Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Nikon presenterar S800c – kamera som kör Android

Postat:
09:27 - 2012-08-22
Skribent:
Jonas H
Kommentarer:

Android är i första hand ett operativsystem för mobiltelefoner, men tack vara den öppna källkoden kan det användas till näst intill vad som helst. Senaste beviset på detta kommer från Nikon som idag presenterade S800c – företagets första Android-baserade kamera.

S800c är en 16 MPix-kamera med 10x zoom, kameran klarar av att spela in video i full-HD (1080p) och har en 3,5″ stor skärm på baksidan. Det finns även hårdvara som gör att kameran sticker ut lite extra, WiFi och inbyggd GPS. På mjukvarusidan ser vi tyvärr bara Android 2.3, ett lika tråkigt som konstigt val. Däremot finns tillgång till Google Play och det är genom detta kameran blir riktigt intressant.

Med alla de appar som finns tillgängliga kan kamerans funktionalitet bli långt bättre än många konkurrenters. Till exempel kan man installera appar så att bilderna automatiskt sparas till tjänster som Dropbox. Bilder som – förhoppningsvis – har bättre kvalitet än den genomsnittliga Twitter-bilden kan läggas ut på diverse olika sociala nätverk och videoklipp till YouTube. Dessutom finns det mängder av olika redigeringsprogram på Play som också kan användas.

Kameran kommer kosta runt 350 USD och ska släppas i september. Är ni intresserade av att köpa en kamera som kör Android?

Källa: The Verge

Lägsta pris på Samsung Galaxy S III på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia P på Prisjakt just nu:

 • Damas

  Coolt! :D

 • Xantor

  Jadå! har väntat på detta sen länge nu!

 • MrTTTT

  Går det ringa?

 • Guybrush

  Har bara gått och väntat på att kamera-i-telefonen skulle flyta över till telefonen-i-kameran. Förvisso ingen telefonfunktion (än), men ändock ett steg åt det hållet vågar jag mig på att gissa.

  Faller lite mellan två stolar för min del, då jag tar mina ”riktiga” kort med systemkamera och mobilkameran duger gott och väl för snapshots. Det hindrar dock inte ha-begäret från att triggas. Förhoppningsvis lyckas jag hålla mig från att kasta pengar på just den här (för mig) fullständigt onödiga teknikprylen. Är dessvärre skeptisk till det sistnämnda då jag villhavillhavillha.

 • Johan Edenfjord

  Absolut! självklart är jag intresserad av att köpa!

 • Daniel

  Jag kan tänka mig en sån, men det måste finnas undervattenshus som klarar 42 meter.

  Hoppas på en vidöppen bootloader så får man snabbt tag på JB.

 • duxiera

  Sky is the limit med denna pryl känns det som

  http://www.youtube.com/watch?v=cry_atkxsEM

 • Undrar vad som kommer först, en telefon med vettig kamera eller en vettig kamera med telefon? Jag ser gärna en uppföljare eller konkurrent till denna enhet som jag kan använda som telefon!

 • Walter Schyberger

  Om både mic och högtalare finns (vilket jag antar då det finns filmfunktion) så borde det gå via ex viber?

 • duxiera
 • Hasse

  Lär ju gå att använda den som telefon med Skype

 • Soder
 • Knacka

  Räcker väl med 2.3 i kameran.

 • Guybrush

  Högtalare säger du, låter ju faktiskt rimligt.

  Sedan måste man ju tethra den till sin riktiga telefon för att kunna använda den som just telefon när man är ute i fält. Och jag ser uppriktigt inga konstigheter med det, men skulle ha svårt att argumentera mot de som anser det lite…besynnerligt. :)

 • BrainOfSweden

  Om jag köper en kompaktkamera ska den ha rejäl zoom, och 10x är inte allt för dåligt. Förstår att priset dras upp av att detta är någonting relativt nytt på kameramarknaden, men om folk köper kommer nog priserna gå ner, och då är jag gärna med på en Droidcam.

 • Påskharen

  Håller med, exakt vad i ICS är det som ni anser att denna kamera kommer att lida av att inte ha?

  Eller är det bara det vanliga ”allt som inte kör det senaste är skit”?

 • Callahan

  Låt kameran vara kamera och telefon en telefon! Android på kameran är dock ett mycket bra initiativ! Wifi, GPS och möjligheter att installera appar är ju riktigt bra.  Men kameran skall absolut inte skall ha telefondel för att ringa med.Den blir bara onödigt dyr och tar mer plats utan att man kommer ha användning för den. Ska man betala ett extra sim-kort bara för kameran?

  Tror inte det finns marknad för en kamera-telefon då den blir för klumpig som telefon. Man vill ju ha en kamera som tar mycket bättre bilder än telefonens kamerna. Telefonen begränsar så att optisk zoom går bort för det tar för mycket plats, sensorns fysiska mått måste hållas litet vilket ger brus och avsaknande av riktiga kamerareglage.

  Se garmins försök på GPS-telefon vilket jag har svårt att se blev någon vidare succé.

  Android måste kunna spara otroliga pengar i en rad användningsområden då man slipper skriva allt från grunden och där hårdvaran är snorbillig och kraftfull.

 • Jag vill åt den bättre kameran i ICS/JB (när jag tänker efter så bör Nikon gjort en egen kamera-app) samt såklart att allt är snyggare och i senare versioner av Android.

 • AlexanderKolosoff

  Man behöver inte skriva en uppsats. 
  Väldigt bra produkt. That’s all. :)

 • Patrik Jonell

   Problemet med att ”alla inte kör senaste” är i min mening att det är ett hinder för utvecklarna (ex. mig själv). Antingen måste man tänka jättemycket på bakåtkompabilitet, och får offra nya funktioner, eller lägga ner mer tid för att det ska fungera med alla tidigare versioner.

  Då är det inte svårt att tänka sig att app-utvecklare istället lämnar android för exempelvis ios, där det är lättare att utveckla ur den synpunkten.

  Jag tycker att det är synd att inte hårdvarutilverkare användare sig av och gör det lättare att uppgradera till den senaste versionen av android i nya produkter, detta skadar androids varumärke (då nyare är bättre ur många perspektiv, säkerhet, funktionalitet utseende, osv.) och lusten för utvecklare att göra appar.

 • Ganska besviken på att nikon inte utformat ett bättre interface i android, utan bara slängt in vanilla på den. Inte speciellt kamera-vänligt. 

 • keyhan

  Intressant, ger möjlighet att använda androidappar som instagram till riktig bra kameror. Det gör att hippfaktorn på Android går upp ännu mer.

 • Den kommer å bli min nästa

 • Nioh

  Absolut intresserad av att köpa. Tänk och köra Agingbooth med 10x optisk zoom. :D
  Ähh, skämt åsido. Ja det är intressant eftersom man får tillgång till en massa bra kameraappar och redigeringsverktyg genom detta.

 • Anders Sjölander

  Kameran startar mycket snabbare Android 4.0x, det tycker jag är en stor fördel i en… Kamera. :)

 • Beltet

  Kul att amdroid blir väldigt systemöverskidande

 • Guest

  2.3? Pinsamt, dessutom kvarstår den stora frågan, tar kameran bra bilder?

 • born2bwild

  nja, som någon sa så faller den mellan stolarna.
  Ska man redigera bilder vill man nog göra det på en dator.
  Ska man fota seriöst så vill man nog använda en systemkamera.
  Ska man gå/cykla handla mjölk så vill man nog ha en lite mindre telefon i fickan. 
  Och hur jobbigt skulle det vara att ha en S2/S3 el motsvarande i fickan jämte en bättre kamera, så man kan föra över bilderna till telefonen om man har ett behov av att redigera/publicera fotona on the go utan laptop.

  jag skulle nog inte ens köpa den för 500 spänn.

  …men ”the taste is like the shitter…”

 • Den fyller precis samma plats som en kompaktkamera idag, så mellan några stolar lär den inte hamna. + för att den har tillgång till så mycket mjukvara. 

 • Don Kongo

  … det känns så märkligt att det inte bara är ”nätverkspappor” som håller på sådär längre, ni vet dom där som berättar för försäljaren på Siba vilken megahertz man ska ha minsann för är det nåt jag kan så är det data! Man hade ju trott att det snarare skulle dö ut med att folk blir bättre på teknik men uppenbarligen blir folk helt enkelt inte bättre på att begripa teknik. Sorgligt.

 • Don Kongo

  Eller så är APIt bakåtkompatibelt. Och det är det. Så man missar… tabletfunkionalitet, typ? Jag förstår att alla dessa förståsigpåare inte är utvecklare för det är faktiskt så att det som verkligen kostar mycket tid att lägga ner är snarare att följa med och uppdatera sina produkter till det senaste hela tiden. Om man kan stanna kvar och ändå göra en bra produkt är det mycket billigare och det kommer ge mycket mindre problem. Alltså, förutsatt att det inte finns en killer feature i nyaste för en kamera, är det här ett beslut att jubla över. Tell your friends. Var inte en nätverkspappa.

 • Don Kongo

  Den medföljande kameaapplikationen ja. Och oddsen för att det är den som körs är…? :)

 • Don Kongo
 • Patrik Jonell

  Här är google egen syn på detta.. http://developer.android.com/guide/topics/manifest/uses-sdk-element.html#bc
  Det finns kompabilitetspaket man kan använda, men dessa motsvarar ändå inte förändringarna mellan de olika API-versionerna och användas inte på samma sätt som orginal-APIt.

  Det är mycket som ändrats sedan gingerbread, bara en sådan sak som att google uppmanar till att appar ska följa en viss typ av utformning, så att android kan mottas som mer enhetligt (fast utan att tvingas till detta!) och lättare att använda ur ett UX perspektiv. För är det något som gör mig ledsen med android så är det verkligen alla dessa skitfula appar med för många funktioner då det inte funnits någon norm, och API-mässigt underlättande möjligheter för att göra användbara och snygga  appar.

  Det är ju som att ett mediacenter skulle släppas med windows XP idag, och inte kunna dra nytta av de tekniska fördelarna tiden har fört med sig.

 • Guest

  Som med något konkret svar istället för dina hopplöst dåliga påhopp. Det finns inget försvar mot att köra med en så gammal version med dålig prestanda, gammla APIer samt bristande säkerhet jämfört med senare versioner. Dessutom så tvivlar jag fortfarande på att sjävla kameran i sig kommer att bli något att hänga i granen.

 • afwafawfw

  Kul men för sent. De bästa mobilerna är tillräckligt bra för att ersätta de billiga digitalkamerorna. Hur ofta zoomar man med optiken ändå.

 • Robin

  Nej, 9 av 10 mobilkameror klarar inte när det börjar mörkna eller är dåligt ljus en vanlig digitalkamera utklassar på den punkten.

 • AlexanderKolosoff

  Du kan tydligen inte så mycket om bildkvalité.

 • uno

  Kan så vara men de flesta billiga kompaktkameror är faktiskt ganska usla, och mobiler och även bra mobiler ligger i underkanten i det segmentet. Och det är väl klart att man zoomar med optiken så långt det är möjligt. Om det är för sent eller inte kan man bara säga när man sett bildresultatet. En bra kamera med den här funktionaliteten hade inte varit fel.  Hade faktiskt gärna sett Wifi och 3/4G möjligheter på en riktigt bra systemkamera. Det finns visserligen som tillbehör till en del proffsmodeller, men varför inte bygga in det från början, och Android är ett trevligt OS, med många kunniga utvecklare.

 • afwafawfw
 • Frågan för mig är bara om det kommer att komma (JB-)ROM:mar till den; det är inte alla Androider till vilka det har ansetts lönt. Och om optiska zoomen är oberoende, så att man kan styra den genom en en ROM.

 • Martin

  ICS är väldigt resurskrävande, så jag förstår att de inte vill köra det. Skyll på Google.

 • Henrik Norberg

  Kamera med Android? Absolut intresserad.

  Men denna är för dyr och skulle vilja ha minst ICS och USB för 3G.

  Ser massa möjligheter som timelapse filmer (filma och överföra från ett fågelbo mm).

  HDR fotografering (kan behandlad direkt).

  Fota med effekter och se direkt mm.

  Perfekt för Google+ foton på partyn (där alla kan posta foton och allt samlas på samma ställe).

  Och alla andra saker man inte kan tänka på fören man har en sådan kamera.

 • uno

  Notera att bilderna i din  länk är tagna under bra ljusförhållanden, där i stort sett vilken kamera som helst presterar mer eller mindre godkänt.

 • Guest

  Beror helt på hur många processer och program som är på i bakgrunden, kan tänka mig att långt ifrån allt som är aktiverat på en telefon inte behövs för en ultrakompakt digitalkamera.

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons