Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Pixel-telefonerna fick HDR-stöd i YouTube helt genom mjukvara

Postat:
11:56 - 2017-09-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Häromdagen fick Androids YouTube-app stöd för att spela upp HDR-video på en handfull telefoner, däribland Google Pixel och Pixel XL. Men till skillnad från exempelvis Galaxy S8 och Xperia XZ Premium har Pixel-telefonerna har inte HDR-skärmar – hur gick det till?
Google lyckades lägga till stöd för HDR-uppspelning helt genom mjukvaran. Trots att hårdvarustöd för HDR saknas kunde Google skapa en mjukvarubaserad videoavkodare med HDR-rendering för YouTube.

Stödet är dock därmed begränsat till just YouTube och fungerar inte i exempelvis Netflix, som för enheter med HDR-stöd i hårdvaran. Det är mycket möjligt att höstens nya Pixel-telefoner levereras med inbyggt stöd för HDR.

We’re using a highly optimized software decoder and custom rendering stack, and were able to extend support to Pixel devices. Next generation mobile devices with hardware acceleration will perform even better.

 • tuff tuff

  Det går tydligen skriva och påstå vad som helst 99% av PC skärmarna som sägs klarar HDR har inte ens paneler som kommer upp till hälften av kraven

 • Pak Choi

  Hmm. Låter lika troligt som att man skulle kunna uppgradera upplösningen på mobilen med mjukvara. -”Bara supersampla det så kan vi kalla det högre upplösning sen”.
  Sitter begränsningen i hårdvaran så lär man inte få ut fler färger eller högre upplösning med patchar… eller?

  https://downloadmoreram.com/

 • Viktor Appelgren

  HDR ‘ready’?

 • Fraz

  Ingen som sagt att det fungerar lika väl som det gör på de enheter som stödjer det i hårdvara. Tvärt om säger de: ”Next generation mobile devices with hardware acceleration will perform even better.”

 • Pak Choi

  Fast gäller då följande också?
  – ”Med den här mjukvruuppdateringen så får du högre upplösning än skämen är byggd för, Nästa generation mobiler kommer ha ännu bättre upplösningar.”

  Gör mening två att mening ett blir sann? För jag ser inte den korrelationen här riktigt.

 • Erik

  …eller ”stöd för HDR” = nedsampling av er hdr -signal till icke – hdr :-)

 • Fraz

  Var får du ditt citat ifrån? Kan inte se det i artikeln eller i källan.

 • Pak Choi

  Ifrån ditt citat. Det är ett citat jag kostruerat med samma brist i som det du tog upp. Visst är det översatt så det kanske var lättare att missa att argumenten i övrigt var likadana men med sammma brist.

  Vad som händer med framtida utveckling är inte relaterat till min frågeställning. Det jag undrar över är ju att det utlovas prestanda utöver det hårdvaran klarar av på befintliga grejer med hjälp av mjukvara.
  Där tycker jag det låter märkligt att man skulle kunna höja upplösningen på en mobilskärm över dess specifikation med en patch på samma sätt som att jag tycker det låter märkligt att man kommer kunna höja färgdjupet över skärmens spec med mjukvara.
  Det där med att ”next generation will be even better” är alltså inte relevant för min frågeställning. Det ville jag poängtera med mitt inlägg. Mening två gör inte mening ett mer sann.

 • Fraz

  Du har inte översatt ett smack, du har misstolkat ett citat.

  Den enda som sagt att Pixel-lurarna ska prestera över vad dess hårdvara klarar av är du.

  Ponera följande: Vi har två telefoner, telefon A stödjer HDR i hårdvaran (i den utsträckning mobiler kan göra detta) telefon B gör det i mjukvaran (så som Pixel-lurarna påstås göra).
  Säg att vi kan uttrycka kvalitén som ett enskilt värde. Icke-HDR-klipp i 1080p på båda enheter har ett kvalitévärde på 50. Ett 1080p HDR-klipp på telefon A har istället ett kvalitévärde på 100, en klar förbättring. Telefon B stödjer inte HDR i hårdvaran och kan därmed inte fullt utnyttja potentialen i HDR-klippet, så dess kvalitévärde blir istället 70. Fortfarande en förbättring från icke-HDR varianten, men inte lika stor som om de haft stöd för det på hårdvarunivå.

 • Per Fransson

  Älskar min Pixel lur lite extra idag.

 • Pak Choi

  Hade de uttryck att de inte nyttjat hårdvarans färgrymd så bra innan man fått rätt på detta och utökat möjligheten till bättre färgrymd med rätt mjukvara så hade jag svalt det här. Då stämmer din liknelse.

  Det som sägs som jag förstår det är väl något lite annat. Google kan spela upp HDRmaterial på skärmar som inte stödjer detta endast med hjälp av mjukvara. Eller ja, så tolkar jag nyheten iaf. Jag tycker det låter som downloadmoreram.com och jag har svårt att bara svälja den meningen du skriver:
  -”telefon B gör det i mjukvaran (så som Pixel-lurarna påstås göra).”
  Det är just denna del jag har så svårt att bara acceptera. Alltså färgrymden en skärm kan visa är ju vanligen begränsad av fysiska hinder och hur någon mjukvara skulle kunna komma runt detta förstår jag inte riktigt så tills det finns en bra förklaring på hur man egentligen kommit runt detta så är jag fortfarande lite skeptisk. Kanske stämmer det, men jag har svårt att köpa saker utan en bra förklaring helt enkelt.

 • Fraz

  Det du (felaktigt) förutsätter är att icke-HDR-klippet i 1080p maximerar vad displayen kan åstadkomma.

 • Pak Choi

  Yes! Exakt så verkar det vara nu när jag läst källan.
  Det är texten på swedroid som är lite missvisande:

  ”Häromdagen fick Androids YouTube-app stöd för att spela upp HDR-video på en handfull telefoner, däribland Google Pixel och Pixel XL. Men till skillnad från exempelvis Galaxy S8 och Xperia XZ Premium har Pixel-telefonerna har inte HDR-skärmar – hur gick det till?”

  Den texten indikerar att det är något med själva skärmen som sätter stopp…
  När jag läste källan på andoidpolice så verkade det inte alls handla om att skärmarna saknar stöd för HDR utan att det i någon del i omkodningsprocessen som saknar hårdvarustöd. Att man kan ersätta hårdvaruavkodning med mjukvaruavkodning är ju inga problem att acceptera, hehe. Det där köper jag rakt av!

 • Fred .

  Men Pixel är för ful! Ohyggligt ful! Dessutom dyr!

 • bobo

  Kan nån förklara HDR i skärmarna idag? Med bakgrund i fotografiernas värld är jag fullt medveten om vad detta innebär i den världen iaf men får inte riktigt ihop detta med vad HDR är när det kommer till särmar i telefoner, TV:ar osv…högre dynamiskt omfång? kan man software-patcha sånt nuförtiden?? Känns mest som ett marknadsföringsknep riktat mot dom som inte fattar bättre. WOW, HDR..(vad är det för något föresten, skitsamma, det låter ju bra iaf…) KÖP KÖP KÖP!!!

 • Musemanne

  Dels innebär det skärmar som i en och samma bildruta har större dynamiskt omfång av kontrast, men sen så innebär det även att skärmen kan ”läsa en kod” som finns inbakat i hdr-filmmaterial vilken talar om för skärmen att höja/sänka bakgrundsbelysning en av skärmen individuellt för olika bildrutor.

 • doktorn

  Kan ni förklara hur? Jag sitter med senaste versionen av Youtube (12.34.55) och en Pixel. Jag har också en S8. I S8 kan jag välja tex 1080p HDR. I Pixel kan jag bara välja 1080 för samma klipp.

 • Johan Karlström

  Kanske behövs detta stöd i Pixel XL för att kunna spela upp HDR matrial på Chromecast Ultra?

Lediga jobb inom data / IT Företag
Karriär-alert! Juniora testsystemingenjörer till 5G-projekt i Kumla Publicerad 24 Nov 2017
Bli IT-konsult på 12 veckor genom Academy Publicerad 24 Nov 2017
Frontendutvecklare till unika Mitigram Publicerad 24 Nov 2017
Utvecklare för industrilösningar till Sprymer Publicerad 24 Nov 2017
Scrum Master to Global Gaming Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons