Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Oppo introducerar lösning för 5x zoom under MWC

Postat:
16:20 - 2017-02-27
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Oppo har presenterat en ny kameralösning under MWC kallad 5x Dual Camera Zoom. Som namnet antyder erbjuder tekniken 5x zoom, utan försämring av bildkvaliteten.
Kinesiska elektronikföretaget har arbetat på lösningen i nästan ett år och utnyttjar periskop-liknande teknik för att dirigera om ljuset. Det gör att kameramodulen inte är mer än 5,7 millimeter hög och således får plats utan att sticka ut på baksidan i de allra flesta smartphones.

Sensorn innehåller över 50 enskilda delar och erbjuder även förbättrad bildstabilisering. Oppo berättar inte när vi kan tänkas få se tekniken på marknaden, men att kameran sitter i ett Oppo-flaggskepp senare i år är en rimlig gissning.

The “5x Dual Camera Zoom” technology was inspired by the idea of a periscope on a submarine. The dual camera utilizes wide-angle and telephoto lenses, and the housing for the telephoto lens uses an innovative periscope-style structure. By shifting the angle of the telephoto lens by 90 degrees, the lens will have the space it needs for a deep zoom.

A periscope-style prism then directs the path of the light entering the camera by 90 degrees, and sends the image through the telephoto lens when the user zooms in on a subject or object.

 • Mint

  Det har funnits små kompaktkameror med periskopobjektiv under lång tid, det är på tiden att någon stoppar in det i mobiltelefoner.

 • Anders Öhlund

  Yep. Min gamla Casio Exilim EX-S2 från 2002 hade det. Det var en förvånansvärt bra kamera för sin tid och storlek. (Dessutom kunde den spela MP3s!)

 • Mint

  Ett stort problem med periskopobjektiv brukar vara vinjettering och svag kantskärpa men det finns mjukvarulösningar som kan kompensera en hel del.

 • Daniel Jansson

  ”Utan försämring av bildkvalité” det tror jag när jag ser det. Såna här lösningar brukar väl inte vara felfria direkt. Men ska bli spännande att se resultatet.

 • Mint

  Det finns inga felfria optiska zoomar och särskilt inte då periskopobjektiv men man kan kompensera en hel del med mjukvara, särskilt vad gäller vinjetteringsproblem.

 • IncCo

  Imponerande av ett mindre företag

 • Fred .

  Är det Oppo själva som har innoverat eller tillhandahåller dom bara någon kameramodul som dom köpt från någon tredjepartstillverkare som Sony?

 • Gustav

  Skulle gissa på oppo men att de använder sensor från Sony.
  De har ju även en stabilisering av sensorn som.de visade förra året som skulle vara grymt bra jämfört med optisk stabilisering.

  Oppo har ofta varit iframkant med ny teknik så det vore kul om de kunde släppa find 9 med alla grejer de visat upp..

 • Gustav

  Oppo är den fjärde största tillverkaren av telefoner i världen så de är inte små. De är dessutom systerföretag med Vivo och oneplus.

 • Mint

  Sysslar Oppo med avancerad optik menar du? Det är rätt kostsamma grejer och det naturligaste är väl att låta kameratillverkare tillverka optiken. Bildstabilisering via sensorn kan kombineras med optisk bildstabilisering och ge ytterligare effekt med andra ord.

 • blue mike

  Antagligen mycket bättre än digital zoom

 • KalleKn

  Har väntat på det här, har det i en 10år+ Minolta kompakt.

 • Mulkku

  Oppo är på fjärde plats i antal sålda telefoner, just saying.

 • Erik

  Mycket spännande och kul med lite innovation på kamerafronten! Känns som att det är på tiden. Men även om denna lösning inte bygger på djupet, måste den ta rätt stor plats i telefonen. Hur ska man få plats, vilka andra komponenter får man kompromissa med? Finns inte direkt oändligt med utrymme i en telefon…

 • Gustav

  Jag vet inte hur det ser ut med optiken men sensorer tror jag inte de gjort själva iaf. De borde väl kunna sammarbeta med någon optiktillverkare om de säger på ett ungefär vad de vill va antar jag.

 • Mint

  Tveklöst.

 • Myamo

  Samma här :)

 • Jeo

  Hur ligger det till, är Oppo samma företag som oneplus?

  De kör väl samma typ av snabbladdning? Är det fler märken som har samma ”dash-laddning”?

 • Rumpelstiltskin

  Kul att det händer något på telefonkameramarknaden som inte involverar megapixlar.

 • Daniel Ellegaard Nordström

  Väldigt smart lösning. På papperet åtminstone. Jag hoppas att den även levererar i praktiken.

 • swedishchef

  Nej, Oppo och OnePlus är inte samma företag.

  OnePlus telefoner har tillverkats i Oppos fabriker dock, men vet inte hur det är nu för tiden.

  Dash-laddningen i OnePlus är licensierad från Oppo, därav att det är samma typ av laddning i telefonerna.

 • swedishchef

  Fint! Nu väntar man bara på nästa flaggskepp från Oppo med denna lösning. :)

 • Anders

  Oneplus är dotterbolag till Oppo.

 • Anders

  Skulle vara intressant att veta vilka brännvidder det handlar om, motsvarande 24-120 mm hade varit riktigt najs i en mobilkamera :)

 • mannenmytenlegenden

  De flesta går ju ner i antalet megapixlar nu för tiden

 • swedishchef

  Och Oppo är i sin tur ett bolag i BBK Electronics koncernen.

  Så Oppo och OnePlus körs alltså i mångt och mycket som separata bolag, men med en gemensam investerare och huvudägare – dvs BBK.

  Att säga att det är ett och samma bolag är alltså att förenkla saker och ting.

 • Gustav

  Även märket Vivo som är tredje största i Kina strax efter Huawei är ett syskon till oneplus och oppo.
  Min gissning är att Oneplus skapades av BBK för att Oppo skulle kunna bli lite.mer mainstream och nördarna som tidigare köpt rätt mycket oppo skulle kunna fortsätta köpa telefoner som är lätta att utveckla egna roms osv till.

  https://youtu.be/FJgTKx-rg18

  Den här killen var ansvarig för Oppos officiella forum innan de lade ner försäljning i väst via egen store (ungefär samtidigt som oneplus startade sin)

 • swedishchef

  Så kan det såklart vara. BBK har ju säkert syften och mål med dessa bolag, men bara för att det är en gemensam huvudägare i bakgrunden så betyder det inte per automatik att syftena och målen är desamma för bolagen.

  Det kan ju vara så enkelt som att BBK har sett potentialen att etablera sig i väst, men istället för att spinna vidare på Oppo – som är ett väletablerat namn på hemmamarknaden – så valde man att starta upp något fräscht och nytt med en lite annorlunda profilering som tilltalar konsumenter i väst, och det blev då OnePlus.

  Det finns stora skillnader mellan Oppo och OnePlus om man tittar på utbudet. OnePlus erbjuder flaggskeppsmodeller till förmånliga priser medan Oppo mer inriktar sig på mid-range modeller som är mer anpassade för asiatiska marknader.

  Så återigen, det är alltför lättvindigt att säga att Oppo och OnePlus är samma företag, när skillnaderna i form av profil och utbud är så tydliga.

 • Gustav

  Jag menade inte att du inte har rätt. Men om man tittar på oppo som var mitt favorit-märke (jag har har haft 7st) så körde de ju med de senaste specifikationerna med find-serien och n-serien och tog marknadsandelar. Men Oneplus 1 var ju väldigt väldigt lik en find7a med den högre klockade 801 som satt i find 7. Det var väl den som byggdes i samma fabrik också.

  Efter det satsade vad jag sett i alla fall Oppo på att göra midrange-lurar medan Oneplus bara kör flaggskepp med de värsta socs osv.

  Jag frågade Martin i länken (han som jobbade för Oppo) till techaltar och han hade samma tankar som mig.

  För övrigt en bra Youtube-kanal och en bra episode så om.du inte sett den så är den sevärd.

 • swedishchef

  Ska kolla vid tillfälle. :) Har också alltid gillat Oppo, haft både Find 5 och Find 7a; väldigt fina lurar rakt av. OnePlus har jag ingen praktisk erfarenhet av.

  Alla väntar på Find 9, men frågan är om den kommer överhuvudtaget – tvivlar starkt på det. Ryktet har gått i två år. Tror att BBK har valt att lägga krutet för flaggskeppen i OnePlus. Eventuellt så kanske det kommer släppas en high-end telefon från Oppo så småningom, men i så fall endast på hemmamarknaden. BBK vill väl sannolikt inte gärna att Oppo och OnePlus konkurrerar på samma marknader i samma kundsegment.

 • Mikael

  Vad som framgår så är det inte 5x zoom utan 2 separata kamerasystem med 2 linssystem. Vidvinkel och telefoto respektive som man kan byta emellan. Det hade varit imponerande om det hade gått att zooma på riktigt, det kommer säkert.
  Hur skiljer sig detta mot alla mobiler som har dualkameror förutom möjligtvis bättre möjlighet att ”zooma” in objektet man har tänkt att fota?

 • Gustav

  Ja find 9 har man väntat i all evighet på. De har dock intressant teknik. Super-vooc, stabilisering av sensorn och nu 5x zoom.

  En annan grej som de skippade för oppo-lurarna var ju project spectrum (aosp). Känns som det skulle vara onödigt för BBK att ha det igång samtidigt som de anställde folk som gjorde custom romen ”paranoid android” förattatt bygga Oxygen OS.

  Rent praktiskt tycker jag att Oneplus 3 är en värdig ersättare till find 7.
  Den ligger liknande i handen, har vooc/DASH, samma gester osv.

 • weber12

  Det där lät som om man bara överförde något från en gammal kompaktkamera och hänger förmodligen ihop med inställningen ”kineser kan bara kopiera” den inställningen var även förekommande när det gällde japaner på sextiotalet men som dom flesta av oss har börjat inse så har saker och ting förändrats. Angående tekniken så har OPPO lämnat in mer än 50 patent för att göra detta genombrott möjligt.5x optisk zoom kapacitet är bara en del av lösningen.
  Komponenterna i zoom inställningar är konfigurerade för att upptäcka de minsta vibrationer – 0,0025 grader för att vara exakt. Prismat och teleobjektiv kan arbeta tillsammans för att kompensera för vibrationer eller ryckiga rörelser i realtid detta enligt Gizchina . Hela artikeln om detta här : http://www.gizchina.com/2017/02/27/oppo-unveils-breakthrough-5x-optical-zoom-technology-for-smartphones-at-mwc-2017/

 • Mint

  ”Det där lät som om man bara överförde något från en gammal kompaktkamera”

  Inte alls, jag sa inte ett ljud om att det skulle vara gammal teknik man använder, det är helt i ditt huvud. Optik med fast brännvidd är enormt mycket äldre och sitter i amerikanske iPhone och alla andra mobiler.

  Däremot kontruktionen med periskopoptik har funnits ett bra tag, det betyder inte att periskopoptiken inte har utvecklats.

 • Mint

  Så du tror att jag har fördomar mot Kineserna? Jag kan tala om för dig att jag har två Kinesiska mobiler och en Kinesisk surfplatta.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Javautvecklare i Internetbanken till Handelsbanken Publicerad 22 Jan 2018
Mjukvaruutvecklare till Tieto i Luleå Publicerad 22 Jan 2018
BI DEVELOPER TO ATLAS COPCO INDUSTRIAL TECHNIQUE Publicerad 22 Jan 2018
Junior utvecklare till Roi Rekrytering i Malmö Publicerad 22 Jan 2018
IT-tekniker Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. LG ansöker om patent för vikbar smartphone – öppnas som en bok
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons