Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Prisjakt utsedd till vinnare i SADC 2009

Postat:
13:58 - 2009-11-13
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

prisjaktDet blev Prisjakt med utvecklaren Jonas Petersson i spetsen som kammade hem förstapriset i Tres tillsatta Android-tävling vid namn Swedish Androd Developer Challenge 2009.

Vinnaren fick utöver äran även sin applikation presenterad på webbkonferensen SIME och dessutom kommer Tre att marknadsföra den genom sin hemsida, något som ännu inte verkar ha skett.

I en artikel på IDG har man pratat med Petterson som hade följande att säga om att utveckla för Android:

– Det är ingen diskussion om att bland de plattformar jag har använt är Android den klart gulligaste att jobba med. Den vi svär mest över är Windows Mobile, säger Jonas Petersson.”

Ni kan läsa mer om Prisjakts Android-klient här

Genom Prisjakt och IDG.se och tack för tipset Kaj samt Magnus!

 • Danne

  Uselt omdöme! Prisjakts så kallade ”applikation” förtjänar att begravas snarast möjligt! Har du provat att installera den? Inte?! Då skall jag upplysa om att Prisjakt kräver att få ta del och ändra av dina kontaktuppgifter, var du är (GPS), ändra dina systeminställningar et cetera, et cetera. Faktum är att du lika gärna skulle kunna installera ett rootkit på din Android-telefon, eftersom Prisjakt vägrar släppa källkoden till sitt program. Med andra ord – du har ingen aning om vad programmet gör förutom att länka till Prisjakt. I dessa tider då det ylas om integritet på Internet är det mycket märkligt att _en enda_ person godtar Prisjakts idiotiska program! NEJ TACK till detta!

 • Kaj

  Varför vill den ha tillgång till kontaktuppgifter?

 • John Bäckstrand

  @Danne

  Det stämmer nog som du säger att den kanske inte behöver allt det där, men jag tycker fortfarande att det är en klockren applikation!

 • Magnus

  Jag tycker inte att det var så farligt den vill komma åt i telefonen. finns värre appar som har fler saker den vill komma åt.

 • En applikation bör inte ha åtkomst till mer än den behöver där så är möjligt. Nu är väl Android’s permission-system lite väl ‘grovt’, om en app ackompanjeras av fri källkod är det väl ok, då kan den intresserade användaren svart på vitt verifiera om privata detaljer upphämtas på oönskat vis av programmet. Applikationer som vinner en sådan tävling kännetecknas väl av viss uppfinningsrikedom och att kunna vara till viss nytta för någon, i relation till vad andra medtävlare uppvisar. Här alltså ett myrslok-program där folk går omkring i butiker och scannar prylar med någon mystisk tingest som vid närmare titt visar sig vara en Android-telefon. Som tur är piper inte appen vid varje scanning. Den bransch där Prisjakt har största trafiken är speciell när i stort sett endast butiker som säljer under inköpspris får sålt :) Och Prisjakt med fler pris-sajter är instrumentella att driva den trenden, kunden vinner – branschen innehåller till slut ett fåtal aktörer givet den enorma volym som krävs för att få intäkter vid nära nollmarginal.

 • wizzler

  @Danne

  från Prisjakt’s FAQ:

  ”Varför behöver applikationen tillgång till addressboken?
  När du väljer ”närliggande butiker” kan du förutom att navigera och ringa till dem även lägga till dem i din addressbok (inklusive address) så att du enkelt kan kontakta dem igen. Dessa placeras i en grupp som heter Prisjakt för att du enkelt ska kunna redigera dem.”

 • Ulvhamne

  @wizzler
  Rent säkerhetsmässigt är det inte alls bra att tro på vad en tillverkare av en applikation säger att den gör när man ifrågasätter något som verkar skumt. Om nu tillverkaren av programmet är ute och gör olagligheter med det lär ju knappast att ljuga vara något större hinder. ;)
  Även om jag nu inte har några skäl att tro att prisjakt gör något otillbörligt.

 • svanlund

  I slutändan så handlar det väl om vilket förtroende man har för den som släppt applikationen. Det är upp till var och en att bedöma. Att gå igenom källkoden för varje program själv och kompilera är inget jag strävar efter iaf.

 • Martin

  Känner mig inte speciellt orolig för Prisjakt…

 • @Danne
  På med foliehatten!

 • Jonas P

  @Danne Hej, det är jag som skrivit programmet. Övriga personer här tycks ha läst FAQ rätt och klargjort orsakerna. Det borde vara ganska uppenbart att GPS behövs för att hitta ”närmaste” butik, eller hur? Personligen tycker jag det hade varit idealiskt om permissions inte var tvingande utan önskemål från en app. Då kunde du som användare stänga av tex GPS-önskemålet och därmed stänger appen av ”närmaste”-funktionerna osv.
  För övrigt: Det vore väldigt tacksamt om personer med bestämda åsikter kunde använda ”tyck till”-knappen i appen, eller Market-länken att kontakta utvecklaren, så man slipper jaga runt på hela internet för att ta del av kritiken och kunna besvara den.
  Mvh / Jonas

 • Danne

  @Jonas P
  Jonas, varför kan du inte släppa källkoden då? Och om det inte går på grund av företagshemligheter och så vidare, varför inte släppa en ”Prisjakt Light” som _endast_ behöver tillgång till kameran (för streckkodsläsningen) och Internet (för kopplingen till er databas)?

  Jag gillar Prisjakt.nu skarpt och använder sajten nästan dagligen – knappa in produktnamnet, sedan är det klart. Det är exakt den funktionen jag gärna skulle se för Android, men utan alla andra ”finesser” som undersöker min telefon från insidan till utsidan. Med all respekt för dig, ditt yrke och din applikation hoppas jag att du förstår folks reaktioner så länge källkoden är stängd och vi inte har någon aning om vad programmet gör. Försök själv att sätta dig in i vår situation så tror jag att du förstår vad jag menar (och den här typen av diskussioner kommer garanterat att bli vanligare och vanligare ju fler personer som skaffar Android-telefoner och börjar installera program som efterfrågar både det ena och det andra).

 • Jonas P

  [ Don’t feed the trolls säger folk, men …]
  @Danne
  I dagsläget är det inte aktuellt att släppa källkoden – vilket gäller för 95+% av applikationerna på både Market och AppStore sist jag kollade. Som jag sa ovan (och fler sagt tidigare) så vore den bästa lösningen att en applikation kunde ÖNSKA sig sig vissa permissions och användare kunde selektivt tillåta de han godtar varpå applikationen gör sitt bästa (eller blånekar om tex internetanslutning saknas). Jaqg föreslår att du lobbar för detta på Androidlistorna – jag lägger gärna min röst på den sidan.

  Nu rör dig sig dock om en gratisapplikation som är till för att låta användaren spara pengar på ett smidigt sätt – och användaren är som sagt faktiskt i första hand jag som gjorde detta för att JAG ville använda min Android-telefon fullt ut men gärna delar med mig om någon annan är intresserad av samma funktion. Uppenbart är att typ 5000 svenskar uppskattar detta eftersom de ger appen ett ganska bra betyg. Du kan ju alltid använda web-interfacet i telefonen om du bara är ute efter minimal funktionalitet (eller skaffa en iPhone som ju också bara har ett subset).

  Det är inte otänkbart att jag framöver kanske släpper en lightversion speciellt för dig (och eventuella likasinnade), men i dagsläget känns det betydligt intressantare att lägga min fritid på tex 2.0-kompatibiliet, fler spännande funktioner som andra användare önskar och som jag själv kan ha nytta av.

  Vi kan ju uttrycka det så här i stället: Hur mycket skulle du vara beredd att betala på Market för en specialanpassad Prisjakt Light med exakt den funktion du önskar dig? Då handlar det plötsligt om betald utveckling, vilket är en helt annan sak. Eller maila mig direkt så kan du få mitt bankgironummer…

 • Danne

  @Jonas P
  Runt €1 – €3 verkar som ett rimligt pris, det är vad mycket av applikationerna på Appstore kostar iaf… och det tjänar man nog dessutom in ganska snabbt.

 • Jonas P

  @Danne
  Jag har iofs aldrig testat att sälja appar, men jag inbillar mig att man inte får ut hela summan. Fast vi leker ändå med tanken att jag ber att få motsvarande 20 SEK för ”Prisjakt Light” när detta blir genomförbart. Hur många av er som läser detta skulle vara beredda att betala 20 SEK för den nedbantade versionen jämfört med att får den kompletta gratis? Om det rör sig om åtskilliga hundra personer så finns det ju absolut en marknad och då skulle det kanske vara värt mödan att underhålla dessa parallelt.

 • dexter

  Borde det inte vara lättare att ta bort funktioner i en app, än t.ex. lägga till? Så en light gratis och betalning för den som finns nu kanske skulle vara något?!?

 • juukas

  @Jonas P
  Jag tror inte att någon annan här på forumet delar Danne’s åsikt. Keep up the good work och fokusera på 2.0 samt fler finesser! Tack för en grym applikation och tack för att den är gratis :)

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons