte ens med tång.

 • Pelle

  Du har inga åsikter, du suger apple kuk och måste gå in här och häva dig för att du vet att din produkt suger, men du måste ändå försöka övertala andra att din är bättre. Gillar du inte android, gå in på apple.com och titta på dina älskling produkter.

 • Pelle

  Haha, apple har inte legat först på åratal, gingerbread är ljusår före iOS 6.. Det säger väl bara lite om hur efter apple är i sin utveckling.

 • Och som jag tidigare sagt så använder jag en Android-mobil. Aldrig ägt produkter från Apple. Tycker du borde växa upp och förstå att allt inte är svart och vitt. Man behöver inte tillhöra det ena eller det andra lägret.

 • mejlforskit

  Tror du att EN person utvecklade alla produkter på ett av världens största företag? Glöm det! Steve var en skicklig företagsledare. Men teknik kunde han inte mycket om. Ingenjörerna finns kvar.

 • mejlforskit

  Öhh… Du har inte satt din fot i den akademiska världen, va?

 • mejlforskit

  Jag har sagt det förr och säger det igen. Det här är marknadsföring från Apple sida. Man vill få konkurrenterna att framstå som billiga olagliga kopior och det funkar grymt effektivt på gemene man. Så fort Apple gör något skrivs spaltkilometer i pressen dessutom.

  Inte ens Apples chefsjurist tror på fullt allvar att han ska kunna få till ett permanent säljstopp för Samsungs produkter.

  Sedan är USA ruttet på det flesta sätt. Patentsystemet är bara en parentes i sammanhanget. Apple utnyttjar det för sin marknadsföring, vilket kan tyckas lågt, men man kan inte säga annat än att det är grymt smart.

  Syftet är att reta och skapa rubriker och ni androidfanboys går rakt i fällan allihop!

 • Svårt att komma med något vettigt? Enklare med smutskastning. Börjar dock fatta att det är standard här på Swedroid. Bättre var det ”back in the days” när det var vettigt folk som hängde här. Inte massa fjortisar med Android mobiler som är sura för att dom inte har råd med iPhone.

  Du är medveten om att Apple burkar är grymt vanliga bland dom anställda på Google va? Så kasta inte sten i glashus ;)

  Så, då ställer jag en motfråga till dig också. Ta fram en bärbar som piskar MacBook Pro Retina. För mindre slantar. Då är ju Den datorn dyr i Apple mått sett nu också. Då den är så ny. Så det borde du klara enkelt tycker jag.

 • Fakta

  Väldigt bra artikel och väldigt intressant läsning!
  Jag har ägt iPhone och Android själv. Väljer Android 10ggr av 10.
  Om jag bara ska ge en enda anledning ger jag den enkla anledningen att Android telefoner är Plug n´ Play. Koppla in den till datorn och flytta fram och tillbaka vad du vill, hur du vill..
  Hur kan detta inte vara en självklarhet?!

 • bobkitten

  Err.. låt mig se om jag fattat detta rätt nu. Ditt kriteria för att en produkt (Android) som använder ett helt annat ekosystem och integrationstänk ska betraktas som lika bra som en annan med likaledes annorlunda system (iPhone) är om den första fungerar lika bra med den andras?

 • bobkitten

  Njae, likhet inför lagen heter det ju så fint på papper. Egentligen borde det hållas utanför vanlig rättspraxis helt. En vettigare uppbyggnad vore att en internationell specialdomstol på just patent, helst då kanske bestående av roterande anställda på diverse patentverk runt om världen, som kan tolka och värdera om huruvida vad som beviljats är hållbart eller inte.

 • Säger man att det är ren okunskap att köpa en produkt. Så då får man väl stå för det också.

  Jag vet att Android har ett helt annat ekosystem. Som i mina ögon mätt är sämre än vad Apple har tagit fram till iPhone, Mac. mm.

  Men eftersom personen jag svarade i fråga sa att Android är bäst och iPhone skit. Så får han väl räkna med att få lite skumma frågor till svar också. En fråga han inte kommer kunna svara på.

  Har man Mac, så är iPhone och iPad grymt integrerat av resten av ens Apple produkter.

  Kör man PC och Windows skulle jag säga att Windows Phone är det bästa alternativet.

  Android passar väl mest Google älskare. Någonstans där mitt i mellan.

 • MatsL

  Jag tycker att inlägget är lagom långt och värt att läsas i sin helhet. Jag tror det är en ganska korrekt beskrivning av situationen och säger flera saker som säkert inte är uppenbara för alla. Orka läsa igenom!

 • Till vis del ja, i en intervju med en av deras ingenjörer så sa han att Steve kom in till deras kontor med en helt galen idé och frågade om de kunde bygga den och då gjorde de det. Nu har de inte lika många galna idéer, men massor med folk som kan bygga. De behöver sluta vara idioter och försöka komma på bra saker istället för att vara troll, vilket de är nu.

 • Den är direkt ansluten till deras mainframe så tror du måste ha ett skepp först ;P.

 • Kör man PC och windows är inte Windows phone det bästa alternativet, det blir troligtvis bättre när win8 släpps. Men idag så spelar det ingen roll om du har android eller winphone, de fungerar precis lika bra. Kör båda två och tycker fortfarande att android är utan tvekan bättre än winphone.

 • Kör man PC och windows är inte Windows phone det bästa alternativet, det blir troligtvis bättre när win8 släpps. Men idag så spelar det ingen roll om du har android eller winphone, de fungerar precis lika bra. Kör båda två och tycker fortfarande att android är utan tvekan bättre än winphone.

 • mejlforskit

  ”Försöka komma på bra saker”??? De har ju redan så bra saker att folk betalar grova överpriser för att få dem.

 • På vilket sett lirar Android ihop med Windows alls? Inte alls skulle jag säga. Men det lirar bra mot Googles tjänster. Men, det är ju inte Windows.

 • mejlforskit

  Dagens fanboy har talat!

 • Railwayman

  Jag instämmer också med krönikan. Det är uppenbart att Apple bestämt sig för att konkurrera i domstolen snarare än med produkterna. Det är också talande att de patent det handlar om är tämligen banala, t.ex slide to unlock för att inte tala om grundläggande utformning av enheterna (tipsen till Samsung om hur en mobil enhet skall se ut är otroliga). Hade nu iOS varit så överlägset som Apple och dess fans hävdar hade det inte funnits någon anledning att bråka över just dessa patent (som indikerar ett allvarligt systemfel). Grundproblemet här är att Apple försöker patentera lösningar som får betraktas som allmänna – dessutom använda av andra företag tidigare.

 • bobkitten

  Som jag trodde, rent nonsens för att säga nått enbart alltså, men det var ju klädsamt att du erkände det istället för att försöka fiska fram en efterkonstruktion som var lika förvirrad igen. Intressant på tal om det att du orerade runt ”fjortisar” ovan fö. ;)

  iPhone funkar knappt alls utanför sitt ekosystem, Android till största del utanför det för att de vanligaste tjänsterna och funktionerna är knutna till nättjänst istället för program. Bara en sån enkel sak som att utan synkprogram fylla på eller av musik i en telefon säger allt om skillnaden, lycka till att göra det på iPhone utan att filsystemet i endera apparat blir ett pussel utan bilder på bitarna. :)

 • Vad är rent nonsens? Att jag efterfrågade en Android mobil som lirade bra mot Mac datorer? Någon som hittat det än?

  Vilka iPhone tjänster är det som inte är knutna mot nättjänster? Skulle vara roligt att höra :D Vilka program skulle dom annars vara knytna mot? Förutom iTunes då. Vilket faktiskt funkar bra. Om man använder det på sin dator då. Blir enkelt att hålla ordning på bland annat musik. Men det är en annan femma.

  Hellre att en enhet synkar smidigt och enkelt. Än att jag måste pilla in fil för fil i något som uppträder som ett ”usb-minne”. Vilket gör att program i telefonen, som har filer där, slutar att fungera under kopieringsfasen. Vilket du inte får problem med i iOS. Inte bara nackdelar eller hur?

  Men, jag frågade bara efter en Android mobil som funkar bra mot Macar. Behöver ju inte ta ut svängarna hur långt som helst. Men, enkelt att göra det när man inte hittar någon kanske?

 • Mattias

  Eh what? Sen när kan man förvänta sig att Androids prylar ska fungera bra ihop med Apples?

  Apple håller på att måla in sig själva i ett hörn. De bygger fler och fler saker som ska kunna lira ihop med varandra och detta helt enligt deras egna standarder. Snart kommer de glömma bort vad som är deras kärnverksamhet och då kan det bara kunna gå utför.

  Visst de har schyssta dyra kvalitetsprylar just nu men det är bara en tidsfråga innan vanligt hederligt folk börjar ifrågasätta de uppoffringar de måste i sitt val av Apple.

 • ”…
  som är sura för att dom inte har råd med iPhone.”

  Ehm, en iPhone kostar lika mycket som toppskiktet av Androidmobiler, så varför skulle pengar har något med saken att göra? Och då får du mer prestanda för pengarna dessutom.

 • Mer prestanda för pengarna? Hur såg det ut när iPhone 4s var ny? Sen, mäts allt i prestanda? ÄR ju helhetsupplevelsen som spelar roll. Mycket Android mobiler med bra specar som funkat skit.

  Sen med Android, mobilen är död efter ett halvår till ett år. iPhone får uppdateringar i typ 2 år. Mer för pengarna där också när det gäller Android?

 • Awake

  Du är en rolig kille du, det enda Apple är innovativa med, är att vilseleda folk, den konstformen har dom tagit till nya höjder!

  Jag har kört android sen 1.5 och då var iOS bättre, inget snack, men android hade potential, och det var mer som en PC snarare än en miniräknare med färgglada ikoner, det var därför jag har hållt mig till android.

  iOS är ute ur matchen för länge sen, Android och WP8 kommer lägga ribban framöver.

 • Pelle

  Ja mer prestanda för pengar? Samsung galaxy s2 är snabbare än iphone 4s och android som OS gör ju faktiskt att du kan ju något på din telefon. Väljer du en iphone så får du samma skit som när första iphone släppes.. Allting ser exakt likadant ut.. Pinsamt.

 • Pelle

  Men sluta trolla. Det lyser igenom i ditt sätt att skriva att du försöker hävda dig.

  Frågan är vad såna som dig gör på en sidan som endast handlar om andriod.

 • Ken

  Inte råd? Apple är för många en statussymbol där man vill visa ATT man har råd. Din kommentar bevisar min poäng, att det finns de som pissar ner sig av stolthet och glädje. Man vill vara så annorlunda att man blir som många andra och det interna mantrat blir ”de andra förstår inte”.

  Finns flera bärbara som ”piskar” din (har DU råd?) MacBook Pro Retina. Själv gillar jag prestige produkter som t.ex. Sony Vaio Z. Jag har haft en med 4-dubbla SSD och i7 i mer än ett år. Jag gissar att den fortfarande kan ge ”din” macbook en match.

  Jag försöker inte hävda mig eller andra produkter, men du borde dra huvudet ur sanden och sluta svälja allt Apple påstår utan att tänka efter.

  Jag har testat iPod mini. Det räckte för mig. Inte igen. Jag förstår att folk gillar integrationen men jag gjorde inte det.

  Apple’s produkter har sina poäng. Men det har även Android, MS etc. Problemet med Apple är att de är översittare. De roffar åt sig äran för uppfinningar och icke-uppfinningar. Jag tror dock att mycket av det är en marknadsföringsstrategi. Det skrivs trots allt massor om Apple, mest om deras strider. Smart! Verkligen.

 • Hur stor är din Sony Vaio Z? Hur mycket väger den? Vad är den gjord i för material?
  Å, vad hade den för upplösning? En bit ifrån MacBook Pro Retina va :P

 • Ken

  http://www.sony.se/product/vn-z-series/vpcz23z9e

  Nu verkar Sony ha tagit bort förra generationen. Den som jag har. Vaio Z är dock bland det grymmaste man kan komma när det gällar kompakt prestanda.

  Det enda som MacBook Pro helt säkert slår min Vaio Z på är upplösningen. Allt annat, likvärdigt eller så vinner min Vaio Z. Det en hutlös arbetsstation i ultrabook-format. Jag rest världen runt i drygt ett år nu och jag har aldrig kännt av att jag har jobbat på en bärbar. Och då är jag jä_ligt kräsen. Och det här är min poäng, många Apple-fantaster är av någon anledning förblindande av Apple och att de verkar fullhjärtat förneka att något bättre kan faktiskt finnas. Apple hävdar så mycket saker som helt enkelt inte är sant. Ungefär som att Volvo skulle börja hävda att man har de bästa bilarna i världen som dessutom är det säkraste, de mest avancerade, etc etc. Vi vet förstår att det inte är sant. Dels för att det är omöjligt att avgöra och dels för att påståenden att vara bäst på något är ett täcken på skev verklighetsuppfattning.

  Jag undrar, hur kommer det sig att Apple-fantaster så blint litar på att det som Apple hävdar, samtidigt som de är skeptiska till andra företags påståenden.

  Apple har lyckas sinnessjukt bra med MARKNADSFÖRING. Denna åsikt delas av många som är mycket närmare Apple än den genomsnittlige Svensson som jag. Jag saknar en hälsosam inställning till Apple.

  Åter igen, jag har inget emot att folk gillar Apple. Jag förstår anledningarna. Men jag blir nästan förbannad att man kommer med påstående som OKUNNIGA accepterar. Apple har inte upppfunnit varken hjulet eller de flesta av det som hävdas i deras patent. Punkt slut.

 • Daniel

  Steve Wozniak, en av Apples grundare kör Android.

 • Micke Cronstam

  med tanke på hur många telefoner som inte blivit stämda för ”slide to unlock” patentet tror jag inte att det är så, det är ju i stort sett bara flaggskeppen som apple ger sig på, inte budgetvarianterna.

 • Opartisk

  Du verkar komma ifrån 90-talets början hehe

 • Opartisk

  Det var jag som sa..

 • Trolljevel

  Dagens troll har talat! Jävla attrapp till människa…

 • Whiteknightoflight

  Någon måste sätta en gräns mellan vad som är design och vad som är en teknisk lösning. Man kanske borde ta bort patent på ”design” och mjukvara helt och hållet eftersom de missbrukas så extremt mycket, alternativt sätta en hög gräns på vad som ska få räknas som ett design/mjukvarupatent.

 • brohmee

  Läs gärna boken om Håkan Lans och hans patentstrider i USA. Säger en hel del om amerikanskt rättsväsende och vilka som styr det. Så denna dom är inte alls förvånande.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons