Några rader om CyanogenMod 10.2 på LG G2

Postat:
14:09 - 2013-12-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
40

CyanogenMod är en anpassad variant av Android – utvecklare har tagit den öppna källkoden, lagt till egna funktioner och fått allt att fungera på en rad befintliga enheter. Systemet har funnits sedan Androids barndom men har numera ett företag och sammanlagt runt 30 miljoner dollar i finansiering bakom sig.

En av alla telefoner som kan köra CyanogenMod är LG G2. Vi ska nu berätta hur vi tycker den Android 4.3-baserade ROM:en CyanogenMod 10.2 fungerar på LGs toppmodell. Versionen som testats är specifikt den skarpa releasen (cm-10.2.0-d802.zip) från 2:a december. Alla CyanogenMod-releaser för G2 går att se här.

Installation

rom-manager

Första försöket att lägga in CyanogenMod resulterade i en (obligatorisk?) bootloop. Telefonen vägrade att ladda mjukvaran. Efter felsökning visade det sig att den version av CyanogenMod vi ville installera inte är kompatibel med TWRP utan att ClockworkMod Recovery krävdes.

En Androidenhets ”recovery”-läge används till att skapa backups av hela operativsystemet, göra fabriksåterställningar, rensa cache och installera ROM:ar, med mera. Det går att lägga in egna recoveries och ClockworkMod (CWM) är en av dem. Efter vissa initiala problem startade CyanogenMod 10.2 utan problem.

Stabilitet och buggar

cyanogenmod-10.2-lg-g2-test-swedoid-5

Alla använder sina mobiler på egna vis – någon kan exempelvis behöva kompatibilitet med ett visst Bluetooth-headset. Därför kan vi inte svära på att CyanogenMod 10.2 kommer fungera felfritt under samtliga omständigheter, men vi har egentligen inte stött på ett enda problem förutom att dataanslutningen emellanåt varit svajig.

Det kan förstås bero på operatören eller SIM-kortet, men när kortet flyttats till annan mobil har anslutningen fungerat felfritt. CyanogenMod har inte tappat kontakten med Internet tillräckligt många gånger för att bli en dealbreaker, men det har varit en smula frustrerande de gånger det hänt. En annan egenhet som är värd att påpeka är att G2 inte kan laddas medan den är avstängd med CyanogenMod. Pjäsen startar helt enkelt sig själv när laddaren kopplas in, vilket gör laddningen mindre effektiv.

cyanogenmod-10.2-lg-g2-test-swedoid-4

Wi-Fi, kameran (mer om den längre fram), samtal och Bluetooth har annars fungerat precis som det ska. Vi har heller inte upplevt några onormala krascher – gränssnittet har varit mycket stabilt. Att dubbeltrycka på skärmen för att starta den, något LG kallar Knock-On, fungerar faktiskt bättre med CyanogenMod än med LGs mjukvara.

Prestandan

LG G2 är en riktigt snabb mobil redan från början, trots att den kör relativt gamla Android 4.2. Huruvida telefonen blir ännu rappare med CyanogenMod är svårt att svara på, men den upplevs i alla fall inte som långsammare.

Animationerna flyter som de ska, vi har inte märkt av något lagg och det går fort att starta och växla mellan applikationer.

Kameran

cyanogenmod-10.2-lg-g2-test-swedoid-3

Här går åsikterna isär, men vi hör till skaran som tycker Androids kamera-applikationen behöver göras om och förbättras. Den saknar många av de avancerade funktioner tillverkare bjuder på och dess solfjädergränssnitt är opraktiskt och onödigt krångligt.

G2 är fortfarande förmögen att ta bra bilder med CyanogenMod, men kamera-upplevelsen tycker vi blir sämre än med originalfirmware. Det sägs dock gå att installera LGs kamera-app och använda den istället för de som vill. Exempelbilderna nedan är tagna i dunkla ljusförhållanden (förutom hissen). Det gällde att hålla telefonen riktigt stilla, annars blev resultatet suddigt och abstrakt.

Spel

Vissa har menat att svarstiderna i spel blir högre för G2 med CyanogenMod som operativsystem; att skärmen blir mindre responsiv. För att testa det påståendet drog vi igång favoriten Super Hexagon – ett spel som kräver mycket snabba reaktioner och som knappt går att spela när responstiderna är för långa.

Vi satte inte direkt något nytt highscore men upplevde att det gick att spela Super Hexagon utan problem.

Varför ska jag köra CyanogenMod?

cyanogenmod-10.2-lg-g2-test-swedoid-2

Svaret är sannolikt att du inte ska göra det. Originalfirmware passar de allra flesta bäst och det ger i regel den säkraste och mest stabila användarupplevelsen. G2-användare som installerar CyanogenMod går miste om vissa unika finesser, som att kunna dra ner rullgardinsmenyn med separat knapp. Telefonen kan heller inte längre användas som universalfjärrkontroll.

Vad är då egentligen fördelen? Du får ett mer anpassningsbart gränssnitt som liknar original-Android, vilket kan vara en saftig bonus för vissa användare. LG G2 är en ovanligt konfigurerbar mobil redan i sitt originalskick, men CyanogenMod bjuder på snäppet fler anpassningsmöjligheter.

En annan fördel är CyanogenMods stöd för teman. Ifall du tröttnar på gränssnittet kan du lägga in ett nytt tema som ändrar utseende på det mesta. För egen del togs beslutet att lägga in CyanogenMod främst på grund av en kraftig skepsis gentemot LGs gränssnittsdesign.

Om den något svajiga dataanslutningen åtgärdas i en framtida uppdatering tillsammans med stöd för att ladda telefonen avstängd kommer CyanogenMod förhoppningsvis utgöra ett klanderfritt alternativ till LGs egna mjukvara, även om originalfirmware fortfarande är att föredra för de allra flesta.