Recension:Philips AS351/12 Androidhögtalare [Recension]

Postat:
13:03 - 2012-03-19
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
59

Ett område där många av oss Android-ägare sneglat lite avundsjukt på iOS-plattformen är utbudet av tillbehör. En öppen plattform med många olika tillverkare av telefoner är självklart svårare att bygga tillbehör till än en plattform där du i stort sett är garanterad att alla ägare kan köpa din produkt. Med tanke på framgångarna för Android är det dock inte konstigt att företag börjar fundera på lösningar för att nå så många användare som möjligt och Philips har uppgraderat sin Fidelio-serie av högtalare så de nu även ska fungera med så många Android-enheter som möjligt.

Tillverkare: Philips
Modell: AS351/12
Uteffekt (RMS): 10 W
Ljudsystem: Stereo
Volymkontroll: Volymkontroll upp/ner
Ljudförbättring: DBB (Dynamic Bass Boost)
Uppspelningsläge för hållare: Spela upp och pausa, Nästa och föregående spår, Ladda Android-telefoner
Högtalarelement: 2 x 3 tums fullregisterwoofer
Bluetooth-version: 2.1
Bluetooth-profiler: A2DP, AVRCP, SPP
Bluetooth-räckvidd: fri sikt, 10 m
Aux-in: Ja
Kablar: 3,5 mm AUX-ingång
Produktmått (B x D x H): 271 x 130 x 90 mm
Strömförsörjning: 100-240 VAC, 50/60 Hz, Batteri
Batterityp: AA/LR6 Alkaline
Drifttid för batteri: 8 tim
Operativsystem: Android 2.1 eller högre
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 900 kronor inklusive moms
Hemsida/specifikationer: Philips

Philips har släppt flera högtalare i Fidelio-serien för Android och versionen vi testar idag, AS351/12, är en av de mindre varianterna med en uteffekt på 10 W.
Hårdvaran
 

AS351/12 är en snygg liten högtalare där högtalardelen upptar hela framsidan och telefonen sätts in i en speciell hållare i mitten. Det finns inte speciellt många knappar och allt vi kan göra är sätta på/av högtalaren och ändra volym. Volymen är för övrigt separerad från volymen på telefonen så det gäller att inte glömma att stänga av ljudlöst läge när man vill använda den.

 

Hur har då Philips lyckats se till att högtalaren stödjer de flesta Android-telefoner? Lösningen är egentligen lika enkel som genialisk. Eftersom i stort sett alla Android-telefoner använder sig av mikro-usb-kontakt så är det en sådan som Philips satt in. Problemet är dock att de olika tillverkarna har valt att sätta kontakten på sin telefon på olika ställen och till och med vänt den olika. Det innebär att vissa telefoner har en mikro-usb-kontakt med den raka sidan bakåt medan andra har en kontakten med den raka sida framåt. Andra telefoner har satt kontakten på sidan av telefonen eller till och med i toppen av telefonen.

Philips lösning, döpt till Flexidock, är att ha en hållare som dels kan flyttas i sidled för att se till att telefonen alltid kan centreras men där kontakten även kan vridas runt så att telefonen alltid kan ha skärmen framåt. Vi testade flera olika telefoner och det fungerar utmärkt. Vi hoppas inte Philips har patenterat lösningen så vi kan se fler tillverkare börja utnyttja liknande lösningar för att nå så många Android-ägare som möjligt.

Till skillnad från iOS där ljudet kan gå via Apples egen kontakt så får vi inget ljud via mikro-usb. Istället måste vi nöja oss att antingen köra via blåtand eller via en vanlig 3.5mm-kabel.

På baksidan hittar vi en usb-kontakt som kan användas för att ladda en ytterligare enhet, en 3.5mm ljudkontakt som kan användas om man inte vill ta in ljud via blåtand samt en kontakt för ström. Förutom att drivas av en medföljande nätadapter så går det även att använda 4 st. AA-batterier vilket innebär att du kan ta med dig högtalaren även där ström saknas.

Mjukvaran

Philips AS351/12 använder sig främst av blåtand för att strömma ljudet. Det går utmärkt att ansluta till högtalaren direkt i telefonen men Philips har även ett gratis program i Android Market Google Play som gör det ännu enklare att ansluta till högtalaren samt ger en hel del extra funktionalitet: Philips Fidelio.

 

 

Tanken bakom Philips Fidelio är inte alls dum. Programmet ger oss ett samlat gränssnitt där vi bland annat kan lyssna på internetradio, spela upp musik via programmet songbird, se vädret och använda telefonen som väckarklocka. Programmet har också en rudimentär equalizer-funktion med olika förinställa ljudinställningar och dessa ser ut att även fungera i andra program så länge Philips Fidelio är igång. Programmet är ganska segt lite buggigt men fungerar i övrigt godkänt. Det drar en hel del batteri om du använder det utanför högtalaren men med tanke på att det ändå är tänkt att du ska ladda telefonen samtidigt som du kör det så är det ett mindre klagomål. Man bör bara inte glömma att stänga av det när man tar bort telefonen från högtalaren.

Självklart fungerar även andra program utmärkt och vi spelade t ex upp musik via Spotify utan problem via högtalarna.

Prestanda

Man kan naturligtvis inte förvänta sig superljud av en så pass liten högtalare men vi får nog ändå säga vi blev positivt överraskade av ljudet . Vare sig vi valde att lyssna på klassisk musik, pop eller rock så presterade högtalaren bra och trots att vi kunde ha önskat oss lite mer bas så känns det som ljudkvalitén får väl godkänd. Eftersom ljudet går via blåtand så är resultatet även lite beroende av vilken telefon man använder. I vårt test användes en Samsung Galaxy Nexus.

Slutsats

Vi Android-ägare är inte direkt bortskämda med bra tillbehör och det är därför kul att se Philips göra ett seriöst försök med en hel serie av högtalare riktade direkt till oss. Philips Flexidock-lösning är enkel men effektiv och bör stödja om inte alla så majoriteten av Android-telefoner. Ingen produkt är dock värd att köpas bara för att utbudet i övrigt  är skralt men som tur var så levererar AS351/12 bra ljud till ett bra pris.

Lägsta pris på Motorola RAZR på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu: