OnePlus 2 – en första titt [Unboxing]

Postat:
00:43 - 2015-08-21
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
104

Det är i dagsläget ingen lätt match att få tag i en OnePlus 2. Såväl privatpersoner som media kan få slita hund för att få fatt i en av de ack så eftertraktade tidiga inbjudningarna och lägga vantarna på en OnePlus 2 ur den allra första batchen.

Swedroid hade turen att genom en direktkontakt på OnePlus få en tidig inbjudan, och sagt och gjort så lade vi en beställning. Sent igår damp telefonen äntligen ned i vår brevlåda, och här följer en kortare genomgång av våra allra första intryck, samt en hoper bilder på kartongen och dess innehåll.


Kartongen är till det yttre skrikigt röd och inslagen i vacuumförpackad plast, och ger kanske inte direkt ett exklusivt första intryck. Konstruktionen är dock robust och då vi lyfter på locket möts vi av telefonen, inslagen i skyddsplast.

Nedan telefonen finner vi dokumentation, i form av en snabbstartguide och enklare bruksanvisningar inuti en illröd liten förpackning, och under denna en illröd USB-kabel med vita kontakter samt en vit laddare med röda inslag snyggt förpackade.

Vår enhet är inköpt i USA och levereras således med en laddare med amerikansk stickpropp. Laddaren är på 5V 2A och levererar således en rätt bra knuff, men är inte av snabbladdningstyp av det enkla skälet att OnePlus 2 inte har stöd för snabbladdning.

USB-kabeln har lite udda kontakter: i ena änden, som ansluts till telefonen, är det en USB Typ C-kontakt – en ny USB-standard som likt Apples Lightning-kontakt är vändbar, och i andra änden en i grunden vanlig USB Typ A-hane, som av OnePlus har modifierats så att den kan vändas åt endera håll då kontakten ansluts till en USB Typ A-hona.

Detta är allt som finns i kartongen. OnePlus hakar på trenden att inte skicka med något headset i kartongen, något som sannolikt inte stör speciellt många då de allra flesta redan har flera uppsättningar headsets liggande hemma.


Telefonen i sig är till det yttre välbyggd och det svarta grovtexturerade standardbakstycket känns nästan som ett grovt sandpapper av gummi. Det erbjuder ett grepp som vi nog aldrig har stött på förut, och gör i kombination med det lätt svängda bakstycket att OnePlus 2 ligger väldigt bra i handen. Åsikterna gå isär huruvida det här bakstycket är snyggt eller inte, men att det känns bra i handen håller alla vi frågar med om.

Metallramen är ny för i år och bidrar till att OnePlus 2 är mycket vridstyv och gedigen. Vi kan inte framkalla minsta flex i telefonens chassi ens vid hårdhänt bändande. Knapparna; ström-, volym- och ljudprofilsknappen känns alla kvalitativa och upplevs vara tillverkade av metall.

Knapparna på fronten, tre till antalet nedan skärmen, är alla av kapacitiv typ. Mittenknappen, som ser ut som en taktil knapp men som inte går att ”klicka”, agerar även fingeravtrycksläsare. Vi är inte helt nöjda med de vassa kanterna runtom den försänkta mittenknappen, men då är vi ganska petiga.

OnePlus 2 är en tung pjäs, hela 175 gram, vilket är en god bit högre än LG G4 som har samma skärmstorlkek och ett nästan lika stort batteri. Vikten upplevs aldrig som ett problem, dock, utan bidrar snarare till det gedigna helhetsintrycket.

Skärmen är initialt lite av en besvikelse, sannolikt för att vi gick direkt från två telefoner med AMOLED-skärm (Samsung Galaxy S6 samt Nexus 6) och OnePlus 2 är i en direkt jämförelse med dessa tämligen urvattnad och blek. I takt med att vi använder telefonen och vi vänjer oss vid den LCD-typiska blekheten så börjar vi så smått uppskatta skärmen för vad den är istället för att jämföra den med världens just nu bästa skärm, i Samsung Galaxy S6.

Pekskärmen har inte riktigt den glatta känslan som nya telefoner brukar förmedla, vilket sannolikt förklaras av det fabriksmonterade skärmskyddet. Eller är det ett splitterskydd? I vilket fall går känslan och känsligheten aningen förlorad och skärmen missar ibland ett pek eller svep.

Vi har under våra första timme med telefonen olyckligtvis redan hunnit stöta på några mindre mjukvaruproblem, buggar, men dessa har lyckligtvis varit av den mildare arten. Vid konfigurationsguiden av telefonen hängde den sig om och om igen på ”Checking connection…”, oavsett om vi anslöt via WiFi eller mobilt, och i ett par appar har skärmrotationen slutat fungera trots att det är aktiverat i inställningarna. Därtill har kameran bitvis varit till förbannelse långsam att ta bilder, främst i dunkla inomhusmiljöer.

Med Android 5.1.1 under skalet och Snapdragon 810 att knuffa runt gränssnittet hade vi förväntat oss en silkeslen upplevelse inne i Android. Dessvärre är det inte riktigt så bra som vi hade hoppats och vi upplever en del mikrolagg då vi skrollar runt i exempelvis GMail och Google Play Store, lagg som inte förekommer i samma utsträckning på vare sig Nexus 6 med 5.1.1 eller Samsung Galaxy S6 med 5.1.

Vi har inte märkt av några större problem med värmeutvecking från den numera mytomspunna äggstekaren Snapdragon 810, inte ens under tung belastning där vi använde videokameran samtidigt som vi installerade ett 40-tal appar. OnePlus har sänkt klockfrekvensen en aning för de fyra huduvprocessorerna och tycks ha kommit till rätta med eventuella värmeproblem som 810 dras med.

Vårt första intryck efter blott någon dag med OnePlus 2 är trots en del mindre problem positivt, inte minst den rent fysiska upplevelsen, och vi ser fram emot att få grotta ner oss rejält i OnePlus 2 i vår just nu pågående recension.

Processor: 1,8GHz octa-core
Plattform: Snapdragon 810 64-bit
RAM: 4GB
Skärm: 5,5" / FHD / 401PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 13MP

[OnePlus 2 produktsida]
[OnePlus 2 på Prisjakt]