Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Project Treble i Oreo innebär en ny era för Android och uppdateringar

På riktigt den här gången

Postat:
11:06 - 2017-09-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Vi har hört det förut – Androidanvändare ska få snabbare uppdateringar och under längre perioder. Det så kallade Project Treble i Android 8.0 ser faktiskt ut att till sist kunna infria dessa löften, vilket i bästa fall kan innebära Apple-liknande uppdateringar till nya versioner av plattformen.
Project Treble är den största förändringen av Androids nedre arkitektur någonsin. Systemet har modulariserats så att tillverkare kan uppdatera Androids ramverk och system oberoende av proprietär underliggande mjukvara som drivrutiner för chipp. Android hålls åtskilt från drivrutiner och hårdvaruspecifik kod.

En ny uppsättning tester kallad Vendor Test Suite (VTS) har lagts till vid sidan av Compatibility Test Suite (CTS) för att garantera att Treble kommer att fungera. Google arbetar direkt med chipptillverkare, så att SoC anpassas för nya Androidversioner.

Detta har tidigare varit en flaskhals för mobiltillverkare. Androidteamet började bygga upp kontakter med chippföretagen redan 2015 – något som ska ha varit en lika stor utmaning som ingenjörsarbetet. Google har numera dedikerade chippteam i San Diego, Taiwan och Seoul.

Enligt analyser har Androids hårdvarustöd standardiserats så pass att det nästan kan jämföras med Windows. För Googles plattform påstås det innebära att Android ska kunna kompileras från AOSP och därefter helt enkelt läggas in på alla Treble-enheter rakt av.

Revolution för ROM:ar

En annan fördel med Treble är att det blir mycket enklare att skapa ROM:ar. Paul O’Brien från MoDaCo föreställer sig att det kommer att bli populärt att köpa firmware från tredje parter, då det blir förhållandevis lätt att skapa ROM:ar för en bred samling modeller. Androidanvändare påstås kunna lägga in ett välfungerande system från en extern part utan större krångel, om prognosen stämmer.

Treble beskrivs som ”revolutionerande” för ROM-världen, tack vare den standardiserade kommunikationen mellan hård- och mjukvara. Det ska gå att lägga in en ny ROM utan att ens röra de nedre delarna och få ett fungerande system.

Är det verkligen så stort?

Kanske är det dumt att utlova guld och gröna skogar men allt pekar på att Treble kommer innebära en faktisk förbättring gällande Android och uppdateringar. Det kommer fortfarande vara upp till tillverkare och Google att se till att enheter uppdateras och fördelen blir sannolikt större för toppmodeller med populära mainstream-chipp, än för budgetenheter med mer obskyra SoC.

Om du funderar på att skaffa ny mobil i höst kan det oavsett vara idé att välja en modell som kör Oreo från början – och därmed garanterat få Treble.

 • Jonas Karlsson

  Tror vi att V30 får uppgraderingen? Är sugen på att köpa men denna uppgraderingen verkar viktig och avgörande.

 • johala02

  En fördel de nya Sony mobilerna och Pixel 2 kommer att ha med andra ord.

 • Emil Oskarsson

  Hoppas XZ premium får ta del av Project treble med :D

 • BrorSnor

  Jag tyckte jag läste nånstans att de mobiler som uppgraderas till Oreo inte får Treble, bara de som skeppas med Oreo från början. Om det stämmer så är det väl kört för V30 tyvärr.

 • BrorSnor

  Det var tydligen här på Swedroid :)
  ”Inte säkert” att de får Treble, var tydligen formuleringen.
  http://www.swedroid.se/varfor-det-kan-vara-en-fordel-att-skaffa-en-mobil-som-kor-oreo-fran-borjan/

 • Anders Svensson

  Då är det ju kört för nästan alla nya lurar detta året i så fall.
  Vore ju konstigt om det inte har med chipset att göra?

 • Fred .

  Frågan är om tillverkare ens vill uppdatera även om det blir supersmidigt och superenkelt. Dom kanske inte vill ge kunderna några uppdateringar för att tvinga dom till att köpa nya enheter.

 • Victor

  Det stämmer. lurarna som stödjer project trebble är partitionerade på ett helt annat sätt än dagens telefoner.
  det är tydligen för avancerat för att kunna ändras med en uppdatering.

 • Daabas

  Det är här tredje parts utvecklare kommer in i bilden. Tänker på att man lättare kan få fungerande stabilt system med senaste updates från tredje part.
  Allt som gör mig oberoende av tillverkare är plus

 • Patrik

  Nästan rätt, Google påstås samarbeta med några tillverkare för att tillgodose utvalda modeller med Treble trots de inte lanserats med Oreo.

 • Patrik

  Men har tillverkarna ens någon kontroll över ramverket? Som jag förstår det så får tillverkarna endast kontroll över sin egen partition?

 • Fred .

  Så du menar att då skulle OTA-uppdateringar komma direkt från Google oavsett om tillverkaren vill eller inte?

 • Skinnbanjo

  Egentligen är det så självklart. tänk om alla Windows uppdateringar till din laptop behövde gå genom asus, dell eller lenovo först, och dessutom invänta godkännande från din bredbandsleverantör…

 • Jonas Löfström

  Tillverkarna har full kontroll över allt utom Google play apps. Mao måste de betala licens samt förmodligen även tillåta treble om de vill att telefonen skall gå tillgång till playstore, etc.

 • Stefan

  Jag hade hela tiden trott att Treble handlade om att ”egenbyggen” av android skulle vara lättare att uppdatera. Typ att touchwiz skulle vara ett lager ovanpå AOSP. Nu verkar det mer fokuserat på hårdvaran vilket som sagt säkert blir jättebra för custom roms, men kanske inte gör det så mkt lättare för oem tillverkare att uppdatera sina special OS.

 • Patrik

  Jag menar ingenting, det var en fråga :)

 • Rob

  Jämförelsen är faktiskt helt rimlig! Sjukt

 • DmBzls

  Kan enheter få det i efterhand?

 • Lars

  Google Pixel och Pixel XL har redan fått det, och Google samarbetar med vissa företag för att ge utvalda telefoner Treble retroaktivt – men det är inte känt vilka.

 • mrTravolta

  Låter kanon men förstår det inte fullt ut. Kommer tex TouchWiz ligga separerat så att man kan få senaste versionen av Android men fortfarande ligga kvar på samma version av TouchWiz? Låter osannolikt att det scenariot skulle fungera.

  Eller handlar det mer om att det blir lättare för tillverkare att uppdatera telefonerna? Då ska ju fortfarande tillverkarnas egna skin/anpassningar testas, bakas in osv vilket kommer ta lång tid som vanligt.

 • Patrik

  Wow, då är ju typ Googles arbete med Treble förgäves, såvida inte konkurrensen driver på utvecklarna att uppdatera.

 • Myamo

  Jag hoppas det. Det känns som att chansen att V30 får Treble i alla fall finns eftersom den kommer att vara ”bas/modell” för nästa nexus.

 • Patrik

  Nästa Nexus? Vad har jag missat?

 • Dennis Fluttershy

  Skillnaden är dock att Android har öppen källkod och kan modifieras av dessa företag, och därför om den uppdateras, så försvinner deras modifieringar.

  Men att internetleverantören ska godkänna en uppdatering är dock sjukt. De har inget med det att göra.

 • Dennis Fluttershy

  Nexus och Pixel har alltid kört med en modifierad Android, så jämför det med att ta bort den gråa biten på grafen ovan. Project Treble kommer därför inte göra någonting alls för dessa mobiler.

 • Kristoffer Holmberg

  LG tillverkar både nästa Nexus XL samt V30, och de släpps ungefär samtidigt, så det är rimligt att tro att de kommer vara rätt lika.

 • Dennis Fluttershy

  Vad jag har förstått så är det det första du sa; alla modifieringar kommer ligga ovanpå Android. Men det beror på hur djupt integrationerna är.

  Men det kommer nog inte garantera att uppdateringarna kommer direkt, eftersom något fortfarande kan gå sönder. Men uppdateringar kan släppas ut snabbare.

 • mrTravolta

  Låter lovande!

 • Dennis Fluttershy

  Nexus och Pixel har alltid kört med Android omodifierad, så jämför det med att ta bort den gråa biten på grafen ovan. Project Treble kommer därför inte göra någonting alls för dessa mobiler; och de kommer få uppdateringar lika snabbt som vanligt.

 • Dennis Fluttershy

  Skulle du kunna förklara hur Pixel tjänar på Treble? De kör redan grundläggande Android, vilket motsvarar att ta bort det gråa i grafen ovan, så det finns ingen vinning i Treble vad jag vet.

  Treble ingår i Android, så Pixel kommer tekniskt sett ha det, men det finns inget att utnyttja i det.

 • Mattias Börjesson

  Pixel XL…?

 • Är du helt säker på det? De behöver ju också ha speciella drivrutiner för de chipset som används. Och de antar js inte ingång i cleana Android. Onödigt att ha drivrutiner och implementationer liggandes i källkoden för en mobil bara.

  Tänker det kommer va samma sak för Googles utvecklare som gör tillverkarna, att de kommer va lättare att jobba i två lager med systemet.

 • GrinigGammalGubbe

  Om jag förstår det hela rätt, så styr Google uppdateringen av AndroidONE enheter, så Treble kommer att ge Google och tillverkare än mer möjligheter att släppa AndroidONE mobiler.

  Tillverkaren kan sluta bry sig om att hantera Android uppdateringar och fokusera på att bygga telefoner.

 • GrinigGammalGubbe

  Nexus är död.

 • Lars

  Google tjänar på Treble på samma vis som tillverkarna – det blir enklare att uppdatera Pixel och Pixel XL till nya Androidversioner. Det har spekulerats kring att Treble kan innebära att telefonerna får uppdateringar bortom de utlovade två åren, även om det återstår att se.

  Och de som äger en Pixel kommer att kunna lägga in Treble-baserade ROM:ar, även om det lär beröra en mindre skara. :)

 • Patrik

  Nexus XL?
  Googlade det men hittar inget… Menar du Pixel?

 • nickewi

  Ja alltså de låter ju nästa för bra för att vara sant. Om man ska gå på tidigare erfarenheter så är iaf jag ganska skeptisk på att de kommer göra någon större skillnad. Doze kan man ju ta som exempel, i min värld blev det inte så speciellt mycket bättre, även om den drar väldigt lite i viloläge. Sen va de nått annan förbättring som skulle höra att systemet kräver avsevärt mycket mindre ram, men kan inte påstå att det är någon större skillnad heller. Självklart hänger de mycket på vilka appar man kör och hur man använder telefonen.

 • Jonas Löfström

  Fast i väst köper ingen en Android-telefon på utan gapps. Mao har de full kontroll. Om de nu väljer att tvinga treble på tillverkare.

 • Patrik

  ”Mao har de full kontroll.”

  Vilka? Google tolkar jag det som?

 • Broken arrow

  Dock kan vissa mobiler få stöd ändå (men det får vi se längre fram vad som gäller).

  835 soc:en bör ha stöd för project treble i alla fall :)

 • Amadeus Karlsson

  vad spelar du för dator spel

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons