Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Native Facebook-app till Android är på väg [Notis]

Postat:
23:32 - 2012-09-12
Skribent:
Jonas H
Kommentarer:

Det sociala nätverket Facebook har lång tid haft en applikation till Android som för många har varit ett hatobjekt. Det finns få appar jag personligen har läst fler klagomål om på vårat forum. Applikationen är dessutom lite speciell, då den till stor del bara är en “webbläsare” som visar sidan mobilsidan m.facebook.com, vilket sägs vara en anledning till den långsamma och buggiga appen.

Detsamma har gällt applikationen för iOS, fram till för tre veckor sedan, då företaget släppte en helt ny, från grunden omskriven app, denna gången en så kallad native-app. Igår meddelade Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, att en motsvarande Android-app är på väg.

Han anser att det största misstaget företaget har gjort är att satsa för hårt på HTML5 istället för plattformsspecifika appar. Men nu är det slut med det: “Native is going to be the approach” och “We’re betting completely on it” säger Zuckerberg. På frågan om när vi kommer få se en uppdaterad app till Android svarar han både “snart” och “den är färdig när den är färdig”. Hur lång tid det tar är med andra ord oklart, men för min del kan den inte komma snart nog.

Vad tycker ni om den nuvarande Facebook-appen? Finns det alternativ till den som ni kan rekommendera? Berätta för oss i en kommentar!

Källa: TheVerge

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC One S på Prisjakt just nu:

 • AW

  Den är värdelös, inte haft den installerad senaste månaderna..

 • Frolle

  Trevligt trevligt, uppskattas!

 • Äntligen

 • Gregg

  Goddag, yxskaft.

 • ninepointseven

  Fanimig på tiden

 • AW

  ”OK” Mår du bättre nu?

 • Andreas Gill

  Skrotat den för länge sedan. Kör på Friendcaster Pro istället. Den FUNGERAR iaf… ;)

 • tunhuk66

  FriendCaster är ett bra alternativ

 • Kameboy

  Tyckte mig ha läst att Zuckerberg ville tvinga sina apputvecklare att använda Android för att drabbas av facebook-appen. Verkar som att de har fått upp ögonen för dess brister nu. 
  Hittade länkenhttp://phandroid.com/2012/08/23/mark-zuckerberg-reportedly-forcing-facebooks-android-team-to-use-app-and-see-how-bad-it-is/ 

 • LarsGunther

  ”Betting completely on it”? Kan de starka orden bero på att Twitter integrerats på djupet i iOS?

  För övrigt beror dagens dålig UX inte så mycket på tekniken (”HTML5” – som vanligt är ordet felanvänt) som på utförandet.

 • Sebastian

  HTML5-prestandan i Android är totalt värdelös om man inte har en monstertelefon.

  En gammal iPhone 4S med 256 MB RAM och 1-kärnig 800 MHz prolle så fungerade den dåliga HTML5-versionen av FB-appen riktigt bra jämfört med min Nexus S och polarens Galaxy Nexus.

 • 4S har 512 MB RAM och dual core…

 • Daniel Johansson
 • LarsGunther

  Vad är ”HTML5-prestandan”? Finns inget som heter så, är jag rädd. Mer än på marknadsföringsavdelningarna (= ljug).

  Återigen, det handlar om utförande, mer än om tekniken.

 • Fredrik

  Har en Galaxy Nexus (yakju) och sitter på version 1.9.7 (ej nyaste) av Facebook och tycker den funkar godkänt. Den är inte jättesnabb och den refreshar inte alltid feeden när man scrollar. Vill dock inte uppdatera till allra senaste versionen då nuvarande version faktist funkar.
  Dock var appen oanvändbar på min gamla SGS ska tilläggas.

 • Gastur

  Med html5-prestandan menas hur snabbt och korrekt kod skriven i enlighet med utkasten till det som ska bli standarden html5. Den skiljer sig mellan olika webbläsare och därför också mellan olika telefoner. Jag antar att du vet detta men har något besserwisserargument för att det är fel, men eftersom jag förstår vad Sebastian menar när han skriver html5-prestandan så finns det något som heter så.

 • Magnus

  Förutom att FriendCaster inte visar alla inlägg! Det krävs av dina kompisar att dom inte har valt att spärra tredjepartsappar under inställningar.

 • Magnus

  Se mitt svar ovan!

 • Gäst

  Säger bara GRATTIS FB. Nu har dem med börjat tänka. Kyss

 • Ja, tycker det finns få appar som segar ner en telefon såpass som facebook gjort…

 • Thomasa76

  Tycker dessutom friendcaster varit seg även den. Verkar som det även är något underliggande i facebooks api som är segt.

 • Thomasa76

  Ja vad säger man…ska man ge en riktigt dålig app som låser upp cpu och går segt ett ansikte, så har facebook lyckats aldeles utmärkt. Få appar som skapat så mycket frustration och irritation, och dåligt omdöme på market, som facebook har gjort. Pinsamt att efter 4 år fortfarande inte ha en ordentligt programmerad app till den mest använda siten.
  Återstår att se hur den nativa appen blir då, kan bara bli bättre!

 • Robban

  Har alltid kört m.facebook.com då den funkar betydligt bättre till allt förutom att checka in.. 

 • CJ

  Hoppas dom fixar en surfplatte-version samtidigt! Sjukt fult och drygt som det är nu

 • Werner

  Ser fram emot detta, hoppas de designar efter Googles riktlinjer också, då skulle man bli väldigt lycklig.

 • Daniel

  jag tycker att appen som är nu funkar, helt okej. den står sig riktigt bra mot iphones.

  för ett år sedan då var den så dålig att man ”skämdes”,, tala inte om notifikationerna grrr. iom den popularitet som facebook har så påverkar den intrycket av android totalt sätt. Spännande att se hur den kan förbättras. jag hoppas att den bli mer fexibel att man kan se det man vill och få meddelande om det man vill. funktionen nära och notifiering kring det suger i dag fortfarande. funkade bra ett tag i början.

 • Fred .

  Mark Zuckergberg är en ful orm! Vessla!

 • Fred .

  Facebook suger. Bara massa reklam, massa appar, massa spam från appar, och massa bilder och memes från 4chan, reddit, lolcats, etc som folk lajkar.
  Sen massa like whoring ”comment this if u like pizza, like this if u like hamburger”.

 • Nu när den blir native antar jag att uppdateringarna mellan iphone och android kommer att öka ännu mer till androids nackdel. :(

 • TheWierd

  Den som vi har nu är så jvla värdelös att det bara inte finns.
  Så stort som Facebook är och så kan de inte ens släppa en vettig app. SKÄMS!!!

 • Sebastian

  Oj, ursäkta, självklart menade jag vanliga iPhone 4.

 • Sebastian Danielsson

  Ja, vad sägs om att du använder din lilla hjärna och försöker lista ut det va?

  Ett tips, renderingstid, hur mycket lagg man får när man scrollar stora sidor med mycket bilder, tex DN osv.

 • LarsGunther

  Och om du läser detta utkast noga, så kommer du se mitt namn bland de som bidragit med förslag… Jag har deltagit i utvecklingen av HTML5 genom WhatWG och W3C i flera år nu. Så självklart har ett ”besserwisserargument”!

  Återigen, vad som avses med prestanda i sammanhanget är inte relaterat till en enda teknik. Det som avses är ofta saker som farten på JavaScript (inte HTML5), vad som är accelererat via GPU:n (vilket kan vara något som ingår i HTML5, som Canvas, eller något som inte är med, som CSS animering eller WebGL)

  Men det som normalt brukar vara vad man klagar på när det gäller telefoners långsamma webbläsare är följande:

   * Lagg (när man scrollar och zoomar)
   * Checkerboarding

  Här kan webbläsarna vara olika snabba, beroende främst på hur väl de utnyttjar GPU:n, men det som webbplatsens utvecklare har gjort fel, är inte användning av HTML5, utan saker som:

   * Onödigt komplex DOM
   * Onödig användning av komplexa CSS-regler
   * Skript som triggar re-paints i onödan, för då kan inte skrollningen ske via en enkel förflyttning av pixlar.

  Facebook är notoriska syndare i alla tre fallen. Inspektera gärna deras sidor i Firefox 3D-vy, för att se DOM-trädet visualiserat. (CTRL+SHIFT+I och 3D-vy nere till höger.)

  När det gäller CSS-reglerna, så hyrde Facebook in Nicole Sullivan, som påbörjade en övergång till vad hon kallar OOCSS, som har lett fram till vissa prestandavinster, men jobbe är inte klart.

  Huvudpoängen är dock att det är inte inslagen av teknik hämtad från HTML5-standarden som gör FB:s app långsam, utan dåligt använd teknik redan vad gäller det som fanns i HTML 4 och CSS 2.1.

 • LarsGunther

  Jag hade redan börjat skriva mitt svar till Gastur när ditt inlägg kom. Nu råkar jag av en händelse ha besvarat det du ”tipsar” om, så kolla det. Normalt slutar annars mina diskussioner på nätet när argumenten ersätts av förolämpningar.

 • erikwikstrm

  Eller så använder man facebook som jag med att faktiskt hålla kontakten med folk, jag har blockat i stort sett varenda app, spel och reklamen tar adblock hand om. Är någon ihärdig med att lägga upp bilder så går det att välja vad man vill se från denne.

  Så att det är som att gå på glas är lite att ta i.

 • doktorn

  Jämfört med mobilsidan ger appen väldigt lite positivt, men kräver ofantligt mycket mer rättigheter än vad jag vill ge den.

  Messenger-appen och mobilsidan ger allt jag behöver i dagsläget. Ser givetvis fram emot en redig app som inte kräver orimliga rättigheter. Det går alltid att göra saker lite bättre.

 • Gastur

  Jag förstår och håller med din huvudpoäng, men jag tycker snarare att din (intressanta) förklaring understryker att det faktiskt finns något som heter html5-prestanda. Kanske ofta missbrukat och kanske inte helt relevant i det här fallet, men ändå.

 • Gastur

  Och således tycker jag inte att det är så konstigt om det kan uppfattas stötande att få det avfärdat som ren villfarelse. Men nu är det ju utrett i alla fall :-)

 • Som av en slump installerade jag FB appen förra veckan. Anledningen till det är att appen ej längre kräver rätt att läsa/skicka sms. Övriga rättigheter har de väl hittat rätt ok om man tänker sig att man ska synca sin mobil mot fb.
  Dock har jag knappt använt den (eller FB) då FB är så grötigt (beror väl på vilka vänner man har!).

 • tunhuk66

  Sant, delvis iaf. Man kan ju ha båda och bara använda den officiella när man absolut måste. För mig är nog fördelningen 85-15 i FC:s favör. F ö tror jag att default, som det heter, är att visa, inte att inte visa, för jag är väldigt skeptisk till att så många på min lista gjort ett aktivt val att visa ;-)

  Men vissa inlägg syns inte med FC, det är sant. Svar man fått när FB är kopplat till en extern sajt (Aftonbladet t ex), Instagram, vissa bilder är några exempel. Andra funktioner är FB only dessutom: skapa platser exempelvis, så appar som FC kan bara komplettera, inte ersätta.

  Därför är detta en bra nyhet att de nu (kanske) äntligen ska få styr på den officiella. Men jag anser att notifieringarna är så överlägsna på FC att jag nog aldrig kommer att överge den ändå. Om inte FB dödar alla tredjepartare som Twitter är på god väg att försöka göra iaf…

 • Asdf999

  Vad betyder det att det är en ”Native app”? (förklara gärna kort med några ord, inte länk till wiki tack)

 • MrMad

  Det betyder att den är skriven speciellt för Android, istället för att funka på flera olika plattformar. Det innebär att man exempelvis kan utnyttja funktioner och hårdvara på bästa sätt för just Android och därför förmodligen får en snabbare app.

 • Xena_D

  Varför Facebook? Google+ är bättre på alla sätt och numer är det bra fart där också.

 • ChristianHedman

  Facebook-appen är egentligen totalt värdelös idag. Man kan lika gärna gå till mobil-sidan. Det är ingen större skillnad. Appen erbjuder nästan fler buggar än vad den lilla prestanda-ökningen ger tillfredsställande.

  Sen förstår inte jag hur Facebook som är världens största ”varumärke” inte kan sätta ett team på 20 fantastiska utvecklare på detta. Så jävla svårt är det inte att koda Android-appar… Verkar ju som att dom försöker skriva ett spel till PS3 med tanke på hur lång tid det tar.

 • ChristianHedman

  NEJ det är inte ett bra alternativ. Dessutom hjälper inte en tredjepartsapp när problemet ligger i APIn….

 • mantiss

  Och hur många av din vänner använder Google+? Kan säga att jag vet ingen av mina vänner som använder det.

 • Malin

  Facebookappen, strular mer än den fungerar!

 • Birgitta

  Så besviken jag blev. i min stationära dator är jag nöjd med FB nu, men på min nya surfplatta Samsung Galaxy Tab 2 10.1 har jag tagit bort FB appen igen. Går ju bara inte att acceptera.

 • Sadjak

  När kommer denna app då?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior utvecklare Publicerad 22 Nov 2017
Studerande support med systemintresse till HSB Affärsstöd Publicerad 22 Nov 2017
Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 22 Nov 2017
System Engineer to join Giesecke & Devrient Publicerad 22 Nov 2017
EVRY Workspace söker tekniker för framtidens arbetsplats Publicerad 22 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons