Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Philips AS351/12 Androidhögtalare [Recension]

Postat:
13:03 - 2012-03-19
Skribent:
Björn E
Kommentarer:

Ett område där många av oss Android-ägare sneglat lite avundsjukt på iOS-plattformen är utbudet av tillbehör. En öppen plattform med många olika tillverkare av telefoner är självklart svårare att bygga tillbehör till än en plattform där du i stort sett är garanterad att alla ägare kan köpa din produkt. Med tanke på framgångarna för Android är det dock inte konstigt att företag börjar fundera på lösningar för att nå så många användare som möjligt och Philips har uppgraderat sin Fidelio-serie av högtalare så de nu även ska fungera med så många Android-enheter som möjligt.

Tillverkare: Philips
Modell: AS351/12
Uteffekt (RMS): 10 W
Ljudsystem: Stereo
Volymkontroll: Volymkontroll upp/ner
Ljudförbättring: DBB (Dynamic Bass Boost)
Uppspelningsläge för hållare: Spela upp och pausa, Nästa och föregående spår, Ladda Android-telefoner
Högtalarelement: 2 x 3 tums fullregisterwoofer
Bluetooth-version: 2.1
Bluetooth-profiler: A2DP, AVRCP, SPP
Bluetooth-räckvidd: fri sikt, 10 m
Aux-in: Ja
Kablar: 3,5 mm AUX-ingång
Produktmått (B x D x H): 271 x 130 x 90 mm
Strömförsörjning: 100-240 VAC, 50/60 Hz, Batteri
Batterityp: AA/LR6 Alkaline
Drifttid för batteri: 8 tim
Operativsystem: Android 2.1 eller högre
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 900 kronor inklusive moms
Hemsida/specifikationer: Philips

Philips har släppt flera högtalare i Fidelio-serien för Android och versionen vi testar idag, AS351/12, är en av de mindre varianterna med en uteffekt på 10 W.
Hårdvaran
 

AS351/12 är en snygg liten högtalare där högtalardelen upptar hela framsidan och telefonen sätts in i en speciell hållare i mitten. Det finns inte speciellt många knappar och allt vi kan göra är sätta på/av högtalaren och ändra volym. Volymen är för övrigt separerad från volymen på telefonen så det gäller att inte glömma att stänga av ljudlöst läge när man vill använda den.

 

Hur har då Philips lyckats se till att högtalaren stödjer de flesta Android-telefoner? Lösningen är egentligen lika enkel som genialisk. Eftersom i stort sett alla Android-telefoner använder sig av mikro-usb-kontakt så är det en sådan som Philips satt in. Problemet är dock att de olika tillverkarna har valt att sätta kontakten på sin telefon på olika ställen och till och med vänt den olika. Det innebär att vissa telefoner har en mikro-usb-kontakt med den raka sidan bakåt medan andra har en kontakten med den raka sida framåt. Andra telefoner har satt kontakten på sidan av telefonen eller till och med i toppen av telefonen.

Philips lösning, döpt till Flexidock, är att ha en hållare som dels kan flyttas i sidled för att se till att telefonen alltid kan centreras men där kontakten även kan vridas runt så att telefonen alltid kan ha skärmen framåt. Vi testade flera olika telefoner och det fungerar utmärkt. Vi hoppas inte Philips har patenterat lösningen så vi kan se fler tillverkare börja utnyttja liknande lösningar för att nå så många Android-ägare som möjligt.

Till skillnad från iOS där ljudet kan gå via Apples egen kontakt så får vi inget ljud via mikro-usb. Istället måste vi nöja oss att antingen köra via blåtand eller via en vanlig 3.5mm-kabel.

På baksidan hittar vi en usb-kontakt som kan användas för att ladda en ytterligare enhet, en 3.5mm ljudkontakt som kan användas om man inte vill ta in ljud via blåtand samt en kontakt för ström. Förutom att drivas av en medföljande nätadapter så går det även att använda 4 st. AA-batterier vilket innebär att du kan ta med dig högtalaren även där ström saknas.

Mjukvaran

Philips AS351/12 använder sig främst av blåtand för att strömma ljudet. Det går utmärkt att ansluta till högtalaren direkt i telefonen men Philips har även ett gratis program i Android Market Google Play som gör det ännu enklare att ansluta till högtalaren samt ger en hel del extra funktionalitet: Philips Fidelio.

 

 

Tanken bakom Philips Fidelio är inte alls dum. Programmet ger oss ett samlat gränssnitt där vi bland annat kan lyssna på internetradio, spela upp musik via programmet songbird, se vädret och använda telefonen som väckarklocka. Programmet har också en rudimentär equalizer-funktion med olika förinställa ljudinställningar och dessa ser ut att även fungera i andra program så länge Philips Fidelio är igång. Programmet är ganska segt lite buggigt men fungerar i övrigt godkänt. Det drar en hel del batteri om du använder det utanför högtalaren men med tanke på att det ändå är tänkt att du ska ladda telefonen samtidigt som du kör det så är det ett mindre klagomål. Man bör bara inte glömma att stänga av det när man tar bort telefonen från högtalaren.

Självklart fungerar även andra program utmärkt och vi spelade t ex upp musik via Spotify utan problem via högtalarna.

Prestanda

Man kan naturligtvis inte förvänta sig superljud av en så pass liten högtalare men vi får nog ändå säga vi blev positivt överraskade av ljudet . Vare sig vi valde att lyssna på klassisk musik, pop eller rock så presterade högtalaren bra och trots att vi kunde ha önskat oss lite mer bas så känns det som ljudkvalitén får väl godkänd. Eftersom ljudet går via blåtand så är resultatet även lite beroende av vilken telefon man använder. I vårt test användes en Samsung Galaxy Nexus.

Slutsats

Vi Android-ägare är inte direkt bortskämda med bra tillbehör och det är därför kul att se Philips göra ett seriöst försök med en hel serie av högtalare riktade direkt till oss. Philips Flexidock-lösning är enkel men effektiv och bör stödja om inte alla så majoriteten av Android-telefoner. Ingen produkt är dock värd att köpas bara för att utbudet i övrigt  är skralt men som tur var så levererar AS351/12 bra ljud till ett bra pris.

Lägsta pris på Motorola RAZR på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:

 • @kalle

  Testat den i butik med min DesireZ.
  Helt omöjligt att få dockningen på plats och sitta kvar.
  Så har du en mobil med laddning från sidan,,, UNDVIK!!!

 • Daniel Johansson

  Kan kanske bli ett köp mot sommaren!

 • Hargibi

  Har en sån här och jag är riktigt nöjd! Haft den och stått o spelat musik nu i 2 veckor under renoveringen! Klockrent.

  Sen att telefonen laddar snabbare i denna docka än orginal laddaren är också possitivt.Har en Galaxy s2.

  MVH Joakim.

 • Anders Söfting

  Vilka telefoner var det ni testade högtalaren med förutom Galaxy Nexus?

 • Tanvir ”Tangz” Rozario

   Gott! Blir nog att köpa en sådan när sommaren närmar sig…=)

 • Flaz3r

  sitter hur bra som helst med min Sensation! :) 

 • SwedBear

  Hmm, det var tråkigt. Hade ingen telefon med laddning på sidan vid test. Det finns bilder på liggande telefoner så det är udda att det inte skulle fungera. Vad är det som inte fungerade? Tanken är ju att du bara ska klicka in den i usb-kontakten? 

 • SwedBear

  Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy Note, LG Optimus X2. Insåg just att jar har en SE ARC tillgänglig som jag ska låna hem i morgon för att se hur den funkar. 

 • Funkar den med airplay också? då blir de ett givet köp

 • Martin_renvaktar

  Har en mindre modell men med samma dockning. Tillsammans med en Xperia Arc fungerar det värdelöst. Telefonen hänger och kommer åt volymknappen. På tjejens SII fungerar det klockrent.

 • Sebastian

  Och här ser vi en av fördelarna med WP7 där strömkontakten måste sitta på en viss plats. Nu fattas bara att Google inför tvång på att sätta den nere i mitten och går över till Intel Thunderbolt som kommer att börja sprida sig inom kort.

 • Peder Brodin

  Hej
  Jag har en LG optimus 2x och till den fungerar den klockrent helt
  perfekt att ha stående i köket så man kan lyssna på musik när
  man lagar käk.

 • tjtj

  Tvingar man på en standard för alla anslutningar så tvingar man också telefonerna att vara mer lika varandra och hindrar utvecklingen, Android står för variation, inte enhetlighet.
  Men frivilliga överrenskommelser/standarder som tillverkare kan använda på de modeller där de tycker det passar är ju inget fel.
   

 • SwedBear

  Nej. Den strömmar musik via blåtand. De har ju versioner för iOS också men jag tror inte de stödjer AirPlay (osäker)

 • darkly

  Mja att orka dra igång bluetooth elr koppla till en 3,5kabel känns ju ganska värdelöst om man jämför med att bara trycka ner telefonen och ljudet kommer igång, men jag kanske missuppfattat det hela.

 • foxy

  Testat i butik, inte så lyckat med x10 som har usb på översidan ^^ Fick knappt i den och sen är ju allt uppochner, det kanske dock går att lösa

 • SwedBear

  Deras egen mjukvara stödjer att vända på sig även om OS-versionen inte gör det. 

 • Murvald

  Jag säljer telefoner till vardags och även denna dockan och har provat med lite olika telefoner, jag har inte varit med om att det är problem, varesig anslutningen sitter på kort eller långsidan. Du kan ju ställa två ”pluppar” som fungerar som stöd utmed kontakten. Kanske något att prova.

 • SwedBear

  Det fungerar faktiskt ganska smidigt. När den väl en gång är kopplad till telefonen så går kopplingen igång automatiskt när du stoppar ner telefonen även när högtalaren är avstängd.

 • tramsgar

  Tillbehörsrecensioner uppskattas. Men kanske skulle ni lagt mer tid på just hur den lät med tanke på att det är en ljudprodukt?

  (Och förresten, Philips: Psst! http://developer.android.com/guide/topics/usb/adk.html )

 • Tobias Wahlberg

  Grymt bra att ni recenserar denna högtalare. Har sneglat på den ett tag!

 • SwedBear

  Problemet med att testa en ljudprodukt är att mäta det på något bra sätt. Det är dessutom en ganska subjektiv sak hur man upplever ljud. Jag har funderat lite på om man kan spela in ljudet via en bra mikrofon och plotta det i datorn men inte helt kommit fram till hur man gör det bra och reproducerbart utan att behöva sätta upp en hel studio.

  Tack för länken. Det där hade jag faktiskt helt glömt bort. Det lovar mkt gott i framtiden om det slår igenom.

 • Anders Söfting

   Är ju just en Arc jag har så det är väldigt intressant att veta! :)

 • Anders Söfting

   Skulle det fungera bättre med ett andra stöd i andra änden av telefonen, eller är volymknappen helt enkelt för nära usb-uttaget?

 • juni0r0

  Kan de inte skapa en docka för alla smartphones, ms o google kan väl snacka lite

 • Mythos

  blev smånyfiken på denna, kan vara schysst att ha i köket.

  funkar den med, google music?

  funkar det att streama podcasts från valfria hemsidor?

 • Roffe

  Såna här tillbehör är sån overpriced bullshit och låter nästan alltid röv.
  Köp en begagnad (eller hämta en gratis) stereo eller högtalare på blocket.
  Det mesta låter bra om det inte är äldre än tidigt åttiotal. Skaffa en 3.5 mm sladd bara.
  Köpte ett par BOSE högtalare för ett par år sen och inte ens de håller måttet. Jag jobbar professionellt med ljud så jag vet min skit.

 • darkly

  Man behöver inte ens aktivera BT i fånen manuellt ?

 • SkogsTrollet

  Tillverkarna borta själva ta fram en gemensam standard, däremot borde Google uppmuntra att dom sätter en standard. Google borde ta fram en attraktiv standard med en helhetslösning för ljud till android.  det gäller trådlös överföring till högtalare (likt airplay/airtunes) och till dockningsbara högtalare. Men även mjukvara. Sen öppnar man standarden och bjuder in någon tillverkare av högtalare att producera en högtalare med den standarden, som släpps i samband med nästa Nexus.

  Som android open accessory, done right ;)

 • Fidelio-appen har blivit bättre sedan jag köpte min Philips-högtalare för något halvår sedan, men det är riktigt kass. Man skulle ju gärna vilja att appen hoppade igång automatiskt (och sätter igång BT) när man dockar, men ställer man in det så hoppar den även igång när man sätter den på laddning eller kopplar in den i datorn också.

  Sen kan man inte ha sleep-timer på radion, utan bara på Songbird. Appen känns helt klart som ett hastverk.

 • Har en Samsung Galaxy S2 och i min bilhållare har jag ljud ut i bilen genom USB, man väljer att ljudet ska gå genom USB när den är ”dockad”. Funkar det inte att köra så på denna med?

 • Daniel Hedblom

  Att tvinga fram ett ställe för anslutningen begränsar snabbt väldigt mycket vad som går att göra med telefonen. Är det nånting jag inte vill ha så är det en avstannad utveckling och en återgång till att sälja samma telefon i femtielva olika färger men samma hårdvaru-innehåll förutom mjukvarumässiga artificiella begränsningar, dvs Nokia/SE för några år sedan.

  Intel Thunderbolt? Nej tack! Är oerhört glad över att slippa Intel på mobilsidan än så länge och kommer inte att köpa en telefon med deras skräp i.

 • Går inte ljudet ut via Micro-USB i Android? Så man lär sätta i 3,5:an eller aktivera BT?
  Funderat på en original bilhållare till min Galaxy S2 för att slippa just att greja med kabeln.

 • Hans Lundquist

  Du måste ha bluetooth aktiverat på telefonen för att den ska kunna kommunicera med en bluetooth-apparat.

 • Hans Lundquist

  Någon som vet ifall en Sony Ericson Xperia Active kan sitta i den? Tack!

 • Såg svaret på min fråga här under. Men lite kasst om det inte funkar i en docka att bara peta i mobilen så har man ljudet ut genom Micro-USB.. 

 • darkly

  Ja det var det jag tänkte, för manuellt.

 • dwain

   Fast de kanske inte är riktigt lika portabla? Vill man ha en portabel sak att kunna släpa med så är denna helt okej ljud i. Sen vet jag inte riktigt om man kan sätta ett årtal på när grejer började låta bra ;)

 • dwain

   Och så spelar någon sen upp det i sin bärbara dator med de otroligt fina inbyggda högtalarna. Nja förstår att det inte är helt lätt att försöka få fram hur saker och ting låter.

  Bättre att folk själva åker och lyssnar och bildar sig en egen uppfattning om hur det låter :)

 • Jojje

  Äger en Samsung Galaxy Nexus där jag har sett att där sitter 3 st små kopparplätterade stift (eller hål om man så vill) Är detta möjligt någon ny dockningsmöjlighet?

 • JezteR101

  Prisvärd alternativ:
  Kör med Creative d100 bluetooth högtalare http://www.testfreaks.se/ipod-hogtalare/creative-d100/ . Skitbillig, och (för priset) helt OK ljud, faktiskt!
  Lirar bra med min Galaxy SII.
  Kostar just nu den furstliga summan av kr 379,- …. ;-)  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=623663
  Har en i köket, och en i tvättstugan. Gör jobbet lite lättare….

 •  skrapar det i dom med när man navigerar menyerna?!

 • Snyggsomfan

  Mjukvaru-knappar och 360 graders skärmrotation löser problemet. mycket bättre än att som MS tvinga fram design.

 • olof

  du menar nfc?

 • Daniel Malmgren

   Nej. Inte alls. Fidelio-appen aktiverar bt i luren så fort du sätter in den i dockan (eller så fort du ansluter vilken strömkälla som helst egentligen), så du behöver inte göra någonting manuellt.

  Dock har jag valt att inte köra den appen eftersom den är allmänt buggig. Men just den automatiska bt-aktiveringen gör man lika enkelt med t ex Tasker.

 • tramsgar

   Nja, nä det sättet går det ju förstås aldrig att förmedla ljudupplevelsen på. Jag tycker det duger alldeles utmärkt med en fördjupad utläggning om hur recensenten upplever ljudet utifrån sin egen smak och erfarenhet. Vägt mot vad man kan förvänta sej utifrån prisklassen, tillverkaren etc. SD är ju ingen hifi-tidning men de har hittat en bra approach i allmänhet, tycker jag, värd att kopiera. Ni brukar ju även ha schyssta responsgrafer när ni recenserar telefoner!

  Och över bluetooth är det ju förstås alltid lögn att få vettigt ljud, oavsett utrustning, tyvärr.

 • s2weden2000

  nej ,det är inte nfc

 • s2weden2000

  L0L

 • Det hela verkar ganska meningslöst. Eftersom inget ljud går ut som micro-USBn är detta ju bara en laddare. Tja, nöjer man sig med just Fidelio-appen så fanns det tydligen någon sorts automatik i start av bluetoothkopplingen. Men inte med PowerAmp eller Spotify.

  Och har man micro-USBn i toppen är man ju rökt om man använder något annat än Fidelio (som jag antar kan vända på hela skärmbilden). Och kör man Spotify så funkar det inte ens att ha micro-USBn på sidan för Spotify vänder inte på sig, inte ens på sidan. Det gör nog inte heller PowerAmp eller WinAmp m fl. Och lägger man mobilen på sidan med Fidelio så krävs i vilket fall att micro-USBn sitter ungefär mitt på sidan vad jag förstår, annars trillar den av.

 • Oscar

  Fy vilket skräp detta känns som, tyvärr. :(

 • Du är en sann poet :-D

 • Ljudet via BT är alls inte så bra som via Micro USB. Detta var riktigt besvikelse :(

 • roffe

  Bra eller dåligt är ju givetvis subjektivt om man ska vara petig. Problemet är att det är bättre ju tyngre och styvare lådan är (ja, betong är faktiskt bra om man orkar släpa på det) om man vill undvika konstiga resonanser. Gillar man konstiga resonanser så kan man bygga sin låda i näver. Vidare är högtalarmembranets diameter proportionellt mot hur pass djup bas man kan få. Ekvationen blir alltså smått+lätt=skit

 • sassari

  Sök på ”pogo pins” så hittar du mer info.
  http://www.expansys.se/samsung-google-galaxy-nexus-desk-stand-226695/

 • Jimmy Dahlqvist

  najs!

  Blir nog ett köp av en sådan :)

 • Varför ingen fjärrkontroll? :(

 • Patte

  Har själv haft fyra olika WP7-mobiler och placeringen av usb-kontakten har varit väldigt varierande, t.o.m. mellan modeller från samma tillverkare. Microsoft har mig veterligen inga krav på placeringen av kontakten och om de har det så fungerar det uppenbarligen inte.

 • tunhuk66

  Ser bra ut. Ända sen jag läste att denna skulle komma har jag haft ögonen på denna och den verkar ju just vara så bra som jag först trodde. Frågan är om jag spelar så mycket musik egentligen att det kan motivera ett köp. Vi får se…

  Som produkt verkar den iaf vara toppen! ;-)

 • Jonas B.

  Nej, det är ju helt omöjligt. Däremot kanske det kan vara intressant med ett subjektivt omdöme jämfört med någon annan liknande produkt. Ställ upp båda och säg vilken du föredrar och kanske varför.

 • Jonas B.

  Vilken idiotisk produkt. Varför kan man inte plocka ut ljudet via USB? Det låter både enkelt och smart i mina ögon. Klarar Android inte av externa ljudkort? Det borde man ligga på Google att fixa i så fall.

 • Calle Johansson

  Låter de bättre eller sämre än ett par inbyggda datorhögtalare?

 • Sebastian

  Tja, vill du att tillbehör ska fortsätta vara lika värdelöst som det är nu för Android så är ju din lösning perfekt!
  Och på vilket sätt skadar det att Google tvingar alla som vill sälja Android-lurar med Google Play att sätta den nere imitten? Det skapar fler möjligheter än den stoppar.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons