Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Paperton släpper Android-app för digitala magasin och tidskrifter

Postat:
15:39 - 2011-03-24
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Paperton är ett relativt nytt svenskt företag som för två år sedan bildades utifrån visionen att skapa ett bra sätt för förlag att ge ut sina publikationer digitalt. Deras tjänst är molnbaserad, och Paperton har sedan tidigare erbjudit en samling tidskrifter i diverse kategorier via ett webbinterface, eller via en app för iPad. Sedan ett par dagar tillbaka finns nu även Paperton som Android-applikation.

Från Papertons välkomstskärm kan man gå till sitt eget bibliotek där alla tidskrifter man köpt sparas, bläddra bland de tidningar tjänsten erbjuder, provläsa gratisartiklar, eller fortsätta läsa den tidning man bläddrade i sist. Paperton tillhandahåller ett förhållandevis brett utbud av tidskrifter – alltifrån Bamse, till Musikermagasinet och PC Gamer. De tidningar man köpt går att läsa från både webb, mobil och läsplatta.

Varje nytt nummer av tidningarna Paperton tillhandahåller har en öppen artikel som går att läsa gratis. På så vis kan man få en försmak innan man slår till. Själv reagerade jag något på priserna, vilka jag trodde skulle vara aningen lägre. Tidningarna kostar oftast mellan 40 och 60kr, medan ett fåtal går på en tjugolapp.

Att få till en god läsbarhet på så pass små skärmar som mobiler erbjuder är naturligtvis en utmaning. Paperton har nämnt att de kommer lansera en textfunktion för att tackla detta, som på något vis ska lyfta fram texten för att ge bättre läsbarhet. Denna funktion är även tänkt att ligga till grund för den text-to-speech-implementering som företaget ska titta närmare på i sommar.

Vad har ni läsare för erfarenheter av Paperton, och vad tycker ni är ett skäligt pris för en tidning i digitalt format? Är ni överhuvudtaget intresserade av att läsa tidningar på mobiler? Paperton finns gratis i Market.

 

Tack till alla som tipsat om detta!

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:

 

 • fdis

  Provade att läsa ett par gratis artiklar. Funkade ganska bra. Det jag störde mig på är att det bara fanns ett zoomläge (dubbelknackning). Zooma man ytterligare så blir texten suddig.

 • underhund

  ser snyggt ut! något för plattan? så länge tidningen sparas lokalt och jag får känna att jag äger den, kan nog priset få vara ganska högt (men i alla fall 20-30 spänn lägre än papperstidningen). ser ut att vara ett snyggt gränssnitt även om jag gärna skulle sett att jag kan bläddra mellan artiklar utan att hålla på att zooma.

 • J.

  Men för f-n, ska swedroid också börja med moln-fjolleriet?

  ”Molnbaserad” är ett helt meningslöst modeord, skriv vad konceptet i det här fallet innebär istället. Ska vi anta ”molnbaserad” i det här fallet innebär att tidningarna är lagrade på Papertons servrar och endast finns att tillgå genom proprietära medel sä länge man är uppkopplad?

  I sådana fall tycker jag 40-60kr låter dyrt för vad man får, för det är väl ungefär vad tidningar kostar i butik? Att betala lika mycket som för en ”riktig” tidning för en digital variant som försvinner när man inte är uppkopplad, kontot sägs upp hos leverantören eller när företaget helt enkelt går omkull. Lägg till att man antagligen inte heller kan låna ut eller ge bort de digitala varianterna.

  Nej, bekvämlighet med digital media i all ära men jag är inte beredd att betala likvärdigt för en produkt som inskränker så på de rättigheter och friheter vi har från tryckt media.

 • Stefan H

  Swedroid ligger i molnet.

 • Silas

  Force close direkt :(
  Nåja, läste sen att en skärm med 480p krävs, men då borde den inte synas i market iallafall.

 • Gerra

  Jag är villig att betala ca 5 kr för en tidning, och 0 kr om den har reklam eller DRM-skador.

 • Mullvaden

  Shit vad nice. Riktigt sugen på en honeycomb Tablet nu asså. Men lite dyra e tidningarna allt. Speciellet när man inte tankar dom utan dom bara ligger online.

 • Erik

  Kan inte begripa varför att det ska vara så svårt att förstå att det kunderna vill ha är material direkt i PDF-format utan strul med en tredjepartsläsare.

 • Henrik L-N

  Jag tycker också att tidningarna är för dyra för vad man får. Min favorit Automobil kostar 69:- i butik och 55:- här, men här ”får” jag ju ingenting och riskerar att bli av med möjligheten att läsa innehållet (online) om de går i konkurs (som nämnts tidigare). Skulle kunna gå med på det om tidningen kostade typ 20:-
  I en sådan tidning är bilderna en stor del av upplevelsen och bildkvalitén i tryck är överlägset bättre någon skärm som finns att tillgå till rimliga priser idag…

 • Kent

  Men varför i hela friden får man inte ladda ned tidningen?

 • Glödhet

  Sjukt….För det första så är det sjukt svårt att läsa en tidning på en liten mobil skärm (läsplattorna är lite bättre), att ladda ner tidningen till telefonen i tex ett pdf format är en nödvändighet och måste helt enkelt vara möjligt, att dom sedan har satt ett ocker pris på tidningen övergår mitt förstånd, ett mer realistiskt pris hade varit under 30 kr.
  Så gör det möjligt att ladda ner tidningen samt sänk priset, då köper jag det hela.

 • Offlinemöjlighet för Android borde inte vara långt borta om de nu inte redan har det. Deras FAQ nämner nämligen att iPad-versionen har offlinemöjlighet:
  ”Kan jag ladda ner mina tidningar och läsa dem när jag är offline?
  I dagsläget kan du inte göra detta om du läser på din dator. Om du däremot läser dina tidningar på iPad kan du spara ned dem för offlineläsning. ”

  Utan att ha testat appen tycker jag att det är bra med möjlighet att söka i alla lästa/köpta tidningar efter en viss text. Bra att kunna prenummerera. Fast tyvärr lite väl dyrt för ett nummer jämfört med papperstidningen.

 • Lobo

  Jag läste några testartiklar och störde mig på att flera bilder var snett inskannade…

  En prismodell i stil med Spotify (xx kr/månad och läs hur mycket du vill) kombinerat med ett offlineläge är det enda som skulle få mig att börja betala för en sådan här produkt.

 • Tack för er feedback!

  Offlineläge är redan tillgängligt på Android-appen för de tidningar man har i sitt bibliotek. Så fort en tidning är helt färdigladdad är den även tillgänglig offline.
  Vi kommer kontinuerligt att uppdatera appen utefter er feedback så ni kan förvänta er en uppdatering inom kort som förtydligar att tidningarna lagras lokalt.

  Vårt mål är att sänka priserna på tidningarna så mycket som möjligt och vi jobbar väldigt hårt för detta, men tyvärr ligger inte det slutgiltiga beslutet hos oss utan hos tidningsförlagen. Några fåtal titlar erbjuder redan digitala prenumerationer vilket reducerar priset per nummer. Vi diskuterar med resterande förlag för att inom kort kunna erbjuda prenumerationer på majoriteten av de titlar som finns representerade på Paperton.
  En premium modell a lá Spotify är visionen, men för att den ska vara användbar och tillräckligt bra för läsare så krävs det att samtliga förlag går med på helt nya intäktsmodeller. Vi får komma ihåg att denna nya marknad fortfarande är i vaggan och att det tar tid innan den mognar. Det tog film- och musik-branschen många år att anpassa sig till den digitala världen och dess nya affärsmodeller. Jag är övertygad om att tidskrifts- och magasinbranschen kommer dit också, men det kommer att ta tid. Häng med oss på resan dit :)

  Jag håller med om att ”molnbaserad” har blivit mer av ett modeord och jag ska försöka förklara varför vi använder oss av det. Paperton använder sig av Amazons
  molntjänster med hög redundans och tillgänglighet för att se till att dina tidningar är säkert lagrade hos oss och Paperton tillgängligt även ifall ett par fysiska servrar blir obrukbara. Vi använder också begreppet molnbaserat eftersom vårt mål är att, på samma sätt som tex. Dropbox gör med dina filer – vill Paperton kunna tillhandahålla dina tidningar på de plattformar du använder dig av oavsett om det är Android-enheter, iPad/iPhone eller din webbläsare.

  Jag vill gärna ta tillfället i akt och fråga om några av er är intresserade av att testa större uppdateringar av Papertons Android-app innan vi lägger ut dom på market? Maila mig gärna på nima@paperton.com.

  Som tack för er feedback vill jag gärna bjuda alla på en valfri tidning, som ni kan testa att läsa offline ;) Maila mig (nima@paperton.com) mailadressen som ni har registrerat på Paperton samt vilken tidning ni vill läsa, så fixar jag detta.

  Hoppas att detta redde ut några frågetecken.

  //Nima Samimi, VD Paperton

 • Lasse Katt

  Tack Nima!

  ”Vi får komma ihåg att denna nya marknad fortfarande är i vaggan och att det tar tid innan den mognar. Det tog film- och musik-branschen många år att anpassa sig till den digitala världen och dess nya affärsmodeller. Jag är övertygad om att tidskrifts- och magasinbranschen kommer dit också, men det kommer att ta tid.”

  Nej, jag skulle inte säga att film- och musikbranschen har anpassat sig till den digitala världen.
  Jag tycker det är lustigt, här sitter tidningsbranschen med facit i hand men är ändå för girig för att stimulera kunderna till digital konsumtion av deras produkter. Det finns en sån enorm potential som man inte riktigt törs ge sig in i.

  Hur mycket billigare per tidningsex blir det att distribuera digitalt? Man blir ju både av med tryck och distribution, kan inte tänka mig att ett digitalt ex kostar mer än hälften av pappersexemplaret.

  Ett grovt räkneexempel per exemplar (OBS! alla siffror är tagna ur min rumpa):
  Kostnad för att skapa tidningen digitalt: 5
  Kostnad för att trycka och distribuera tidningen: 5
  Kostnad för att distribuera tidningen digitalt: 1
  Intäkter från reklam i tidningen: 4

  Kostnad för papperstidning: 5+5-4 = 6
  Kostnad för digitaltidning: 5+1-4 = 2

  Eftersom intäkterna från reklamen bör vara lika stor på digitala tidningar som på papper så bör digital distribution göra tidningen väldigt billig.
  På vissa tidningar kvittar säkert intäkterna från reklam de journalistiska kostnaderna och då betalar kunden bara för tryck + distribution, nu behövs ju då varken tryck eller distribution, vad betalar man för då?

 • Larsa

  Får inte ens appen att starta på HTC Legend.

 • Miller

  @Lasse Katt. Endast en väldigt liten del är tryck och distribution. Den största kostnaden är redaktionen.

  Dessutom kan du lägga till att Apple tar 30% av intäkterna och att det är 25% Moms på digitala tidningar kontra 6% på Papper.

  Håller med dig, att det är konstigt att inte tidningsbranshen anpassar sig, men dom sitter på sina trygga affärsmodeller och blir INTE utsatta för piratkopiering som musik & film-branshen. Tidningarna tjänar fortfarande pengar på trycka tidningar och känner sig trygga med det.

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons