Något är allvarligt fel med patentlagstiftningen [Krönika]

Postat:
15:33 - 2012-07-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
133

Jag är ingen patentjurist och patent inom mobilvärlden är heller inte min specialitet. Men det krävs ingen fackkunskap för att se att något är grundläggande fel med den nuvarande patentlagstiftningen i många länder.

Sammanfattning: alla stämmer alla i mobilvärlden med Apple och Samsung längst fram på krigsstigen. Immaterialrätt behövs naturligtvis. Patent är till för att skydda unika, nyskapande och verkliga uppfinningar från att exploateras. Nu används dock istället patent ofta som vapen för att försöka hindra konkurrenter från att bedriva sin verksamhet.

Det är ur en aspekt besynnerligt att man ens kan ta patent på att låsa upp en pekskärmsmobil med en rörelse, på kontextuella hyperlänkar som leder till olika ställen beroende på sammanhang, eller på att söka igenom flera källor på samma gång. Det finns åtta miljoner patent bara i USA, varav de allra flesta berör småsaker och mindre innovativa lösningar (som överkamningsfrisyren). Jag föreställer mig liknande patent under datorernas barndom.

Utföra kommandon genom att trycka på flera tangentbordsknappar samtidigt? Hoppsan, där fick någon ensamrätt på det. Styra en muspekare med hjälp av en mus med två knappar? Det fick man visst bara göra på den där tillverkarens datorer. Visa en kontextuell meny genom att klicka på en särskild musknapp? Glöm det. Visa innehåll i flytt- och stängbara fönster? Oj, där paxade någon grafiska användargränssnitt.

Patent har gått från att skydda upphovsmakare till att alltför ofta bara bli ett onödigt farthinder för innovation. Vill du bli större än dina konkurrenter och sälja fler produkter? Gör en bättre och mer tilltalande vara med ett vettigt pris.

Det finns även gott om så kallade ”patenttroll” vars hela affärsidé består av att köpa upp patent och sedan pressa företagare på pengar. Tidigare råkade vissa androidutvecklare i onåd på grund av ”in-app purchases” – det vill säga att ta betalt direkt inifrån en applikation. Lodsys hävdade att utvecklarna inkräktade på ett patent som gick ut på att göra beställningar med hjälp av en telefon.

Patent är dessutom ofta godtyckliga. Det viktiga behöver inte vara vem som kom på en lösning utan vem som lyckades få patent för den först, någonstans. Apple var exempelvis inte först med slide-to-unlock då svenska Neonode ansökte om patent för finessen redan 2002 och dessutom säger sig inneha patentet.

Den främsta anledningen till att en domare förbjöd försäljningen av Galaxy Nexus i USA är att enheten kan söka igenom flera källor på samma gång, vilket Apple anser att de har patent på i och med röstassistenten Siri.

Moreover, the court held that Android’s infringing ”Quick Search Box” feature was touted by Google as a ”core user feature on Android” and, therefore, was also a key selling point for the Galaxy Nexus. From there the judge concluded that Apple would suffer irreparable harm in the form of significant lost market share if sales of the competitive Galaxy Nexus, and its unified search capabilities, continued.  – The Verge

Android har kunnat söka igenom flera källor samtidigt sedan version 1.0 och Googles plattform har haft systembred sökning sedan Froyo som släpptes 2010. Datorer har kunnat göra liknande saker i minst 10 år. Hur kan då Apple helt stoppa en konkurrents enhet från att säljas på grund av en sökfunktion de la till hösten 2011? Företag borde inte ens kunna få patent för den typen av grundläggande funktionalitet som behövs i alla moderna operativsystem.

Att man kan ta patent på allmänna utseenden för hårdvara är också märkligt. Nog för att det läggs mycket tid, pengar och energi på att utforma hårdvara och en särpräglad design kan betyda mycket för ett varumärke. Man kan till exempel direkt se att en mobil enhet är tillverkad av Sony (Ericsson), vilket kan vara guld värt.

När det gäller generella utseenden framstår dock patenten som direkt fåniga. Åh nej, ser deras svarta sobra rektangel ut som er svarta sobra rektangel? Ta er i kragen och ryck upp er, det är inte hela världen. Om ni vill ta patent på design, gör en enhet i stil med Nokia Lumia 900 och inte något anonymt.

Hur kommer det sig då att just Apple så ofta inte bara stämmer konkurrenter utan även vill förbjuda andra företags produkter? Bra fråga. Det sägs att Steve Jobs var fast inställd på att förgöra Android. Något man ser i stämningar från exempelvis Apple är att mobilföretag sällan är ute efter att licensiera teknik: de siktar på att skada konkurrenter. Apple är ökänt för att ha teknikvärldens ettrigaste advokater och att inte ge något gratis tycks vara en del av företagets mentalitet.

Den här läsvärda artikeln handlar om hur Apple skickade två advokater för att slippa ge en enskild konsument ett nytt grafikkort till sin defekta Mac. Advokatkostnaderna var mycket högre än priset för ett nytt grafikkort vilket de ändå skulle ha fått gratis från Nvidia. Det var en ren principsak. Konsumenten vann målet och artikeln har fått en mängd feedback från folk med liknande Apple-erfarenheter.

Som kontrast gick en väns fyra år gamla Dell-laptop sönder för ett par veckor sedan. Dell skickade direkt ut en kille (långt ut på landet) som tryckte dit två nya grafikkort, trots att datorn av någon anledning startade utan problem när teknikern väl var på plats.

På inga vis gynnar den här soppan oss konsumenter eller den tekniska utvecklingen. Om man just ser till säljförbjudet av Galaxy Nexus i USA så hindrar tvisterna den amerikanska befolkningen från att köpa en av världens främsta mobiler med världens kanske just nu bästa mobilplattform.

För nej, Apple: iOS är inte ”världens mest avancerade mobila operativsystem” som tekniskt ligger ”flera år före i utvecklingen”, trots att ni bokstavligen hävdat det i fem år. Tvärtom har ni med iOS alltid legat ett par år efter på flera punkter och anammat nya tekniker senare än konkurrensen. Begreppet ”falsk marknadsföring” verkar inte existera i USA. Däremot kan man ta patent på hyperlänkar, sveprörelser, basala sökfunktioner och svarta rektanglar.

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu: